Skip to ContentSkip to Navigation
Bureau Groninger Taal en Cultuur

80. Tim

04 juni 2014

Wie televisie heeft en het toestel aan het eind van de middag of in de vooravond wel 'es aanzet en afstemt op de publieke omroep, - gerede kans dat er hockey langs komt. Dat heeft ermee te maken dat er momenteel in Den Haag gestreden wordt om het wereldkampioenschap. Hockey met een stokkie, zei Henk Kok vroeger geregeld. Henk Kok, van hem is er opeens afscheid genomen als sportverslaggever, althans voordat ik er erg in had. Graag had ik nog 'es een aantal verslagen van hem opgenomen om zijn taal nog een keer precies te kunnen beluisteren. Voorbij, voorbij, o en voorgoed voorbij.

Bij het hockey is een van de verslaggevers Tim Steens en zo iemand is een logische vervanger. Ik bedoel: met die voornaam in déze rubriek. Is bij Tim Steens zo duidelijk te horen als bij onze eigen Henk Kok in welke hoek van het land hij zijn taal heeft leren spreken? Allerminst. Ik hoor het niet en ik heb Wikipedia nodig om erachter te komen, dat Tim in Rotterdam is opgegroeid. Maar wat hij spreekt is toch niet typisch Rotterdams te noemen. Trouwens, daar is Tim ook te "klein" voor, te weinig aanwezig in zijn verslag - dat was bij Henk Kok anders.

Bij al die onopvallendheid is er één bijzonderheid in Tims uitspraak waar toch moeilijk aan voorbij te horen valt, vooral omdat de cirkel zo'n belangrijke rol speelt in deze sport. Tim Steens zegt namelijk niet "sirkel" maar "sjirkel". Hij lispelt overigens niet, want bij woorden als sprankelend, spel, pass en dergelijke hoor je een gewone "s". Maar cirkel spreekt hij echt uit als "sjirkel" en bij nader luisteren zijn er nog een paar woorden die vragen oproepen: actie, internationale, prestatie - hoor ik daar een "sj" in plaats van een "s" in die woorden? En het is dat Tim niet erg veel decibels levert, anders zou ik misschien wat stelliger durven zijn over de manier waarop hij spreekt.

Het wereldkampioenschap duurt nog even, de uitspraakcontrole is nog een kleine twee weken mogelijk. Voorlopig houd ik het voor waarschijnlijk dat Tim Steens neigt tot een simpele regel: een s die direct gevolgd wordt door een hoge voorklinker wijzigt hij in sj - zijn actie bij de cirkel zeg maar.

SR

Rabobank Hockey World Cup
Rabobank Hockey World Cup
Laatst gewijzigd:09 juli 2014 11:02

Meer nieuws