Skip to ContentSkip to Navigation
Bureau Groninger Taal en CultuurColumnsColumns 2011

Moi

29 juni 2011

Groetwoorden worden niet alleen als groet gebruikt. Het lijkt een beetje op het apart gebruikte ssssorry hoor! - waarover een andere keer meer - maar daar hoor je het tenminste duidelijk, dat er géén excuus aangeboden wordt. Dat is bij groeten-in-andere-betekenis soms wel, soms niet het geval.

Luister naar de toon van "ja, halloo!" Normaal is bij hallo dat het naar het eind een beetje de hoogte in gaat, maar niet bij "ja halloo!" Daar blijft de toon vlak of daalt zelfs wat en dan weet de geoefende luisteraar 'hier is iets aan de hand'. Er is dan een tegenwerping of een wat vervelend geuit bezwaar aangetekend, zoiets. Ook als je zegt "ja, de groeten!" is de betekenis anders dan iemand van elders zou mogen denken, namelijk 'je kunt me wat'.

In voetbalstadions valt hetzelfde waar te nemen, maar dan zonder dat er uit de klankvorm ook maar iets valt af te leiden. Het enige aparte facet is het collectieve en het herhaalde van de groet, het Duitse Auf Wiedersehen! Auf Wiedersehen! Auf Wiedersehen! Is dat in een normale context niets anders dan een vriendelijk 'tot ziens', bij de genoemde reeks in die omgeving en door het zingen van die kreet is er sprake van opzichtig pesten, bijvoorbeeld als er een speler wordt weggestuurd, als een ploeg dreigt te verliezen en daarmee het toernooi verlaat.

Soms is er een afschrijving van de bankrekening gedaan waarmee degene op wiens naam de rekening gesteld is het niet eens is. Je kunt dan uit je vel springen, maar simpeler en vooral doeltreffender is het om contact te zoeken met de bank en te zeggen, dat hier iets niet in de haak is en dat er teruggeboekt moet worden. Banken hebben daar een aparte procedure voor, de melding onterechte incasso. Als het goed is, wordt de afschrijving ongedaan gemaakt en is er geen vuiltje aan de lucht.

Hier blijkt dat Noord- en Oost-Nederland ook zijn groet heeft die op een andere manier gebruikt wordt: de aanpak in de sfeer van de melding onterechte incasso gaat in bancaire kring door het leven onder de naam moi-procedure. Moi!

Deze wekelijkse column stopt in de maanden juli en augustus. Als alles volgens plan verloopt, verschijnt op 7 september de eerstvolgende tekst.

Moi
Moi
Laatst gewijzigd:09 juli 2014 10:56

Meer nieuws

 • 11 december 2018

  Eeuwenoude recepten uit de beerput (video)

  Archeoloog Merit Hondelink onderzoekt wat Nederlandse stedelingen uit de middenklasse aten in de 16e tot en met de 18e eeuw. Ze onderzoekt monsters uit oude beerputten op sporen van voedselbereiding. Maar Hondelink kookt zelf ook vergeten gerechten,...

 • 07 december 2018

  Nieuw themanummer Stem-, Spraak en Taalpathologie

  Stem-, Spraak- en Taalpathologie heeft het themanummer “Research Tutorials door Nederlandstalige onderzoekers in het buitenland, deel II” gepubliceerd.

 • 03 december 2018

  Huidig onderzoek naar terpen en wierden in beeld

  Annet Nieuwhof, Johan Nicolay (beiden Archeologie RUG) en Jeroen Wiersma (Kenniscentrum Landschap) brengen een nieuw boek uit over de stand van zaken in het onderzoek van het terpen- en wierdenland.