Skip to ContentSkip to Navigation
Onderzoek Groninger Expertisecentrum Taal- en Communicatiestoornissen

Token Test App beschikbaar voor iOS en Android

12 februari 2021

De meertalige Token Test

Roelien Bastiaanse, Yulia Akinina, Djaina Satoer & Dörte de Kok

In 1962 presenteerden De Renzi en Vignolo de Token Test. Deze test is bekend om zijn discriminatieve vermogen en gevoeligheid om de ernst van afasie te meten. In 1978 hebben De Renzi en Faglioni een verkorte versie gemaakt die net zo discriminatief en sensitief bleek als de oorspronkelijke Token Test. In 2014 hebben wij toestemming gekregen van prof. dr. Ennio De Renzi om een meertalige Token Test te maken. Een aantal jaar geleden is een digitale versie voor iOS uitgebracht, de Token Test App. Hiervoor hebben wij de verkorte Token Test van De Renzi en Faglioni gebruikt. Er waren een aantal ‘bugs’ en de behoefte om ook met Android tablets te kunnen werken. Daarom is er nu een upgrade van de app. De huidige versie werkt op iOS en Android tablets en is in 40 talen en dialecten beschikbaar, zodat de logopedist afasiepatiënten in hun eigen taal kan testen.

Voor de Token Test App

  • is natuurlijke gesproken taal gebruikt; alle items zijn opgenomen door moedertaalsprekers;
  • is de scoring is volledig geautomatiseerd volgens de regels van De Renzi en Faglioni (1978).

De Token Test App (RUG Token Test) is verkrijgbaar voor de Apple App Store en de Google Play Store voor ongeveer 19,95 € (afhankelijk van de regio van aankoop). Helaas zijn automatische updates van de oude iOS versie niet mogelijk. Indien u deze reeds had aangeschaft, neem contact op met Dörte de Kok (d.a.de.kok@rug.nl) om een gratis update te regelen.

De volgende talen en dialecten maken op dit moment deel uit van de app:

Afrikaans, Akan, Albanees, Arabisch (Marokkaans), Armeens, Berber, Bosnisch, Catalaans, Catalaans (uit Valencia), Deens, Duits, Engels (Amerikaans), Engels (Australisch), Engels (Brits), Engels (Canadees), Engels (Zuid-Afrika), Fins, Frans, Fries, Galicisch, Grieks, Hebreeuws, Hongaars, Kroatisch, Maltees, Mandarijn (Chinees vasteland), Mandarijn (Taiwan), Nederlands, Noors, Perzisch, Portugees (Brazilië), Portugees (Portugal), Russisch, Spaans, Tagalog, Tataars, Tsjechisch, Turks, Vlaams, Zwitserduits.

Meer talen zijn gepland. Staat uw taal hier niet bij, neem dan contact op met Dörte de Kok (d.a.de.kok@rug.nl). U ontvangt dan de instructies om de taal op te nemen.

De Renzi, E. & Faglioni, P. (1978) Normative data and screening power of a shortened version of the Token Test. Cortex, 14, 41-49.

De Renzi, E. & Vignolo, L.A. (1962) The Token Test: A sensitive test to detect receptive disturbances in aphasics. Brain, 85, 665-678.

Laatst gewijzigd:03 november 2022 12:00
View this page in: English

Meer nieuws

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...