Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Onderzoek naar een geïndividualiseerd behandelplan voor polyfarmacie patiënten en de rol van de openbaar apotheker

12 mei 2014

Geneesmiddelen spelen bij 80% van alle medische behandelingen een rol en beïnvloeden het leven van een patiënt in vele opzichten en helaas niet alleen positief. De meest voorkomende geneesmiddelgebonden problemen zijn onder behandeling of het gebrek aan preventieve medicatie en ontoereikend gebruik waardoor gewenste therapeutische doelen niet worden bereikt.

Eerder onderzoek wijst uit dat er positieve resultaten zijn te verwachten van een systematische medicatiebeoordeling (de beoordeling van het geneesmiddelgebruik van een individuele patiënt op basis van een periodieke, gestructureerde, kritische evaluatie van de medische-, farmaceutische- en gebruiksinformatie) uitgevoerd door de apotheker bij patiënten die medicatie langdurig gebruiken voor een chronische aandoening zoals diabetes, hart/vaatziekten, astma en COPD, depressie, of chronische pijn. Bij deze groep van patiënten is maatwerk een vereiste, aangezien de aandoeninggerichte richtlijnen voor geneesmiddelgebruik bij diverse aandoeningen gelijktijdig meestal ontoereikend zijn.

Prof.dr. J.J. de Gier (onderzoeksgroep Farmacotherapie en Farmaceutische Patiëntenzorg) heeft recentelijk financiering ontvangen van de KNMP (Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Farmacie) voor onderzoek naar de wijze van begeleiding van patiënten met polyfarmacie door de openbaar apotheker na een medicatiebeoordeling. Het doel van dit onderzoek is het ontwikkelen van een geïndividualiseerd farmacotherapeutisch behandelplan dat kan worden gebruikt door patiënten met (complexe) polyfarmacie (en hun mantelzorger) waarbij sterk rekening zal worden gehouden met de individuele behoeften van de patiënt. In samenwerking met het AMC, de UvA en het NIVEL (Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg) zal worden onderzocht hoe dit farmacotherapeutisch behandelplan zelfmanagement van de patiënt bij het gebruik van complexe medicatie kan versterken. Verwacht wordt dat hiermee het aantal geneesmiddel gerelateerde problemen kan dalen.

Laatst gewijzigd:08 juli 2014 13:08

Meer nieuws

  • 27 maart 2024

    RUG/UMCG onderzoekers ontvangen prestigieuze onderzoeksbeurs

    RUG/UMCG-wetenschappers Mark Hipp, Bart Eggen, Moniek Tromp en Marleen Kamperman zijn samen met collega’s betrokken bij vier van zeven Nederlandse wetenschapsconsortia.

  • 26 maart 2024

    De volgende depressie voorkomen

    Marie-José van Tol, hoogleraar ‘stemming en cognitie’, onderzoekt wat mensen met een gevoeligheid voor depressie zelf kunnen doen om herhaling te voorkomen.

  • 29 februari 2024

    Vici-beurzen voor vier wetenschappers RUG/UMCG

    De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft Vici-subsidies van elk maximaal € 1,5 miljoen toegekend aan Nathalie Katsonis, Edwin Otten en Alexandra Zhernakova. Ook hoogleraar Kustecologie Tjisse van der Heide heeft een...