Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsFaculty of Science and EngineeringOnderzoekGRIPNews and activitiesAgenda

Promotie G. Kanojia

Wanneer:vr 15-06-2018 11:00 - 12:00
Waar:Academiegebouw

Technologie van sproeidrogen toegepast op twee virale vaccins en een experimenteel bacterieel vaccin

Het is een grote uitdaging om vaccins en biofarmaceutische eiwitten stabiel te houden bij kamertemperatuur of hoger. Een veelbelovende techniek is het 'sproeidrogen', wat resulteert in een droog poedervormig vaccin met een grote thermostabiliteit. Bovendien kunnen de poederdeeltjes door sproeidrogen worden aangepast aan eisen m.b.t. toedieningsroutes. Gaurav Kanojia heeft onderzoek gedaan naar de toepassing van de sproeidroogtechniek op verschillende biofarmaceutische producten, waaronder drie vaccins en een antilichaam. Systematische variaties in proces parameters van het droogproces en samenstelling (formulering) van de onderzochte producten heeft hij gekoppeld aan de werkzaamheid van deze gedroogde producten in vitro en soms in vivo.

Kanojia heeft systematisch procesparameters van het sproeidrogen onderzocht en geoptimaliseerd voor het produceren van stabiele poeders van een influenza-vaccin. Vervolgens ontwikkelde hij een formulering voor een geïnactiveerde poliovaccin door strategische screening van stabilisatoren, waardoor het verlies van de werkzaamheid van het vaccin na sproeidrogen en opslag tot een minimum wordt beperkt. Dit werd gevolgd door sproeidrogen van een experimenteel kinkhoestvaccin. Proefdierexperimenten tonen bovendien aan dat een goede immuunrespons wordt geïnduceerd na toediening via de longen van poeder (na reconstitutie) in muizen. Tenslotte werd, in het kader van de ontwikkeling van een orale toepassing, een therapeutische monoclonale antistof gestabiliseerd door sproeidrogen. Het product bleef actief gedurende 4 weken opslag bij 60°C, vergelijkbaar met het traditionele gevriesdroogde product. Stabiel, gedroogd biofarmaceutisch materiaal zou het transport buiten de koude keten vergemakkelijken en zo de economische last naar ontwikkelingslanden verminderen.

Kanojia promoveert aan de RUG op onderzoek dat hij uitvoerde bij  onderzoeksinstituut GRIP, als onderdeel van onderzoeksprogramma BDDD (Biopharmaceuticals: Discovery, Design and Delivery). Het werd gefincierd door Intravacc en de RUG.

Promotores Prof.dr. H.W. Frijlink en Prof.dr. G.F. Kersten