Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsFaculty of Science and EngineeringOnderzoekGRIPNews and activitiesAgenda

Promotie S. Lunev

Wanneer:di 29-05-2018 11:00 - 12:00
Waar:Academiegebouw

Onderzoek naar nieuwe geneesmiddelen tegen malaria

De wedloop tegen resistentie - in dit geval tegen malaraiamedicatie - vraagt om grote inzet op versnelling van de ontdekking en validatie van nieuwe geneesmiddeltargets, parallel aan de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen, afgifte-strategieën en het voorkomen van resistentie. Het onderzoek van Sergey Lunev was er primair op gericht structurele informatie te leveren voor de identificatie van geneesmiddeltargets en het ontwikkelen van validatiemethodiek.

Lunevs onderzoek resulteert in een vernieuwende methode voor specifieke modulatie van eiwitactiviteit: de Protein Interference Assay (PIA). Deze techniek maakt gebruik van structurele informatie over een eiwitsysteem om functionele mutanten te genereren. De mutanten zijn in staat zich samen te voegen met hun wild-type tegenhangers, waardoor de eiwitactiviteit verandert. Dit creëert de mogelijkheid om uiterst specifiek te interfereren met de eiwitactiviteit in vitro. Bovendien is er de mogelijkheid tot in(ex) vivo interferentie, door deze mutanten tot overexpressie te brengen in Plasmodium parasieten, gevolgd door fenotype-analyse en targetvalidatie.

Omdat de target-eiwitten onderzocht zijn middels hun mutagene kopieën, worden er een aantal algemene problemen omzeild zoals de peperdure ontwikkeling van een enzymremmer, onbetrouwbare genetische manipulatietechnieken, of dubbelzinnige in vivo resultaten vanwege slecht transport, chemische afbraak van geneesmiddelen of localisatieproblemen.

Voorts rapporteert Lunev structureel onderzoek over verscheidene veelbelovende geneesmiddeltargets voor Plasmodium falciparum.

Promotores Prof.dr. A.S.S. Dömling en Prof.dr. C. Wrenger

printView this page in: English