Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Gadjah Mada Universiteit en Rijksuniversiteit Groningen investeren in gezamenlijke toekomst

02 november 2022
Voorzitter van het College van Bestuur van de RUG Jouke de Vries en rector magnificus van de Gadjah Mada University (UGM) ondertekenen de samenwerkingsovereenkomst.
Voorzitter van het College van Bestuur van de RUG Jouke de Vries en rector magnificus Ova Emilia van de Gadjah Mada University (UGM) ondertekenen de samenwerkingsovereenkomst.

De Gadjah Mada Universiteit (UGM) en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) hebben in Yogyakarta (Indonesië) een verregaande strategische samenwerkingsovereenkomst ondertekend. Hierin is vastgelegd om de bestaande samenwerking, die tot nu toe vruchtbaar is gebleken, te versterken en uit te breiden.

Faculteiten, afdelingen, scholen en centra van beide universiteiten zetten naar aanleiding van de overeenkomst onderzoeks- en onderwijsprojecten op, evenals onderwijsprogramma's. Dit moet tot meer online en face-to-face mogelijkheden om kennis uit te wisselen leiden. Ook biedt het onderzoekers, studenten en medewerkers de mogelijkheid om gezamenlijk onderzoek te doen of samen te studeren.

Voortbouwen op concrete resultaten

In de afgelopen twee decennia hebben de UGM en de RUG veel goede samenwerkingen opgebouwd. Dat geeft vertrouwen om verder te investeren in het partnerschap. Rector magnificus Ova Emilia van de UGM: "De succesvolle samenwerking die we de afgelopen jaren met Groningen hebben gehad in bijvoorbeeld de gezamenlijke bachelor International Business, dient als springplank en inspiratie. De komende jaren willen we meer online, blended en on-site onderwijsprogramma's ontwikkelen om studenten van elkaar te laten leren en interculturele ervaring op te laten doen." De ondertekening van de overeenkomst voor een joint degree tussen de rechtenfaculteiten van beide universiteiten, om studenten van beide universiteiten in Nederland en Indonesië te laten studeren, is een eerste concrete stap.

Ook op het gebied van onderzoek bereiden de UGM en de RUG zich voor op de volgende stap. Er is speciale aandacht voor gezamenlijk interdisciplinair onderzoek dat een bijdrage kan leveren aan vraagstukken waarmee de wereld wordt geconfronteerd. Dit kan op het gebied van bijvoorbeeld volksgezondheid, stadsplanning of energietransitie zijn. Voorzitter van het College van Bestuur van de RUG Jouke De Vries: "In Zuidoost-Azië en Europa staan we voor vergelijkbare uitdagingen, ondanks de verschillende contexten. Het delen en creëren van kennis, bijvoorbeeld in gezamenlijk begeleide PhD-projecten, zal ons helpen die uitdagingen beter te begrijpen en oplossingen aan te dragen."

Bezoek aan UGM KKN-project

Tijdens hun bezoek aan Yogyakarta bracht de RUG-delegatie ook een ochtend door in Kampung Code, een wijk gelegen aan een rivieroever in Yogyakarta. Hier brengen studenten van de UGM hun academisch onderzoek in de praktijk om lokale gemeenschappen te helpen. Dit doen zij bijvoorbeeld door het gebruik van eenvoudige microbellentechnologie om grijs water van lokale wasserijen te reinigen voordat het in het riviersysteem terechtkomt. Ook gebruiken zij vergisters om keukenafval om te zetten in vloeibare meststof die wordt gebruikt om groenten en fruit te verbouwen.

"Sekolah sungai" (rivierschool) - het grijswaterzuiveringssysteem is een "school" voor de lokale gemeenschap, een plek waar jong en oud kunnen leren hoe academisch onderzoek kan worden toegepast op problemen in het dagelijks leven.
"Sekolah sungai" (rivierschool) - het zuiveringssysteem voor grijs water is een "school" voor de lokale gemeenschap. Een plek waar jong en oud kunnen leren hoe academisch onderzoek kan worden toegepast op problemen in het dagelijks leven.

Buurtbewoners, van plaatselijke basisschoolleerlingen tot oudere generaties, kunnen direct zien hoe academisch onderzoek hun dagelijks leven kan verbeteren.

Alle UGM-studenten brengen twee maanden door in een lokale gemeenschap ergens in Indonesië, en maken een schriftelijk verslag over hun werk waarvoor zij punten krijgen. Het programma weerspiegelt de inzet van de UGG voor de maatschappelijke impact van academisch onderzoek. Jouke de Vries was geïnspireerd door het werk van de UGM en ziet potentieel voor de RUG. Hij hoopt dat er mogelijkheden zijn voor RUG-studenten om zelf deel te nemen aan dit soort UGM-projecten, zodat zij hun studie met praktische leerervaring kunnen verrijken.

Laatst gewijzigd:16 december 2022 12:01
View this page in: English

Meer nieuws

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...