Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons FEB Research / FEB Graduate School of Economics and Business PhD programme

In need of leisure

investigating the relationship between off-job crafting, psychological needs satisfaction and optimal functioning
Promotie:Dhr. M.K. (Miika) Kujanpaa
Wanneer:03 maart 2022
Aanvang:16:15
Promotors:J. (Jessica) de Bloom, Prof, prof. dr. U. Kinnunen
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Economie en Bedrijfskunde
In need of leisure

Werknemers kunnen hun welzijn actief verbeteren met hobby’s, zorg of vrijwilligerswerk

Werknemers kunnen actief proberen hun welzijn te verbeteren met activiteiten buiten de werksfeer. Miika Kujanpaa toont aan dat niet-werk gerelateerde bezigheden rijke bronnen van positieve ervaringen (zoals zingeving en verbondenheid) kunnen zijn. Hij stelt dat werknemers ter verbetering van hun welzijn kunnen putten uit hun ervaringen tijdens vrijetijdsbesteding, hobby’s, kinder- en huishoudelijke zorg en vrijwilligerswerk, en dat zij dat ook daadwerkelijk doen.

Levensdomeinen buiten het werk spelen een belangrijke rol voor het behoud van het welzijn en functioneren van werknemers als hun werk stressvol is. Deze ervaringen kunnen verklaren waarom het leven buiten het werk vaak gunstig is voor het welzijn van werknemers.

Kujanpaa onderzocht zes psychologische behoeften: onthechting (d.w.z. het losmaken van werk gerelateerde gedachten), ontspanning, autonomie, competentie, zingeving en verbondenheid; in een Engels wetenschappelijk model afgekort tot DRAMMA. Hij concludeert dat DRAMMA-ervaringen, vooral onthechting en ontspanning, belangrijk zijn voor het ondersteunen van welzijn tijdens vrije tijd en op het werk. Belangrijk is dat medewerkers ook proactief hun eigen DRAMMA-ervaringen kunnen vergroten, een proces dat off-job crafting wordt genoemd.

Kujanpaa onderzocht off-job crafting met behulp van longitudinale data over Europese en Japanse werknemers. Off-job crafting bleek positief gerelateerd te zijn aan welzijn, zelf beoordeeld werkvermogen en prestaties in gezinsrollen. Bovendien kunnen culturele contexten invloed hebben op de mogelijkheden die werknemers zien om te craften. Deze bevindingen hebben belangrijke implicaties voor de praktijk, waarbij wordt benadrukt dat DRAMMA-ervaringen een sleutelrol spelen bij het ondersteunen van het welzijn van werknemers en dat werknemers zich kunnen en zullen inzetten om DRAMMA-ervaringen en bevrediging van psychologische behoeften tot stand te brengen.