Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons FEB Research / FEB Graduate School of Economics and Business PhD programme

Boundaries as opportunities

a multilevel investigation of resilience
Promotie:dr. M.J. (Mitchell) van den Adel
Wanneer:10 maart 2022
Aanvang:16:15
Promotor:prof. dr. D.P. (Dirk Pieter) van Donk
Copromotor:dr. T.A. (Thom) de Vries
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Economie en Bedrijfskunde
Boundaries as opportunities

Veerkracht bij kleinere, dagelijkse verstoringen in de supply chain

Mitchell van den Andel onthult hoe samenwerkingsacties op team- (informatieverkenning), relatie- (ontwikkeling van bredere en diepere relaties), en supply chain-niveau (informatie-uitwisseling) kunnen helpen bij het vergroten van veerkracht bij kleinere, typischere verstoringen die organisaties bijna dagelijks treffen. Hij laat echter ook zien dat dergelijke samenwerkingsacties minder effectief of zelfs contraproductief zijn naarmate situationele kenmerken minder veeleisend worden of wanneer deze acties niet zijn afgestemd op processen binnen de organisatie.

Binnen elke supply chain (SC) hebben organisaties te maken met verstoringen die ontstaan doordat deze organisaties voor materialen en diensten van elkaar afhankelijk zijn. Helaas heeft de overheersende, maar begrijpelijke, focus op grootschalige rampen de bestaande SC-literatuur verhinderd om bruikbare inzichten te bieden over hoe organisaties hun resilience kunnen vergroten tegen de kleinere, typischere verstoringen die organisaties bijna dagelijks treffen. Daarnaast heeft de hoofdfocus op het organisatorische analyseniveau (en incidenteel op het relatie-analyseniveau) de bestaande SC-literatuur belemmerd om een beter begrip te ontwikkelen van hoe meerdere organisaties hun grenzen kunnen overbruggen (bridging) om hun gezamenlijke resilience te vergroten. Deze beperkte focus op primair het organisatieniveau biedt ook weinig inzicht in de rol van individuen en teams bij het waarborgen van de resilience van organisaties.

Dit proefschrift speelt in op deze onduidelijkheden door verscheidene bridging actions te onderzoeken als reactie op verschillende soorten (dagelijkse) verstoringen en op meerdere analyseniveaus. Van den Andel constateert dat een dagelijkse verstoring schadelijker is wanneer deze samenvalt met andere soortgelijke verstoringen in de SC, en wanneer het een onbekende gebeurtenis is waarmee de getroffen organisaties weinig relevante ervaring hebben. Verder onthult hij hoe bridging actions op team- (informatieverkenning), relatie- (ontwikkeling van bredere en diepere relaties), en SC-niveau (informatie-uitwisseling) organisaties en SC’s kunnen helpen bij het vergroten van hun resilience tegen met name deze verstoringskenmerken. Hij laat echter ook zien dat dergelijke bridging actions minder effectief of zelfs contraproductief worden naarmate situationele kenmerken minder veeleisend worden of wanneer deze acties niet zijn afgestemd op processen binnen de organisatie.