Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons FEB Research / FEB Graduate School of Economics and Business PhD programme

Financial history and political institutions

Promotie:Dhr. B.S. (Bert) Kramer
Wanneer:31 mei 2021
Aanvang:14:30
Promotors:prof. dr. H.J. (Herman) de Jong, prof. dr. A. de Jong
Copromotor:P. (Petros) Milionis, Dr
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Economie en Bedrijfskunde
Financial history and political institutions

Geschiedenis financiële markten biedt waardevolle lessen voor hedendaags beleid

De geschiedenis van financiële markten kan waardevolle lessen kan bieden voor hedendaags beleid. Zo toont Bert Kramer aan dat de vennootschapsbelasting leidt tot het aantrekken van meer schuld door bedrijven. Dit (door velen onwenselijk geachte) effect speelt ook in huidige discussie over de vennootschapsbelasting een grote rol. Kramer biedt tevens inzicht in de vraag of het voor democratische landen in een geglobaliseerde wereld wel wenselijk en/of mogelijk is om deel uit te maken van een stelsel van vaste wisselkoersen of een muntunie.

In het financieel-historische proefschrift staat de wisselwerking tussen financiële markten en politieke instituties centraal. Kramer onderzocht de Russische roebel in het tijdvak 1856-1875: de twee decennia na afloop van de Krimoorlog. De Russische regering probeerde in deze tijd de waarde van de roebel te stabiliseren. Hij toont aan dat Nederlandse obligatiehouders weinig waarde hechtten aan deze pogingen: ze zagen het Russische monetaire beleid als weinig geloofwaardig.

In hoofdstuk 3 staat de gouden standaard centraal, in het tijdvak tussen 1870 en 1914. Dit was een muntstelsel waarbij landen hun munt koppelde aan goud. Kramer onderzocht waarom landen al dan niet kozen voor de gouden standaard. Zijn voornaamste conclusie is dat meer democratische landen  hiertoe minder snel geneigd waren.

Het onderwerp van hoofdstuk 4 is de invoering van de Vennootschapsbelasting in 1942. Kramer toont aan dat de invoering van deze belasting aandeelhouders ruim 200 miljoen gulden kostte, een enorm bedrag voor die tijd. Verder laat hij zien dat bedrijven meer schuld aantrokken om deze belasting te ontwijken.

Kramer onderzocht ook het beloningsbeleid in de Canadese naoorlogse politiek. In de jaren vijftig en zestig werden er in het Canadese federale parlement en in enkele provinciale parlementen pensioenregelingen geïntroduceerd voor parlementariërs. Hij concludeert dat deze lucratieve regelingen politici ertoe aanzette om langer aan te blijven, of dit op zijn minst te proberen.