Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons FEB Research / FEB Graduate School of Economics and Business PhD programme

Global trade in services, jobs, and incomes

Promotie:Dhr. T.I. (Timon) Bohn
Wanneer:19 december 2019
Aanvang:12:45
Promotors:prof. dr. S. (Steven) Brakman, prof. dr. H.W.A. (Erik) Dietzenbacher
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Economie en Bedrijfskunde
Global trade in services, jobs, and incomes

Inkomstenperspectief op handelstekort bewijst ongelijk Trump

Timon Bohn laat zien hoe misleidend handelstekorten (en -overschotten) kunnen zijn als indicator van hoeveel een land profiteert van internationale handel. Hij gebruikt het inkomstenperspectief om aan te tonen dat het handelstekort in de VS vrijwel volledig verdwijnt wanneer het wordt gedefinieerd in termen van inkomsten. Dat betekent dat de VS bijna net zoveel nationaal inkomen verdient aan de consumptie door eindgebruikers in het buitenland als het inkomen dat het aan buitenlanders betaalt voor de Amerikaanse consumptie van eindproducten.

‘Dat wordt verklaard door de belangrijke rol van multinationals in de VS en hun dochterondernemingen in het buitenland’, zegt Bohn. ‘De activiteiten van die multinationals kunnen leiden tot een winstverschuiving. De bruto-export van China naar de VS kan via Amerikaanse multinationals veel inkomsten genereren voor de VS. President Trump heeft dus ten onrechte zoveel aandacht besteed aan de Amerikaanse handelstekorten.’ De bevindingen van Bohn zijn een argument tegen protectionisme en handelsoorlogen, vooral wanneer die worden ontketend door landen met een hoog inkomen.

Bohn behandelt in zijn proefschrift verschillende manieren om naar wereldhandel te kijken. Globalisering en de internationale fragmentatie van productieprocessen roepen nieuwe vragen op over de technieken om handel te evalueren. Volgens hem is het beter om nieuwe handelsmaatregelen te baseren op toegevoegde waarde, werkgelegenheid en inkomsten. Bohn promoveert op 19 december aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Bohn ontdekte op basis van de World Input Output-database dat het aandeel van diensten in de export van toegevoegde waarde is gegroeid. Daarnaast gebruikte hij het concept van de arbeidsvoetafdruk om te bepalen in hoeverre landen afhankelijk waren van buitenlandse arbeidskrachten om hun consumptiepatroon in stand te houden. Bohn toont aan dat de Amerikaanse consumptie steeds meer afhankelijk is geworden van buitenlandse arbeidskrachten. Ook blijkt uit zijn contrafeitelijke autarkie-simulaties dat handel voor de meeste landen tot positieve arbeidsvoordelen leidt.