Skip to ContentSkip to Navigation
Onderzoek Gezondheidswetenschappen Sociale Geneeskunde
University Medical Center Groningen

Een interventie voor thuiszorg professionals om het gebruik van bestaande faciliteiten en -programma's door sedentaire 55+-ers met een lage sociaal-economische status te promoten ter verkrijging van een gezondere leefstijl m.b.t. voeding en beweging

Onderzoekers:
Projectleiders:
Onderzoeksperiode: 2010-2016
Financier: ZonMw

Samenvatting:

De leefstijl van mensen in Oost-Groningen is ongezonder dan in de rest van Nederland. Dit hangt waarschijnlijk deels samen met de lage sociaal-economische positie van deze mensen en de cultuur die in het gebied aanwezig is. Volwassenen en ouderen in Oost-Groningen bewegen relatief gezien minder dan elders in de provincie Groningen. Daarnaast is het voedingspatroon ongunstig dan in de rest van Nederland.

Een belangrijke oorzaak hiervan lijkt te zijn dat Oost-Groningers weinig het gevoel hebben dat hun leefstijl er toe doet. Dit geldt ook voor de professionals in de thuiszorg die het gebruik van leefstijl interventies zouden moeten bevorderen door het uitvoeren van preventieve maatregelen.

Het doel van deze studie is te onderzoeken in welke mate deze thuiszorg professionals preventieve maatregelen uitvoeren bij de doelgroep, om te bestuderen welke psychosociale factoren hierbij een belangrijke rol spelen, en wat het effect is van deze interventie ter versterking van de gezondheidsfocus van de doelgroep. De studie richt zich op het ontwikkelen van een indirecte interventie via thuiszorg professionals, om twee gezondheidsgedragingen te bevorderen, gezonde voeding en lichamelijke beweging.

Laatst gewijzigd:22 maart 2016 16:09
View this page in: English