Skip to ContentSkip to Navigation
Onderzoek Gezondheidswetenschappen Sociale Geneeskunde
University Medical Center Groningen

Verplaats je werk

Onderzoeker:

Norder-Kuper, L.

Projectleiders:
Onderzoeksperiode: 2011-2015
Financier: -

Samenvatting:

Psychische klachten zijn een belangrijke oorzaak voor het verzuim in de Nederlandse beroepsbevolking. Het merendeel van het psychisch verzuim bestaat uit zogenoemde “common mental disorders”(CMD’s). Dit zijn psychische beelden met vaas aspecifieke stress-gerelateerde klachten of milde tot matige psychiatrische beelden met depressieve of angstklachten. De incidentie voor verzuim met CMD’s ligt bij 2% met een gemiddelde duur van 87 dagen (Koopmans 2007). Ook blijkt dat 19% van de werknemers welke uitgevallen waren met CMD’s een terugval krijgen : 90% binnen drie jaar met een mediaan tussen de 8 en 14 maanden.

Het onderzoek bestaat uit twee onderdelen:

  1. Predictiemodel verzuimduur bij CMD’s
  2. Predictiemodel terugval bij CMD’s
  • Ad 1. Hoe is de performance van het predictiemodel (Nieuwenhuijsen 2006) voor het voorspellen van de verzuimduur in een heterogene populatie.
  • Ad 2. Inzicht krijgen in de factoren die meespelen bij een terugval met psychische klachten waarbij het uiteindelijke doel is om een instrument te ontwikkelen om medewerkers die at risk zijn om opnieuw uit te vallen met psychische klachten te diagnostiseren zodat interventies ter voorkoming van terugval gericht ingezet kunnen worden.
Laatst gewijzigd:13 februari 2015 16:13
View this page in: English