Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Noorderlicht verbeeldt de liefde voor de natuur van hoogleraren Piersma, Olff en Folmer

22 juni 2018
Eddo Hartmann - 'Malaise Trap'. Uit de fotoserie 'The Collective Landscape'.
Eddo Hartmann - 'Malaise Trap'. Uit de fotoserie 'The Collective Landscape'.

Noorderlicht en de Rijksuniversiteit Groningen slaan opnieuw de handen ineen. In navolging van de succesvolle samenwerking met fotograaf Jos Janssen, die vorig jaar het laboratorium van Nobelprijswinnaar Ben Feringa schitterend vastlegde, verbeeldt Eddo Hartmann komende zomer het wetenschappelijke werk van de onderzoeksgroepen van Theunis Piersma (trekvogelecologie), Han Olff (ecosystemen en natuurinclusieve landbouw) en Henk Folmer (milieu-economie en landbouwdiversiteit). De foto’s van Hartmann maken deel uit van de 25e Noorderlicht Internationale Fotomanifestatie IN VIVO, van 23 juni t/m 23 september in Museum Belvédère te Heerenveen.

IN VIVO is geïnspireerd door een rijke traditie van natuurliefde en laat beelden zien van een confronterende schoonheid, die bij nadere bestudering blootgeven hoezeer onze natuurbeleving geregisseerd wordt door economische, sociale en culturele bewegingen. In totaal laten dertig fotografen uit elf landen hun blik zien op de beleving van natuur, een essentieel onderdeel van onze identiteit. Onderzoek heeft aangetoond dat natuur onze gezondheid positief beïnvloedt, de stress verlaagt en creativiteit stimuleert. De natuur draagt zo in belangrijke mate bij aan ons welzijn.

Eddo Hartmann - The Collective Landscape (2018)

Eddo Hartmann richtte zijn lens op een aantal universitaire onderzoeksgroepen, die vanuit verschillende disciplines het Nederlandse landschap bestuderen. Bevolkingsgroei en klimaatverandering benadrukken de noodzaak van meer groene energie middels wind- en zonneparken. De landbouw heeft dringend verduurzaming nodig, nieuwe natuurgebieden moeten de terugloop van biodiversiteit tegengaan. Maar veranderingen leveren weerstand op. Het kleine Nederland staat dan ook zwaar onder druk, in een spanningsveld tussen de waarden van het collectieve erfgoed en die van de toekomst.

Eddo Hartmann (Nederland, 1973) studeerde aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag. ‘Hier Woont Mijn Huis’ was in 2012 een persoonlijk fotoboek over zijn ouderlijk huis. Begin 2018 presenteerde hij ‘Setting The Stage - North Korea’, als tentoonstelling in Huis Marseille en een fotoboek. Zijn werk is opgenomen in diverse collecties en getoond in verschillende musea zoals de SEMA in Seoul, Museum Guislain in Gent en The Lumiere Brothers te Moskou.

OASE ORANJEWOUD | natuur en focus

23 juni - 23 september, Museum Belvédère, Heerenveen
Voor deze nieuwe editie van de jaarlijkse internationale manifestatie kiest Noorderlicht voor een experiment in vorm. Het prachtige Museum Belvédère, toont tegelijkertijd met IN VIVO de tentoonstelling OASE ORANJEWOUD | natuur en focus. Twee tentoonstellingen vormen één, maar vertellen tegelijk hun eigen verhaal.

Eddo Hartmann - 'Markerwadden Poles'. Uit de fotoserie 'The Collective Landscape'.
Eddo Hartmann - 'Markerwadden Poles'. Uit de fotoserie 'The Collective Landscape'.
Laatst gewijzigd:28 juni 2018 08:18
View this page in: English

Meer nieuws

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...