Skip to ContentSkip to Navigation
About us Faculty of Science and Engineering Our Research CogniGron - Groningen Cognitive Systems and Materials Center News Seminars

IT Academy colleges: Toekomst van de computer

When:Th 05-11-2020
Where:Online (Free registration - Dutch only)

Op 5 november 2020 organiseert IT Academy Noord-Nederland, onderdeel van de Hanzehogeschool Groningen, IT Academy colleges: toekomst van de computer. Tussen 15.00 uur en 17.30 uur staan Quantum computing en Neuromorphic computing centraal. Twee verschillende manieren om naar de toekomst van computers te kijken. Deze 13e editie van IT Academy colleges wordt verzorgd door drs. ing. Tjerk Harkema, senior lecturer aan de Hanzehogeschool en prof. dr. Niels Taatgen, hoogleraar kunstmatige intelligentie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Wees online welkom op 5 november vanaf 15.00 uur.

Gratis Registratrie: https://www.itacademy.nl/evenementen/it-academy-colleges-toekomst-van-de-computer#
Meer informatie: https://www.itacademy.nl/evenementen/it-academy-colleges-toekomst-van-de-computer

Programma
14.45 uur – 15.00 uur Digitale inloop

15.00 uur – 15.05 uur Opening door IT Academy Noord-Nederland

15.06 uur – 16.00 uur drs. ing. Tjerk Harkema - Quantum Computing

16.00 uur – 16.15 uur Pauze

16.15 uur – 17.00 uur prof. dr. Niels Taatgen - Neuromorphic Computing

17.00 uur – 17.30 uur Vragenronde en Afsluiting

IT Academy colleges: toekomst van de computer start met een introductie Quantum Computing onder leiding van drs. ing. Tjerk Harkema docent van het Instituut voor Communicatie, Media & IT. De rekenkracht van een quantum computer zal veel impact hebben op onze samenleving. Zijn hierdoor versleutelde berichten bijvoorbeeld nog wel veilig? Wat is onder andere de impact op het minen van bitcoins? Wat is de rol van quantum computing in de medische sector? Kunnen we m.b.v. de quantum computing sneller medicijnen ontwikkelen voor bepaalde ziektes? Tijdens het eerste deel van het college neemt Tjerk de deelnemers mee in de concepten achter Quantum Computing en dat zonder ook maar één wiskundige formule te gebruiken.

In het tweede deel van het college staat Neuromorphic Computing, de volgende generatie computers geïnspireerd door de organisatie van het menselijk brein, centraal. Prof. dr. Niels Taatgen legt uit waarom hij denkt dat Neuromorphic Computing de toekomst van de computer kan zijn. Hebben de huidige computertechnologieën de grenzen van hun mogelijkheden m.b.t. snelheid en energie-efficiëntie bereikt? Hij neemt de deelnemers mee langs de technologische ontwikkelingen op het gebied van computer brains or brain computers.

Het college is voor professionals, werkzoekenden, studenten en is gratis toegankelijk.

Spreker 1: drs. ing. Tjerk Harkema

Tjerk Harkema is docent bij het Instituut voor Communicatie, Media & IT aan de Hanzehogeschool Groningen. Bij de opleiding HBO-ICT (voltijd/deeltijd) verzorgt hij onder andere vakken als wiskunde en statistiek. Tjerk heeft zijn Master of Science behaald in Mathematics/ Analysis aan de Rijksuniversiteit Groningen. Daarnaast houdt hij zich bezig met Neural Networks and Deep Learning, Machine Learning en Quantum Computing.

Spreker 2: prof. dr. Niels Taatgen

Niels Taatgen is hoogleraar kunstmatige intelligentie, faculteit Science and Engineering, aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Niels is gespecialiseerd in het nabootsen van menselijk intelligentie. Aan de RUG heeft hij Informatica en Psychologie gestudeerd en is een van de grondleggers van de huidige opleiding Artificial Intelligence. In 2016 is hij gekozen tot Docent van het Jaar van de RUG.