Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Faculty of Science and Engineering Our Research CogniGron

ERC Advanced Grants voor Maria Antonietta Loi en Bart van Wees

26 april 2022

De Europese Onderzoeksraad heeft ERC Advanced Grants toegekend aan Zernike Institute leden Prof. Maria Antonietta Loi en prof. Bart van Wees. Zij kunnen dit geld gebruiken voor het opzetten van langdurende en grensverleggende onderzoeksprojecten.

De Europese Onderzoeksraad (ERC) kent subsidies toe aan toponderzoekers om grensverleggend onderzoek in Europa te bevorderen. De Advanced Grants zijn bedoeld voor gevestigde academici die belangrijke onderzoeksprestaties op hun naam hebben staan. Advanced Grants kunnen oplopen tot €2,5 miljoen voor een periode van vijf jaar.

Maria Antoinietta Loi
Maria Antoinietta Loi

Maria Antonietta Loi

Maria Antonietta Loi maakt materialen met specifieke structuren op nanometerschaal (een nanometer is een miljoenste millimeter). De nanostructuur bepaalt de eigenschappen van het materiaal en Loi wil met haar werk eerst begrijpen hoe dit gebeurt, en vervolgens specifieke nanostructuren voor gewenste toepassingen maken.

Haar werk valt binnen de opto-elektronica, het vakgebied dat zich bezighoudt met de wisselwerking tussen materiaal en licht. Ze heeft gewerkt aan nieuwe soorten zonnecellen op basis van perovskieten, materialen met een zeer specifieke kristalstructuur, en op basis van kwantumdots, clusters van circa duizend atomen die zich gedragen als één grote superatoom. Deze materialen kunnen licht ontvangen en dienstdoen als zonnecellen of sensoren, of licht afgeven en dienstdoen als lichtgevende diodes (leds).

In haar werk voor het ERC gaat ze metamaterialen maken (oftewel ontworpen materialen die niet in de natuur voorkomen), die zo kunnen worden afgesteld dat ze op specifieke golflengtes licht ontvangen of afgeven en zo voor verschillende toepassingen kunnen worden gebruikt. Loi gaat op perovskieten gebaseerde kwantumdots en kwantumbronnen combineren, met als einddoel de ontwikkeling van nieuwe infrarode fotodetectoren en zichtbaar licht afgevende diodes met superieure prestatieniveaus.

Zie ook:

Bart van Wees
Bart van Wees

Bart van Wees

Bart van Wees bouwt en bestudeert nanoapparaten: elektronische circuits met een kern bestaande uit verschillende lagen materiaal met elk een dikte van slechts één atoom. Op deze schaal regeren de wetten van de kwantummechanica. Van Wees houdt zich bezig met spintronica, een vakgebied waarin gebruikgemaakt wordt van een kwantummechanische eigenschap van elektronen die ‘spin’ wordt genoemd. Om te begrijpen wat dit is, kun je je elektronen het beste voorstellen als kleine bolletjes die rond hun eigen as draaien. Aangezien spin een magnetische eigenschap is, zijn de ronddraaiende elektronen dus gevoelig voor magnetische velden.

Deze spin kan twee waarden aannemen: ‘op’ of ‘neer’, waardoor, in principe, informatie kan worden opgeslagen of getransporteerd. Van Wees maakt 2D-apparaten, vaak op basis van grafeen (een soort koolstof), voor het transporteren en manipuleren van spins. Dit heeft al geresulteerd in een ‘spintransistor’.

Van Wees gaat zich binnen zijn ERC-project bezighouden met zogenaamde ‘magnonen’. Een magnon is een spingolf in niet-geleidend magnetisch materiaal. Het is een verstoring in de magnetisering die zich verspreidt als een wave in een vol stadion: elektronen in het materiaal geven de spin door aan hun buren en keren vervolgens weer terug naar hun oorspronkelijke positie. Bij deze vorm van transport beweegt alleen de spin en blijven de elektronen op hun plek. Daardoor wordt er geen warmte gegenereerd en kost het transport maar heel weinig energie. Het ERC-project opent een wereld die nooit eerder is onderzocht. Van Wees gaat de wisselwerking bestuderen tussen spins, magnonen en fononen (een deeltje-achtige elastische excitatie, ook een kwantumverschijnsel) in 2D-systemen. Dit zal uiteindelijk nieuwe strategieën opleveren voor laagvermogen informatietechnologie, zoals warmtebeheer.

Zie ook:

Laatst gewijzigd:26 april 2022 11:59
View this page in: English

Meer nieuws

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...