Skip to ContentSkip to Navigation
Onderzoek ESRIG - Energy and Sustainability Research Institute Groningen News

Opwarming leidt tot enorme toename regenval in het Noordpoolgebied

13 maart 2017

De Arctische regionen staan bekend om hun diepvriestemperaturen, vooral in de winter, wanneer het met regelmaat -40°C of kouder wordt. Tegelijkertijd warmt het Noordpoolgebied vooral in de winter sterk op: drie keer zo snel als de rest van de wereld.

Drie jaar geleden hebben onderzoekers van het KNMI al vastgesteld dat deze sterke Arctische opwarming zal leiden tot meer neerslag (tot wel 60%), maar de impliciete aanname was dat vanwege de lage temperaturen deze extra neerslag vooral in de vorm van sneeuw zou gaan vallen. Richard Bintanja, werkzaam bij het KNMI en sinds 1 maart 2017 aangesteld als honorair hoogleraar bij het Energy and Sustainability Research Institute van de RUG, en Olivier Andry hebben nu vastgesteld dat de toename in Arctische neerslag vrijwel uitsluitend in de vorm van regen zal plaatsvinden.

In hun artikel in Nature Climate Change van 13 maart 2017 “Towards a rain-dominated Arctic” laten zij zien dat deze toename in regenval te wijten is aan de enorme opwarming van het Arctische gebied, zodat de neerslag (die begint als sneeuw) in de warme atmosfeer smelt en als regen de grond zal bereiken. Zij laten bovendien zien dat neerslag in het Noordpoolgebied, nu nog gedomineerd door sneeuwval, aan het eind van de eeuw voornamelijk in de vorm van regen zal gaan vallen. Dit zal enorme consequenties gaan hebben, bijvoorbeeld voor de afsmelting van sneeuw, gletsjers, zee-ijs en permafrost (waardoor mogelijk meer methaan zal vrijkomen), voor allerlei ecosystemen die van vers water afhankelijk zijn maar ook voor de mens in de vorm van ijzel en de daarbij behorende infrastructurele problemen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Richard Bintanja:
e-mail: bintanja gmail.com
telephone: 06-37565005

Schematische weergave van de relatie tussen zee-ijsafsmelting, toenemende verdamping en bewolking, en meer regen- en sneeuwval in het Noordpoolgebied.
Schematische weergave van de relatie tussen zee-ijsafsmelting, toenemende verdamping en bewolking, en meer regen- en sneeuwval in het Noordpoolgebied.
Afsmelting van ijs zal vanwege regenval sterk toenemen.
Afsmelting van ijs zal vanwege regenval sterk toenemen.
Laatst gewijzigd:22 januari 2018 14:48
View this page in: English

Meer nieuws

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...