Skip to ContentSkip to Navigation
OnderzoekCentre for East Asian Studies Groningen

Lecture by prof. Halbertsma at HOVO seniorenacademie: 'Rabban Sauma en de ontdekking van Europa'

Wanneer:do 14-09-2017 om 15:00
Waar:Assen, Seniorenacademie

In de periode dat Marco Polo door China trekt, reist een monnik vanuit het huidige Beijing naar het Westen. Rabban Sauma begint zijn reis als pelgrim maar krijgt onderweg een opdracht van de Mongoolse Ilkhan om Europa te bezoeken en de koningen van Europa tot een alliantie over te halen. We weten verrassend veel van deze ontdekkingsreiziger uit het Oosten, die zijn wederwaardigheden in een reisverslag optekende.

In Europa bezoekt Rabban Sauma de paus en de koning van Engeland, en doet hij in het jaar 1287 steden aan zoals Napels, Rome, en Parijs. Het verslag dat Rabban Sauma over zijn bezoeken en ontmoetingen schreef is in bewerkte vorm bewaard is gebleven. En zo maken we kennis met een dagboek dat vanuit het perspectief van een man uit Azië is geschreven door een man die begreep dat de wereld groter was dan de plek waar hij zelf geboren was. Een Aziatisch dagboek over 'exotische' Europeanen.

Maar Rabban Sauma had ook veel gemeen met het Westen - hij was een nestoriaans christen. Zowel Rabban Sauma's ontdekking van Europa als het dagboek zijn in de vergetelheid geraakt. Toch is zijn wondere reis misschien wel 'echter' dan die van Marco Polo, wiens reisverslag immers betwist wordt.

Meer informatie

Cursusprijs: Deze lezing is vrij toegankelijk
Uiterste inschrijfdatum: 31 augustus 2017
Bijzonderheden: Het aantal plaatsen is beperkt. Aanmelding is noodzakelijk. Cursisten van de Senioren Academie krijgen voorrang. Plaatsing op volgorde van aanmelding.
www.hovoseniorenacademie.nl