Skip to ContentSkip to Navigation
OnderzoekCentre for East Asian Studies Groningen

Documentary + After talk: On the Border of North Korea (in Dutch)

Wanneer:wo 17-09-2014 20:00 - 21:22
Waar:Groninger Forum, Hereplein 73, Groningen

Het is bijna 25 jaar geleden dat de Berlijnse Muur viel en kort daarna verdween in heel Europa het IJzeren Gordijn. Maar elders in de wereld staan nog vele scheidingsmuren en ijzeren gordijnen overeind: tussen de VS en Mexico, tussen Israël en de Palestijnse Gebieden en tussen Noord en Zuid-Korea om de bekendste drie maar eens te noemen.

In het komende televisieseizoen vertoont de VARA zes documentaires over evenzovele onneembare grenzen. Op donderdagavond 17 september draait de aflevering over de grens tussen Noord- en Zuid-Korea in het Groninger Forum: De koekoek en het prikkeldraad. Op de grens van Korea. De gedemilitariseerde zone in Korea scheidt het communistische Noorden hermetisch af van het kapitalistische Zuiden en is een laatste overblijfsel van de Koude Oorlog. De documentaire belicht uitgebreid de gevolgen van de scheiding, de dreiging van een nieuwe oorlog, de aanwezigheid van de VN en de VS. Ook bezochten de makers en presentator Menno Bentveld het officiële Zuid-Koreaanse Ministerie van Hereniging en natuurlijk de grens zelf, die op een bepaalde manier ook een toeristische attractie is.

We zien Noord-Koreaanse vluchtelingen die hun voormalige landgenoten bestoken met pamfletten die over de grens worden gestuurd met ballonnen, we maken kennis met een Zweedse generaal die namens de VN wekelijks naar de plek gaat waar overleg moet plaatsvinden met de Noord-Koreanen. Tevergeefs, want de Noord-Koreanen komen nooit opdagen. De Zweedse generaal maakt desondanks elke week een gespreksverslag.

Na afloop van de vertoning van De Muur wisselen we van gedachten met maker Floris Jan van Luyn en Oost-AziëkennerTjalling Halbertsma onder leiding van Vroege-Vogelspresentator Jeanine Abbring. Is de situatie in Korea nog altijd explosief en kan het conflict maar zo weer oplaaien? Kan de muur in Korea ooit geslecht worden? Wie moet dat dan doen? En kunnen wij in Europa iets kunnen doen om aan de trieste scheiding tussen Noord- en Zuid-Korea een einde te maken? Kunnen we wat dat betreft iets leren van de ervaringen in Berlijn en in mindere mate in Noord-Ierland?

Regie: Floris Jan van Luyn | Nederland | 2014 | 52 minuten

Ticket availble on: http://www.groningerforum.nl/agenda/films/docu-nagesprek-op-de-grens-van-korea