Skip to ContentSkip to Navigation
Research Centre for East Asian Studies Groningen Blogs and Postcards

NAHSS experience by Nol Duindam (in Dutch)

De eerste twee weken op Sichuan campus zijn voorbij gevlogen, maar hebben toch een grote indruk op mij gemaakt. Ten eerste omdat ik het niet voor mogelijk had gehouden dat scherp eten zo onmenselijk scherp kon zijn. Het blijft een dagelijkse uitdaging om met gebrekkig Chinees aan de verkoper duidelijk te maken dat ik de Sichuan cuisine slechts gedeeltelijk kan waarderen.

Om deze uitdaging wat te vergemakkelijken krijgen we hier dagelijks Chinees. Chinees leren is genieten, maar het is zeker geen taal die uitblinkt in gebruiksvriendelijkheid. Een verkeerde toon kan al snel leiden tot fundamentele misverstanden. Zo is het verschil tussen panda en borsthaar frustrerend klein; het is slechts een kwestie van intonatie of je verwijst naar een knuffelbare panda (Xióngmāo, 熊猫) of naar vulgair borsthaar (Xiōngmáo, 胸毛). Gelukkig is Chengdu een grote bruisende taalcursus, waar overal mensen rondlopen die je gestuntel met geduld aan willen horen. Zo stond ik laatst in the People’s Park bij een zogenaamde marriage market. Dit is een curieuze variant van Tinder, waar ouders een geschikte partner zoeken voor hun alleenstaande kinderen met behulp van uitgeschreven advertenties. Hier wordt zoal gelet op leeftijd, gewicht, lengte en mogelijke eerdere huwelijken. Voor je het weet word je aangesproken en zit je diep verwikkeld in een voor beide partijen even onbegrijpelijk gesprek. De conversatie mag dan vrij snel piepend en knarsend stranden, maar toch geeft de poging zelf veel voldoening.

Als Nederlander is het niet moeilijk om hier overdonderd te raken door de grote mensenmassa’s, de overdosis aan pepers en de buitenaardse taal. Op zo’n moment is het prettig om je vast te klampen aan een stukje Nederlandse trots: de fiets. Leenfietsen hebben recentelijk China veroverd, inmiddels zwerven er zo’n 350,000 stuks rond van maar liefst 17 verschillende start-ups. Dankzij de vrijgevigheid (zij het bewust of onbewust) van de Chinese bevolking, heb je al snel zo’n leenfiets te pakken en ligt Chengdu aan je voeten. Ik hoop dat ik de komende tijd nog vaak op deze wijze mag bijdragen aan de algehele chaos die hier het verkeer lijkt te overheersen.

Nol Duindam
Nol Duindam
Last modified:23 August 2017 2.27 p.m.