Skip to ContentSkip to Navigation
OnderzoekCentre for East Asian Studies GroningenBlogs

NAHSS experience by Jannick van IJzendoorn

Op het moment van schrijven is mijn zomers avontuur in China in temporele zin al lang voorbij; echter, in gedachten staat het me bij als de dag van gisteren. Geen zorgen, beste lezer, poëtischer dan dit wordt het niet - informatiever wel, hopelijk. Het is mijn persoonlijke doel om jou in de volgende paar regels het volgende duidelijk te maken: ook jij zal de behoefte voelen om zulke slijmerige uitingen te doen nadat je de NAHSS hebt ervaren.

Alweer too much, dat laatste? Laat me beginnen met uitleggen wat de NAHSS, ofwel de Netherlands-Asia Honours Summer School, nou eigenlijk inhoudt. Dit deel houd ik kort: de NAHSS is een samenwerkingsverband tussen alle Nederlandse universiteiten, vier ministeries, en tal aan internationale bedrijven, en is opgericht om de banden tussen Nederland en China te versterken. Concreet betekent dit dat de NAHSS een aantal Nederlandse bachelor studenten de kans biedt Azië te ervaren in een zomerprogramma met academische, business en culturele aspecten. Al het voorgaande plus veel meer is te vinden op http://nahss.nl/ .

Eind 2015 solliciteerde ik, en huppakee, begin-zomer 2016 zat ik in het vliegtijd van Schiphol naar Beijing, de hoofdstad van China. Ik zal je niet doodgooien met alle memorabele belevenissen, uitstapjes, en gebeurtenissen zoals de vele tempelbezoeken en verkenningstochten (die overigens wel relevant kunnen zijn voor jouw keuze om te solliciteren). Ik wil communiceren wat de NAHSS uniek maakt. Naar mijn inzicht zijn dat drie dingen: de groep, de intensiteit, en de leerzaamheid.

Allereerst, de groep. Dit is misschien wel het belangrijkste aspect van de NAHSS-ervaring. Gedurende jouw tijd in China, zij het in Beijing of ergens anders, zal je kennismaken met een verzameling studenten die - niet per ongeluk - in hetzelfde schuitje als jij zitten: vreemd land, vreemde mensen, vreemde taal, maar gedeelde interesse. Dit maakt het fundament voor verdere vriendschappen onwijs sterk, omdat je letterlijk van elkaar afhankelijk bent, daar aan de andere kant van onze aarde. Dit is werkelijk uniek. Mijn ‘normale’ uitwisseling kwam op dit gebied niet eens dichtbij.

De intensiteit is tevens een enorm deel van het genot. Vanaf dag één is het helder dat je een druk binnen- en buitenuniversitair programma zal gaan combineren met van alles en nog wat aan individuele reisjes, zowel in de stad als daarbuiten. Hoe? Dat is aan jou, en dat maakt het gaaf. Natuurlijk kan ik niet voor iedereen spreken, maar het zou met niet verbazen als een groot deel van de deelnemers erachter is gekomen dat ze meer kunnen incasseren dan ze voorheen voor mogelijk hielden. Genieten!

Last but not least, de leerzaamheid. De NAHSS is uitzonderlijk omdat het haar deelnemers op alle fronten uitdaagt, en dat begint in Nederland. Hier bestudeer je de basisbeginselen van het Mandarijn, woon je workshops bij over de Chinese cultuur, en leg je de grondslagen voor het thematische groepsproject. In China maakt je pas echt kennis met het land, de inwoners, en de tradities. Eenmaal daar merkte ik dat ik een belangrijke gedachteverandering onderging; voor mij transformeerde China van ‘het land van vooroordelen’ in ‘het land van mogelijkheden’.

Hopelijk heb ik jou, de lezer, een glimp laten zien van wat de NAHSS kan betekenen.Als je nog niet bent gestrikt, breng dan vooral een bezoek aan de website http://nahss.nl/ , of stuur een email met jouw brandende vragen naar j.van.ijzendoorn@student.rug.nl . Veel geluk met de sollicitatie.

Laatst gewijzigd:07 december 2016 10:17