Skip to ContentSkip to Navigation
Onderzoek Centre for Religious Studies Research Centres Centre Religion, Health and Wellbeing Onderzoeksclusters

Werk en Zingeving

Werk en Zingeving

Werk is een belangrijke bron voor zingeving. Werk geeft structuur en bestaanszekerheid. Door werk, ook onbetaald, zijn we deel van een gemeenschap. De manier waarop we werken ondergaat grote en snelle veranderingen. Digitalisering maakt taken overbodig, maar creëert ook nieuwe mogelijkheden. Flexibilisering kan vrijheid en autonomie geven, maar geeft ook onzekerheid en ongelijkheid. Individualisering legt veel verantwoordelijkheid bij individuele medewerkers, terwijl de context complexer en onzekerder wordt. Techniek ontwikkelt zich razendsnel en ethische vragen die hierbij ontstaan krijgen niet altijd aandacht.

Aan organisaties wordt de vraag gesteld waar zij met hun producten en diensten aan bijdragen, anders dan aan winstmaximalisatie. Aan de andere kant zijn (jonge) medewerkers kritisch over werkklimaat en doel (purpose) van een onderneming. Hun vragen komen voort uit de behoefte aan betekenis voor mens en organisatie en uit de problemen rond uitval (burn-out en bore-out).

Inmiddels ervaart 25% van de werkenden het werk als zinloos en heeft 19% van de medewerkers burn-out klachten. Wat zijn daar oorzaken van? Welke zingevingsvragen spelen hier?

Structurele aandacht voor zingeving in organisaties bevordert het welzijn van medewerkers en helpt organisaties te reflecteren op hun maatschappelijke impact. In dit cluster bestuderen we deze vragen vanuit filosofisch, psychologisch en (godsdienst)sociologisch perspectief.

Welke expertise biedt het cluster en voor wie?

Door onderzoek, onderwijs en publicaties dragen we bij aan kennis over de waarde van zingeving voor het welzijn van mensen in organisaties.

Onderzoekers in dit cluster:

Anja Visser, Hanneke Muthert, Heidi Jansen

Laatst gewijzigd:07 september 2023 12:49
View this page in: English