Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Faculteit Religie, Cultuur en Maatschappij Agenda

Exhibiting the sacred: Holy matter in museum displays

Wanneer:vr 08-10-2021 15:00 - 17:00
Waar:De lezing zal zowel online als fysiek plaatsvinden, Zittingzaal, Oude Boteringestraat 38, 9712 GK Groningen

Religie en erfgoed lezing - Centre for Religion and Heritage

Lena Liepe, Linnaeus university, Sweden

Inlichtingen: Mathilde van Dijk, mathilde.van.dijk rug.nl.
Registratie: Stuur een e-mail aan Kjelda Glimmerveen, s.k.glimmerveen student.rug.nl, en geef aan of u het evenement online or fysiek wilt bijwonen.
NB: De voertaal is Engels, maar er zal een vertaling van de lezing in het Nederlands beschikbaar zijn. Vragen kunnen in het Nederlands of het Engels gesteld worden.

Wat staat op spel bij de tentoonstelling van heilig materiaal in musea en elders? In haar lezing concentreert Liepe zich op de relieken van middeleeuwse heiligen. Ze bespreekt de verschillende keuzes die, recent en verder terug in de tijd, zijn gemaakt met betrekking tot het op de juiste manier inkaderen en tentoonstellen ervan - of niet - in een publieke omgeving. Daarnaast komt ook de vraag aan de orde hoe het museum aandacht kan besteden aan de spirituele dimensie van religieuze kunst. Het huidige Museum van Nationale Oudheden in Stockholm in de jaren 1930 functioneert als case-study - een geval dat van bijzonder belang is in een Nederlandse context, aangezien het Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam een bron van inspiratie was bij het ontwerp van het nieuwe gebouw. Een en ander mondt uit in een beschouwing over het spanningsveld tussen de doelstellingen van een museum als instelling voor educatie en verlichting enerzijds, en de integriteit, historisch en spiritueel, van sacrale objecten anderzijds.

Lena Liepe is hoogleraar kunstgeschiedenis en visuele studies aan de Linnaeus Universiteit, Växjö, Zweden. Zij is gespecialiseerd in de studie van de kunst en architectuur van middeleeuws Scandinavië in Europese context, met bijzondere nadruk op de theorie, methodologie en de historiografie van de kunsthistorische wetenschap in het bijzonder in de Middeleeuwen. Ze publiceerde monografieën over de rol van relieken in de liturgie en devotie van middeleeuws Scandinavië (2020), tentoonstellingen van middeleeuwse kerkelijke kunst in Zweden 1847-1943 (2018), IJslandse verluchte handschriften (2009), de conceptie van het lichaam in Scandinavische middeleeuwse kerkelijke kunst (2003), en middeleeuwse stenen kerkbouw in het Noorden van Noorwegen (2001).

View this page in: English