Skip to ContentSkip to Navigation
About usFaculty of Theology and Religious StudiesResearchCentre for Religion and HeritageAbout

Staf

De kern-staf van het Centrum voor Religie en Erfenis bestaat uit drie onderzoekers; zie voor informatie hieronder. Daarnaast is ook de expertise van onze collega's in de faculteit theologie en godsdienstwetenschappen beschikbaar.

Prof. Dr. Todd H. Weir
Prof. Dr. Todd H. Weir

Prof. Dr. Todd H. Weir

Adjunct-hoogleraar in Geschiedenis van Christendom en Moderne Cultuur
'Ik houd me bezig met de cultuur- en ideeëngeschiedenis van modern Duitsland en van de transnationale geschiedenis van religie en secularisme. Voordat ik in 2016 naar Groningen kwam, heb ik negen jaar geschiedenis aan de Queen's University Belfast gedoceerd. Mijn onderzoek is gericht op verschillende aspecten van de interactie van het christendom en het secularisme.Tot mijn publicaties behoort Secularism and Religion in Nineteenth Century Germany: The Rise of the Fourth Confession, dat in 2014 bij Cambridge University Press is verschenen en Jacques Barzun Prize for Cultural History of the American Philosophical Society heft gewonnen.Ik blijf gefascineerd door bekering en apologetiek. Mijn volgende grote onderzoeksproject is een transnationale geschiedenis zijn van de term Wereldbeschouwing / Weltanschauung van 1790 tot heden.

Dr. Mathilde van Dijk
Dr. Mathilde van Dijk

Dr. Mathilde van Dijk

'Ik ben cultuurhistoricus met de Middeleeuwen als specialisatie, met name de geschiedenis van de laatmiddeleeuwse hervormingsbewegingen en gender. Erfgoed is een terugkerend thema in mijn werk, bijvoorbeeld in mijn project over de toe-eigening van de kerkvaders in de Moderne Devotie. Daarnaast bestudeer ik hoe laatmiddeleeuwse hervormingsbewegingen zoals de Moderne Devotie en het Humanisme als markers van hedendaagse Nederlandse cultuur en spiritualiteit gebruikt worden. Ook houd ik me bezig met de recycling van de Middeleeuwen in hedendaagse populaire cultuur, vooral in film en televisie.

Bekijk deze video met informatie over het Centrum voor Religie en Erfgoed en het onderzoek van Dr. Mathilde van Dijk.


Dr. Andrew J.M. Irving
Dr. Andrew J.M. Irving

Dr. Andrew J. M. Irving

'Ik onderzoek middeleeuwse religieuze materiële cultuur. Ik breng in kaart wat we kunnen leren over de aard van religie en geloof door het bestuderen van dingen, ruimten en praktijken; het vraagt ​​wat de relatie is tussen het gemaakte / gebruikte religieuze object en zijn maker / gebruiker. Ik ben speciaal deskundig op het gebied van boeken, voorwerpen, ruimtes en praktijken van de middeleeuwse liturgie. Het gaat me om de materialiteit van het middeleeuwse religieuze boek - evangelieboeken, misboeken, gebedsboeken - en wat veranderingen in ontwerp en sporen van het gebruik van deze objecten kunnen vertellen over de gemeenschappen die ze hebben gebruikt. '

Laatst gewijzigd:24 oktober 2017 19:12
printView this page in: English