Skip to ContentSkip to Navigation
Research Biografie Instituut

Nieuwe biografiereeks 'Over leven'

Tresoar
Tresoar

Symposium Fries Biografie Instituut

Op donderdag 12 maart zal het Fries Biografie Instituut een symposium organiseren in Tresoar, het historisch en letterkundig centrum in Leeuwarden. Vijf sprekers zullen hun biografische onderzoek presenteren tijdens het symposium, waarna de middag afgesloten wordt met een discussie. Aanmelden is mogelijk op de website van Tresoar.

Biografie D.F. Malan boek van de maand

In het programma OVT op NPO Radio 1 werd de biografie van D.F. Malan, geschreven door Lindie Koorts, onlangs verkozen tot historisch boek van de maand. Het boek werd onlangs opnieuw uitgegeven in de reeks Over Leven. Ook het Historisch Nieuwsblad en Biografieportaal.nl besteedden onlangs aandacht aan de biografie.

Grote behoefte aan nieuwe biografieën van Friezen

De Leeuwarder Courant deed onlangs een oproep aan haar lezers met de vraag welke held uit de Friese cultuurgeschiedenis een biografie verdient. Door de hoeveelheid waardevolle suggesties wordt het vermoeden bevestigd dat er in Friesland een grote behoefte bestaat aan een Fries Biografie Instituut. Dat schreven de oprichters van het instituut in dezelfde krant.

Fries Biografie Instituut in het nieuws

In de Leeuwarder Courant werd op 1 november 2019 de oprichting van het Fries Biografie Instituut bekend gemaakt. Ook het Friesch Dagblad besteedde aandacht aan dit nieuwe samenwerkingsverband.

Uitgeverij Noordboek begint nieuwe biografieënreeks

Dit interview door Hans van der Klis verscheen in Boekblad op 21 augustus 2019

Onder de noemer ‘Over leven’ is uitgeverij Noordboek in samenwerking met het Biografie Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen begonnen met een nieuwe reeks biografieën. ‘Wij zijn op zoek naar verhalen die iets toevoegen, geen omgevallen archiefkasten’, zegt uitgever Steven Sterk.

De eerste twee delen in de reeks, Ferdinand Domela Nieuwenhuis – Een romantische revolutionair van Jan Willem Stutje en Mansholt. Een biografie van Johan van Merriënboer, zijn inmiddels verschenen. Dit najaar verschijnen de volgende twee titels, Abe van Johann Mast, over de voetballer Abe Lenstra, en D.F. Malan. Profeet van de apartheid van de Zuid-Afrikaanse Lindie Koorts. Drie heruitgaven en één vertaling, maar dat wordt zeker niet de leidraad van de nieuwe reeks, zegt Steven Sterk van uitgeverij Noordboek.

Met de nieuwe reeks biografieën wil Sterk aansluiten bij het intellectuele debat in zowel Nederland als Friesland, zoals hij ook hoge eisen stelt aan de rest van het fonds. ‘Wij zijn een van de snelst groeiende uitgeverijen van Nederland, met een plus van vijftig procent in 2018 en dit jaar stevenen we af op hetzelfde percentage’, vertelt hij. ‘En dat bereiken we met kwalitatief hoogstaande fictie, zowel voor het Nederlands als het Fries taalgebied. Dat is het marktsegment waar onze ambitie ligt: wij willen een sterke, goede uitgeverij worden. In dat licht moet je deze reeks ook zien. We hadden al goed contact met het Biografie Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen, waar Hans Renders de scepter zwaait. Met deze nieuwe reeks brengen we daar wat meer structuur in.’

Sterk wil minimaal vier biografieën per jaar in de nieuwe reeks laten verschijnen. ‘Maar het kunnen er ook acht of tien worden, afhankelijk van het aanbod. Wij zijn op zoek naar verhalen die iets toevoegen, geen omgevallen archiefkasten. Ik lees zelf ook liever een goed geschreven biografie van 300 pagina’s dan een van duizend die maar voortsleept. We kijken voor nieuwe titels niet alleen naar Nederland, maar ook naar het buitenland. Het is ook geen uitgemaakte zaak dat alle biografieën bij Noordboek zullen verschijnen: als een titel beter aansluit bij Sterck & De Vreese, als bijvoorbeeld een Vlaming het onderwerp is, zal die uitgeverij het boek publiceren. Maar het eigen gezicht van de reeks, ontworpen door vormgever Gert Jan Slagter, zal wel gehandhaafd blijven.’

Steven Sterk over nieuwe biografiereeks

Op biografieportaal.nl verscheen een interview met Steven Sterk van uitgeverij Bornmeer-Noordboek. Aanleiding was de nieuwe biografiereeks die hij in samenwerking met het Biografie Instituut uitbrengt.

D.F. Malan, pionier van de apartheid door Lindie Koorts
D.F. Malan, pionier van de apartheid door Lindie Koorts

Nieuwe delen biografiereeks aangekondigd

Uitgeverij Bornmeer-Noordboek heeft in samenwerking met het Biografie Instiuut een aantal nieuwe delen in de biografiereeks Over Leven aangekondigd. In september verschijnt Abe, de biografie van Abe Lenstra door Johann Mast, en D.F. Malan door Lindie Koorts.

omslag biografie Mansholt
omslag biografie Mansholt

Onder de titel ‘Over leven’ komt uitgeverij Bornmeer-Noordboek met een serie heruitgaven van biografieën. De reeks wordt samengesteld in samenwerking met het Biografie Instituut. Het eerste deel in de reeks, Mansholt. Een biografie, door Johan van Merriënboer werd reeds aangekondigd. Binnenkort volgt ook Ferdinand Domela Nieuwenhuis. Een romantische revolutionair door Jan Willem Stutje.

Persbericht uitgeverij Bornmeer-Noordboek en Biografie Instituut

Laatst gewijzigd:08 maart 2020 07:24