Skip to ContentSkip to Navigation
Research Biografie Instituut

Archief

Nieuwsbrieven

Het archief met nieuwsbrieven vindt u onder Nieuws.

Dag van de Biografie & Erik Hazelhoff Biografieprijs

Op 14 april 2014 zal op de Dag van de Biografie de Erik Hazelhoff Roelfzema Biografieprijs uitgereikt worden. De jury bestaat uit:
Paul Schnabel (vz), Hans Renders (Biografie Instituut), Els Kloek (Historica), Luc Devoldere (Classicus, filosoof, auteur; hoofdredacteur Ons Erfdeel), Marja Pruis (Schrijver, journalist, boekenredacteur De Groene Amsterdammer).

Plutarch Award 2013

De uitreiking van de Plutarch Award voor de beste biografie van 2013 is op 17 mei 2014 op University of Massachusetts Boston.
Het bestuur van Biographers International Organisation (BIO) heeft een nieuwe jury aangesteld, voor de verkiezing voor de BIO Best Biography Award oftewel Plutarch Award 2013. De juryleden zijn: Chip Bishop, Jack Farrell, Josh Kendall, Vanda Krefft, Andrew Lownie, Janet Reid, Hans Renders, Linda Simon en Barbara Lehman Smith.

Lezing Rotary Haarlem

Op 30 november houdt Hans Renders een lezing voor de Rotary club Haarlem.

Mastercollege 2013-2014

Ook het komende studiejaar wordt er een mastercollege aangeboden Biografische benadering van Geschiedenis. Zie voor nadere informatie het menu-item Onderwijs.

Plutarch Award 2012

The winner of The Plutarch Award for the best English written biography 2012 is Robert Caro, The Passage of Power (Knopf). This award, chosen and presented by Biographers International Organization, is made possible by the University of Mary Washington. The ceremony took place May 18 2013, Roosevelt Hotel, New York.
Brochure

Avond van de Biografie

Uitgeverij Balans en het Prins Bernhard Cultuurfonds presenteren De avond van de biografie met aansluitend de presentatie van Branie – Het leven van Mina Kruseman (1839-1922) door Annet Mooij op maandag 11 maart om 20.00 uur in de theaterzaal van de OBA in Amsterdam. De avond staat onder leiding van Ad van Liempt. Paneldiscussie: Elsbeth Etty, Willem Otterspeer, Hans Renders en Aleid Truijens.

B.de Haan, R.Holmes, H.Renders
B.de Haan, R.Holmes, H.Renders
Richard Holmes
Richard Holmes

Presentatie Theoretical Discussions of Biography

Het eerste exemplaar van Theoretical Discussions of Biography: Approaches from History, Microhistory, and Life Writing is tijdens het congres Turning Points in Norwich op 9 februari aangeboden aan Richard Holmes.

Renders jurylid Plutarch Award

Het bestuur van Biographers International Organisation (BIO) heeft een nieuwe jury aangesteld, voor de verkiezing voor de BIO Best Biography Award oftewel Plutarch Award. De juryleden zijn Andrew Lownie, Hans Renders, Steve Weinberg, Linda Simon, Chip Bishop, Barbara Lehman Smith, Vanda Krefft and Josh Kendall.

Stutje genomineerd voor Gouden Boekenuil

Jan Willem Stutje is genomineerd met zijn biografie van Ferdinand Domela Nieuwenhuis voor de Gouden Boekenuil 2013. De shortlist van vijf wordt op 27 februari bekendgemaakt, de winnaar op 4 mei 2013.

Congres Turning Points

Op 9 en 10 februari 2013 zal in Norwich aan de University of East Anglia het congres Turning Points the Event, the Collective, and the Return of the Life in Parts gehouden worden. Vanuit het Biografie Instituut zullen Hans Renders en Binne de Haan op zondag spreken.
Programma
Abstracts

Omslag
Omslag

Theoretical Discussions of Biography

De bundel Theoretical Discussions of Biography. Approaches from History, Microhistory, and Life Writing,
geredigeerd door Hans Renders en Binne de Haan is verschenen en verkrijgbaar bij The Edwin Mellen Press.
Bekijk het omslag en inhoudsopgave.

Congres Hinter den Säulen

Op 30 november wordt in Münster het congres 'Hinter den Säulen. Religion und gesellschaftliches Engagement in den Niederlanden nach 1945' georganiseerd, waar onder meer Hans Renders zal spreken over religie in biografieën van politici. Meer informatie vindt u in de brochure.

Poster
Poster

Colleges Biografie Studies 2013

In het tweede semester van februari tot juni 2013 verzorgt het Biografie Instituut zowel bachelor als mastercolleges. Informatie is te vinden onder menu Onderwijs.

flyer
flyer

Dichtung und Wahrheit: feit en fictie in de biografie

Op vrijdag 9 november organiseert het Tijdschrift voor Biografie in samenwerking met de werkgroep Biografie van de Maatschappij der Nederlandse Letter- kunde een congres met als thema: Dichtung & Wahrheit: feit en fictie in de biografie. Aan de hand van lezingen, een paneldiscussie en interviews met biografen wordt nieuw licht geworpen op de (on-)mogelijkheid van waarheids-vinding in de biografie. Want is dit idee van waarheidsvinding zelf misschien niet een fictie?

Sprekers (zie ook het programma):
Mineke Bosch - biograaf van Aletta Jacobs en Frederike van Uildriks
Ariette Dekker - biograaf van Cornelis Verolme en Anton Kröller
Jeroen Koch - biograaf van Abraham Kuyper en Koning Willem I
Dik van der Meulen - biograaf van Multatuli en Koning Willem III
Leonard Ornstein - biograaf van Pim Fortuyn
Hans Renders - biograaf van Jan Campert en Jan Hanlo
Eva Rovers - biograaf van Helene Kröller-Müller en Boudewijn Büch
Jan Willem Stutje - biograaf van Ernest Mandel en Ferdinand Domela Nieuwenhuis

Biograaf voor Jelle Zijlstra gezocht

Het Biografie Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen zoekt iemand die de biografie gaat schrijven van Jelle Zijlstra. De voormalige premier Zijlstra (1918-2001) was tussen 1952 en 1963 minister van Economische Zaken en Financiën, en tussen 1956 en 1959 politiek leider van de Antirevolutionaire Partij (arp). Nadat hij in 1966 en 1967 minister-president van Nederland was, werd hij president van De Nederlandsche Bank (1967-1982). Zijlstra was van gereformeerde huize, Fries en tegelijkertijd zeer internationaal georiënteerd.

Jan Gillisprijs voor biografie Jan Wier

De tweejaarlijkse Jan Gillisprijs voor het beste boek over de geschiedenis van wetenschappelijk denken wordt 15 december in Brussel uitgereikt aan Vera Hoorens voor haar biografie Een ketterse arts voor de heksen. Jan Wier (1515-1588). Meer informatie op de website van de Koninklijke Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten.

Ray Monk over het Biografie Instituut, 23 januari 2012, Nottingham

Lezing Ray Monk, Nottingham

Derde druk Domela Nieuwenhuis

Alweer de derde druk van de biografie Ferdinand Domela Nieuwenhuis. Een romantische revolutionair van Jan Willem Stutje is aangekondigd. De eerste druk verscheen in mei jl. bij uitgeverij Atlas.

Bart Slijper over Willem Kloos

Bart Slijper geeft woensdag 10 oktober een lezing over zijn nieuwste boek In dit gevreesd gemis - Het leven van Willem Kloos. Eva Rovers zal hem hierover interviewen.

Selexyz Scholtens Groningen van 20:00 tot 22:00. Toegang € 4, reserveren gewenst.

Omslag
Omslag

Congresbundel Charismatic Leadership

De congresbundel van het congres Charisma and emergent social movements is verschenen bij uitgeverij Berghahn, geredigeerd door Jan Willem Stutje.

Biografie Henk Feldmeijer

De tweede druk van de biografie De Voorman. Henk Feldmeijer en de Nederlandse SS , waar Bas Kromhout op 4 juni jl. op promoveerde, zal binnenkort verschijnen.

Biografie Ferdinand Domela Nieuwenhuis

De tweede druk van de biografie Ferdinand Domela Nieuwenhuis. Een romantische revolutionair van Jan Willem Stutje is zojuist verschenen. De eerste druk verscheen in mei jl. bij uitgeverij Atlas. Op 5 september 2012 werd bekend dat deze biografie op de shortlist van de Libris Geschiedenis Prijs is geplaatst.

Biografendag 25 oktober 2012

De Faculteit Katholieke Theologie/Tilburg School of Catholic Theology (FKT/TST) organiseert op donderdagmiddag 25 oktober 2012 in Utrecht een ‘Biografendag’, een studiemiddag voor historici die zich toeleggen op biografisch onderzoek naar personen die merkbare invloed of macht in de kerk hebben uitgeoefend. Het doel van de biografendag is een verkenning van de huidige stand van zaken op het gebied van biografisch onderzoek in de Nederlandse kerkgeschiedenis. De middag staat verder in het teken van een uitwisseling van ervaringen, onderlinge discussie en het leggen van contacten. Lees meer...

Call for papers

Op vrijdag 7 december 2012 organiseren het Belgisch-Nederlands genootschap voor wetenschaps- en universiteitsgeschiedenis Gewina, het Huizinga Instituut en het Descartes Centre for the History and Philosophy of the Sciences and the Humanities (UT) in Utrecht het symposium De geleerden(auto)biografie als bron in de wetenschaps- en universiteitsgeschiedenis.

Renders herkozen in bestuur BIO

Samen met Will Swift, Carol DeBoer-Langworthy, Carl Rollyson Gayle Feldman is Hans Renders herkozen in het bestuur van Biographers International Organisation (BIO). Daarnaast zijn Chip Bishop, Patricia Brady, Linda Simon, and Barbara Burkhardt aan het bestuur toegevoegd. James McGrath Morris volgt Nigel Hamilton op als voorzitter.

Promotie Bas Kromhout

Op 4 juni a.s. om 16.15 uur precies hoopt Bas Kromhout te promoveren in de Faculteit der Letteren op het proefschrift getiteld: De Voorman. Henk Feldmeijer en de Nederlandse SS .
Locatie: aula van het Academiegebouw.

Dag van de Biografie & Erik Hazelhoffprijs

Op 23 april 2012 zal op de Dag van de Biografie de Erik Hazelhoff Roelfzema Biografieprijs uitgereikt worden. De genomineerden zijn bekend. Meer informatie vindt u hier.

Open Colleges

Sinds kort kunnen colleges die door het Biografie Instituut verzorgd worden ook door niet-studenten gevolgd worden. Hiervoor dient men zich aan te melden bij de afdeling Open Colleges. Meer informatie over de colleges vindt u onder menuitem 'Onderwijs'.

Spiegelgevecht. Indiscreties in biografieën

Moet een auteursbiografie het intieme leven van een auteur onthullen? Hoever mag een biograaf gaan als het over gevoelige informatie gaat? Waar liggen de grenzen tussen discretie, manipulatie en censuur?

Op 22 maart 2012 organiseren het tijdschrift Spiegel der Letteren en het LETTERENHUIS een debat over indiscreties in biografieën, waarin zowel de harde botsingen als de genuanceerde grenzen aan bod komen. Ervaren biografen, zoals Koen Hilberdink, Kris Humbeeck, Annette Portegies en Hans Renders laten hun licht schijnen over de zaak en gaan met elkaar in gesprek.

Locatie : Letterenhuis | Minderbroedersstraat 22 | 2000 Antwerpen
Start : 19u30 | Toegang : gratis
Meer informatie: Jan.Stuyck@stad.antwerpen.be, Lars.Bernaerts@ugent.be
Uitnodiging

Participating in the City
Participating in the City

Congres Participating in the City: Microhistory and the Picaresque Novel

Op 29 en 30 maart 2012 organiseren het Biografie Instituut en de afdeling Romaanse Talen en Culturen in samenwerking met het Instituut voor Cultuurwetenschappelijk Onderzoek Groningen (ICOG) van de Rijksuniversiteit Groningen het internationale congres Participating in the City: Microhistory and the Picaresque Novel. Als sprekers zullen onder meer optreden Giovanni Levi, Matti Peltonen, Philiep Bossier en Hans Renders.

Kies de Historicus van het Jaar 2011

Wie is de Historicus van het Jaar 2011? Dat beslist u zelf. U kunt nu een keuze maken uit twintig, door de redactie van Historisch Nieuwsblad geselecteerde Nederlandse historici. Lees meer over de genomineerden of breng direct uw stem uit.

Jan van Gelderprijs 2011 voor Eva Rovers

'Een werk dat de afgelopen tijd al veel aandacht heeft gekregen, maar naar mening van de jury niet genoeg geprezen kan worden'. Met die bewoording kende de jury unaniem de Jan van Gelderprijs 2011 toe aan de biografie De eeuwigheid verzameld. Helene Kröller-Müller 1869-1939 van Eva Rovers.

Conference Biographers International Organization

The 2012 Compleat Biographer conference at the University of southern California shall be held Friday, May 18 through Sunday, May 20.
More information on www.biographersinternational.org.


.
.

Biografie Ferdinand Domela Nieuwenhuis

De biografie Ferdinand Domela Nieuwenhuis. Een romantische revolutionair van Jan Willem Stutje zal eind mei 2012 verschijnen bij uitgeverij Atlas.

Omslag
Omslag

'Bewaar me voor de waanzin van het recht'

Op vrijdag 18 november om 18 uur wordt het boek 'Bewaar me voor de waanzin van het recht'. Homoseksualiteit en strafrecht in Nederland gepresenteerd bij de opening van de gelijknamige tentoonstelling in de Openbare Bibliotheek Amsterdam. In deze bundel onder meer een bijdrage van Hans Renders over de rechtszaak tegen Jan Hanlo.

Eindelijk prijs voor Boudewijn Büch

Donderdag, 27 oktober 2011

AMSTERDAM (ANP) - Schrijver, dichter en verzamelaar Boudewijn Büch heeft zelf nooit een prijs mogen ontvangen, maar er wordt nu wel een naar hem vernoemd. Deze wordt jaarlijks toegekend aan iemand die het antiquarische boek onder de aandacht van een groot publiek weet te brengen, zoals de in 2002 overleden Büch dit wekelijks vol passie deed aan tafel bij Barend en Van Dorp.

De prijs is een gezamenlijk initiatief van de Werkgroep Boudewijn Büch Biografie (WBBB) en de Nederlandse Vereeniging van Antiquaren (NVvA), zo maakten zij donderdag bekend aan de vooravond van de 32e Amsterdam Antiquarian Book, Map & Print Fair in de Passenger Terminal Amsterdam.

Tijdens de Boudewijn Büch Lezing op 26 november in Teylers Museum in Haarlem wordt meer bekendgemaakt over de jury en de vorm van de prijs.

Tweede druk biografie Jan Wier

De tweede druk van Een ketterse arts voor de heksen. Jan Wier (1515-1588) van Vera Hoorens zal binnenkort als paperback verschijnen.

Dag van de Biografie

Op 23 april 2012 is de Dag van de Biografie. Meer informatie volgt.

Derde druk biografie Kröller-Müller

De derde druk van De eeuwigheid verzameld. Helene Kröller-Müller (1869-1939) van Eva Rovers is verschenen.

Biografie en genealogie

Op zaterdag 12 november 2011 zal Hans Renders een lezing geven over biografie en de relatie met genealogie. De lezing wordt georganiseerd door het Koninklijk Nederlandsch Genootschap voor Geslacht- en Wapenkunde.

Eva Rovers, © Klaas Koppe
Eva Rovers, © Klaas Koppe

Eva Rovers schrijft biografie Boudewijn Büch

De Werkgroep Biografie Boudewijn Büch is trots dat zij Eva Rovers bereid heeft gevonden om de biografie van Boudewijn Büch te schrijven.

De dag van de biografie

Op 25 augustus in Maastricht zullen op de dag van de biografie twee schrijvers van biografieën vertellen over hun werk en zal de directeur van het biografie instituut zijn licht laten schijnen over biografieën en het schrijven van biografieën in het algemeen. Sprekers: Hans Renders, Maaike Meijer, Jos Perry. Meer informatie op hovolimburg.nl.

Lezing geschiedeniswetenschap, genealogiebeoefening en biografie

Op 12 november zal Hans Renders een lezing te houden over de relatie tussen geschiedeniswetenschap, genealogiebeoefening en biografie bij de jaarvergadering van het Koninklijk Nederlandsch Genootschap voor Geslacht- en Wapenkunde. Na afloop is er een forum onder leiding van Marten Jan Bok (UvA).

omslag
omslag

Bundel Biografie & Religie

De bundel van het congres De religieuze factor in de biografie zal in oktober verschijnen. Om alvast een exemplaar te reserveren kunt u mailen naar biografie.instituut@rug.nl

Zie ook de catalogus van uitgeverij Boom.

Boeken onder druk

Op 24 mei van 17-19 uur vindt de boekpresentatie plaats van Boeken onder druk in Spui25 te Amsterdam. Het eerste exemplaar zal aan prof. dr. E.M.H. Hirsch Ballin aangeboden worden. Verder zullen Marita Mathijsen, Herman Pleij, Hans Renders en Klaus Beekman spreken.

Voor meer informatie en om aan te melden, zie de uitnodiging

Omslag
Omslag

Promotie Vera Hoorens

Op 6 juni hoopt Vera Hoorens te promoveren op haar biografie van Jan Wier: Een ketterse arts voor de heksen. Jan Wier (1515-1588).

Tijd en locatie: 13.15 uur in de aula van het Academiegebouw, Broerstraat 5 te Groningen.

Thema Boekenweek Biografie

Het thema van de Boekenweek is dit jaar biografie. Lees hierover in het themanummer van Vrij Nederland en in Geschiedenis Magazine (2011)2.

Bemande essays

Bloemlezing uit het werk van H.J.A. Hofland, samengesteld door Hans Renders en Jeroen Vullings.

De belangstelling voor H.J.A. Hofland is groter dan ooit nu hem de P.C. Hooft-prijs is toegekend. Maar Hoflands essayistisch oeuvre is versnipperd over vele kranten en uitgaven, zodat een bloemlezing van zestig jaar H.J.A. Hofland wenselijk is. Bemande essays zal in april verschijnen.

Lintje en nominatie Gouden Tulp voor biografie Kröller-Müller

De biografie De eeuwigheid verzameld. Helene Kröller-Müller (1869-1939) van Eva Rovers wordt op 18 april bekroond met het Lintje van de Boekverkoper, de jaarlijkse prijs voor kwalitatief en inhoudelijk hoogstaande non-fictie. Ook is deze biografie genomineerd voor de Gouden Tulp, een nieuwe prijs voor beste informatieve boek.

Presentatie Verzameld Werk Jaap Harten

Samenstelling en keuze Hans Renders

Remco Campert neemt het eerste exemplaar in ontvangst van deze cassette met drie delen Verzameld Werk, samengesteld en gekozen door Hans Renders. Met optreden van Ingmar Kuitert die enkele menuetten van onder meer Bach op viool ten gehore brengt.

Vrijdag 4 maart 16:30 in De Industrieele Groote Club: Dam 27, Amsterdam

Vergeten Sociaaldemocraten

Op woensdag 9 maart zullen Herman Langeveld (biograaf Willem Schermerhorn) en Margit van der Steen (biograaf Hilda Verwey-Jonker) praten over 'vergeten sociaaldemocraten' in het Historisch Café (20-22u, CAFÉ P96, Prinsengracht 96, Amsterdam). Meer informatie is te vinden op de NPG-website.

Literaire salon met Hans Renders

Naar aanleiding van de verschijning van het Verzameld Werk van Jaap Harten. Met optreden van Ingmar Kuitert die enkele menuetten vanonder meer Bach op viool ten gehore brengt.

Zondag 13 maart 15:00 in Buddenbrooks Boekhandel, Noordeinde 156, Den Haag

Tweede druk biografie Kröller-Müller

Op 2 februari is de tweede druk verschenen van de in november 2010 gepubliceerde biografie De eeuwigheid verzameld. Helene Kröller-Müller (1869-1939).

vlnr E.Etty, M.Fennema, H.Renders
vlnr E.Etty, M.Fennema, H.Renders

Biografie Geert Wilders

Dwarse Boeken: Meindert Fennema in gesprek met Hans Renders en Elsbeth Etty over Geert Wilders. Tovenaarsleerling

Meindert Fennema schreef over Geert Wilders een politieke biografie die volgens sommigen – waaronder Frits Bolkestein, Wilders' eerste mentor – leest als een thriller. Anderen vinden dat Fennema, zeker voor een hoogleraar, wel erg weinig afstand bewaart tot zijn studieobject. Opvallend: Fennema kreeg Geert Wilders voor zijn onderzoek niet te spreken. Wat vinden erkende biografie-experts van zijn boek? ForumDwarsdiep nodigde twee van hen uit voor een pittig gesprek met de auteur.

Donderdag 17 maart 2011, 20.00 – 22.00 uur
Wolter-Noordhoffzaal, Bibliotheek Groningen, Oude Boteringestraat 18.
Toegang gratis, maar kom op tijd want vol = vol

Studiemiddag Geschreven Portretten

Naar aanleiding van het thema van de Boekenweek 2011 organiseert het debatcentrum Spui25 van de UvA op 18 maart een studiemiddag over biografieën. Sprekers: Evelien Gans, Roelof van Gelder, Els Kloek, Marita Mathijsen-Verkooijen, Ieme van der Poel, Hans Renders en Garrelt Verhoeven.

Locatie: SPUI25
Datum en tijd: 18 maart, 13.00-18.00 uur

Interview Eva Rovers

Op 21 maart organiseert boekhandel Van der Velde een interview door Hans Renders met Eva Rovers, biograaf van Helene Kröller Müller, in het kader van het thema van de Boekenweek.

Locatie: A-Kerkhof 45-47, Groningen
Wanneer: maandag 21 maart, vanaf 20.00 uur

Presentatie Biografie Instituut

Op 26 maart houdt het Biografie Instituut een presentatie voor de vrienden van Ubbo Emmiusfonds in de Allersmaborg. Dit collegejaar verschijnen vier biografieën als proefschrift onder auspicien van het Biografie Instituut. Inleiding door prof. dr. Hans Renders over de Nederlandse biografie, de receptie daarvan en de relatie met literatuur en geschiedenis. Twee van de zojuist gepromoveerde biografen zullen deze avond spreken: Jan de Lang over F.C.H. Hirschmann en Eva Rovers over Helene Kröller Müller.

Meer informatie over deze avond volgt.

Proza 2
Proza 2
Proza 1
Proza 1
Poëzie
Poëzie

Verzameld Werk Jaap Harten

Binnenkort verschijnt bij uitgeverij Aspect het Verzameld Werk van Jaap Harten, gekozen door Hans Renders, bestaande uit drie titels: Poëzie, Proza 1 en Proza 2.

Documentaire over Helene Kröller-Müller in Het Uur van de Wolf

Op dinsdag 4 januari wordt in Het Uur van de Wolf de documentaire Helene. Een vrouw tussen liefde en kunst uitgezonden. Regisseur Leo de Boer werkte voor deze film nauw samen met biograaf Eva Rovers. Het resultaat is een indringend portret van de vrouw die een van de eerste musea voor moderne kunst in Nederland opende.

Uitzending: 4 januari, 22:45 uur, Nederland 2.

Herhaling: zondag 9 januari, 17:05, Nederland 2.

Biografie Helene Kröller-Müller

De biografie De eeuwigheid verzameld. Helene Kröller-Müller (1869-1939) waarop Eva Rovers onlangs promoveerde, is door het NRC Handelsblad opgenomen in de lijst met beste boeken van 2010. Vrij Nederland noemde het 'een voorbeeldige en boeiende biografie', wat werd beloond met vier sterren. Andere recensies verschenen onder meer in Elsevier en het kunsttijdschrift Tableau.

Lees de recensie in NRC Boeken

De Politieke Biografie: Een Terugblik op Toekomstig Leiderschap?

In het najaar van 2009 en het najaar van 2010 organiseerde het Montesquieu Instituut een collegeserie over politieke leiders op het Europese en Nederlandse niveau. Ter afsluiting van beide collegereeksen zal in Den Haag op 15 december 2010 een conferentie over politieke biografieën plaatsvinden.

Lees de brochure voor meer informatie.

omslag
omslag

Reinold Kuipers

Zojuist verschenen: themanummer van Zacht Lawijd over uitgever Reinold Kuipers (1914-2005), onder redactie van Sjoerd van Faassen, Hans Renders en Jan Stuyck. Tevens als boek, 235 pagina’s, prijs € 24. ISBN 9789044127133

omslag
omslag

Promotie Jeroen Corduwener

Jeroen Corduwener hoopt op 28 februari 2011 te promoveren op de biografie van G.J. van Heuven Goedhart. De verdediging van zijn proefschrift is om 13.15 in het Academiegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen.

omslag
omslag

Promotie Eva Rovers

Eva Rovers hoopt op 15 november 2010 te promoveren op de biografie van Helene Kröller-Müller. De verdediging van haar proefschrift is om 16.15 in het Academiegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen.

omslag
omslag

Promotie Jan de Lang

Jan de Lang hoopt op 14 oktober 2010 te promoveren op de biografie van F.C.H. Hirschmann. De verdediging van zijn proefschrift is om 16.15 in het Academiegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen.

Master Class and Lecture: Biography and History

Barbara Caine will give the lecture Changing approaches in historical biography and a public master class to four biographers who are in the midst of writing a biography. This is an excellent opportunity for historians and biographers to discuss the (new) approaches and methods in the field of biography, like the rising interest for group biographies, the topos and formats used, the paradox of autobiographical writing and publishing, the use of psychology and the narratives of private archives.
  The lecture will be commented upon by Prof. Hans Renders and Dr Barbara Henkes followed by a plenary discussion. The day will be chaired by Prof. Mineke Bosch.

27 September 2010, 13.00-18.00
Rijksuniversiteit Groningen, Grote Vergaderzaal, Oude Boteringestraat 44, Groningen
Program

Werkgroep Boudewijn Büch

Er komt een volwaardige en evenwichtige biografie van Boudewijn Büch (1948-2002). Ook worden een tentoonstelling en een fotobiografie voorbereid over zijn leven en werk en komt er een jaarlijkse Boudewijn Büch-lezing. Dit heeft de Werkgroep Boudewijn Büch, onder leiding van televisiemaker Frits Barend, bekendgemaakt.

Literair Festival
Literair Festival

Literair Festival

Op zondag 26 september 2010 organiseert Alleman Literair n.a.v. haar 10-jarig bestaan een spectaculair Literair Festival in Theater De Eendracht in Gemert. De hele dag, van 10.00 tot 21.00 uur, zal een groot aantal schrijvers en dichters optreden die in de afgelopen 10 jaar te gast waren bij Alleman Literair. Zo zal er onder meer  een interview met Hans Renders zijn.

Advertentie biografie Van der Louw
Advertentie biografie Van der Louw

Promovendus Biografie André van der Louw (0,9 fte) (213237)


Organisatie

Het Biografie Instituut verzorgt onderwijs in de geschiedenis en theorie van de Biografie, entameert onderzoek naar het fenomeen biografie in internationaal perspectief en biedt ondersteuning aan onderzoekers die een academisch verantwoorde biografie schrijven. Onder auspiciën van het instituut zijn onder meer verschenen de biografieën van Helene Kröller- Müller en Ferdinand Domela Nieuwenhuis.

Het Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen (DNPP) van de Rijksuniversiteit Groningen verzamelt publicaties van en over alle Nederlandse politieke partijen en verricht onderzoek naar deze partijen. In 2008 is het DNPP gestart met een reeks over Nederlandse politiek, waarin studies zijn verschenen over de VVD, de ChristenUnie, GroenLinks, het CDA, het populisme en de PVV.

Faculteit der Letteren
Het Biografie Instituut, het Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen (DNPP) en de Graduate School for the Humanities (GSH) van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) zoeken een promovendus.

Functieomschrijving

In combinatie met de te volgen onderzoeksopleiding dient dit onderzoeksproject te leiden tot een promotie c.q. biografie. André van der Louw (1933-2005) was bestuurslid van de Arbeiders Jeugd Centrale (AJC), hij werkte als redacteur bij de VARA-gids en was betrokken bij de vernieuwing van de PvdA. Van der Louw was burgemeester van Rotterdam, minister van CRM, KNVB-sectievoorzitter, perschef voor de VARA en voorzitter van de NOS. De biografie van André van der Louw zal bijdragen aan onze kennis van de naoorlogse politieke geschiedenis, in het bijzonder het denken over de ontwikkeling van sociaaldemocratische politiek in Nederland, stedelijk bestuur en omroeppolitiek. Voorts draagt het proefschrift bij aan reflectie op het genre van de biografie in de cultuurgeschiedschrijving.

Functie-eisen

  • aantoonbare belangstelling voor interdisciplinair onderzoek, in het bijzonder op het grensvlak van geschiedenis, politiek en cultuur
  • aantoonbare kennis van de politieke geschiedenis na de Tweede Wereldoorlog
  • aantoonbare belangstelling voor theoretische en methodologische kwesties
  • stilistische vaardigheden
  • ervaring met bronnenonderzoek.

Arbeidsvoorwaarden

De Rijksuniversiteit Groningen biedt een salaris van € 2083,- bruto per maand in het eerste aanstellingsjaar oplopend tot € 2664,- bruto per maand in het laatste jaar bij volledige werktijd. De omvang van de aanstelling bedraagt 0,9 fte. De aanstelling dient te worden afgesloten met een individuele dissertatie. U krijgt eerst een tijdelijke aanstelling van 18 maanden. Bij gebleken geschiktheid aan de hand van een beoordeling wordt de aanstelling verlengd voor het resterende gedeelte van het traject.

Aanstelling geschiedt bij het Biografie Instituut van de Faculteit der Letteren.

Datum van indiensttreding: 1 januari 2014.

Sollicitatie

Voor alle kandidaten voor deze vacatures geldt dat zij hun sollicitatie dienen te schrijven aan de hand van het GSH-sollicitatieformat voor promovendi. Dit is te vinden op de website: Graduarte School for the Humanities

Uw sollicitatie dient uiterlijk 28-11-2013 ingediend te zijn uitsluitend aan de hand van het sollicitatieformulier. U dient een motivatiebrief voor te leggen en een enkelvoudig dossier in PDF-formaat met alle overige bescheiden inclusief een voorstel voor nadere invulling van het onderzoek.

Gesprekken met daarvoor uitgenodigde kandidaten zullen begin december plaatsvinden.

Voor praktische informatie kunt u contact opnemen met de coördinator van de GSH, mevrouw drs. M.R.B. Wubbolts, telefoon 050-3637336, e-mail: m.r.b.wubbolts@rug.nl

Acquisitie wordt niet op prijs gesteld.

Informatie

Voor informatie kunt u contact opnemen met:

Prof.dr. J.W. Renders, directeur Biografie Instituut, 050-3635816 / 06-53216666,   j.w.renders@rug.nl
Prof.dr. G. Voerman, directeur van het DNPP, 050-3636828.

Extra informatie

Biografie Instituut
Graduate School for the Humanities

Conferentie Politieke Biografieën (vooraankondiging)

Op woensdag 15 december 2010 zal als afsluiting van deze collegereeks een conferentie georganiseerd worden over politieke biografieën.

De conferentie wordt georganiseerd door:- Montesquieu Instituut – Den Haag- Campus Den Haag – Universiteit Leiden- Documentatie Centrum Nederlandse Politieke Partijen (DNPP) - Universiteit Groningen- Centrum voor Parlementaire Geschiedenis (CPG) – Radboud Universiteit Nijmegen- Biografie Instituut – Universiteit Groningen

Deze conferentie zal worden gehouden op de locatie Lange Houtstraat 5-7 van Campus Den Haag. Nadere informatie over de conferentie volgt medio oktober 2010.

Studium Generale, Utrecht

Op 19 oktober 2010 zal Hans Renders een lezing geven voor Studium Generale van de Universiteit Utrecht, onder de titel Op Afstand. De biograaf en zijn onderwerp. Het zal plaatsvinden in de aula van het Academiegebouw, van 20.00-21.30 uur. Toegang gratis.

Biografie & Pedagogie

Op 18 & 19 november 2010 organiseren het Biografie Instituut en het Nationaal Onderwijsmuseum Rotterdam een tweedaags congres over invloed van afkomst en persoonlijkheid van de onderwijzers en pedagogen op het maatschappelijk leven.

Lees meer...

Biografie Ir. A.H.J. Paardekooper

Op 5 juni is verschenen: Cees Paardekooper, Architect in de bollenstreek. Ir. A.H.J. Paardekooper (1918-1991).

Christelijk-sociaal in de jaren zestig

Tijdens de studiebijeenkomst 'Christelijk-sociaal in de jaren zestig' op vrijdagmiddag 18 juni op de Vrije universiteit Amsterdam, georganiseerd door het Historisch Documentatiecentrum voor het Nederlands Protestantisme (1800-heden) zal Hans Renders de openingslezing houden en Herman Langeveld de slotlezing.

Archief Groningse familie gedigitaliseerd

Het familiearchief van de Groningse familie Van Calker-Clemens Schröner dat ter beschikking gesteld is aan het Biografie Instituut voor onderzoek, wordt gedigitaliseerd door de Groninger Archieven. Een klein deel is reeds te doorzoeken op onderstaande website. Het volledig digitaliseren en archiveren zal nog enige tijd in beslag nemen.

Archief Van Valker-Clemens Schröner

Biographers International Organization

Hans Renders is toegetreden tot de board van de Biographers International Organization (BIO). Samen met onderzoekers van onder meer de City University in New York, de University of Massachusetts Boston en de University of Missouri is Renders een van de oprichters van deze onderzoekgroep. Voorafgaand aan het drukbezochte oprichtingscongres op 15 mei in Boston werd door de aanwezige tweehonderd leden van deze nieuwe organisatie een board gekozen, bestaande uit:

Nigel Hamilton, President
Charles J. Shields, Vice President
Carol DeBoer-Langworthy
Gayle Feldman
Anne Heller
Kitty Kelley
Andrew Lownie
Paul Maher Jr.
Hans Renders
Carl Rollyson
Stacy Schiff
Will Swift
Steve Weinberg

Meer informatie op www.biographersinternational.org
Via deze site kunt u zich ook aanmelden voor de nieuwsbrief van BIO

Nieuwe naslagwerken digitaal op CD

Uit de samenwerking tussen BoekopCD en het Biografie Instituut zijn onder meer de volgende werken digitaal te verkrijgen bij BoekopCD:

Feller, F.X., Geschiedkundig woordenboek [titel ingekort], 28 delen (1828-1848). 40 Euro

Glasius, B., Biografisch woordenboek van Nederlandsche Godgeleerden, 1851. 15 Euro

Japikse, N., Persoonlijkheden in het Koninkrijk der Nederlanden in woord en beeld. 40 Euro

Molhuysen, P.C., Nieuw Nederlandsch biografisch woordenboek, 10 delen (1911-1937). 30 Euro

Kruseman, A.C., Mannen van beteekenis in onze dagen, 25 delen (1870-1895). 30 Euro

Kruseman, A.C., Mannen en vrouwen van beteekenis in onze dagen, 19 delen (1895-1925). 30 Euro of samen 50 Euro

Avond van de Biografie en Biografieprijs

Op 8 april is de Avond van de Biografie en de uitreiking van de Biografieprijs.

Vanaf 19.00 uur, De Rode Hoed, Keizersgracht 102, Amsterdam. Reserveren is verplicht.

Programma
Digitale folder
Website
Historisch Nieuwsblad april 2010
Verslag

Biografisch Portaal

Op 17 februari is de officiële oprichting van de stichting Biografisch Portaal, een samenwerkingsverband van het Instituut voor Nederlandse Geschiedenis (ING), het Biografie Instituut, het Centraal Bureau voor Genealogie (CBG), de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (DBNL), Data Archiving and Networked Services (DANS), het Huygens Instituut, het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG), het Onderzoeksinstituut voor Geschiedenis en Cultuur (OGC), het Parlementair Documentatie Centrum (PDC) en het Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie (RKD).

Het Biografisch Portaal is mede mogelijk gemaakt door financiële steun van het Instituut voor Nederlandse Geschiedenis (een instituut van NWO), het Prins Bernhard Cultuurfonds en SenterNovem.

Lees meer...

Biografie van Alice Nahon bekroond door Provincie Antwerpen

De prijs voor een monografie van de Provincie Antwerpen ging naar 'Ik heb de liefde liefgehad'. Het leven van Alice Nahon van Manu van der Aa.

Lees meer...

Dag van de Biografie

Op 8 april 2010 organiseert het Biografie Instituut in samenwerking met Historisch Nieuwsblad en Stichting Erik Hazelhoff Roelfzema Prijs voor biografie & masterscriptie de Dag van de Biografie. Op deze dag wordt onder meer de Erik Hazelhoff Biografieprijs uitgereikt om 20.00 uur, Felix Meritis, Amsterdam.

Meer informatie over deze dag volgt spoedig.

biografie Oltmans
biografie Oltmans

'Ze zijn gék geworden in Den Haag' - Willem Oltmans en de kwestie Nieuw-Guinea van Wouter Meijer

De eigenzinnige journalist Willem Oltmans (1925-2004) is tegenwoordig vooral bekend vanwege zijn vele botsingen met het ministerie van Buitenlandse Zaken en zijn proces tegen de Nederlandse staat. Minder bekend is dat hij zich in de jaren 1956-1962 intensief heeft beziggehouden met de kwestie Nieuw-Guinea.
De presentatie van Ze zijn gék geworden in Den Haag heeft plaats in de Aula van de Koninklijke Bibliotheek, Prins Willem-Alexanderhof 5, Den Haag, op woensdag 16 december om 17.00 uur. De ontvangst is vanaf 16.30 uur.
De auteur zal het eerste exemplaar overhandigen aan prof.dr. J.W. Renders, directeur van het Biografie Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen. Prof. Renders zal vervolgens een reactie geven.

The Art Collector in special issue of the Oxford Journal of the History of Collections, 21(2009)2

Are art collectors driven by philanthropy or by mere self-glorification? Researchers from the US, UK, Germany, Belgium and the Netherlands searched for an answer to this question. Their conclusions have recently been published in a special issue of the Oxford Journal of the History of Collections, guest edited by Eva Rovers. These articles have resulted from the conference The Art Collector: Between Philanthropy and Self-Glorification, which was organized by the Institute of Biography in cooperation with the Groningen Museum last year.

Congres De religieuze factor in de biografie

19 & 20 november 2009, Groningen

Uit een in 1879 gehouden volkstelling blijkt dat toen slechts 2% van de gehele Nederlandse bevolking onkerkelijk was. Ondanks de ingrijpende secularisatiespurt in de jaren zestig en zeventig van de twintigste eeuw, was in 1979 ruim tweederde van de Nederlanders nog van mening dat religie een zekere, zo niet belangrijke, plaats in hun leven innam.

Download de brochure

Themanummer De Tweede Wereldoorlog en het boekbedrijf in Nederland

Een aanvulling op de in 2006 verschenen studie Inktpatronen zal begin volgend jaar verschijnen als themanummer van het internationale tijdschrift Quaerendo.

7th Biennial International Auto/Biography Association Conference

On behalf of the Institute of Biography of the University of Groningen Binne de Haan, Vera Hoorens and Hans Renders will present a panel on biography and life writing at the 7th Biennial International Auto/Biography Association (IABA) Conference at the University of Sussex.

This conference will be held from 28 June until 1 July 2010 and its theme is ‘Life Writing and Intimate Publics’. The panel will explore the troubled relationship between biography and life writing.

More information (meer informatie ook in Nederlands)

Gerard Reve

Op maandag 5 oktober praat Hans Renders in zijn 'biografen'-serie met Reve-biograaf Nop Maas.

Parool Theater, Amsterdam, aanvang 21.00 uur, kaarten à €7,50 te koop aan de zaal.

Verzameld werk Jaap Harten

In december verschijnt het verzameld werk van Jaap Harten, gekozen door Hans Renders. Voor meer informatie, zie het pdf.

Helene Kröller-Müller, Parool Theater

Hans Renders praat in zijn 'biografen'-serie met Eva Rovers, die een biografie voorbereidt over kunstverzamelaar Kröller-Müller.

op 17 juni om 21:00
Sint Pieterspoortsteeg 33, Amsterdam

Dag van de Amsterdamse geschiedenis: journalisten.

Middag over spraakmakende journalisten: Paul Arnoldussen over Frans Goedhart (1904-1990), grondlegger van het Parool en Kamerlid voor de PvdA, Henk Willem Smits over Henk Lunshof (1904-1978), Erwin Buter over J.F. Ankersmit, Hans Olink over A. den Doolaard, Marnix Koolhaas over Han Hollander en Maarten Ternede over Han Lammers.

Parool Theater
Sint Pieterspoortsteeg 33, Amsterdam
6 juni om 13:00

International Congress of Historical Sciences

Op het 21ste International Congress of Historical Sciences dat van 22 tot en met 28 augustus 2010 in Amsterdam plaatsvindt, zullen Hans Renders en Binne de Haan spreken in de sessie 'Biography and Microhistory'. Het congres valt onder auspiciën van het International Committee of Historical Sciences (ICHS) en de organisatie is in handen van het Koninklijk Nederlands Historisch Genootschap, Universiteit van Amsterdam, Koninklijke Bibliotheek en het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis. Renders en De Haan zullen ingaan op de rol van individuen in de geschiedschrijving en de representativiteit van het individu in microhistory en biografie. Meer informatie over het congres is te vinden op de website van het ICHS.

Congres Onder Ingenieurs

15 mei 2009
Techniek is alom zichtbaar en heeft de maatschappij veranderd. Techniek levert een onmiskenbare bijdrage aan de welvaart en het welzijn van onze samenleving. De persoon achter de techniek blijft echter vaak onbekend.

Lees meer...

Ernest Mandel. A Rebel's Dream Deferred

De Mandel biografie is zojuist in het Engels verschenen bij Verso Publishers in London en New York.

Auteur: J.W.Stutje

Voor meer informatie klik hier

Helene Kröller-Müller

Op woensdag 29 april 2009 praat Hans Renders met Eva Rovers, die een biografie schrijft van Helene Kröller-Müller.

Locatie: Parool Theater, Amsterdam, aanvang 21.00 uur, kaarten à €7,50 te koop aan de zaal.

Onno Sinke

Op 20 april 2009 hoopt Dhr. O. Sinke om 16.15 te promoveren in de Faculteit der Letteren op het proefschrift getiteld: Verzet vanuit de verte. De behoedzame koers van Radio Oranje.

Promotor: Prof. dr. J.W. Renders

Locatie: Aula, academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Persbericht

Biographers International Organization

Op donderdag 26 maart 2009 was het Biografie Instituut betrokken bij de oprichting van de Biographers International Organisation (BIO). Download de flyer van deze bijeenkomst.

Joris Luyendijk

Op dinsdag 24 maart praten Hans Renders en Maarten Vleeschhouwer met de schrijver Joris Luyendijk.

Locatie: Aula, academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen, aanvang 20.00 uur.

Hoezo Kameraden?

Op 13 maart 2009 organiseert de Werkgroep Geschiedenis van de Wiardi Beckman Stichting samen met het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis een bijeenkomst over de drie sociaal-democraten Marinus van der Goes van Naters (1900-2005), Hilda Verwey-Jonker (1908-2004) en Han Lammers (1931-2000).

Tijdens de bijeenkomst zullen de historici Anne-Marie Mreijen, Margit van der Steen en Maarten Ternede - biografen van respectievelijk Van der Goes van Naters, Verwey-Jonker en Lammers - spreken over het spanningsveld tussen grote idealen en een soms onaangename partijcultuur.

Saar de Swart

Op maandag 9 maart 2009 praat Hans Renders met Jaap Versteegh, die een biografie schrijft van deze beeldhouwster, muze der Tachtigers en eerste openlijke lesbienne.

Parool Theater, Amsterdam, aanvang 21.00 uur, kaarten à €7,50 te koop aan de zaal.

Bert Haanstra

Op maandag 9 februari 2009 praat Hans Renders met Hans Schoots die een biografie van de cineast Bert Haanstra voorbereidt.

Parool Theater, Amsterdam, aanvang 21.00 uur, kaarten à €7,50 te koop aan de zaal.

Le biographique

Op 16 en 17 januari 2009 vindt het congres Le Biographique plaats in Parijs. Hans Renders en Binne de Haan zullen spreken op vrijdag 16 januari.

Hans Teengs Gerritsen

Op maandag 12 januari 2009 praat Hans Renders met Arno Bornebroek, die een biografie voorbereidt van de verzetsman, geheim agent en lobbyist Hans Teengs Gerritsen.

Parool Theater, Amsterdam, aanvang 21:00 uur kaarten à €7,50 te koop aan de zaal.

Lezing Huygens Instituut

Hans Renders houdt op 2 december 2008 een lezing over bronnen, commentaar en digitalisering in de geschiedschrijving op het Constantijn Huygens Instituut in Den Haag.

Charisma en sociale bewegingen in opkomst

Internationaal congres  heeft plaats gevonden op 6 & 7 november 2008, Groningen.

Lees meer...

Biografie Alice Nahon

Op maandag 27 oktober 2008 om 16.15 uur hoopt Manu van der Aa in Groningen te promoveren op een proefschrift getiteld: 'Ik heb de liefde liefgehad'. Het leven van Alice Nahon.

Locatie: Senaatskamer, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Bert Haanstra

Op maandag 20 oktober 2008 praatte Hans Renders met Hans Schoots die een biografie over de cineast Bert Haanstra had voorbereidt.

Parool Theater, aanvang 21.00 uur, kaarten à 7,50 te koop aan de zaal.

Spraakmakers : Henk Wesseling en Hans Renders

Uitzending van het programma Spraakmakers van de vroegere tv-zender Het Gesprek. Te gast waren Henk Wesseling en Hans Renders.
Hans Renders praat over zijn boek: De zeven hoofdzonden van de biografie. Henk Wesseling praat over zijn boek Zoon en Vader, Vader en Zoon.

Biografen van echtpaar Kröller-Müller in Verre Verwanten

Presentator Ben Kolster praat in het radioprogramma Verre Verwanten, te gast in Jachthuis St. Hubertus op de Hoge Veluwe, met historici Eva Rovers en Shirley Haasnoot, die in 2006 zijn begonnen aan een biografie over het beroemde echtpaar. Eva Rovers richtte zich op de biografie van Helene Müller, een van de eerste vrouwelijke kunstverzamelaars in Europa. Shirley Haasnoot begon aan een zoektocht naar het leven en werk van Anton Kröller.

Zaterdag 4 oktober 2008, 14.00 - 14.45 uur
Teleac op Radio 5, of als audiostream op de website van Teleac .

Lezing De Tweede Wereldoorlog

In Nederland is maar in twee periodes sprake geweest van echte overheidscensuur, in de Franse tijd van 1810-1813 en tijdens de Tweede Wereldoorlog. Maar dat wil niet zeggen dat elk geschrift gedrukt kon worden. In deze collegereeks staat ‘censuur' op drukwerk centraal en wordt een overzicht gegeven van de ontwikkeling van de censuur op drukwerk door de eeuwen heen in Nederland.

Op 30 september 2008 16:00 in Spui25 te Amsterdam gaf Hans Renders zijn lezing over De Tweede Wereldoorlog.

Lezingenserie Verzetsmuseum i.s.m. NIOD: Vijf markante mensen in de Tweede Wereldoorlog.

Op de derde dinsdag van de maand presenteerden het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie en het Verzetsmuseum vijf lezingen, gebaseerd op recent en spraakmakend onderzoek.

Dinsdag 18 september, 2008

Boudewijn Smits over Loe de Jong, historicus (Biografie Instituut)

Loe de Jong, tijdens de oorlog presentator bij Radio Oranje, werd een bekende Nederlander door zijn televisiedocumentaire De Bezetting en schreef het standaardwerk Het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog. Drs. Boudewijn Smits deed promotieonderzoek naar het leven van Loe de Jong. De lezing begon om 15.30 uur en werd afgesloten met een vragenronde waarna de aanwezigen in de hal van het museum een drankje kregen aangeboden. Meer informatie op www.verzetsmuseum.org .

Robert Jasper Grootveld

Op 15 september 2008 in het Parool Theater praatte Hans Renders met Eric Duivenvoorden, biograaf van de in de jaren zestig vermaarde antirookmagiër Robert Jasper Grootveld. Aanvang 21.00 uur, kaarten à 7,50 te koop aan de zaal.

Congresbundel De Ondernemersbiografie

De congresbundel De Ondernemersbiografie van het gelijknamige congres is verkrijgbaar in de boekhandel voor 19,50 euro.

The art collector: between philanthropy and self-glorification

Op 5 & 6 juni 2008 organiseerde het Biografie Instituut een internationaal congres te Groningen met als thema De kunstverzamelaar: tussen filantropie en zelfverheerlijking.

Interview met Hans Renders

Biografieën staan te boek als saai en wetenschappelijk. Hoe schrijf je echter een leesbare biografie? En dan niet een sportbiografie van David Beckham. In het programma Hoe?Zo! van Teleac op 11 april 2008 werd Hans Renders geïnterviewd als bijzonder hoogleraar Geschiedenis en Theorie van de Biografie.

Hoe gaat de historicus om met zijn verleden

Woensdag 5 maart

Aanvang: 17:00, toegang is gratis.

Debat tussen H.L. Wesseling, A.Th. van Deursen, J.A. Blokker en Maarten van Rossum onder leiding van Hans Renders over het onderwerp ‘Hoe gaat de historicus om met zijn verleden'.

Lees meer....

Omslag 'De zeven hoofdzonden van de biografie'
Omslag 'De zeven hoofdzonden van de biografie'

De Zeven hoofdzonden van de biografie

Oratie Hans Renders

Op 4 maart 2008 hield Hans Renders als bijzonder hoogleraar Geschiedenis en Theorie van de Biografie zijn oratie aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Lees het persbericht,

Bekijk de uitnodiging,

Lees de samenvatting van de oratie [PDF]
De oratie was op 4 maart 2008 in de aula van het Academiegebouw
Aanvang: 16.15 uur
Receptie vanaf 17.00 uur

Tevens is een publicatie uitgekomen onder dezelfde titel en zal vanaf 5 maart in de boekhandel liggen.

Interview Olf Praamstra

Op 15 januari 2008 interviewde Hans Renders voor Literair Dispuut Flanor Olf Praamstra, naar aanleiding van zijn biografie van Conrad Busken Huet. Meer informatie volgt.

Dialoog op de Turfmarkt

Vertaalster Hetty van Rooijen was in dialoog met Hans Renders over Beroemde Grieken van Ploutarchos op 12 december 2007 in Amsterdam. Lees meer...

Herdruk biografie Jan Hanlo

In december 2007 is bij De Bezige Bij de herdruk verschenen van Zo meen ik dat jij ook bent. Biografie van Jan Hanlo, van Hans Renders.

Ziehier de aankondiging [PDF]

Ziehier de summary (Engels).

Ziehier de verantwoording. [PDF]

Religie en Biografie

Tijdens een avondbijeenkomst heeft Hans Renders gesproken over recent biografisch onderzoek. Hierbij werd gesproken over een aantal problemen en ontwikkelingen die betrekking hebben op het thema religie en biografie.

1 november 2007, Faculteit der Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap, Oude Boteringestraat 38, Groningen.

19.00 tot 21.00 uur

Het beste geschiedenisboek

Hans Renders sprakover de vijf boeken die genomineerd zijn voor Historisch Nieuwsblad/Volkskrant Prijs. Deze prijs is 20 oktober 2007 tijdens de Nacht van de Geschiedenis voor het beste geschiedenisboek van het jaar uitgereikt. De prijs is een initiatief van Historisch Nieuwsblad en de Volkskrant, en bekroont historische boeken die een algemeen publiek aanspreken. De belangrijkste criteria hierbij zijn oorspronkelijkheid, leesbaarheid en historische degelijkheid.

10 oktober 2007, Café P'96, Prinsengracht 96, Amsterdam

aanvang 20:00

Lezing 20 mei, 2007 Abraham Kuyper en de sociale kwestie
Historicus Jeroen Koch spreekt over Abraham Kuyper en de sociale kwestie.

Abraham Kuyper (1837-1920) was een man met een opdracht. Als predikant, journalist, politicus en theoloog ijverde deze herboren christen voor de herkerstening van Nederland. Kuyper was oprichter van de Antirevolutionaire Partij, stichter van de Vrije Universiteit, grondlegger van de Gereformeerde Kerken in Nederland en hoofdredacteur van De Standaard, zijn eigen krant. Zo vormde hij zijn ‘kleine luyden’ om tot ‘mannenbroeders’, tot orthodox-protestantse strijders voor het ware geloof in een vaderland dat bedreigd werd door revolutie: door liberalisme, evolutieleer, scepsis en Multatuli. Over de oplossing van het sociale vraagstuk, de armoede onder het proletariaat als gevolg van de industrialisatie, had hij duidelijke ideeën: of deze daadwerkelijk effectief zijn geweest zal in de lezing aan de orde gesteld worden.Jeroen Koch is historicus, verbonden aan de Universiteit Utrecht. Hij publiceerde eerder over de Duitse historicus Golo Mann en de Amerikaanse literatuurcriticus Lionel Trilling.Entree € 5,-  Reserveren gewenst

De Lezing vindt plaats in De Burcht, Henri Polaklaan 9 te Amsterdam. Aanvang 14 uur.Voor reservering nadere inlichtingen kunt u contact opnemen met Jos Baars (020-6241166).

Boekpresentatie Van alle dingen los. Het leven van J.C. Bloem.

J.C. Bloem (1887-1966) was een van de belangrijkste Nederlandse dichters van de twintigste eeuw en bovendien een kleurrijke figuur. De biografie van Bart Slijper beschrijft Bloems leven met evenveel aandacht voor literair-historische onderwerpen als voor de triviale zaken. Wat dacht Bloem bijvoorbeeld over klassieke versvormen? Waarom ruiken dienstmeisjes zo lekker? Het retoriekdebat, de rol van Verwey als mentor, de discussie over 'vorm of vent', Bloems minachting voor maatschappelijk succes: het komt allemaal aan de orde. Maar het gaat Bart Slijper eerst en vooral om de beantwoording van één vraag: wie was Bloem? Slijper schetst een overtuigend portret van de veelgelezen dichter in al zijn dwarsigheden.

Uitgeverij De Arbeiderspers nodigt u, samen met Boekhandel Selexyz Scholtens, van harte uit voor de presentatie van Van alle dingen los. Het leven van J.C. Bloem.  

Dinsdag 15 mei 2007, zaal open 19.30, aanvang 20.00 uur.

Boekhandel Selexyz Scholtens, Guldenstraat 20 te Groningen.

Promotie op biografie van J.C. Bloem

De heer C.A. (Bart) Slijper, verbonden aan het Biografie Instituut, hoopt op 10 mei 2007, 16.15 uur te promoveren op het proefschrift Van alle dingen los. Het leven van J.C. Bloem. Als promotor treedt op prof. dr. G.J. Dorleijn met copromotor prof. dr. Hans Renders.

Presentatie Privé in de Politieke Biografie met Marijnissen

Lees hier de uitnodiging[PDF] voor de presentatie op 26 april 2007 in Den Haag van de congresbundel Privé in de Politieke Biografie, waarbij het eerste exemplaar aan Jan Marijnissen wordt aangeboden.

Iedereen is van harte welkom.

Aankondiging congres op 29 en 30 maart 2007
De (Post) Koloniale Biografie

Op 29 en 30 maart 2007 organiseerde het Biografie Instituut in samenwerking met het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde en het Instituut voor Geschiedenis van de Universiteit Leiden, een tweedaags congres over de (post)koloniale biografie. Tijdens dit congres stonden biografieën-in-wording van vooraanstaande personen uit de Nederlandse (post)koloniale geschiedenis centraal. De aandacht voor het persoonlijke van een mensenleven biedt een aantrekkelijk perspectief voor de reconstructie van de bijzondere invloed en impact die individuen op de geschiedenis hebben gehad.

Op 29 en 30 maart 2007 organiseerde het Biografie Instituut in samenwerking met het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde en het Instituut voor Geschiedenis van de Universiteit Leiden, een tweedaags congres over de (post)koloniale biografie. Tijdens dit congres stonden biografieën-in-wording van vooraanstaande personen uit de Nederlandse (post)koloniale geschiedenis centraal. De aandacht voor het persoonlijke van een mensenleven biedt een aantrekkelijk perspectief voor de reconstructie van de bijzondere invloed en impact die individuen op de geschiedenis hebben gehad.

lees meer...  

Hans Renders bijzonder hoogleraar Geschiedenis en Theorie van de Biografie

De Stichting Democratie en Media heeft in samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen per 1 maart Hans Renders benoemd tot bijzonder hoogleraar Geschiedenis en Theorie van de Biografie. Renders is tevens directeur van het in 2004 opgerichte Biografie Instituut van de Groningse Letterenfaculteit.

Renders’ onderwijs en onderzoek richten zich op het verder ontwikkelen van het relatief nieuwe vakgebied. Hij initieert door middel van congressen en publicaties theorievorming over het genre biografie en begeleidt onderzoekers die een biografie als proefschrift voorbereiden. Het gaat hierbij onder meer om de levens van Loe de Jong, Helene en Anton Kröller-Müller, Ferdinand Domela Nieuwenhuis, G.J. van Heuven Goedhart en J.C. Bloem. De leerstoel heeft tot doel de bestudering van de geschiedenis en theorie van de biografie te stimuleren.

Renders (1957) studeerde geschiedenis en Nederlands in Tilburg en Nijmegen. Hij promoveerde aan de Universiteit van Brabant op een biografie van de dichter Jan Hanlo. Tot 1998 was hij als stafdocent werkzaam bij de Academie voor Journalistiek in Tilburg. Daarna werd hij universitair docent bij het Instituut voor Geschiedenis/Journalistiek van de RUG. Renders publiceerde onder meer een biografie van de dichter Jan Campert (2004) en 'Gevaarlijk Drukwerk. Een vrije uitgeverij in oorlogstijd' (2004).

Oratie: 4 Maart, 2008

Benoeming: 1 Maart 2007

Privé in de politieke biografie
Privé in de politieke biografie
Biografie en Psychologie
Biografie en Psychologie

Bundel Biografie & Psychologie
                  &
Bundel Privé in de Politieke Biografie

In maart 2007 verschijnen de bundels van de congressen Biografie & Psychologie en Privé in de politieke biografie bij uitgeverij Boom. Hebt u belangstelling of wilt u reserveren, mail dan naar biografie.instituut@rug.nl. De prijs wordt ongeveer 22 euro.

Lezingen op universiteit van Londen

Op King's College London zullen lezingen gehouden worden door vooraanstaande biografen en autobiografen van februari tot juni. Een overzicht hiervan is te vinden op hun website .


Start biografieën Helene Kröller-Müller en Anton Kröller

Otterlo, januari 2007

Het Biografie Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen heeft twee promovendi aangesteld die de komende vier jaar werken aan de biografieën van Helene Kröller-Müller en Anton Kröller, het echtpaar dat in de eerste helft van de vorige eeuw zowel Het Nationale Park De Hoge Veluwe als het Kröller-Müller Museum te Otterlo stichtte. Dit project is ontstaan uit een samenwerkingverband tussen Het Nationale Park, het Kröller-Müller Museum en het Biografie Instituut.

De biografie van Helene Kröller-Müller zal geschreven worden door de kunsthistorica Eva Rovers. De historica Shirley Haasnoot schrijft de biografie van Anton Kröller. Rovers en Haasnoot zijn de eersten die inzage krijgen in de befaamde ‘kist’ van kunstverzamelaar Sam van Deventer. Pas onlangs is het archief van de huisvriend en zakenpartner van de Kröllers (waarin onder meer een zeer omvangrijke briefwisseling tussen Helene Kröller-Müller en Sam van Deventer) door zijn familie ter beschikking gesteld voor onderzoek.

De beide biografieën zullen in 2010 gereed zijn; in dat jaar viert Stichting Het Nationale Park De Hoge Veluwe haar 75ste verjaardag.

Lees ook het artikel in De Gelderlander van 20-1-'07. [PDF]

Rond de tafel bij het NIOD

Maandelijks onderzoeksseminar bij het NIOD.

Klik hier voor meer informatie en het programma van 2006/2007.

Ernest Mandel. Rebel tussen droom en daad.

Auteur: J.W.Stutje

Klik op de afbeelding voor meer informatie.

Een keten van macht. Amsterdam en zijn burgemeesters vanaf 1850.

Co-auteur: S. Haasnoot

Klik op de afbeelding voor meer informatie.

Jaar: 2007

Lezing over de affaire Aantjes

In het kader van de Colloquium reeks Politieke Cultuur 'Het is een schandaal!' gaf Boudewijn Smits op 22 november 2006 een lezing over de affaire Aantjes (1978).

De Ondernemersbiografie

Op 10 november 2006, organiseerde het Biografie Instituut in samenwerking met het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis en Metze Research een congres over de ondernemersbiografie.

Verslag en foto's

Download hier [PDF]

Biografie Alice Nahon

Manu van der Aa

Behalve Guido Gezelle verkocht geen enkele Vlaamse dichter meer bundels dan Alice Nahon (1896-1933). Haar poëzie werd ook enthousiast onthaald door de literaire kritiek in Vlaanderen en Nederland. Toch wordt haar werk nu afgedaan als sentimenteel gerijmel of ‘Gartenlaubepoëzie’, zoals Paul van Ostaijen het noemde. Manu van der Aa schrijft haar biografie. Hij zal onder meer aandacht besteden aan haar functioneren in de literaire wereld, aan haar relatie tot het Vlaams-nationalisme en aan haar voor die tijd onconventionele houding tegenover seksualiteit en relaties.


Dit tweejarig project waardoor Van der Aa als toegevoegd onderzoeker werkzaam zal zijn aan het Biografie Instituut, gaat per 1 september 2006 van start en wordt mogelijk gemaakt door subsidies van het Vlaamse en Nederlandse Fonds voor de Letteren en het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK).


Van der Aa publiceerde onder meer de monografie Kroniek van een heilzame ziekte. E. du Perron en de avant-garde (1994) en bezorgde de editie van Gerard Walschaps Kritisch werk 1922-1926 (2006).

Ferdinand Domela Nieuwenhuis, Verlossing en Utopie

Dr. J.W. (Jan Willem) Stutje

Weinigen hebben in de arbeidersbeweging zo tot de verbeelding gesproken als Ferdinand Domela Nieuwenhuis (1846-1919). Vanaf 1 september 2006 onderzoekt Jan Willem Stutje het leven van de aartsvader van het Nederlandse socialisme. Het project wordt mogelijk gemaakt door een zogenaamde Vidi-subsidie van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

Vanuit een vijftal nieuwe invalshoeken tracht Stutje het gangbare beeld aan te vullen en te corrigeren. Centraal staan Domela’s charisma, het romantisch revolutionaire engagement, de orale cultuur  en de internationale contacten. Zijn leiderschap wordt vergeleken met dat van tijdgenoten in eigen land, onder wie Abraham Kuyper en Pieter Jelles Troelstra, maar ook met buitenlandse geestverwanten als César de Paepe en Ferdinand Lassalle. Stutje schreef eerder biografieën van de Nederlandse communist Paul de Groot en de Vlaamse marxistische econoom en historicus Ernest Mandel. Het project heeft een looptijd van vijf jaar.

Dag van de Biografie

Zaterdag 12 mei 2006, De Groote Sociëteit, Maastricht (Vrijthof 36) 10.30-16.00 uur.
Wij nodigen u uit voor de Dag van de Biografie , een samenwerkingsproject van het Huis voor de Kunsten Limburg en Bindels&Van Melick. De Dag van de Biografie is een van de activiteiten van het Huis voor de Kunsten Limburg die georganiseerd worden in het kader van Literatuurwerk Limburg.

Een zevental bekende biografen zal ingaan op hun biografische praktijk en op verschillende aspecten van het biograferen. Speciale aandacht gaat uit naar de hausse aan Limburgse biografieën van de laatste decennia.

Meer informatie is te vinden op de site van Huis voor de Kunsten Limburg.

INKTPATRONEN. De Tweede Wereldoorlog en het boekbedrijf in Nederland en Vlaanderen.

Hans Renders, Lisa Kuitert en Ernst Bruinsma (red.)

De directeur van De Arbeiderspers verhing zich in 1940 op de zolder van zijn uitgeverij, toen hij besefte dat zijn bedrijf in handen van de nazi’s zou vallen. Bij uitgeverij Contact moest de vertegenwoordiger op een fiets met lekke banden Nederland door om toch nog titels te kunnen aanbieden. En uitgever A.W. Bruna metselde een voorraadje verboden boeken in, om ze na de oorlog alsnog te kunnen verkopen. Deze en andere verhalen zijn te vinden in Inktpatronen, het overzichtswerk waarin voor het eerst structureel verslag wordt gedaan van de rol van de verschillende typen uitgeverijen tijdens de Duitse bezetting. Een keur van kenners schreef voor dit boek gedetailleerde en openbarende portretten van dertien verschillende uitgeverijen - van de foute uitgeverij De Lage Landen tot de illegale De Bezige Bij. Van elke uitgeverij is een fondslijst opgenomen van de tijdens de oorlog verschenen titels. Bovendien bevat Inktpatronen vele afbeeldingen van uitgaven uit de oorlog die nooit tevoren aan het publiek werden getoond en die van dit boek een onmisbaar naslagwerk maken.

Inktpatronen bevat bijdragen van C.J. Aarts, Marnix Beyen, Ernst Bruinsma, Salma Chen, Hendrik Edelman, Sjoerd van Faassen, Michel Fincoeur, Gerard Groeneveld, Sjaak Hubregtse, René Kruis, Lisa Kuitert, Peter Manasse, Otto Lankhorst, Hans Renders, Gerrold van der Stroom, Jan Stuyck en Romain Vanlandschoot.

Het boek is rijk en kleurig geïllustreerd, in linnen gebonden met stofomslag en telt 431 bladzijden. Uitgever is: De Bezige Bij. Prijs: €39,90

ISBN 9023419480  mei, 2006

Biografie Internationaal

Op 30 september 2005 organiseerde Maison Descartes in samenwerking met de Werkgroep Biografie en het Biografie Instituut (met steun van het Nederlands Literair Produktie- en Vertalingenfonds) de manifestatie Biografie Internationaal. Er zijn lezingen gehouden door: François Dosse, Jenny Uglow en Hans Renders.

Klik hier voor het programma.

Biografieën Helene Müller en Anton Kröller

In samenwerking met de stichting Het Nationale Park De Hoge Veluwe en het Kröller-Müller Museum creëert het Biografie Instituut twee promotieplaatsen voor de biografen van Helene Müller en Anton Kröller. Kijk bij Vacatures voor de advertentie.

Vacatures

Het Biografie Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen zocht in samenwerking met Stichting Het Nationale Park De Hoge Veluwe en het Kröller-Müller Museum en met het Instituut voor Cultuurwetenschappelijk Onderzoek (ICOG) twee promovendi.

Promovendus ‘Biografie Helene Kröller-Müller’

Werktijd 90%

VACATURENUMMER: 206019

Promovendus ‘Biografie Anton Kröller’

Werktijd 90%

VACATURENUMMER: 206020

Advertentie NRC 18-2-2006

Biografie Instituut 1 jaar

Op 31 augustus 2005 bestond het Biografie Instituut 1 jaar.

Klik hier [PDF] voor het jaarverslag.

Symposium 'Psychologie & Biografie'

In samenwerking met het Archief en Documentatiecentrum Nederlandse Psychologie van de RUG heeft het Biografie Instituut op 27 mei 2005 een symposium over de relatie tussen de psychologie en de biografie georganiseerd. Er werd gesproken over de mate waarin biografen psychologiseren en de mate waarin psychologen in hun onderzoek gebruikmaken van literair werk en biografieën. De lezingen werden gehouden door: Gerrit Breeuwsma, Jaap van Heerden, Nico Laan, Solange Leibovici, Karel Soudijn, Pieter J. van Strien en Jaap van Belzen.

Bekijk hier het volledige programma van het symposium

Openingscongres 'Necrologie & Biografie'

Op 9 en 10 maart 2005 heeft het Biografie Instituut het congres 'Necrologie en Biografie' georganiseerd. Tijdens de twee dagen hielden sprekers uit binnen- en buitenland lezingen over dit onderwerp.

Tweede leven

Op woensdag 9 maart 2005, op de eerste dag van het tweedaagse congres ‘Biografie & Necrologie’ aan de Rijksuniversiteit van Groningen, hebben het Biografie Instituut en Uitgeverij De Bezige Bij bekendgemaakt dat zij samen de biografieënreeks Tweede leven [PDF] PDF Document

Tweede leven schenkt een nieuw bestaan aan meeslepende en onthullende levensbeschrijvingen van schrijvers, denkers en figuren van grote maatschappelijke betekenis. In de reeks verschijnen, onder redactie van het Biografie Instituut, vanaf november 2005 ten minste twee herdrukken per jaar van buitenlandse en Nederlandse biografieën met een voorbeeldfunctie.


De eerste twee delen van de reeks zijn de schitterende, vuistdikke biografie van Sigmund Freud door Peter Gay en de onthullende biografie van Hans Andreus door Jan van der Vegt. Bovendien worden de bijdragen aan het congres ‘Biografie & Necrologie’ onder de titel Het leven van een doodsbericht gebundeld door Hans Renders, de directeur van het Biografie Instituut en de veelgeprezen biograaf van Jan Hanlo en Jan Campert. Het leven van een doodsbericht verschijnt in september van dit jaar bij De Bezige Bij.

Bekijk de catalogus

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Hans Renders van het Biografie.Instituut@rug.nl

Jan Campert (1902-1943)
Jan Campert (1902-1943)

Biografie Jan Campert

Op 25 november 2004 is verschenen: Wie weet slaag ik in de dood. De biografie van Jan Campert geschreven door Hans Renders.

Adams Appel

In het tv programma Adams Appel van de Rijksuniversiteit Groningen is in 2004 een interview gehouden met Hans Renders, directeur van het Biografie Instituut. Klik op onderstaande link voor deze aflevering. Aflevering 20

Biografie Loe de Jong

Het Biografie Instituut werkt samen met het NIOD aan  de biografie van historicus dr. Loe de Jong. Kijk onder Biografie Loe de Jong voor meer informatie. 2004

R.A.M.

In het programma R.A.M van de VPRO stond de aflevering van 4 januari 2004 in het teken van Nalatenschap. Hans Renders is hier geïnterviewd. Voor de aflevering klik op onderstaande links.

Breedband | Smallband

Van tijdbepaaldheid tot paradigma

De jaren zestig-dichters van de tijdschriften 'Gard Sivik' en 'Barbarber' verdienen zo langzamerhand een grote serieuze studie. Die komt beslist niet van Bertram Mourits.

Lees het artikel uit Vrij Nederland van 26 januari 2002.

Laatst gewijzigd:01 februari 2023 17:01