Skip to ContentSkip to Navigation
OnderzoekOnderzoek Faculteit der LetterenArctic CentreAbout the Arctic CentreEventsSymposium walvisvaart 31 oktober 2014

Symposium walvisvaart 31 oktober 2014

Regionale ontwikkelingen door Nederlandse walvisvaart

31 oktober 2014 - het Kasteel, Melkweg 1, Groningen

Dit jaar herdenken wij de oprichting van de Noordse Compagnie (1614), de ontdekking van Jan Mayen (1614) en de laatste reis van de Willem Barendsz (1964). Genoeg redenen om een speciaal symposium te wijden aan de Nederlandse walvisvaart. We richten ons daarbij vooral op de invloed van de walvisvaart door de eeuwen heen op verschillende Nederlandse regios. Maar ook de eerste resultaten van het archeologisch onderzoek dat deze zomer plaatsvond op Jan Mayen komen aan bod.

Lezingen

Ineke Vonk: Ook Texelaars vingen walvissen tussen de ijsschotsen. Lees de samenvatting en bekijk de presentatie.

Chiel Faber: an walvisvaart tot vakantiehuis. De betrokkenheid van Schiermonnikoger walvisvaarders  bij de Nederlandse moderne walvisvaart, 1946-1964. Lees de samenvatting en bekijk de presentatie.

Jaap Bruijn: De laatste walvisreizen van de Schiedammer Pieter Bezemer (1787-1794). Lees de samenvatting en bekijk de Bezemer tabellen.

Jur Leinenga:’Werk gezocht voor walvisvaarders’. Het belang van de Noord-Nederlandse walvisvaart in de negentiende eeuw. Lees de samenvatting en de lezing en bekijk de presentatie.

Louwrens Hacquebord: Regionale belangen in de walvisvaart naar Jan Mayen. Lees de samenvatting en bekijk de presentatie.

Frigga Kruse: Verslag en bevindingen van de Jan Mayen expeditie 2014. Lees de samenvatting en bekijk de presentatie.

Hans Beelen: Van lokale kennisoverdracht tot internationale vermaardheid: Regionale roots van gedrukte bronnen over arctische walvisvaart rond 1700. Lees de samenvatting en bekijk de presentatie.

Boekpresentatie Louwrens Hacquebord ‘ De Noordse Compagnie Opkomst, bloei en ondergang, 1614-1642Dit symposium werd georganiseerd in samenwerking met de Nederlandse Vereniging voor Zeegeschiedenis, het Internationaal Centrum voor de Nederlandse Walvisvaart van Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam

Laatst gewijzigd:07 juli 2016 13:38