Skip to ContentSkip to Navigation
About us Faculty of Law Law for society Publieksacademie

Publieksacademie lezing 'Wie is de baas in Nederland?' 25 april 2018

Wanneer:wo 25-04-2018 19:00 - 21:00
Waar:Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
publieksacademie wie is de baas in nederland

Wie is de baas in Nederland? Verstrengeling boven- en onderwereld

Een groot gevaar voor de samenleving is de verstrengeling van de boven- en onderwereld. Dit wordt ondermijning genoemd. Een begrip dat de afgelopen jaren steeds vaker opduikt in onderzoeken en in de media. Ondermijning raakt de hele samenleving en daarom is het van belang om te investeren in bewustwording. Maar wat is ondermijning nu precies?

publieksacademie voor de rechtspraak

Tijdens de Publieksacademie voor de Rechtspraak op woensdag 25 april gaat officier van justitie en teamleider Ondermijning bij het OM Noord-Nederland Dirk ten Boer in op ondermijnende criminaliteit in onze maatschappij. Hierbij benoemt hij voorbeelden en geeft aan hoe er kan worden opgetreden door de overheid.

Als voorzitter van de Noordelijke Fraudekamer ziet rechter Jeroen van Bruggen veel strafzaken die met ondermijning te maken hebben. Fraude, omkoping en witwassen zijn ernstige strafbare feiten die grote gevolgen kunnen hebben voor de samenleving. Het zijn ook feiten die juist vanwege de verstrengeling tussen legaal en illegaal handelen soms moeilijk te bewijzen zijn. Aan de hand van praktijkvoorbeelden legt Jeroen van Bruggen uit hoe strafrechters in Noord-Nederland dit soort zaken behandelen, waar hij als rechter bij zo’n zaak op let en hoe uiteindelijk de straf bepaald wordt.

Aanmelden

Wilt u bij deze lezing aanwezig zijn? Meldt u zich dan aan via het aanmeldingsformulier op de website van het Dagblad van het Noorden. De lezing is in eerste plaats toegankelijk voor abonnees van het Dagblad van het Noorden. Bent u geen abonnee? Dan komt u op de wachtlijst en ontvangt u bericht zodra er een plek voor u beschikbaar is.

Meekijken? Dat kan!

De Publieksacademie is door middel van een livestream te volgen via www.dvhn.nl/rechtspraak. Het programma begint om 19.00 uur en duurt tot ongeveer 21.00 uur.

De Publieksacademie voor de Rechtspraak

Met laagdrempelige lezingen komt de Publieksacademie voor de Rechtspraak tegemoet aan de grote belangstelling voor de rechtspraak. Deskundigen zoals rechters, officieren van justitie en hoogleraren vertellen over thema’s in het recht waar veel mensen mee te maken krijgen.

De Publieksacademie voor de Rechtspraak is een samenwerking tussen de Rechtbank Noord-Nederland, de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Rijksuniversiteit Groningen, het Openbaar Ministerie/Arrondissementsparket Noord-Nederland en het Dagblad van het Noorden. De lezingen zijn geschikt voor een breed publiek. Kennis over het recht is niet nodig om te lezingen te kunnen volgen.

samenwerkingspartners