Skip to ContentSkip to Navigation
About us Faculty of Law Law for society Publieksacademie

Publieksacademie lezing 'Vuurwerk. Traditie of overlast?' 21 november 2019

Wanneer:do 21-11-2019 19:00 - 21:00
Waar:Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
vuurwerk

Ieder jaar rond deze tijd laait de discussie rond vuurwerk weer op. Een traditie om in ere te houden of een gevaarlijke en vervuilende hobby die verboden moet worden? Donderdag 21 november staat de Publieksacademie voor de Rechtspraak in het teken van het vuurwerkverbod.

In veel gemeenten heerst verwarring over waar je wel vuurwerk mag afsteken en waar niet. Karin Hofman, stafjurist bij de afdeling Bestuursrecht bij de Rechtbank Noord-Nederland, zal de mogelijkheden bespreken die gemeenten hebben om vuurwerkvrijzones in te stellen, of om vuurwerk in de gehele gemeente te verbieden. Daarnaast gaat ze in op de maatregelen die een burgemeester kan nemen ten aanzien van individuen.

Karin Broere, officier van justitie bij het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, gaat het hebben over de illegaliteit van vuurwerk. Bijvoorbeeld in Europa, en hoe de Europese wetgeving geregeld is. Ook gaat ze in op het project Oorwurm, waarbij illegaal vuurwerk het hele jaar door digitaal opgespoord kan worden.

Aanmelden

Wilt u bij deze lezing aanwezig zijn? Meldt u zich dan aan via het aanmeldingsformulier op de website van het Dagblad van het Noorden. De lezing is in eerste plaats toegankelijk voor abonnees van het Dagblad van het Noorden. Bent u geen abonnee? Dan komt u op de wachtlijst en ontvangt u bericht als er een plek voor u beschikbaar is.

Meekijken? Dat kan!

De Publieksacademie is door middel van een livestream te volgen. Het programma begint om 19.00 uur en duurt tot ongeveer 21.00 uur.

De Publieksacademie voor de Rechtspraak

Met laagdrempelige lezingen komt de Publieksacademie voor de Rechtspraak tegemoet aan de grote belangstelling voor de rechtspraak. Deskundigen zoals rechters, officieren van justitie en hoogleraren vertellen over thema’s in het recht waar veel mensen mee te maken krijgen.

De Publieksacademie voor de Rechtspraak is een samenwerking tussen de Rechtbank Noord-Nederland, de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Rijksuniversiteit Groningen, het Openbaar Ministerie/Arrondissementsparket Noord-Nederland en het Dagblad van het Noorden. De lezingen zijn geschikt voor een breed publiek. Kennis over het recht is niet nodig om te lezingen te kunnen volgen.

samenwerkingspartners