Skip to ContentSkip to Navigation
About us Faculty of Law Law for society Publieksacademie

Publieksacademie lezing 'Verwarde personen, een zorg voor het strafrecht?' 12 april 2017

Wanneer:wo 12-04-2017 19:00 - 21:00
Waar:Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
publieksacademie verwarde personen
publieksacademie voor de rechtspraak

Het aantal incidenten met personen met verward gedrag neemt toe. In 2016 kwamen 75.000 meldingen binnen. Ook de ernst van de incidenten neemt toe, met de nodige impact op de omgeving. Wanneer spreek je van een verward persoon? Hoe gaat de rechtspraak hier mee om? Wanneer kies je voor gedwongen 'zorg' en wanneer voor 'straf'?

Tijdens de Publieksacademie voor de Rechtspraak op woensdag 12 april 2017 legt Gerard Veenstra, senior officier van justitie bij het Openbaar Ministerie, uit wat een persoon met verward gedrag is voor het OM. Hij gaat in op de rol van de officier: strafrecht versus zorg. En wat is de rol van de gemeente, GGZ en politie? Daarbij geeft hij voorbeelden uit de praktijk.

Daarna vertelt Rob Keurentjes, senior rechter strafrecht en (forensische) psychiatrie bij de rechtbank Noord-Nederland over hoe de rechter omgaat met verwarde personen en wat de rechter wel en niet kan doen. Daarvoor kennen we in Nederland een aparte wet: de Wet bijzondere opnemingen in psychiatrische ziekenhuizen (wet Bopz).

Aanmelden

Wilt u bij deze lezing aanwezig zijn? Meldt u zich dan aan via het aanmeldingsformulier op de website van het Dagblad van het Noorden. De lezing is in eerste plaats toegankelijk voor abonnees van het Dagblad van het Noorden. Bent u geen abonnee? Dan komt u op de wachtlijst en ontvangt u bericht zodra er een plek voor u beschikbaar is.

De Publieksacademie voor de Rechtspraak

Met laagdrempelige lezingen komt de Publieksacademie voor de Rechtspraak tegemoet aan de grote belangstelling voor de rechtspraak. Deskundigen zoals rechters, officieren van justitie en hoogleraren vertellen over thema’s in het recht waar veel mensen mee te maken krijgen.

De Publieksacademie voor de Rechtspraak is een samenwerking tussen de Rechtbank Noord-Nederland, de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Rijksuniversiteit Groningen, het Openbaar Ministerie/Arrondissementsparket Noord-Nederland en het Dagblad van het Noorden. De lezingen zijn geschikt voor een breed publiek. Kennis over het recht is niet nodig om te lezingen te kunnen volgen.

samenwerkingspartners