Skip to ContentSkip to Navigation
About us Faculty of Law Law for society Publieksacademie

Publieksacademie lezing 'Risicoprofilering: bij voorbaat verdacht?' 8 mei 2019

Wanneer:wo 08-05-2019 19:00 - 21:00
Waar:Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
risicoprofilering

Risicoprofilering, bij voorbaat verdacht?

Wel eens een verkeersovertreding begaan? Onjuiste informatie verstrekt bij het aanvragen van een toeslag? Nalatig met het betalen van de zorgpremie? Misschien behoort u dan wel tot een zogeheten risicogroep en wordt u extra in de gaten gehouden.

Tijdens de Publieksacademie voor de Rechtspraak op 8 mei 2019 vertelt mr. dr. Aline Klingenberg, universitair hoofddocent IT-recht, u alles over risicoprofilering: Wat is het precies? Wat betekent het voor u als burger? Ze gaat in op de algemene privacyregels (AVG): wat is uw recht als burger, ook als het gaat om het inzien van uw data, en wat zijn gevolgen van risicoprofilering voor gelijke kansen in de maatschappij?

Informatie Officier van Justitie Henriette Louwes legt vervolgens uit hoe het Openbaar Ministerie gebruik maakt van moderne technieken zoals het gebruik van big data en zelflerende computersystemen (artificial intelligence). Ook gaat ze in op de ethische dilemma’s die hierbij komen kijken. Bij  informatie-uitwisseling kan bijvoorbeeld de privacy in het geding zijn, ook van niet-verdachte personen. Waar eindigt privacy en beginnen verdachte handelingen? Samen met een collega van de politie zullen concrete voorbeelden worden gegeven van (geanonimiseerde) zaken die zich hebben voorgedaan en de manier waarop data is gebruikt voor de afhandeling.

Aanmelden

Wilt u bij deze lezing aanwezig zijn? Meldt u zich dan aan via het aanmeldingsformulier op de website van het Dagblad van het Noorden. De lezing is in eerste plaats toegankelijk voor abonnees van het Dagblad van het Noorden. Bent u geen abonnee? Dan komt u op de wachtlijst en ontvangt u bericht als er een plek voor u beschikbaar is.

Meekijken? Dat kan!

De Publieksacademie is door middel van een livestream te volgen. Het programma begint om 19.00 uur en duurt tot ongeveer 21.00 uur.

De Publieksacademie voor de Rechtspraak

Met laagdrempelige lezingen komt de Publieksacademie voor de Rechtspraak tegemoet aan de grote belangstelling voor de rechtspraak. Deskundigen zoals rechters, officieren van justitie en hoogleraren vertellen over thema’s in het recht waar veel mensen mee te maken krijgen.

De Publieksacademie voor de Rechtspraak is een samenwerking tussen de Rechtbank Noord-Nederland, de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Rijksuniversiteit Groningen, het Openbaar Ministerie/Arrondissementsparket Noord-Nederland en het Dagblad van het Noorden. De lezingen zijn geschikt voor een breed publiek. Kennis over het recht is niet nodig om te lezingen te kunnen volgen.

samenwerkingspartners