Skip to ContentSkip to Navigation
About us Faculty of Law Law for society Publieksacademie

Publieksacademie lezing 'Je huis uit ... en dan?' 27 februari 2019

Wanneer:wo 27-02-2019 19:00 - 21:00
Waar:Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
huisuitzetting

Je huis uit... en dan?

Een (dreigende) huisuitzetting is een serieus probleem. Een probleem waar veel aan vooraf gaat en waar verschillende redenen voor kunnen zijn. Denk aan een fikse huurachterstand door financiële problemen, het veroorzaken van overlast of de vondst van cannabis. Wat gebeurt er eigenlijk bij een huisuitzetting? Wanneer komt het zo ver? In hoeverre word je als bewoner beschermd door het recht?

Tijdens de Publieksacademie voor de Rechtspraak op woensdag 27 februari gaan hoogleraar openbare-orderecht Michel Vols en senior kantonrechter Gert-Jan Smits in op onder andere deze vragen.

Een van de expertisegebieden van Michel Vols is huisuitzettingen. Tijdens de Publieksacademie vertelt hij over de stand van zaken in Noord-Nederland: hoe vaak komt het voor en in welke situaties. Ook gaat hij in op de rechten die je hebt als bewoner en hoe je tegen huisuitzettingen wordt beschermd door het recht in Nederland.  

Gert-Jan Smits is senior rechter handel & kanton bij de Rechtbank Noord-Nederland. Hij legt tijdens de Publieksacademie uit hoe een rechter in ontruimingszaken tot een uitspraak komt. Welke factoren tellen er mee, wat zijn de afwegingen die gemaakt moeten worden? Hij laat ook zien dat het soms om schrijnende gevallen gaat. Hou je daar rekening mee? En hoe gaat dat dan? Wat zijn bijvoorbeeld alternatieven voor een huisuitzetting?

Aanmelden

Wilt u bij deze lezing aanwezig zijn? Meldt u zich dan aan via het aanmeldingsformulier op de website van het Dagblad van het Noorden. De lezing is in eerste plaats toegankelijk voor abonnees van het Dagblad van het Noorden. Bent u geen abonnee? Dan komt u op de wachtlijst en ontvangt u bericht zodra er een plek voor u beschikbaar is.

Meekijken? Dat kan!

De Publieksacademie is door middel van een livestream te volgen. Het programma begint om 19.00 uur en duurt tot ongeveer 21.00 uur.

De Publieksacademie voor de Rechtspraak

Met laagdrempelige lezingen komt de Publieksacademie voor de Rechtspraak tegemoet aan de grote belangstelling voor de rechtspraak. Deskundigen zoals rechters, officieren van justitie en hoogleraren vertellen over thema’s in het recht waar veel mensen mee te maken krijgen.

De Publieksacademie voor de Rechtspraak is een samenwerking tussen de Rechtbank Noord-Nederland, de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Rijksuniversiteit Groningen, het Openbaar Ministerie/Arrondissementsparket Noord-Nederland en het Dagblad van het Noorden. De lezingen zijn geschikt voor een breed publiek. Kennis over het recht is niet nodig om te lezingen te kunnen volgen.

samenwerkingspartners