Skip to ContentSkip to Navigation
About us Faculty of Law Law for society Publieksacademie

Publieksacademie lezing 'Demonstreren mag! Altijd en overal?' 3 oktober 2019

Wanneer:do 03-10-2019 19:00 - 21:00
Waar:Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
demonstratie

Elke week vinden er in Nederland ruim 30 demonstraties plaats. In 2015 waren er in de twaalf grootste steden al zo’n 1500 protestacties. Internationale onderwerpen en conflicten, zoals oorlogen, politieke situaties of rampen, maar ook zorg, milieu en dierenwelzijn zijn veelal aanleiding om te demonstreren. (Bron: NOS, 2015)

Hoewel er geen vergunning nodig is, moet een demonstratie wel worden aangemeld. Hoe zit dat precies? Wat gebeurt er als een demonstratie niet is aangemeld? Mag je zomaar over elk willekeurig onderwerp demonstreren? Wanneer spreek je eigenlijk van een demonstratie? Vallen blokkadeacties en bezettingsacties bijvoorbeeld ook onder het recht om te demonstreren? En hoe wordt opgetreden als een demonstratie niet volgens afspraak verloopt?

Het recht om te demonstreren staat volop in de belangstelling. Op donderdag 3 oktober staat de Publieksacademie voor de Rechtspraak dan ook volledig in het teken van dit onderwerp. Mr. dr. Berend Roorda, universitair docent aan de Rijksuniversiteit Groningen en gepromoveerd op een onderzoek naar het recht op te demonstreren, zal uitleggen hoe het demonstratierecht in Nederland eruitziet. Berrie Hanselman, promovendus aan de Universiteit Leiden, geeft een historisch overzicht van de rol van geweld tijdens demonstraties.

Aanmelden

Wilt u bij deze lezing aanwezig zijn? Meldt u zich dan aan via het aanmeldingsformulier op de website van het Dagblad van het Noorden. De lezing is in eerste plaats toegankelijk voor abonnees van het Dagblad van het Noorden. Bent u geen abonnee? Dan komt u op de wachtlijst en ontvangt u bericht als er een plek voor u beschikbaar is.

Meekijken? Dat kan!

De Publieksacademie is door middel van een livestream te volgen. Het programma begint om 19.00 uur en duurt tot ongeveer 21.00 uur.

De Publieksacademie voor de Rechtspraak

Met laagdrempelige lezingen komt de Publieksacademie voor de Rechtspraak tegemoet aan de grote belangstelling voor de rechtspraak. Deskundigen zoals rechters, officieren van justitie en hoogleraren vertellen over thema’s in het recht waar veel mensen mee te maken krijgen.

De Publieksacademie voor de Rechtspraak is een samenwerking tussen de Rechtbank Noord-Nederland, de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Rijksuniversiteit Groningen, het Openbaar Ministerie/Arrondissementsparket Noord-Nederland en het Dagblad van het Noorden. De lezingen zijn geschikt voor een breed publiek. Kennis over het recht is niet nodig om te lezingen te kunnen volgen.

samenwerkingspartners