Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsFaculteit RechtsgeleerdheidActueelIn de media

In de media

in de media
Gerrit Voerman: 'Baudet kon aansluiten bij actuele zaken: aanslag in Utrecht en recente klimaatcijfers'
Wanneer:21 maart 2019

Thierry Baudet, de leider van Forum voor Democratie, is behendig in de ruimte gesprongen die tussen de VVD en de PVV is ontstaan.

Hans Vedder: 'In de VS kun je een gevangenisstraf krijgen voor het overtreden van de kartelwetgeving'
Wanneer:16 maart 2019

Het is de schrik van de oliesjeiks én de Amerikaanse olie-industrie: antikartelwetgeving tegen de Opec, de organisatie van olie-exporterende landen. Het Amerikaanse Congres heeft opnieuw een ‘Nopec’-wet in voorbereiding, die het manipuleren van de oliemarkt door de lidstaten van de Opec moet verbieden.

Carien de Jager: 'Financiële bijsluiters zijn maar beperkt effectief om consumenten te beschermen'
Wanneer:15 maart 2019

Financiële bijsluiters bij complexe financiële producten zijn ongeschikt om consumenten te beschermen. De overheid verwacht er te veel van, zo concludeerde mr. dr. Carien de Jager in haar recente proefschrift.

Heinrich Winter: 'Prestige kan reden zijn dat veel geld in Groninger vliegveld wordt gestoken'
Wanneer:15 maart 2019

Door het kleine aantal vluchten is het voor Groningen Airport Eelde moeilijk om het hoofd financieel boven water te houden. In 2017 werd weliswaar een winst van bijna 300.000 euro behaald, de jaren ervoor lag het verlies tussen een half miljoen euro en ruim 2 miljoen euro.

Jan Brouwer: 'Opsporing van strafbare feiten is voor burgemeesters betrekkelijk nieuw'
Wanneer:14 maart 2019

Meerdere burgemeesters klagen dat hun ambtenaren door de privacywet geen gegevens over criminelen en hun bedrijven meer kunnen uitwisselen.

Michiel Herweijer: 'Forum Voor Democratie vult het gat op rechts in de politiek'
Wanneer:13 maart 2019

Forum voor Democratie maakt veel mensen nieuwsgierig. Een frisse, nieuwe partij met een aansprekende leider in Thierry Baudet en een duidelijke boodschap die over lijkt te komen bij de kiezers.

Charlotte Pavillon: 'Vergeten me in te schrijven voor tentamen Europees recht'
Wanneer:11 maart 2019

Charlotte Pavillon (39) studeerde vanaf 1997 eerst internationale betrekkingen en later rechten aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zij studeerde af in internationale betrekkingen in 2004 en in het Europees en internationaal recht met civiel effect in 2005.

Charlotte Pavillon: 'De kleine lettertjes zijn vaak een probleem, vooral als zij eenzijdig door een bedrijf zijn opgesteld'
Wanneer:11 maart 2019

Mr. van de week is Charlotte Pavillon, hoogleraar privaatrecht, in het bijzonder consumentenrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen. Dinsdag 5 maart sprak zij haar oratie uit over sancties in het consumentenrecht.

Laura Peters: 'Als er geen bewijs is, kan de rechter niet anders'
Wanneer:08 maart 2019

Niet zeker wie baby Jairo mishandelde, dus dan maar vrijspraak? De acht maanden oude baby overleed in 2010 nadat hij ernstig was mishandeld. Veel mensen kunnen niet begrijpen dat het gerechtshof nu tot een ander oordeel komt dan de rechtbank indertijd.

Wiene Van Hattum: ‘Levenslanggestraften houden het alleen vol door zich op een hobby te storten’
Wanneer:01 maart 2019

Moet Willem Holleeder de rest van zijn leven achter de tralies doorbrengen? Vandaag komt het Openbaar Ministerie met een strafeis tegen hem. Verwachte eis: levenslang. Maar levenslang is in Nederland niet meer per se levenslang.

Jan Brouwer: 'Gemeentebesturen gedogen wel vaker onwettige gedragingen'
Wanneer:25 februari 2019

Het Haagse gemeentebestuur heeft zich decennialang actief ingezet om de gedoogde vreugdevuren op de stranden te laten doorgaan. De gemeente regelt – en betaalt – sinds de jaren tachtig steeds meer.

Hans Vedder: 'Ik verwacht niet dat ACM overname Sandd door Postnl zal goedkeuren'
Wanneer:25 februari 2019

De overname van Sandd door Postnl moet zorgen voor één groot, sterk postbedrijf. Postnl legt €130 miljoen neer voor Sandd en wil het bedrijf dan volledig integreren. Toch is deze overname nog niet zeker.

Annalies Outhuijse beantwoordt tien vragen aan Mr. Studenten
Wanneer:25 februari 2019

Afgelopen week publiceerde Mr. Studenten een interview met mr. Annalies Outhuijse. Zij is meerdere malen in het nieuws geweest vanwege haar uitmuntende cijferlijst.

Laura Peters: 'De strafrechtketen is aan het vastdraaien'
Wanneer:21 februari 2019

In een poging procedures te versnellen wil het Openbaar Ministerie vooraf met bekennende verdachten afspraken kunnen maken over de hoogte van de straf.

Martina Althoff: 'Met enkel het strafrecht loop je het risico dat uiteindelijk niemand zich begrepen voelt'
Wanneer:20 februari 2019

Beledigd vanwege je huidskleur, weggepest als ondernemer en dan mogelijk een taakstraf krijgen als je jezelf verdedigt. Noodweer of eigenrichting?

Rianne Herregodts: 'Tuchtcolleges moeten meer zware zaken krijgen'
Wanneer:20 februari 2019

De tuchtcolleges voor advocaten, accountants en artsen zouden meer van elkaar kunnen leren teneinde genoeg zware en principiële zaken voor de tuchtrechter te krijgen. Dat is een van de voornaamste conclusies in een onlangs gepubliceerd proefschrift van voormalig advocaat Rianne Herregodts.

Laura Peters: 'Oplossing overbelasting strafrecht: deals met verdachten'
Wanneer:19 februari 2019

Ondermijnende criminaliteit staat boven aan de politieke agenda, maar juist op die misdaad is het strafrecht slecht toegerust, stelt wetenschapper Laura Peters vast. Zij pleit voor afspraken tussen verdachten en justitie, bezegeld door de rechter

Fokko Oldenhuis: 'Christelijke homobeweging heeft sterke zaak tegen opstellers Nashvilleverklaring'
Wanneer:18 februari 2019

De christelijke homobeweging heeft een sterke zaak als ze een civiele rechtszaak begint tegen de opstellers van de Nashvilleverklaring. Die is ‘onnodig grievend’ en daarmee juridisch gezien over de schreef.

Douwe Jan Elzinga: 'Kamerlid Achraf Bouali (D66) potentieel chantabel door berisping'
Wanneer:18 februari 2019

Kamerlid Achraf Bouali (D66) blijkt als diplomaat ernstig te zijn berispt. Dat maakt hem kwetsbaar volgens deskundigen.

Fokko Oldenhuis: 'Sekte moet aan banden'
Wanneer:18 februari 2019

De Nederlandse overheid moet zich veel harder inspannen om misstanden bij sektes tegen te gaan. „We raken de grip kwijt”, stelt Fokko Oldenhuis, hoogleraar recht en religie aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Fokko Oldenhuis: 'Overheid moet in actie komen tegen sektes'
Wanneer:18 februari 2019

Fokko Oldenhuis, hoogleraar recht en religie aan de Rijksuniversiteit Groningen, doet onderzoek naar sektes in ons land. Hij roept de overheid met klem op misstanden te signaleren en in te grijpen.

Adriaan Wierenga: 'Als justitie niet genoeg doet, zoek je als burgemeester naar alternatieven'
Wanneer:15 februari 2019

De hele bestuurlijke gereedschapskist is inmiddels uitgeprobeerd in de strijd tegen de overlast van een kleine groep criminele asielzoekers uit veilige landen, die asielzoekerscentra terroriseren en diefstallen plegen. Maar steeds blijken maatregelen niet te werken, of worden ze illegaal verklaard.

Rianne Herregodts: 'Tuchtrecht gebaat bij meer zware en principiële zaken'
Wanneer:14 februari 2019

Tuchtcolleges zouden er goed aan doen van elkaar te leren, zegt promovenda Rianne Herregodts. Wellicht biedt dat een oplossing voor de grootste uitdaging van de ­tuchtstelsels: het voor de tuchtrechter krijgen van genoeg zware en principiële zaken.

Fokko Oldenhuis: 'Ik kan mij voorstellen dat vereniging als Christen Queer route naar burgerlijke rechter omarmt'
Wanneer:14 februari 2019

De uitingsvrijheid is niet onbegrensd. Maar waar ligt het punt dat iemand bij het uitdragen van z’n boodschap rekening moet houden met de gevoelens van anderen en moet inbinden? En is met de recente publicatie van de ‘Nashville-verklaring' die onder verwijzing naar de Bijbel oproept om de homoseksuele identiteit af te zweren dit punt gepasseerd?

Gerrit Voerman: 'Snel stijgend ledental van Forum voor Democratie uitzonderlijk'
Wanneer:12 februari 2019

Forum voor Democratie is afgelopen jaar qua ledenaantal de vierde partij van het land geworden. De partij heeft nu bijna 31.000 leden. Dat blijkt uit het overzicht van de ledentallen dat het Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen (DNPP) van de Rijksuniversiteit Groningen jaarlijks publiceert.

Charlotte Pavillon: 'De zzp'er is een gewilde prooi, omdat daar het consumentenrecht omzeild kan worden'
Wanneer:11 februari 2019

"Goedemiddag, ik bel u met een mooie aanbieding voor gunstige energietarieven, stoor ik u?" Wie als ondernemer ingeschreven staat bij de Kamer van Koophandel heeft ongetwijfeld ooit zo'n telefoontje gekregen. Via telemarketeers krijgen ondernemers een aantrekkelijke aanbieding voor gas en elektra, vaak op hun thuisadres.

Redmar Wolf: 'Met het stellen van doelen komt de inspiratie vanzelf'
Wanneer:11 februari 2019

Redmar Wolf (52) studeerde Nederlands recht in Utrecht en fiscaal recht in Amsterdam.  Vervulde – als een van de laatsten – zijn dienstplicht als officier op de toenmalige Nederlandse legerbasis in Seedorf (Duitsland).

Redmar Wolf: 'Rechtstreekse betalingen aan de fiscus zijn nooit populair'
Wanneer:11 februari 2019

Mr. van de week is Redmar Wolf. De advocaat van Baker McKenzie en hoogleraar Algemeen Belastingrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen hield zijn oratie over het betalen met data. Wolf is btw-specialist.

Rob Wertheim: 'Overheid heeft behoorlijke mate van vrijheid om marktconforme grondprijzen te vragen'
Wanneer:10 februari 2019

In de polder tussen Almere en Zeewolde loopt een internationaal bejubeld experiment: honderden particulieren bouwen er samen hun eigen dorpjes, zonder tussenkomst van een projectontwikkelaar. De bouwrevolutie gaat met horten en stoten: deze week verdubbelde de gemeente plotseling de grondprijs.

Michiel Herweijer: 'De provincie is in hoge mate nodig'
Wanneer:05 februari 2019

Hef de provincies op, zegt hoogleraar Michiel de Vries (oud-Harlinger). Niet doen, regeert hoogleraar Michiel Herweijer, docent in Leeuwarden. Ze zijn allebei hoogleraar bestuurskunde.

Berend Roorda: 'Je moet je dus aan de wet houden. Ook aan de Leerplichtwet'
Wanneer:02 februari 2019

De klimaatdemonstraties van leerlingen onder schooltijd waaien over naar Nederland. Scholen gaan er verschillend mee om. Sommige scholen willen protestfoto’s zien.

Hans ter Haar: 'Hoorcolleges spelen een cruciale rol in ons onderwijs'
Wanneer:01 februari 2019

Als student kun je tegenwoordig aan de meeste universiteiten je colleges online volgen of terugkijken. Handig als je een keer ziek bent, maar aan de Rijksuniversiteit Groningen zien ze dat studenten vaker wegblijven uit de collegezaal en de lessen bingewatchen voor de tentamenweek.

Huub Willems: 'Ik zou niet graag in schoenen van bestuurders en commissarissen failliet Imtech staan'
Wanneer:30 januari 2019

Ruim vier jaar na het faillissement van Imtech slepen gedupeerde beleggers veertien bestuurders en commissarissen van het installatiebedrijf voor de rechter. De beleggers vinden dat bestuurders en toezichthouders aandeelhouders hebben misleid en stellen hen daarvoor aansprakelijk.

Gerrit van der Veen: Nog geen dwangsom voor Nederlandse staat in Urgendazaak
Wanneer:29 januari 2019

De Nederlandse staat gaat de door de rechter opgelegde reductie van CO2-uitstoot in 2020 niet halen. In een zaak die milieuorganisatie Urgenda had aangespannen legde de rechter een afname van 25 procent op. Die uitspraak hield in hoger beroep stand.

Redmar Wolf: Kun je belasting heffen over data?
Wanneer:29 januari 2019

Radio 1-programma Focus interviewde Redmar Wolf, fiscaal advocaat bij Baker en McKenzie in Amsterdam en Hoogleraar Algemeen Belastingrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij hield zijn oratie over data, en dan vooral, kun je ook belasting heffen over data?

Hans ter Haar: 'Afschaffen, die onlinecolleges'
Wanneer:29 januari 2019

Onlinecolleges zijn handig, maar ze stimuleren een zwakke vorm van kennisverwerving en zouden daarom moeten worden afgeschaft. Dat vindt Hans ter Haar, docent notarieel recht en genomineerd voor Docent van het Jaar.

Pim Geelhoed: 'Als in verzoek het woord terrorisme voorkomt staat niets samenwerking tussen Europese landen in de weg'
Wanneer:25 januari 2019

Een kleine week na de uitzetting van journalist Ans Boersma door Turkije, blijft veel onduidelijk over de omstandigheden, en over haar ex-vriend Aziz.

Marcel Brus: 'Erkenning VS van Juan Guaidó als president Venezuela wel erg prematuur'
Wanneer:24 januari 2019

Rusland heeft de erkenning door de regering-Trump van Juan Guaidó als president van Venezuela veroordeeld als een schending van het internationaal recht en inmenging in de binnenlandse aangelegenheden van een soevereine staat.

Rianne Herregodts: 'Tuchtrechter beoordeelt vaktechnische kwaliteit advocaten niet sterk'
Wanneer:24 januari 2019

Op 24 januari promoveerde Rianne Herregodts, universitair docent aan de Rijksuniversiteit Groningen op het proefschrift Gemeenschappelijke normen voor vertrouwensberoepen.

Heinrich Winter: 'Je hebt als overheid afspraken met de burgers gemaakt, hou je daar dan aan'
Wanneer:23 januari 2019

Hoogleraar Bestuurskunde Heinrich Winter van de Rijksuniversiteit Groningen herkent en begrijpt de frustraties van omwonenden van luchthavens in Rotterdam en Limburg.

Kai Lindenberg: 'Niet duidelijk of de wet bij ontucht hetzelfde moet worden uitgelegd als bij verkrachting'
Wanneer:22 januari 2019

De rechtbank Limburg heeft een 55-jarige man uit Kerkrade veroordeeld voor het seksueel binnendringen van minderjarige meisjes, terwijl hij nooit fysiek contact had met zijn slachtoffers.


Berend Roorda: 'Burgemeesters bleken onvoldoende bekend met de spelregels van demonstraties'
Wanneer:22 januari 2019

Kick Out Zwarte Piet wilde in november vorig jaar bij 18 sinterklaasintochten actievoeren. Dat mislukte op de meeste plekken, ondanks een 'bijkans heilig' demonstratierecht. Wat ging er fout?

Gijsbert Vonk: 'Begrippen als tegenprestatie, vrijwilligerswerk en sociale reïntegratie lopen in de praktijk door elkaar'
Wanneer:21 januari 2019

Gemeenten moeten strenger optreden als niet voldaan wordt aan de bijstandseisen, vindt de staatssecretaris. Wethouders zijn boos. 'Met kortingen dreigen is flauwekul.'

Michelle Bruijn: 'Dreiging van Almelose burgemeester om pand zes maanden te sluiten niet redelijk'
Wanneer:16 januari 2019

Moet een gezin met vijf kinderen verhuizen wegens 95 gram hennep? Daarover moet de rechter deze maand oordelen. Volgens de woningcorporatie en de gemeente Almelo is een gedwongen verhuizing onvermijdelijk.

Michelle Bruijn: 'Als burgemeester werkelijk woning wil sluiten, gebruikt hij zijn bevoegdheid verkeerd'
Wanneer:16 januari 2019

De rechtbank moet gaan beslissen of de Almelose vrouw met haar vijf kinderen hun huis moeten verlaten vanwege een overtreding van de Opiumwet. De corporatie Beter Wonen is niet van plan over haar hart te strijken. Burgemeester Arjen Gerritsen zal evenmin ingrijpen.

Brigit Toebes: 'Zo’n invloedrijke organisatie als de World Medical Association is ongelooflijk belangrijk'
Wanneer:16 januari 2019

De KNMG is na een lidmaatschap 71 jaar uit de World Medical Association gestapt. Een stap met grote impact, zeggen deskundigen.

Marc Hertogh: 'Ambtenaren van het ministerie proberen regelmatig de inhoud van WODC-onderzoeken te beïnvloeden'
Wanneer:15 januari 2019

Het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) van het ministerie van Justitie en Veiligheid komt op grotere afstand te staan van het departement. Het krijgt huisvesting in een eigen gebouw en de onafhankelijke positie van het instituut wordt verbeterd.

Marc Hertogh: Eindoordeel over onafhankelijkheid WODC
Wanneer:15 januari 2019

Loopt het onderzoeksinstituut van het ministerie van Justitie en Veiligheid aan de leiband van het departement, of kan het onafhankelijk zijn werk doen? De commissie die zich over die vraag heeft gebogen spreekt zich dinsdag uit.

Femke de Vries: 'De btw-loterij'
Wanneer:13 januari 2019

De kans is groot dat u net als ik behoort tot die paar miljoen Nederlanders die dachten de jackpot van de Oudejaarsloterij te winnen. Hopelijk bent u inmiddels bekomen van de teleurstelling.

Fokko Oldenhuis: 'Artikelen 'Nashville' ontkennen bestaansrecht homo’s en transgenders. Dat heeft mij als gelovig mens geraakt'
Wanneer:12 januari 2019

Hoe je ook aankijkt tegen de Nashvilleverklaring: wat zeggen de zeer felle reacties over Nederland? En maakt dat een kans, een strafrechtelijke vervolging van de initiatiefnemers?

Fokko Oldenhuis: 'Van der Staaij heeft op één dag alle respect verloren dat hij in jaren heeft opgebouwd'
Wanneer:08 januari 2019

Fokko Oldenhuis, hoogleraar recht en religie in Groningen, denkt dat het openbaar ministerie niet snel een strafzaak zal beginnen tegen de opstellers van de Nashvilleverklaring. Maar de burgerlijke rechter kan wel de tekst van artikel 7 en 12 onzorgvuldig noemen.

Michelle Bruijn: 'In heel Nederland worden steeds meer woningen gesloten door burgemeesters'
Wanneer:07 januari 2019

De Utrechtse burgemeester Jan van Zanen heeft de afgelopen jaren fors meer woningen gesloten vanwege drugs dan de jaren ervoor. Bleef het in 2015 bij vijf woningen en in 2016 bij één, daarna volgde een forse stijging.

Fokko Oldenhuis: 'Een predikant hoort een lam te zijn en geen wolf'
Wanneer:07 januari 2019

Het OM gaat de Nashvilleverklaring beoordelen op strafbaarheid en er zijn aangiftes gedaan. Aangifte doen wegens discriminatie heeft weinig zin, denkt hoogleraar recht en religie Fokko Oldenhuis.

Jan Brouwer: 'Supersnelrecht tijdens Oud en Nieuw is er alleen om de publieke opinie te bevredigen'
Wanneer:07 januari 2019

Net nu de roep om hardere maatregelen tegen relschoppers tijdens Oud en Nieuw steeds luider wordt, blijkt het supersnelrecht definitief mislukt. Dit jaar was er nog maar één zitting, en ook na de twee voorgaande jaarwisselingen werd het nauwelijks nog toegepast.

Albertjan Tollenaar en Herman Bröring: 'Gemeente had vuren Scheveningen niet mogen toestaan'
Wanneer:05 januari 2019

De gemeente Den Haag had de bouwers van de vreugdevuren op de stranden van Scheveningen en Duindorp hiervoor een officiële vergunning moeten laten aanvragen. De constructie waarbij werd gewerkt met alleen een convenant – afspraken tussen beide partijen – kan niet door de beugel.

Herman Bröring: 'Als de Raad van State de zaak terug verwijst naar het bestuur wordt het spannend'
Wanneer:05 januari 2019

De rijksoverheid weigert opnieuw de miljoenensubsidie voor Windpark N33 bij Meeden en Veendam in te trekken. Ondanks dat projectontwikkelaars hun zaken niet tijdig voor elkaar hebben.

John Morijn: 'Kiezer zou op de hoogte moeten worden gebracht van samenwerking tussen EU-partijen'
Wanneer:01 januari 2019

Nederlandse partijen werken in Europa met andere samen. Het is belangrijk te weten hoe dat zit, betoogt John Morijn.

Björn Hoops: 'Overheden gooien miljoenen weg met slecht grondbeheer'
Wanneer:28 december 2018

Afspraken maken over snippergroen, kleine stukjes grond, is misschien niet sexy, maar kan overheden miljoenen besparen, schrijft Björn Hoops.

Björn Hoops: 'Widerruft die Bewilligungen für den Kohle-Abbau!'
Wanneer:26 december 2018

Die fortgesetzte Braunkohleförderung fügt den Ökosystemen beträchtlichen Schaden zu. Es gibt aber einen Ausweg: Das Bundesberggesetz muss von Juristen umweltfreundlicher interpretiert werden, außerdem sollte Klimaschutz darin Einzug halten.

Redmar Wolf: 'Er wordt wel wat gemord over de btw-verhoging, maar het Binnenhof staat nog niet echt vol'
Wanneer:24 december 2018

Stijgende prijzen, vollere schatkist: de btw viert zijn vijftigste verjaardag. Druk zal het niet worden op het verjaardagsfeestje van de belasting toegevoegde waarde, 1 januari. Met een hoop administratie voor ondernemers en prijsstijgingen voor consumenten maak je weinig vrienden.

Redmar Wolf: Rapport over btw-nummer eenmanszaken en zzp’ers naar Tweede Kamer
Wanneer:20 december 2018

Het rapport van de commissie van deskundigen over het burgerservicenummer in het btw-nummer voor eenmanszaken en zzp’ers, alsmede de reactie van de Autoriteit Persoonsgegevens, is door de Staatssecretaris van Financiën naar de Tweede Kamer gestuurd.

Laura Peters: 'Medewerking van verdachten verlicht werkdruk rechtbanken'
Wanneer:17 december 2018

Het moet mogelijk worden dat criminelen en justitie nog voor een zitting onderhandelen, bijvoorbeeld een bekentenis in ruil voor een lagere straf. Het zou de werkdruk in de rechtbanken verlichten, zegt de Groningse onderzoeker Laura Peters.

Laura Peters: 'Justitie, sluit deal met crimineel'
Wanneer:13 december 2018

Waar in landen om ons heen volop onderhandeld wordt met criminelen over hun straf, is dat in Nederland taboe. Begin er direct mee, betoogt Groningse onderzoeker Laura Peters.

Marnix Wallinga: 'Spanning tussen EU-beleggingsregels en burgerlijk recht'
Wanneer:11 december 2018

Doordat er op Europees niveau beleggersbeschermingsregels zijn ingevoerd, ontstaat er spanning in het nationaal burgerlijk recht. Dat concludeert onderzoeker Marnix Wallinga in zijn proefschrift.

Arvin Kolder: 'Veroorzakers van ernstig letsel moeten niet overal mee kunnen wegkomen'
Wanneer:07 december 2018

Een rode kaart krijgen omdat je een tegenstander op het voetbalveld een doodschop verkoopt, kan de dader veel geld kosten. Als het slachtoffer letsel heeft en bij de rechter een schadeclaim indient, wint het slachtoffer namelijk nagenoeg altijd.

Fokko Oldenhuis: 'Juist een kerk moet opening van zaken geven, maar daar zijn de Jehovah’s niet zo heel bedreven in'
Wanneer:07 december 2018

Naar aanleiding van aangiften van seksueel misbruik heeft de politie panden van de Jehovah’s Getuigen doorzocht. Vorig jaar zomer bleek dat daders van seksueel misbruik binnen de zeer gesloten gemeenschap met zo’n dertigduizend leden te makkelijk wegkomen.

Marcel Brus: 'Het Global Compact voor Veilige, Geordende en Reguliere Migratie is geen verdrag, het is een samenwerkingsakkoord'
Wanneer:06 december 2018

Begin december praat de Tweede Kamer verder over het VN-migratiepact, dat op het nippertje een spoor van politieke onrust trekt door het Westen. Maar wat is het eigenlijk voor akkoord?

Saskia Peters: 'Onbedoeld zeg je tegen werkgevers: zo'n vast contract is eigenlijk een heel ding, weet je zeker dat je dit wilt doen?'
Wanneer:04 december 2018

De harde kritiek op het kabinetsplan om de proeftijd voorafgaand aan een vast arbeidscontract op te schroeven naar vijf maanden, heeft regeringspartijen aan het twijfelen gebracht. Tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer lieten wetenschappers, arbeidsmarktjuristen en kantonrechters geen spaan heel van de proeftijdverlenging.

Gerhard Hoogers: 'Laatste keren in Nederland dat mensen uit passief kiesrecht zijn gezet was vlak na de Tweede Wereldoorlog'
Wanneer:04 december 2018

Een deel van de Curaçaoënaars vindt dat oud-premier Gerrit Schotte te mild wordt gestraft door hem ‘maar vijf jaar‘ uit de politiek te houden. Volgens de Nederlandse professor Gerhard Hoogers (Staatsrecht) is het juist een ‘ongelooflijk heftige sanctie’.

Arvin Kolder: 'Schadevergoeding bij sportblessure is wel eens gelukt, maar buiten de rechter om'
Wanneer:03 december 2018

Amateursporters die een blessure hebben, willen steeds vaker geld zien van een sportvereniging of een agressieve tegenstander. Bijvoorbeeld als er tijdens het voetballen een grove tackle is uitgedeeld.

Saskia Peters: 'De zzp-ontsnappingsmogelijkheden worden aantrekkelijker'
Wanneer:03 december 2018

De nieuwe arbeidsmarktwet is een deeloplossing. Zonder maatregelen tegen schijnzelfstandigheid en een oplossing voor de prijzige loondoorbetaling van zieke werknemers zal het duurder maken van flexwerk niet leiden tot meer vaste contracten.

Sofia Ranchordás: 'Online foto kan op korte termijn misdaad oplossen, maar op lange termijn schadelijk zijn'
Wanneer:01 december 2018

'Getuigen gezocht!' Begin deze week plaatste Jacquelien een oproep op Facebook naast een bloederige foto van haar mishandelde zoon. Wel vaker worden op social media oproepen gedaan na een mishandeling. Maar of dat nou zo handig is?

Michelle Bruijn: 'Gemakzucht en juridisch onjuist gebruik van wet huisuitzetting'
Wanneer:30 november 2018

Een ouder echtpaar moet maandag hun huis in Kanaleneiland gedwongen verlaten. Aanleiding is de vondst van drugs in hun huurwoning, maar daar weten de 72-jarige man en zijn 56-jarige vrouw helemaal niets vanaf. Advocaat Charles Starmans is woest over de gerechtelijke beslissing.

Arvin Kolder: 'Wie is aansprakelijk voor een op hol geslagen paard?'
Wanneer:30 november 2018

Degene die zeggenschap heeft over het risico zou ook aansprakelijk moeten zijn voor eventuele schade veroorzaakt door bijvoorbeeld gebrekkige opstallen of ontsnapte dieren. Deze nieuwe kijk van letselschadeadvocaat en onderzoeker Arvin Kolder moet duidelijkheid scheppen in veel aansprakelijkheidszaken.

Björn Hoops: 'Grond verkregen door verjaring niet standaard opgenomen in Kadaster'
Wanneer:30 november 2018

Er zijn in Nederland waarschijnlijk honderdduizenden situaties waarbij particulieren grond van de gemeente gebruiken zonder toestemming. Wanneer de gemeente hierover aan de bel trekt kunnen vervelende conflicten ontstaan.

Björn Hoops: 'Gemeentegroen, stoepen, woonerven, fietspaden en wegen op grote schaal bij particuliere tuinen getrokken'
Wanneer:30 november 2018

Waarschijnlijk honderdduizenden huishoudens in Nederland maken illegaal gebruik van gemeentegrond. Dat concludeert Björn Hoops, onderzoeker bij de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Rijksuniversiteit Groningen.

Björn Hoops: ''Landjepik' blijkt nationale hobby'
Wanneer:30 november 2018

Nederlanders pikken massaal grond van de gemeente in, vooral om extra vierkante meters bij de tuin te trekken. Lokale overheden durven vaak niet tot handhaving over te gaan.

Björn Hoops: 'Wijziging wetgeving over verjaringsverkrijging is overwegen waard om verlies van overheidsgrond te voorkomen'
Wanneer:27 november 2018

Mogelijk honderdduizenden huishoudens hebben illegaal grond van de gemeente in gebruik. Gemeenten die hun eigendom niet beschermen, raken grond definitief kwijt of er ontstaan hoog oplopende conflicten. Volgens Groningse onderzoekers is een wetswijziging nodig.

Björn Hoops: 'Als burgers er een hekje omheen zetten zijn ze na 20 jaar eigenaar van de grond'
Wanneer:26 november 2018

Snippergroen, woonerven, stoepen, fietspaden, wegen: burgers trekken op grote schaal en illegaal gemeentegrond bij hun tuin, oprit of huis. RUG-onderzoeker Björn Hoops schat dat honderdduizenden huishoudens zonder afspraak openbare grond gebruiken.

Björn Hoops: 'Landjepik door burgers van gemeentegrond, iedereen doet het'
Wanneer:26 november 2018

Nederlanders maken zich op grote schaal schuldig aan landjepik: 600 duizend gevallen is misschien een conservatieve schatting. De gemeente is de dupe.

Björn Hoops: 'Sprake van illegaal gebruik als iemand gemeentegrond gebruikt zonder hierover met de gemeente afspraken gemaakt te hebben'
Wanneer:26 november 2018

Er is onderzoek gedaan naar het illegaal gebruik door huiseigenaren van naburige gemeentegrond. Björn Hoops van de Rijksuniversiteit Groningen onderzocht in vijf Nederlandse gemeenten het illegaal gebruik van gemeentegrond.

Björn Hoops: 'Een koper kan denken dat hij een stuk land koopt, terwijl iemand anders al eigenaar is door verjaring'
Wanneer:26 november 2018

Ruim een half miljoen huishoudens maakt vermoedelijk illegaal gebruik van gemeentegrond. Dat blijkt uit onderzoek van Björn Hoops van de Rijksuniversiteit Groningen. Hij pleit voor een wetswijziging om het verlies van overheidsgrond en conflicten daarover te voorkomen.

Björn Hoops: 'Gemeenten voldoen op grote schaal niet aan hun verplichting om hun eigendom te beschermen'
Wanneer:26 november 2018

Enkele honderdduizenden huishoudens in Nederland maken naar schatting illegaal gebruik van gemeentegrond. Een wetswijziging is nodig om het verlies van overheidsgrond en conflicten te voorkomen.

Jan Brouwer: 'Politie voerde eigen agenda bij piet-betogingen Groningen'
Wanneer:24 november 2018

oogleraar Jan Brouwer is erg kritisch op het optreden van de politie tijdens de pro- en anti- zwarte piet-demonstraties bij de Sinterklaasintocht in Groningen.

Brouwer en Roorda: 'Recht op betogen van tijdelijke wet naar pijler van de rechtstaat'
Wanneer:23 november 2018

Het is niet de eerste proefballon van Klaas Dijkhoff die wordt doorgeprikt. Zijn voorstel om demonstraties bij sinterklaasintochten te verbieden kreeg bij andere politieke partijen bepaald geen warm onthaal.

Marcel Brus: 'Uniek: Vanuatu overweegt oliebedrijven aan te klagen voor klimaatverandering'
Wanneer:22 november 2018

Orkanen en overstromingen als gevolg van klimaatverandering. De eilandengroep Vanuatu in de Grote Oceaan heeft er steeds meer last van en overweegt daarom nu een rechtszaak aan te spannen tegen oliebedrijven en vervuilende landen.

Jan Brouwer: 'Bijna altijd gaat het om boodschappen die een meerderheid van de bevolking onwelgevallig zijn'
Wanneer:20 november 2018

De oproep op Facebook van VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff aan burgemeesters om volgend jaar desnoods demonstraties rond Sinterklaas te verbieden of verplaatsen, staat volgens experts haaks op de grondwet.

Berend Roorda: 'Je geeft een fout signaal af als je buigt voor relschoppers'
Wanneer:20 november 2018

De oproep op Facebook van VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff voor een demonstratieverbod tijdens de intocht van Sinterklaas is staatsrechtelijk niet houdbaar. Voor dat verbod zou men de Grondwet moeten aanpassen.

Berend Roorda: 'Als je tegen Poetin of Trump wil demonstreren, wil je dat doen op de dag dat diegene er is'
Wanneer:20 november 2018

Demonstraties bij de intocht van Sinterklaas. VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff wil dat er een einde aan komt. Hij vindt dat burgemeesters het demonstreren moeten verbieden in de periode van de intocht tot aan het sinterklaasfeest.

Viola Bex-Reimert: 'Discretionaire bevoegdheid is bedoeld als een vangnet voor onvoorziene gevallen’
Wanneer:19 november 2018

De staatssecretaris van Justitie moet niet langer de bevoegdheid hebben om te beschikken over het lot van individuele asielzoekers. Dat bepleit de VVD. De grootste regeringspartij dient daartoe dinsdag een voorstel in tijdens de begrotingsbehandeling van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Jan Brouwer: 'Demonstreren op zaterdagochtend op een industrieterrein heeft weinig zin, daar loopt niemand rond'
Wanneer:19 november 2018

Aso's hebben het afgelopen weekend op veel plekken de Sinterklaasintocht verpest. Dat zei premier Rutte. De politie heeft in totaal 67 mensen aangehouden, bijna allemaal pro-Zwarte Piet-demonstranten. Kick Out Zwarte Piet vindt dat gemeenten gefaald hebben om tegenstanders van Zwarte Piet op vreedzame wijze te laten demonstreren. Het demonstratierecht staat in de grondwet, burgemeesters moeten daar ruim de mogelijkheid toe bieden, zo zegt Jan Brouwer, hoogleraar Recht en Samenleving, in het NOS Journaal.

Berend Roorda: 'Tijdens een protest heeft ook iedereen zich te houden aan de wet'
Wanneer:19 november 2018

Racistische en dreigende leuzen, eieren gooien en arrestaties. Dit weekend was het flink raak tijdens demonstraties bij de Sinterklaasintochten in Nederland. Verschillende gemeenten hebben demonstraties verboden tijdens hún Sinterklaasintocht.

Jan Brouwer: 'De politie heeft ongewild de boodschap afgegeven dat wangedrag loont'
Wanneer:19 november 2018

Door het 'slappe' politie-optreden tijdens de blokkade van de A7 een jaar geleden, is de overtuiging ontstaan dat het loont om demonstraties te verstoren.

Michel Vols: 'Het is makkelijker om een drugspand te sluiten dan de bende erachter op te rollen'
Wanneer:18 november 2018

Voor de strijd tegen ondermijning – de vermenging van de criminele onderwereld met de bovenwereld – stelt minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid 100 miljoen extra beschikbaar. Is het genoeg? En hoe groot is het probleem? Hoogleraar openbare orde-recht Michel Vols waarschuwt in Trouw voor een te grote nadruk op de bestuurlijke aanpak van ondermijning, met de burgemeester in de rol van misdaadbestrijder, omdat dan ook de grondrechten in het geding komen.

Jan Brouwer: 'Door de ervaringen in Friesland denken voorstanders van Zwarte Piet dat dreigen met geweld loont'
Wanneer:18 november 2018

Zaterdag kwamen op tal van plaatsen geplande demonstraties van de protestbeweging tegen Zwarte Piet niet of nauwelijks van de grond. Aanleiding waren dreigementen van voorstanders van Zwarte Piet. Burgemeesters voelden zich hierdoor genoodzaakt de geplande protesten van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) af te blazen of te verplaatsen. Hoe kon dit gebeuren? Lees het interview met hoogleraar recht en samenleving Jan Brouwer in de Volkskrant.

Charlotte Pavillon: 'Consumentenrecht alleen van toepassing op personen, geen aparte regels ZZP'ers beschermen'
Wanneer:17 november 2018

Kleine ondernemers en ZZP'ers worden continu gebeld met verleidelijke aanbiedingen, bijvoorbeeld voor zakelijke energie. De ondernemers lijken een vrijblijvend aanbod te krijgen, maar zitten vervolgens aan een contract vast. Consumenten zijn goed beschermd tegen oneerlijke handelspraktijken, maar de bescherming van ondernemers laat te wensen over. Luister de uitzending van Argos terug, met daarin op ca. 23.30 een reactie van hoogleraar privaatrecht Charlotte Pavillon.

Marcel Brus: 'Migratie kun je als land niet in je eentje regelen, je kunt het ook niet wegdenken'
Wanneer:16 november 2018

De tekst van het VN-migratiepact was deze zomer al rond, na twee jaar onderhandelen. Maar het pact stuit ineens op weerstand in de Tweede Kamer. PVV, SGP, Forum voor Democratie en 50Plus waren al tegen. Nu krabben ook CDA en VVD zich achter de oren of Nederland zich in december wel moet aansluiten. Waar komt dit verzet vandaan?

Berend Roorda: 'Het is belangrijk dat minderheden de vrijheid houden om te demonstreren'
Wanneer:15 november 2018

Het grootste gedeelte van Nederland vindt demonstraties bij de landelijke intocht van Sinterklaas onacceptabel en bijna de helft heeft sympathie voor de actie van de blokkeer-Friezen die een snelweg blokkeerden om activisten tegen te houden. Roorda vindt de ontwikkelingen zorgelijk. Hij kan begrijpen dat mensen het misschien niet wenselijk vinden dat er bij een sinterklaasintocht wordt gedemonstreerd, maar dat ze het onacceptabel vinden is alarmerend, zo zegt hij in radioprogramma Dit is de Dag.

Wilbert Kolkman: 'Verreweg het grootste deel van de erfrechtzaken is voor rekening van samengestelde gezinnen'
Wanneer:14 november 2018

Nog nooit zijn er zoveel rechtszaken over erfenissen geweest. De oorzaak: toegenomen welvaart, mondige burgers en samengestelde gezinnen. Uit onderzoek van de Groningse hoogleraar familievermogensrecht Wilbert Kolkman bleek dat het aantal rechtszaken over erfrecht in 2015 maar liefst acht keer zo hoog was als in 2003. Inmiddels is dat aantal opgelopen tot tien, schat de professor. ‘Na het introductierondje denk ik soms: nou, dat gaat gezellig worden', zegt hij in het FD.

Gijsbert Vonk: 'Een sanctie en een boete is altijd conflict-opwekkend en het raakt mensen direct in hun portemonnee'
Wanneer:13 november 2018

Veruit de meeste bezwaarschriften die binnen het sociaal domein bij gemeenten worden ingediend, gaan over de Participatiewet. Belangrijkste oorzaak: beslissingen raken de mensen direct in hun portemonnee. Dat blijkt uit onderzoek door Binnenlands Bestuur naar bezwaarschriften in (met name) het sociaal domein, waaraan 46 van de 65 benaderde gemeenten hebben meegedaan.

Pim Geelhoed: 'Bij terrorismezaken ligt de drempel voor de inzet van infiltranten vrij laag'
Wanneer:12 november 2018

Met infiltranten criminelen opsporen is succesvol, maar brengt ook het gevaar van uitlokking met zich mee. Koudwatervrees vanwege de IRT-affaire is voorbij, zodat de methode steeds vaker wordt toegepast.

Michelle Bruijn: 'Burgemeesters zoeken de grens op, en rechters rekken die grens steeds verder op'
Wanneer:10 november 2018

Met het sluiten van een drugspand moet de overlast uit een wijk verdwijnen. Maar wat zijn de gevolgen voor de uitgezette bewoners? Gaat het drugscriminaliteit tegen? We weten het niet. Michelle Bruijn, promovenda en docent aan Rijksuniversiteit Groningen, deed de afgelopen jaren veel onderzoek naar de Opiumwet. Volgens haar is de verklaring voor de toename van het gebruik van de maatregel dat de toepassingsmogelijkheden steeds groter worden, zo zegt ze in het Friesch Dagblad.

Jeroen ten Voorde: 'Het is de strategie om de olifant in de kamer te laten staan, zoals de Engelsen dat noemen'
Wanneer:09 november 2018

Krijgen 34 Friezen straf voor hun snelwegblokkade tegen het zwartepietprotest? En wat betekent de rechtszaak voor de hoogoplopende strijd om de kleur van Piet? Strikt genomen gaat de zaak over demonstratierecht en verkeersonveiligheid.

Dimitry Kochenov: 'There Are Ways to Minimize Ethnic Discrimination in Latvia by Makinh Latvian “Non-Citizens” EU Citizens'
Wanneer:09 november 2018

In a large interview to Baltnews on citizenship, statelessness and the promise of EU citizenship in the Baltics, Dimitry Kochenov explained how the holders of the “non-citizen” passport of Latvia — a de facto nationality of remarkably low quality reserved in the country exclusively for the ethnic minorities — Belorusians, Jews, Russians and Ukrainians —could see their legal status upgraded to the Citizens of the European Union via a unilateral declaration of the Latvian Republic.

Dimitry Kochenov: 'Comments on the recent developments in the EU Rule of Law for El Punt Avui'
Wanneer:09 november 2018

Professor Dimitry Kochenov gave an interview to El Punt Avui, the main Catalan newspaper, on the state of the Rule of Law in the EU, focusing on the gradual learning curve on how to deal with the outstanding problems, which the European Union institutions, especially the Court of Justice and the Commission, demonstrate. The future is bright, even though there are definitely more difficulties ahead.

Michel Vols: 'Ondermijning is containerbegrip, van drugscriminaliteit tot lange arm van Erdogan'
Wanneer:08 november 2018

Het kabinet wil de verstrengeling van boven- en onderwereld harder bestrijden en kondigt voorstellen aan voor ruimere bevoegdheden van burgemeesters. Maar over de wenselijkheid van meer law and order bestaat discussie. Michel Vols, adjunct-hoogleraar openbare-orderecht aan de Rijksuniversiteit Groningen, is een van de grootste critici: ‘Je kunt er pas wat aan doen, als je precies weet waar je mee te maken hebt’, stelt hij in het FD.

Michelle Bruijn: 'Nooit onderzoek gedaan naar wat gebeurt nadat burgemeester drugspand sluit'
Wanneer:05 november 2018

Burgemeester Crone heeft in 2018 al veertien drugspanden gesloten. Onderzoeker Michelle Bruijn van de RUG betwijfelt of dat effectief is. 'Is het sluiten van een woning niet het verplaatsen van het probleem van drugsoverlast? En help je de bewoner niet verder in de problemen? Zeker omdat burgemeesters steeds vaker overgaan tot woningsluitingen lijkt mij onderzoek noodzakelijk', zo zegt ze in de Leeuwarder Courant.

Rosalie Koolhoven: 'Uber kan zeggen dat het niet verantwoordelijk is voor zijn chauffeurs'
Wanneer:02 november 2018

In de rechtszaak tegen Jasmin M. (22), de Uberchauffeur die vorig jaar de 22-jarige Mare Welkers doodreed, bleek deze week dat Uber zich goeddeels aan zijn verantwoordelijkheden kan onttrekken. Hoe komt dit? En worden het bedrijf en zijn chauffeurs wel genoeg gecontroleerd? Rosalie Koolhoven, universitair docent aan de faculteit Rechtsgeleerdheid van de Rijksuniversiteit Groningen, acht in de Volkskrant de kans dat de rechter Uber mede-aansprakelijk stelt voor strafbare feiten die door een chauffeur zijn gepleegd klein.

Rinus Otte: 'Het strafrecht is niet bedoeld als maatschappelijk werk'
Wanneer:02 november 2018

Rinus Otte was 21 jaar strafrechter. Hij schreef een boek over gevangenisstraf, vergelding en barmhartigheid. Hij geldt in de wereld van de rechtspraak als een eigenheimer, als een man die met zijn opvattingen tegen de heersende moraal in durft te gaan.

Dimitry Kochenov Discusses the Future of Ius Soli in the US on BBC Radio's 'Talk Back' show
Wanneer:01 november 2018

Appearing on BBC Radio, Professor Dimitry Kochenov underlined the difficulties of moving away from the ius soli principle by way of an executive order and also put the current US citizenship acquisition regime in the context of the global legal practice.

Herman Bröring: 'De uitkomst via de burgerrechter en de bestuursrechter horen dezelfde te zijn'
Wanneer:24 oktober 2018

Pieter Bouwman uit Siddeburen doet aangifte tegen de NAM wegens vernieling aan zijn monumentale boerderij. 'De NAM is verantwoordelijk voor de schade en ik wil mijn boerderij weer terug in oude staat', zegt hij. Op die manier kan hij naar de burgerrechter stappen. Als de nieuwe mijnbouwwet straks wordt ingevoerd is de Staat verantwoordelijk en zijn gedupeerden aangewezen op de bestuursrechter. Hoogleraar bestuursrecht Herman Bröring aan de Rijksuniversiteit Groningen denkt daar anders over. 'Maar ik snap het wantrouwen van de mensen, want er zijn veel ervaringen die tot wantrouwen hebben geleid', zegt hij op RTV Noord.

Berend Roorda: 'Shockeren valt onder het recht op demonstreren'
Wanneer:22 oktober 2018

Binnen een week hebben burgemeesters in Utrecht en Den Haag besloten om een geplande demonstratie bij een moskee te verplaatsen. Schenden de betrokken burgemeesters daarmee het recht op demonstreren? ‘Shockeren valt onder het recht op demonstreren’, zegt universitair docent Berend Roorda van de Rijksuniversiteit Groningen, gepromoveerd op demonstratierecht, in de Volkskrant. ‘Voor gemeenten is het vervelend dat de groep voortdurend de grenzen opzoekt.’

Brigit Toebes: 'Wat helpt is dat de sigaret helemaal verdwijnt uit de belevingswereld van kinderen'
Wanneer:18 oktober 2018

Als het aan staatssecretaris Paul Blokhuis ligt, rookt in 2040 geen enkele jongere én geen enkele zwangere vrouw in Nederland meer een sigaret. Het aantal rokers onder de volwassen bevolking moet dan afgenomen zijn van 23 tot ‘slechts’ 5 procent. Op de tafel bij staatssecretaris Blokhuis ligt nu al een omvangrijk pakket aan plannen en maatregelen. ‘Het effect van het verhogen van de prijs is het duidelijkst aangetoond’, zegt hoogleraar gezondheidsrecht Brigit Toebes in de Volkskrant.

Carolin Kaiser: 'Aanpak witwassen is in strijd met bescherming privacy'
Wanneer:17 oktober 2018

De huidige aanpak van het witwassen van crimineel geld is in strijd met de bescherming van persoonsgegevens en het recht op privacy. Dat stelt Carolin Kaiser, die binnenkort op dit onderwerp promoveert aan de Rijksuniversiteit Groningen. Volgens Kaiser wordt er bij financiële transacties onvoldoende rekening gehouden met privacy- en identiteitskwesties, zo meldt RTV Noord.

Herman Bröring: 'Het is echt niet mals, hoor, wat er in dat Rekenkamerrapport staat'
Wanneer:17 oktober 2018

De kritiek van burgemeester Loohuis en wethouder Slomp van Hoogeveen op het Rekenkamerrapport over het ijsbaanplan (met zwembad) is ‘niet verstandig’ en ‘zeldzaam’, zeggen een bestuursjurist en een bestuurskundige. Volgens Herman Bröring, hoogleraar bestuursrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen, moet de provincie alvast na gaan denken over een nieuwe procedure voor vijf miljoen euro subsidie, waarin ook de plannen voor een winters attractiepark in Assen weer aan bod komen. 'Zet nou een stap terug', is zijn advies in het Dagblad van het Noorden.

Douwe Jan Elzinga: 'Deze slip of the tongue kan vooral schadelijk zijn voor onze betrekkingen met Rusland'
Wanneer:15 oktober 2018

Het cyberdomein is enkele jaren terug toegevoegd aan het rijtje ‘land, zee en lucht’ van het beroemde artikel 5 van het NAVO-verdrag: een aanval tegen één, is er een tegen allen. De bewering van Ank Bijleveld, minister van Defensie, is daarom zo opmerkelijk: volgens haar is Nederland we in een ‘cyberoorlog’ beland met de Russen. Douwe Jan Elzinga, hoogleraar staatsrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen, vindt de uitspraak van Bijleveld 'ongelukkig', zo zegt hij in NRC.

Carien de Jager: 'Financiële bijsluiters beschermen consumenten onvoldoende'
Wanneer:13 oktober 2018

Ken je de effectenlease-affaires en de woekerpolissen nog? Die producten werden massaal verkocht terwijl de koper meestal geen idee had wat hij kocht en wat bijvoorbeeld de risico’s waren. En die risico’s bleken er te zijn, miljoenen Nederlanders werden er in meer of mindere mate door getroffen. Dat zou nu niet meer moeten kunnen, maar Carien de Jager concludeert in haar promotieonderzoek dat dat financiële bijsluiters consumenten onvoldoende helpen om financiële producten begrijpelijk en vergelijkbaar te maken. Ze legt het uit in Kassa.

Paulien de Winter: 'UWV kan veel informatie uit systemen halen, met extra mankracht'
Wanneer:11 oktober 2018

Het UWV gaat strenger controleren op fraude met WW-uitkeringen. Dat schrijft minister Koolmees van Sociale zaken in een brief aan de Tweede Kamer. Nieuwsuur onthulde dat uitkeringsinstantie UWV niet of nauwelijks controleert of aanvragers daar wel recht op hebben. Paulien de Winter, onderzoeker aan de Rijksuniversiteit Groningen met als specialisatie handhaving in de sociale zekerheid, is te gast bij BNR-radioprogramma Ask me Anything van Jörgen Raymann.

Charlotte Pavillon: 'Zoals E-Court nu functioneert kan het voor bedrijven aantrekkelijk zijn - met de verkeerde redenen'
Wanneer:09 oktober 2018

E-Court mag dan snel, efficiënt en goedkoop zijn, maar daar houden de voordelen dan ook op. 'Niet transparant, geen recht op een eerlijk proces, de onafhankelijkheid en onpartijdigheid van de arbiters zijn niet gegarandeerd, consumenten worden onvoldoende beschermd', sommen juristen op. Volgens hoogleraar consumentenrecht Charlotte Pavillon controleren de arbiters onvoldoende of het consumentenrecht wel correct wordt toegepast, zo zegt ze in Mr.

Berend Roorda: 'Als je actievoert heb je je te houden aan de grenzen die de wet stelt'
Wanneer:08 oktober 2018

In Leeuwarden is maandag de rechtszaak tegen 'de blokkeerfriezen' begonnen. Er staan 34 verdachte Friezen terecht omdat zij een jaar geleden de snelweg bij Joure blokkeerden. Dit deden zij om anti-Zwarte Piet activisten tegen te houden die op weg waren naar de intocht van Sinterklaas in Dokkum. Columniste en jurist Sietske Bergsma neemt het in radioprogramma Dit is de Dag op voor de Friese dadendrang. Berend Roorda, gespecialiseerd in demonstratierecht, doet dat niet.

John Morijn: 'Waarom is de EU juist in de economisch presterende landen de pispaal?'
Wanneer:08 oktober 2018

De EU-landen die steeds als zorgenkindjes de krant halen, schitteren op andere fronten. Uit recente Eurostat-statistieken blijkt dat de top 10 EU lidstaten met de minste werkloosheid tevens de lidstaten bevat waartegen de EU op dit moment allerlei acties onderneemt om instorting van de rechtsstaat te voorkomen. Om scherpe vragen te stellen en te oordelen moeten algemeenheden en eenzijdige verhalen worden doorgeprikt, betoogt universitair docent Europese mensenrechten John Morijn in een opiniestuk in de Volkskrant.

Berend Roorda: 'Kinderfeest Sinterklaas verworden tot hoofdpijndossier voor burgemeesters'
Wanneer:08 oktober 2018

Vierendertig Friezen moeten zich de komende dagen verantwoorden voor de strafrechter voor het blokkeren van de A7 tijdens de landelijke intocht van Sinterklaas in Dokkum. Door de snelweg af te sluiten met hun auto’s wilden ze voorkomen dat de actiegroep Kick Out Zwarte Piet zou demonstreren tijdens de landelijke Sinterklaasintocht. 'Het protest in Dokkum had moeten doorgaan', zegt Berend Roorda op EenVandaag. Hij is gepromoveerd op onderzoek naar het demonstratierecht aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Michel Vols: 'Het rapport Integraal Appel over de wietteelt in Tilburg is gebaseerd op drijfzand'
Wanneer:06 oktober 2018

Het rapport Integraal Appel over de wietteelt in Tilburg is gebaseerd op drijfzand. Dit concluderen hoogleraar Michel Vos van de Universiteit Groningen en onderzoeker Nicole Maalste van de Universiteit Utrecht in Argos. Het rapport speelt een belangrijke rol in de discussie over de ondermijning van de samenleving door de georganiseerde misdaad. 'Om te stellen de gemeentebegroting is kleiner dan de drugsindustrie, dat bekt lekker, maar dat kan niet op basis van dit rapport', zegt Vols.

Aline Klingenberg: 'Met het online zetten van beelden doe je iets strafbaars als reactie op iets strafbaars'
Wanneer:04 oktober 2018

Veel DvhN-lezers hebben geen moeite met het verspreiden van beelden van inbrekers op sociale media. Is uitbreiding van de wet een goed idee? 'De wet is hier heel duidelijk over', zegt Aline Klingenberg, hoofddocent en coördinator van de opleiding IT-recht aan de Rijksuniversiteit Groningen, in het Dagblad van het Noorden. 'Mensen herkenbaar online zetten mag gewoon niet in dit geval.'

Herman Bröring: 'Naar de rechter stappen is het enige dat Stint nog kan doen als ze niet ten onder willen gaan'
Wanneer:03 oktober 2018

Rondom Stint, het bedrijf dat de elektrische bolderkar produceert, is een enorm juridisch getouwtrek losgebarsten. De fabrikant van Stint sleept het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de Inspectie Leefomgeving en Transport voor de rechter. 'Waar het om gaat is het verkennend technisch onderzoek dat de politie, het NFI en de ILT de afgelopen dagen hebben uitgevoerd', zegt hoogleraar Herman Bröring. 'Wat opvalt aan dat onderzoek, is dat er slechts enkele Stints zijn onderzocht en dat het onderzoek nog loopt', vertelt hij aan RTLZ Business.

Berend Roorda: 'Demonstranten zoeken de grenzen op van het toelaatbare'
Wanneer:02 oktober 2018

Gemeenten zijn de laatste jaren diverse keren in de fout gegaan bij hun taak om demonstraties te faciliteren en beschermen. Zeker bij demonstraties die weerstand oproepen. Tegen de islam bijvoorbeeld, of tegen Zwarte Piet. Daarom publiceert de gemeente Amsterdam nu een handboek om de omgang met protest te stroomlijnen. 'Zo’n handboek helpt om onder tijdsdruk geïnformeerde keuzes te maken', zegt universitair docent Berend Roorda in NRC.

Michel Vols: 'Publiek pakt stad terug van grote jongens'
Wanneer:02 oktober 2018

Groningen heeft een landelijke primeur met zijn gloednieuwe verhuurdersvergunning, die huurders moet beschermen tegen malafide pandjesbazen. In de UK vijf vragen aan RUG-hoogleraar Michel Vols, wiens onderzoek de basis was voor de nieuwe vergunning. ‘Het komt erop neer dat je pandjesbazen moet benaderen als ondernemers. Die moeten zich aan regels houden, anders mogen ze hun bedrijf niet voortzetten.'

Jan Brouwer: 'Wijkrechter gaat ten koste van grotere en belangrijkere zaken tenzij er meer geld wordt vrijgemaakt'
Wanneer:01 oktober 2018

De proef om met wijkrechters kleine geschillen snel te kunnen oplossen is maandag 1 oktober van start gegaan in Den Haag. De evaluatie van een vergelijkbare proef die in Groningen is gehouden is grotendeels positief. Toch heeft een hoogleraar Recht en Samenleving Jan Brouwer enkele bewaren bij het plan. 'Als jouw buurman de ins en outs van het recht weet, moet jij het afleggen', zegt hij op Den Haag FM.

Jan Brouwer: 'Als een rechter zijn tijd eerst gaat besteden aan ruziënde buren, moeten grote zaken nog langer wachten'
Wanneer:27 september 2018

De rechtspraak experimenteert vanaf dit najaar met nieuwe vormen van rechtspraak. Zoals de buurtrechter. Die lost burenruzies op. Thuis, in een buurthuis of in de rechtbank. Begin dit jaar was die er al in Noord-Nederland, bij wijze van proef. Jan Brouwer heeft bedenkingen bij de buurtrechter. Volgens de hoogleraar algemene rechtswetenschap aan de Rijksuniversiteit Groningen lijkt het een succes te zijn, maar 'er zitten te veel haken en ogen aan', zo zegt hij in het Reformatorisch Dagblad.

Willem Bantema en Herman Bröring: 'Handhaving rookverbod is belangrijk, maar wordt overschat'
Wanneer:26 september 2018

De gemeenteraad van Groningen beslist woensdag over het voorstel om roken te verbieden in delen van de publieke ruimte. Hoe effectief is zo’n verbod? Hoe zinvol is een rookverbod, als de handhaving beperkt blijft tot informatieborden en vriendelijke oproepen? 'Handhaving is belangrijk, maar de norm is belangrijker', stelt rechtssocioloog Willem Bantema, die in 2016 aan de Rijksuniversiteit Groningen promoveerde op de naleving van het rookverbod in cafés, in het Dagblad van het Noorden. Hoogleraar bestuursrecht Herman Bröring: 'Het is een manier om mensen te overreden om zich aan de sociale norm te houden.'

Michelle Bruijn: 'Als de burgemeester je woning sluit, ligt de bewijslast bij de burger'
Wanneer:24 september 2018

Burgemeesters sluiten steeds vaker en sneller een woning, en doen dat bijna altijd zonder eerst een waarschuwing te hebben gegeven, zo blijkt uit een rondgang van NRC langs de vijftien grootste gemeenten van Nederland en onderzoek van promovenda Michelle Bruijn van de Rijksuniversiteit Groningen. 'Het is oorspronkelijk een herstelsanctie, en is dus niet bedoeld om te straffen, want daar hebben we het strafrecht voor. In het strafrecht ben je onschuldig totdat het tegendeel is bewezen', zegt Bruijn in NRC.

Dimitry Kochenov: 'No reasons to believe that Polish government is turning in context of long-term approach to judicial independence'
Wanneer:21 september 2018

Despite expectations to the contrary, the European Commission decided not to refer the Polish Supreme Court law to the EU’s top court on Wednesday (19 September), following a meeting of EU affairs ministers that heard Poland’s arguments on Tuesday. But it does not necessarily mean a detente is on the cards. Dimitry Kochenov, professor of EU constitutional law at the University of Groningen, told EURACTIV “In the end, we have only one institution in Europe that is potentially able to change the situation for the better and that is the Court of Justice of the European Union.”

Brigit Toebes: Rechtszaak Menzis tegen AstraZeneca past in ‘hoognodige discussie over ethiek farmaceuten’
Wanneer:20 september 2018

Zorgverzekeraar Menzis klaagt de Brits-Zweedse farmaceut AstraZeneca aan, omdat het bedrijf in de ogen van de zorgverzekeraar onterecht vasthield aan een patent. Hierdoor bleef de prijs van een medicijn tegen psychoses jarenlang veel te hoog, wat de zorgverzekeraar in totaal ruim 4 miljoen euro extra heeft gekost. ‘Wat deze zaak laat zien, is dat er echt een beweging op gang komt die de moraal en de ethiek van de farmaceutische bedrijven ter discussie stelt’, zegt Birgit Toebes, adjunct hoogleraar Internationaal Gezondheidsrecht  in de Volkskrant.

Nynke Vellinga: 'Unclear how Geneva and Vienna conventions, which govern traffic regulations in most countries, can be changed to accommodate driverless cars'
Wanneer:18 september 2018

The ITS World Congress kicked off in Copenhagen amid a general sense of optimism about the opportunities provided by new technologies to make public and private mobility smarter. At the same time, participants at the annual event focused on the barriers to implementation, setting the stage for five days of discussions that are expected to cover every aspect of today’s transportation revolution. With regard to the regulatory environment, Nynke Vellinga, who is doing advanced research on the legal aspects of the AV revolution at the University of Groningen, said on AutomotiveIT: 'This is ultimately a political issue.'

Willem Bantema: 'Online handhaven? De burgemeester is tandeloos'
Wanneer:14 september 2018

Burgemeesters weten nog altijd niet precies wat ze aan moeten met online-provocaties die kunnen escaleren op straat. 'Ergens is dat gek, want de fysieke wereld en online zijn volledig met elkaar verweven geraakt', zegt voormalig RUG-onderzoeker Willem Bantema van de onderzoeksgroep Cybersafety.

Heinrich Winter: 'Dit kan zo lang duren omdat je, na afwijzing asielprocedure, opnieuw aanvraag kunt indienen'
Wanneer:08 september 2018

Lang zag het ernaar uit dat Lili en Howick vandaag op het vliegtuig naar Armenië zouden worden gezet. Op het laatste moment maakte staatssecretaris Harbers gebruik van zijn zogenoemde discretionaire bevoegdheid. De kinderen kwamen in 2008 naar Nederland en probeerden sindsdien asiel te krijgen. Ze groeiden volledig in Nederland op. 'Dit kan zo lang duren omdat je in Nederland, na het afwijzen van een asielprocedure, opnieuw een aanvraag kunt indienen', legt hoogleraar bestuursrecht Heinrich Winter van de Rijksuniversiteit Groningen uit op NOS Nieuws.

Heinrich Winter: 'Om infiltratie van drugsbendes te vermijden, moeten politieke partijen kandidaten goed screenen'
Wanneer:04 september 2018

Politieke partijen moeten de kandidaten die ze op hun lijsten zetten goed screenen om te voorkomen dat lokale besturen worden geïnfiltreerd door de onderwereld. Dat zegt professor Heinrich Winter van de Rijksuniversiteit Groningen in 'De Ochtend' op de Belgische Radio1.

Hans Engels: 'Ik heb veel zin om aan de slag te gaan in de prachtige gemeente Loppersum'
Wanneer:03 september 2018

Hans Engels is maandagavond door commissaris van de Koning René Paas benoemd tot waarnemend burgemeester van de gemeente Loppersum, zo meldt RTV Noord. Hij volgt Albert Rodenboog op die eerder dit jaar na vijftien jaar afscheid nam als burgemeester. Engels is lid van D66 en zit namens deze partij ook in de Eerste Kamer. Ook is hij universitair hoofddocent Staatsrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Berend Roorda: 'Burgemeester mag beperkingen stellen aan blokkadeactie als zich wanordelijkheden voordoen'
Wanneer:28 augustus 2018

Vandaag is de zitactie van start gegaan bij de NAM-locatie in Farmsum. In de studio van Noord Vandaag van RTV Noord zit Berend Roorda, gespecialiseerd in het demonstratierecht.

Frank Verstijlen: 'Het is sowieso in het algemeen belang als het OM optreedt tegen failissementsfraudeurs'
Wanneer:18 augustus 2018

Frank Verstijlen, hoogleraar Privaatrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen stelt dat het OM de meest voor de hand liggende partij is om frauderende bestuurders aan te pakken. 'Veel curatoren vinden dat ze er zijn om de belangen van de schuldeisers te behartigen. Die schuldeisers hebben geen enkel baat bij een bestuursverbod', zegt hij in Follow The Money.

Herman Bröring: 'Het ministerie moet zijn taak als betrouwbare schadeafhandelaar nog waarmaken'
Wanneer:04 augustus 2018

Groningse gemeenten, maatschappelijke organisaties en de provincie maken zich zorgen over het wetsvoorstel voor de afhandeling van schade als gevolg van aardbevingen. Ze zijn het niet eens met het opheffen van de aansprakelijkheid van de Nam. De Groningse hoogleraar bestuursrecht Herman Bröring spreekt van een 'systeembreuk' nu alleen de overheid nog is aan te spreken op de schade, en niet de Nam. "De vraag is of de wetgever dat zomaar kan doen", zegt hij in Trouw.

Aline Klingenberg: 'We hebben er als burgers belang bij dat we niet overal worden gefilmd in de openbare ruimte'
Wanneer:01 augustus 2018

Mag je zelf camera's ophangen om bijvoorbeeld de brandstichter van Hoogezand te betrappen? Volgens rechtendocent Aline Klingenberg van de Rijksuniversiteit Groningen is het gecompliceerd. In Hoogezand gingen dit weekend een auto, bedrijfsbus en container in vlammen op. De buurt is de wanhoop nabij en wil snel een oplossing. Een camera ophangen om je eigen huis of tuin te filmen is geen probleem. 'Dat is huishoudelijk gebruik', legt de Klingenberg uit op RTV Noord. Maar zodra je de camera op de openbare weg of tuin van de buren richt wordt het moeilijker.

Huub Willems: 'Top SNS Reaal moet netjes meewerken'
Wanneer:28 juli 2018

Het besluit tot een onderzoek naar mogelijk wanbeleid bij SNS Reaal is 'de enige juiste beslissing en niet verrassend'. Dat zegt voormalig voorzitter van de Ondernemingskamer en bijzonder hoogleraar Corporate Litigation aan de Rijksuniversiteit Groningen Huub Willems in de Financiële Telegraaf. (Pagina 35, abonnement vereist.) Willems pleitte al in 2013 voor een onderzoek naar het wanbeleid bij de genationaliseerde bankverzekeraar.

Michelle Bruijn: 'Burgemeesters gooien veel te snel drugspand op slot'
Wanneer:18 juli 2018

Burgemeesters gooien veel te makkelijk drugspanden op slot. Dat vindt onderzoekster Michelle Bruijn van de Rijksuniversiteit Groningen. Volgens haar zou het effect ervan eerst eens moeten worden onderzocht. Deze week hingen burgemeesters van Hardenberg en Zutphen een hangslot op een pand in hun gemeente. 'Er zijn genoeg andere juridische instrumenten die ingezet kunnen worden', zegt Bruijn in De Stentor.

Marc Hertogh: 'Het uitgangspunt is: misschien ben jij een fraudeur'
Wanneer:11 juli 2018

Uitkeringsgerechtigden achter de broek zitten is politiek gezien in de mode, maar effectief is het zeker niet altijd. Dat concludeert een team van de Rijksuniversiteit Groningen na vier jaar onderzoek. ‘Als 8 procent fraudeert, doet 92 procent dat niet’, zegt hoogleraar rechtssociologie Marc Hertogh. Lees het interview in Sociale Vraagstukken.

Hans Engels: 'Ambtelijke organisaties van kleinere gemeenten zijn kwetsbaar'
Wanneer:09 juli 2018

De fracties in de Eerste Kamer stonden maandagavond tijdens het debat over de gemeentelijke herindelingen uitgebreid stil bij de herindeling van Groningen, Haren en Ten Boer. Hans Engels woont en werkt in Groningen en is D66-fractievoorzitter in de Senaat en woordvoerder op het gebied van herindelingen. Tevens is hij hoogleraar Decentraal Bestuur is aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zijn partij staat pal achter het besluit van minister Ollongren, zo zegt hij op RTV Noord.

Herman Bröring: 'Het is ook de vraag of minister Wiebes het zelf nog allemaal snapt'
Wanneer:05 juli 2018

Het FC Groningen Stadion vult zich normaal gesproken met supporters, maar donderdag is het de beurt aan Groningers die het versterkingsdebat in de Tweede Kamer volgen. Het Gasberaad heeft deskundigen uitgenodigd die voor duiding kunnen zorgen. Een van hen is hoogleraar bestuursrecht Herman Bröring.

Gerrit van der Veen: 'Het is nadrukkelijk niet de bedoeling dat mensen bij de rechter het klimaatbeleid gaan aanvechten'
Wanneer:29 juni 2018

Nederland krijgt ‘de meest ambitieuze Klimaatwet ter wereld’. GroenLinks-leider Jesse Klaver was euforisch woensdag, bij de presentatie van het akkoord. Maar de Klimaatwet heeft alleen politieke waarde, met de wet in de hand naar de rechter stappen om het milieubeleid aan te vechten heeft weinig zin. “Er zit niet veel afdwingbaars in deze wet, zegt bijzonder hoogleraar milieurecht Gerrit van der Veen in Trouw, ”Toch moet je, de Klimaatwet niet afdoen als ‘een politiek niemendalletje’."

Marc Hertogh: 'Uitkeringsgerechtigden willen niet behandeld worden als fraudeurs'
Wanneer:28 juni 2018

Een strenge en harde aanpak van uitkeringsgerechtigden leidt eerder tot meer dan tot minder fraude. Het gros houdt zich aan de regels, maar wordt in het contact met de overheid benaderd als een potentiële fraudeur. Door teleurstelling en verontwaardiging groeit de kans dat die mensen op enig moment alsnog frauderen.

Heleen Weyers: 'In de praktijk zijn de regels belangrijker geworden dan de uitkeringsgerechtigde'
Wanneer:28 juni 2018

Strenge controles van uitkeringsgerechtigden met eventuele kortingen en boetes tot gevolg leiden niet tot minder fraude. Meer aandacht voor de achtergronden van de cliënten biedt een beter resultaat. Dat is de uitkomst van een vierjarig onderzoek van de universiteit Groningen. Heleen Weyers, één van de onderzoekers van de RUG, zegt in het FD: 'De onderzoeken gaan bijna altijd over fraude, wij hebben gekeken naar de verschillen tussen een harde en meer begrijpende aanpak.'

Hans Engels fractievoorzitter D66 in Eerste Kamer
Wanneer:27 juni 2018

Hans Engels uit Paterswolde is de nieuwe fractievoorzitter voor D66 in de Eerste Kamer. Engels is daarnaast universitair hoofddocent staatsrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen en bijzonder hoogleraar gemeenterecht/gemeentekunde aan de Universiteit Leiden, zo meldt RTV Drenthe.

Michel Vols twijfelt aan werking hennepconvenant: 'Aantal plantages neemt niet af en mensen worden dakloos gemaakt'
Wanneer:24 juni 2018

Woningcorporaties, energiebedrijven, belastingdienst en UWV, politie en gemeente werken samen om bewoners die een wietplantage in hun woning hebben te bestrijden. Dat doen ze in een hennepconvenant. De veronderstelde voordelen zijn samenwerking, maar de praktijk is weerbarstig. Hoogleraar openbare-orderecht Michel Vols twijfelt aan de werking van hennepconvenanten. 'Integendeel', zegt hij op NPO Radio1, 'het probleem van hennepplantages in woonwijken blijkt steeds groter te worden.'

Aline Klingenberg: 'Geheime algoritmes bij fraudebestrijding schaden de rechtsstaat '
Wanneer:21 juni 2018

De overheid is in Nederland verplicht openbaarheid te betrachten. Het geheim houden van algoritmes die gebruikt worden bij fraudebestrijding is daarmee in strijd. Mr.dr. Aline Klingenberg schreef een opinie in het Dagblad van het Noorden. Klingenberg is coördinator van de opleiding IT-recht bij de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Rijksuniversiteit Groningen en expert op het gebied van digitale communicatie, openbaarheid van bestuur, privacy en bescherming van persoonsgegevens.

Jan Brouwer: 'Leden Satudarah kunnen jasjes voorlopig aanhouden'
Wanneer:18 juni 2018

De rechter heeft motorclub Satudarah aangemerkt als een verboden criminele organisatie. Wat betekent dat voor de 900 leden? En hoe effectief is zo'n verbod? "Voor het OM is dit natuurlijk prachtig. Publicitaire vernedering voor de motorclub", zegt hoogleraar Jan Brouwer van de Universiteit Groningen in RTL Nieuws.

Gerrit Voerman: 'Politieke partijen minder geporteerd van een al te onafhankelijk en kritisch bureau'
Wanneer:15 juni 2018

Toenemende partijdiscipline en lagere budgetten hollen de onafhankelijkheid en de eigenzinnigheid van de politieke wetenschappelijke bureaus uit. Dat gaat ten koste van het interne debat binnen politieke partijen en van de ideeënvorming in de politiek. Hoogleraar Gerrit Voerman van de Universiteit Groningen is één van de politicologen en (oud-)voorzitters van de wetenschappelijke bureaus die dit signaleren in de Volkskrant.

Wytske van der Wagen: 'De mens staat veel te centraal in de manier waarop we omgaan met cybercrime'
Wanneer:13 juni 2018

De manier waarop we omgaan met misdaad komt nog uit het predigitale tijdperk. Het plaatst de mens centraal; met de technologische dimensie is toentertijd geen rekening gehouden. ‘Daarom kijk ik naar cybercrime via de actor-netwerktheorie.

Heinrich Winter: '24-uurs bed-bad-broodopvang met begeleiding biedt beste kansen op vertrek'
Wanneer:12 juni 2018

Uitgeprocedeerde migranten verlaten het land sneller vanuit zogenoemde bed-bad-broodvoorzieningen met 24-uursopvang en begeleiding, staat in een rapport in opdracht van het WODC, het onderzoeksbureau van het ministerie van Justitie. Migranten zonder verblijfsstatus laten zich volgens het onderzoek van hoogleraar bestuurskunde en directeur van onderzoeksbureau Pro Facto Heinrich Winter niet ‘wegjagen’ door sobere nachtopvang, zo meldt de Volkskrant.

Berend Vis: 'Waarom Dijsselbloem als vicepresident Raad van State een slecht idee is'
Wanneer:10 juni 2018

De rechtsstaat verdient een ervaren jurist die waakt over rechtvaardige wet- en regelgeving. Bij de keuze van de Raad voor een econoom (Dijsselbloem) kan een groot vraagteken worden gezet.

Jan Brouwer: 'Hennepteelt al veel langer nadrukkelijk aanwezig in noordelijke provincies'
Wanneer:09 juni 2018

In de noordelijke provincies worden de afgelopen maanden steeds vaker drugslaboratoria en grote hennepplantages ontdekt. Volgens Jan Brouwer, hoogleraar rechtswetenschappen aan de Universiteit Groningen, is de hennepteelt echter al veel langer nadrukkelijk aanwezig in de Noordelijke provincies.We zien dat er meer gehandhaafd wordt en er is meer oog voor ondermijning in de plaatselijke politiek', zegt hij in EenVandaag.

Adriaan Wierenga over noodverordening: 'Er moet meer aan de hand zijn dan overlast in de buurt of wildplassen'
Wanneer:08 juni 2018

Om in Noordwijk de openbare orde te herstellen, is sinds donderdagavond een noodverordening van kracht in de wijk Boerenburg. Burgemeester Jan Rijpstra kondigde de verordening af om onrust op en rondom het Rederijkersplein tegen te gaan. Wanneer wordt een noodverordening afgegeven en hoe vaak gebeurt dat? Adriaan Wierenga, noodrechtexpert van Rijksuniversiteit Groningen, deed jarenlang onderzoek naar noodverordeningen en geeft antwoord op Omroep West.

Adriaan Wierenga: 'Noodingreep is een paardenmiddel'
Wanneer:08 juni 2018

Sinds de noodverordening die burgemeester Jan Rijpstra donderdag afkondigde, is het rustig rond het ­Rederijkersplein in de Zuid-Hollandse kustplaats Noordwijk. Maar een noodingreep is dan ook een paardenmiddel, oordeelt noodrechtdeskundige Adriaan Wierenga van de Rijksuniversiteit Groningen.

Arvin Kolder: 'Nouri heeft ernstig hersenletsel opgelopen, dat levert een gigantische kostenpost op'
Wanneer:07 juni 2018

Voetballer Abdelhak Nouri van Ajax werd vorig jaar zomer door hartfalen onwel op het veld en raakte in coma. Zijn familie wil de voetbalclub nu aansprakelijk stellen voor fouten die volgens hen zijn gemaakt tijdens de directe medische behandeling.

Huub Willems: Het rottend hart dat Curaçao splijt: wat moet het eiland met zijn vuile raffinaderij?
Wanneer:02 juni 2018

De Isla-raffinaderij bracht Curaçao zowel voorspoed als vervuiling. Nu loopt het huurcontract af en staat het eiland voor een keuze: sluiten of niet? Onderzoek in opdracht van het gerechtshof van Curaçao, aangejaagd door de actiegroep van Suriel, wees vorig jaar uit dat er maar liefst driehonderd miljoen euro is ‘verdampt’. Met de conclusies van dat onderzoek, uitgevoerd door de Nederlandse hoogleraar en voormalig voorzitter van de Ondernemingskamer Huub Willems, heeft de regering van Curaçao sindsdien niets gedaan.

Jan Brouwer ziet weinig in verbieden Hells Angels: 'Ze veranderen twee letters op hun hesje en gaan gewoon door'
Wanneer:30 mei 2018

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een verzoek ingediend om de Hells Angels in Nederland te verbieden en de vereniging te ontbinden. Jan Brouwer, hoogleraar Algemene Rechtswetenschap aan de Rijksuniversiteit Groningen liet eerder al weten weinig te zien in het verbieden van motorclubs.

Gerhard Hoogers: 'This is why the judge does not yet decide in case of an argument between the Netherlands and the islands'
Wanneer:30 mei 2018

Sint-Maarten en Nederland: hoe zit ons koninkrijk ook alweer in elkaar? Bonaire, Saba en Sint Eustatius zijn zogeheten openbare lichamen. Sint-Maarten, Curaçao en Aruba zijn aparte landen binnen het Koninkrijk der Nederlanden. "Landen in het koninkrijk draaien in principe op voor hun eigen problemen, want ze hebben autonomie", zegt hoogleraar staatsrecht Gerhard Hoogers tegen NOSop3. "Maar er is wel afgesproken dat we elkaar helpen."

Edwin Woerdman: 'Prijsstijging emissierechten te verklaren op basis van vraag en aanbod'
Wanneer:29 mei 2018

Beleggen in verhandelbare emissierechten kan zomaar eens interessant worden, omdat de prijs sinds begin dit jaar is verdubbeld van ongeveer 7 naar 16 euro. 'De vraag is toegenomen door de economische groei en het aanbod wordt steeds krapper omdat in 2021 het emissieplafond wordt aangescherpt', zegt Edwin Woerdman, hoogleraar Markten en Regulering aan de Rijksuniversiteit Groningen op BNR Nieuwsradio.

Arvin Kolder: 'Wie draait op voor schade veroorzaakt door bijtende hond?'
Wanneer:29 mei 2018

Arvin Kolder hoopt op 31 mei 2018 aan de Rijksuniversiteit Groningen te promoveren op zijn proefschrift over de aansprakelijkheid van de bedrijfsmatige gebruiker van gebrekkige roerende zaken en opstallen, gevaarlijke stoffen en dieren, zo meldt Stichting PIV.

Ceciel Nieuwenhout: 'ABP investeert in Shell en Exxon, in feite ook in de NAM'
Wanneer:22 mei 2018

Shell heeft de klimaatresolutie tijdens de aandeelhoudersvergadering afgewezen.  Het oliebedrijf vindt dat de ambities van het bedrijf ambitieuzer zijn dan de resolutie, en dat Shell de maatschappij gaat volgen, in plaats van een leidende rol te nemen. Onderzoeker Ceciel Nieuwenhout aan de universiteit Groningen zegt in Duurzaamheidsnieuws: 'Ik vind het een naar idee dat het pensioenfonds waar ik verplicht aan ben om bij te dragen, investeert in het bedrijf dat hier in Groningen zo veel leed veroorzaakt heeft.'

Mr. van de week: Arvin Kolder
Wanneer:21 mei 2018

Mr. van de week is Arvin Kolder. Hij hoopt op 31 mei 2018 aan de Rijksuniversiteit Groningen te promoveren op het proefschrift Aansprakelijkheid van de bedrijfsmatige gebruiker. Over de toepassing van art. 6:181 BW.

Viola Bex-Reimert: Mag het Nederlanderschap van Syriëstrijders afgepakt worden?
Wanneer:15 mei 2018

De bestuursrechter zal dinsdag toetsen of het Nederlanderschap van vier bij verstek veroordeelde jihadisten terecht is ingetrokken. Nu.nl vroeg zich af wanneer iemands Nederlanderschap afgenomen mag worden. Daarom belden ze voor de podcast Dit wordt het nieuws met Viola Bex-Reimert, universitair docent migratierecht aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Marie Elske Gispen: ‘Ik drukte op verzenden en zat in de auto naar Groningen’
Wanneer:07 mei 2018

Vier maanden voordat jurist Marie Elske Gispen haar promotieonderzoek bij oude rot Jenny Goldschmidt afrondde, had ze al een nieuwe baan. De Rijksuniversiteit Groningen wilde haar graag hebben als postdoctoraal onderzoeker bij een groot onderzoek naar de tabaksindustrie en kinderrechten. Universiteitsblad DUB van Universiteit Utrecht publiceerde een artikel over de onderzoekscarrière van 'jonge honden'.

Charlotte Pavillon: 'T-Mobile moet ‘gratis’ telefoon terugbetalen, ik weet niet of dit het consumentenrecht goed doet'
Wanneer:06 mei 2018

Telecomproviders staat een financiële bijltjesdag te wachten nu T-Mobile een klant moet terugbetalen omdat een ‘gratis’ iPhone toch niet gratis bleek. De Haagse rechtbank veroordeelde T-Mobile tot terugbetaling van bijna 1.100 euro in een door de belangenclub Consumentenclaim aangespannen rechtszaak.

Wilbert Kolkman: Erfrecht is booming business
Wanneer:04 mei 2018

Het erfrecht zit in de lift. De vermogende babyboomers komen stilaan op leeftijd. Deze generatie was de eerste die gemakkelijker kon scheiden. Dat maakt de verdeling van de erfenis juist moeilijker.

Dimitry Kochenov: 'Grondleggers EU zijn er altijd vanuit gegaan dat lidstaten democratisch niet zouden afglijden'
Wanneer:02 mei 2018

Het plan om EU-steun op te schorten als een lidstaat inbreekt op de rechtsstaat, is een brisant onderdeel van het voorstel voor een nieuwe Europese meerjarenbegroting. Het FD vroeg een reactie aan Rem Korteweg van Instituut Clingendael, Martin Michelot van Europeum Institute for European Policy in Praag en Dimitry Kochenov, adjunct-hoogleraar Europees constitutioneel recht aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Herman Bröring: 'Verdwijnende Arbiters Bodembeweging hebben goed werk geleverd'
Wanneer:17 april 2018

Het is wrang. De Arbiters Bodembeweging verdwijnen van het toneel. Toch blijkt uit een evaluatie van de Rijksuniversiteit Groningen dat ze prima werk hebben geleverd. 'Mensen zijn redelijk tevreden over hun inmenging. Het systeem met arbiters heeft naar behoren gefunctioneerd', concludeert de Groningse hoogleraar bestuursrecht Herman Bröring op RTV Noord.

Herman Bröring: 'Verantwoordelijkheid gaswinning verschuift van NAM naar minister, aansprakelijkheid ook?'
Wanneer:17 april 2018

'Waar de NAM minder controle op kan uitoefenen, daar kan zij ook minder verantwoordelijkheden voor dragen'. Met dat zinnetje heeft de topman van de Nederlandse Aardolie Maatschappij, Gerald Schotman, een flinke steen gegooid in een vijver met toch al woelig water.

Armin Vorsselman over Besluit mijnbouwschade: 'Vraag of ruimhartigheid ook echt wordt waargemaakt'
Wanneer:15 april 2018

Steeds maar weer beeft de aarde in Groningen. Mr. sprak drie advocaten die zich bezighouden met de juridische aspecten van de aardbevingsproblematiek. Wat voor zaken krijgen zij voorgelegd en welke rechtsgebieden komen daarbij aan bod?

Herman Bröring, kritiek op nieuwe Mijnbouwwet: 'Wie is straks aansprakelijk voor schade?'
Wanneer:12 april 2018

Meer dan veertig belanghebbenden hebben tot nu toe een reactie gegeven op de voorgestelde veranderingen in de Gaswet en de Mijnbouwwet. Veel van hen zetten vraagtekens bij de nieuwe wettekst. De reacties komen onder meer van de provincie, een aantal Groninger gemeenten, het Groninger Gasberaad en hoogleraar bestuursrecht Herman Bröring van de RUG. Hij zegt op RTV Noord: 'Er mag op dit punt geen enkele onduidelijkheid bestaan over wie op welke grond aansprakelijk is.'

Brigit Toebes: 'Mensenrechten verplichten farmabedrijf transparant te zijn over prijzen'
Wanneer:11 april 2018

Op vragen waarom sommige geneesmiddelen zo hoog geprijsd zijn, wijzen farmabedrijven op kostbaar onderzoek dat verloren gaat omdat lang niet elk onderzoek een succesvol geneesmiddel oplevert. Deze standpunten overtuigen pas als de farmabedrijven transparant zijn over hun investeringen en hun kosten. Er bestaan (genoeg) saillante voorbeelden om het ondernemen van farmabedrijven kritisch te bekijken. Adjunct hoogleraar rechtsgeleerdheid Brigit Toebes en advocaat Jan-Koen Sluijs schreven een opinie in het FD.

Brigit Toebes: 'In Japan hebben ze zelfs straten gearceerd waar je niet meer mag roken'
Wanneer:09 april 2018

Dat roken ongezond is weten we al lang, tot voor kort was het aan een ieder hier rekening mee te houden of niet. Al in 2008 werd het rookverbod voor de horeca ingevoerd, maar dat belette de roker niet veelvuldig gebruik te maken van de aanwezige rookruimten. Afgelopen week besloot het kabinet ook deze ruimten te verbieden. Brigit Toebes, hoogleraar Internationaal Gezondheidsrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen, sluit zich hierbij aan. Ze zegt op Metronieuws: 'Het verdrag verplicht tot effectieve bescherming tegen de blootstelling aan tabaksrook en een rookruimte voldoet hier niet aan.'

Wiene Van Hattum: ‘Beleidsmakers moeten levenslang gestraften weer als mens gaan zien’
Wanneer:08 april 2018

Opnieuw laait de discussie op over het nut en de wenselijkheid van levenslange gevangenisstraf. Want wat levert dit eigenlijk op, en wat doet het met de gedetineerde? Wiene van Hattum, oprichter en voorzitter van het Forum Levenslang, dat humane uitvoer van levenslange straf voorstaat, zegt in de Volkskrant: 'Volksbewustzijn is nog geen rechtsbewustzijn'.

Arvin Kolder: 'Desinteresse in zieke werknemers kan COA duur komen te staan'
Wanneer:05 april 2018

Ziek door slechte werkomstandigheden. De conclusies over het hoge ziekteverzuim op het asieldorp in Ter Apel kunnen verstrekkende gevolgen hebben voor het COA.

Carien de Jager: 'Herstel van het vertrouwen in de financiële sector klinkt nobel, maar is niet wenselijk'
Wanneer:20 maart 2018

Het voorstel om ING-topman Ralph Hamers een loonsverhoging van 50 procent tot maar liefst 3 miljoen euro te geven is onder maatschappelijke en dreigende politieke druk ingetrokken. Door dergelijke incidenten laait de verontwaardiging en het wantrouwen richting financiële instellingen weer even op. Dat het juist van belang is dat vertrouwen in de financiële sector niet wordt hersteld legt promovendus Carien de Jager uit in een artikel in het Nederlands Dagblad.

Joep Hubben: 'Bezorgd om Coöperatie Laatste Wil? Doe aangifte'
Wanneer:16 maart 2018

Mensen die vrezen dat Coöperatie Laatste Wil (CLW) hun geliefden heeft geholpen met zelfdoding of van plan is hen te helpen, kunnen het beste zelf aangifte doen.

Michel Vols: 'Mensen uit omgeving Rotterdam en Den Haag ervaren vaker overlast'
Wanneer:14 maart 2018

In gemeenten in het zuiden van Zuid-Holland worden relatief gezien de meeste boetes voor woonoverlast uitgeschreven. In de top 10 van gemeenten met het hoogste aantal boetes per 10.000 inwoners staan maar liefst acht gemeenten uit de regio Den Haag/Rotterdam. Dat verbaast adjunct hoogleraar Openbare-orderecht Michel Vols van de Rijksuniversiteit Groningen niet, zo zegt hij op RTL Nieuws.

Jan Brouwer: 'Bedreiging van overheidsfunctionarissen is van alle tijden'
Wanneer:09 maart 2018

Een officier van justitie die bij het Openbaar Ministerie (OM) Noord-Nederland een onderzoek naar No Surrender leidde, heeft ondergedoken gezeten vanwege ernstige bedreigingen. Ook is ze mede hierdoor eind vorig jaar overgeplaatst.

Brigit Toebes: 'Alle overheidslagen hebben plichten in het kader van tabaksontmoediging'
Wanneer:06 maart 2018

Gemeenten zijn al zes jaar verantwoordelijk voor rookontmoediging. Dat heeft weinig opgeleverd, ontdekte Onderzoeksredactie Tabak. Nu begint men warm te lopen voor het idee van de rookvrije generatie. Maar ook de plannen daarvoor zijn niet erg concreet.

Dimitry Kochenov: 'Without support European Commission Slovenia unlikely to win case against Croatia'
Wanneer:03 maart 2018

Prof. Dimitry Kochenov, an expert in EU constitutional law, explained in the Croatian newspaper Vecernji how Article 259 TFEU works. This provision outlines the procedure allowing Member States of the Union to bring each other to the Court of Justice of the EU for breaches of EU law.

Martina Althoff: 'Minder misdaad, combinatie van factoren en vertekenend'
Wanneer:03 maart 2018

Fryslân wordt steeds veiliger. Dat lijkt althans zo op basis van de officiële politiecijfers die donderdag gepubliceerd werden. Maar hoe kan dat? En is het werkelijk zo of wordt de criminaliteit alleen minder zichtbaar? Martina Althoff, universitair hoofddocent criminologie bij de Rijksuniversiteit Groningen, legt in het Friesch Dagblad uit dat er meerdere mogelijke verklaringen zijn voor de afname.

Brigit Toebes: 'Aangifte nog niet geleid tot vervolging tabaksproducenten, er is wel degelijk wat gewonnen'
Wanneer:22 februari 2018

Het OM ziet met de huidige regels geen mogelijkheden voor een kansrijke vervolging van tabaksproducenten. Tegelijkertijd stelt justitie dat roken dodelijk is en het ontwerp van sigaretten daar aan bijdraagt. Daarmee legt het OM de bal weer bij de overheid, zegt Brigit Toebes, hoogleraar Internationaal Gezondheidsrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen, tegen de NOS.

Brigit Toebes: 'Met het oog op het kinderrechtenverdrag doet de overheid te weinig om roken te ontmoedigen'
Wanneer:22 februari 2018

‘De tabaksindustrie is crimineel’, zegt RUG-alumna en strafadvocate Bénédicte Ficq. ‘Als we het erover eens zijn dat je in de buurt van een baby niet moet roken, ook niet in huis, hoe ga je dan handhaven? Komt de politie bij je thuis? Hoe ver wil je gaan?’, zegt hoogleraar internationaal gezondheidsrecht Brigit Toebes. Lees het artikel 'Roken en recht' in Broerstraat 5.

Solke Munneke: 'Nieuwe lokale democratie: goedbedoeld maar ondoordacht'
Wanneer:22 februari 2018

Drie jaar lang stimuleerden het ministerie van Binnenlandse Zaken en de VNG lokale proeven met participatief bestuur. Onlangs riep het projectteam gemeenten op hun democratie nu echt flink te gaan ‘verfrissen’.

Brigit Toebes: 'Drie jaar geleden hadden we het nog over rechten van de roker, nu over zaken als rechten van het kind'
Wanneer:21 februari 2018

Het Openbaar Ministerie (OM) besluit donderdag of er strafrechtelijk onderzoek wordt ingesteld naar aanleiding van een aangifte tegen de tabaksindustrie.In de aangifte wordt de tabaksindustrie onder meer beschuldigd van zware mishandeling, opzettelijke benadeling van de gezondheid en valsheid in geschrifte. Hoeveel kans van slagen heeft de aangifte? Brigit Toebes, adjunct-hoogleraar Internationaal Gezondheidsrecht, heeft de maatschappelijke beweging tegen roken in kracht en hevigheid zien toenemen, zo zegt zij op nu.nl.

Herman Bröring over windmolenparken: 'Rijk heeft Veenkoloniën in de steek gelaten'
Wanneer:21 februari 2018

De plaatsing van 45 windmolens in de Drentse Monden en het Oostermoergebied gaat door. Dat heeft de Raad van State woensdagochtend geoordeeld.

Jan Brouwer: 'Een online coffeeshop maakt in Nederland geen kans'
Wanneer:19 februari 2018

Twee keer deed Wiesman een poging om een coffeeshop op te richten, eerst in de gemeente Oost Gelre, later in buurgemeente Berkelland. Beide keren zei de gemeenteraad nee, onder meer vanwege de kans op overlast.

Adriaan Wierenga: 'Je deur op slot doen, dat is toch heel normaal?'
Wanneer:19 februari 2018

Het blijkt kinderlijk eenvoudig om binnen te dringen in de werkkamer van burgemeester Jan Seton van de gemeente Borger-Odoorn. Veiligheidsexpert Adriaan Wierenga is verbaasd als hij de beelden ziet. 'Je deur op slot doen, dat is toch heel normaal? Dat doen wij hier ook als je niet op je kantoor bent. Als er vertrouwelijke dossiers zouden liggen dan is dit wel een beetje naïef, zegt hij op RTV Noord.

Mathieu Paapst over vendor lockin Europese Commissie
Wanneer:19 februari 2018

Wannacry heeft de wereld wakkergeschud. De gijzelsoftware trof in mei 2017 honderdduizenden computers in meer dan 100 landen. Dat deze malware zoveel schade kon aanrichten komt mede door de afhankelijkheid van ICT-leveranciers zoals Microsoft. Universitair docent Transboundary legal studies Mathieu Paapst legt in deze ARD-documentaire uit dat de Europese Commissie de aanbestedingswet niet goed naleeft.

Willem Bantema: 'Sociale druk voor niet-rokers om zich in rookruimtes te begeven nooit onderzocht'
Wanneer:13 februari 2018

Het is gedaan met de rookruimtes in café's en restaurants. Het hof baseert zich bij de uitspraak mede op een onderzoek van voormalig RUG-onderzoeker Willem Bantema.

Brigit Toebes: 'Overheid neem verantwoordelijkheid zodat kinderen niet gaan roken'
Wanneer:10 februari 2018

De steun voor de aangifte van advocate Benedicte Ficq tegen de tabaksindustrie is verder gegroeid. Want na een aantal ziekenhuizen, maakten deze week ook de gemeenten Amsterdam en Utrecht bekend de aangifte te zullen steunen. Hoogleraar internationaal gezondheidsrecht Brigit Toebes denkt dat tabaksaccijns een effectief middel is om de consumptie terug te dringen, maar de voorgenomen beperkte prijsverhoging lijkt niet effectief in het licht van ervaringen elders,m zo zegt ze in Nieuwsweekend op Radio 1.

Hans Vedder: 'Royal FloraHolland maakt misbruik van machtspositie'
Wanneer:03 november 2017

Uit onderzoek van Follow the Money blijkt dat Royal FloraHolland, de bloemenveiling in Aalsmeer en Naaldwijk, jaarlijks miljoenen euro's verdient aan plastic plantentrays. Dit creëert een gigantische afvalberg. De veiling weet al sinds 1996 dat er betere opties bestaan; toch verandert er niets. Hoogleraar economisch recht Hans Vedder zegt: 'Het gedrag – het zonder goede reden weigeren van een licentie voor andere verpakkingen; het zonder duidelijke onderbouwing vragen van geld voor het gebruik van de verpakking en het tegengaan van productvernieuwing – lijkt me misbruik.'

printView this page in: English