Skip to ContentSkip to Navigation
About usFaculty of LawActueelIn the media

In the media

in the media
Douwe Jan Elzinga: 'Bij koop huis burgemeester Maastricht lopen belangen door elkaar'
When:06 September 2019

Burgemeester Annemarie Penn - Te Strake van Maastricht heeft in het voorjaar van 2018 een pand gekocht van een ambtenaar die een hoofdrol speelde in een politieke affaire in die stad. De onderhandse verkoop is niet officieel bij de gemeente gemeld. Deskundigen spreken van belangenverstrengeling.

Berend Roorda: 'Demonstraties door laten gaan binnen zicht- en hoorafstand van dat waartegen gedemonstreerd wordt'
When:06 September 2019

Pas over ruim twee maanden verwelkomt Nederland Sinterklaas, maar voor veel burgemeesters zorgt zijn komst nu al voor kopzorgen. En dus organiseerde Ollongren een spoedcursus demonstratierecht.

Jan Brouwer: 'Je moet een autoriteit vinden die kan opboksen tegen instanties als SodM'
When:05 September 2019

Inwoners van Pieterzijl en omgeving gaan in beroep tegen het besluit van het ministerie van Economische Zaken (EZ) om gaswinning door middel van de fracking-methode in het gebied toe te staan. En daar is geld voor nodig.

Gijsbert Vonk: 'Je hoort vaak dat er armoede is op platteland, maar het zijn grote steden waar cijfers afwijken'
When:03 September 2019

In Groningen wonen veel armen in vergelijking met de rest van Nederland, blijkt uit cijfers die het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) vandaag publiceert. Dat geldt voor zowel de gemeente als de provincie.

Albertjan Tollenaar: 'Burger is door decentralisatie niet beter af en dreigt vaker te worden vermalen tussen wal en schip'
When:03 September 2019

De decentralisatie van het sociaal domein in 2015 is meer dan alleen het verschuiven van bevoegdheden naar een lagere bestuurslaag. De decentralisatie was ook een transformatie van het sociaal domein resulterend in een nieuwe (rechts)betrekking tussen overheid en burger.

Jan Brouwer: 'De vraag is hoe reëel het argument van overlast door drugsgebruik in de openbare ruimte is'
When:02 September 2019

Gemeenten mogen het gebruik van drugs in de openbare ruimte strafbaar stellen via de APV. Dat antwoordt minister Grapperhaus op vragen van D66-Kamerlid Vera Bergkamp.

Column Fokko Oldenhuis in De Riepe: 'Vijvers in woonwijken'
When:31 August 2019

Een jongetje van bijna 2 jaar oud, weet te ontsnappen via de kapotte schutting in de tuin van de ouderlijke woning. Hij fietst de voortuin in van een verderop (25 à 50 m) gelegen woning en komt vervolgens met zijn driewieler in de vijver in die voortuin terecht.

Heinrich Winter: 'Er lopen heel veel donorkinderen rond met behoorlijk heftige verhalen'
When:30 August 2019

Maria en haar moeder stappen naar de rechter omdat haar donorvader anoniem wil blijven. En meer kinderen zullen volgen, is de verwachting.

Berend Roorda: 'Burgemeesters kiezen veiligheid boven vrijheid'
When:23 August 2019

Als burgemeesters vreedzame vergaderingen of demonstraties verbieden uit vrees voor gewelddadige tegendemonstraties, dan is dat ‘een perverse prikkel’ om door te gaan met geweld of daarmee dreigen.

Gerard Ritsema van Eck: 'Vaak werd alleen achteraf aan de agenten gevraagd wat ze van de bodycam vonden'
When:16 August 2019

De politie koopt tweeduizend bodycams, die geweld tegen agenten moeten voorkomen. Maar zijn ze echt zo effectief?

Paulien de Winter: 'Tussen de regels is altijd meer te lezen'
When:16 August 2019

Onlangs promoveerde ze op haar proefschrift 'Tussen de Regels' aan de Rijksuniversiteit Groningen, waar zij vier jaar onderzoek deed naar handhavingspraktijken bij het UWV en sociale diensten.

Jan Brouwer: 'Verbieden van motorclubs is een dure en zinloze onderneming'
When:14 August 2019

Nederland wil motorbende Caloh Wagoh verbieden. De club, die ook enkele Belgische leden telt, ontwikkelde zich in een mum van tijd tot een occasioneel huurlingenleger voor drugskartels. Maar heeft een bestaansverbod wel zin?

Jan Brouwer: 'FC Groningen moet oppassen met het aan de leiband lopen van de KNVB'
When:10 August 2019

FC Groningen mag tegen FC Twente onschuldige supporters weren die in hetzelfde vak F zaten als de fans die tegen Ajax vuurwerk afstaken. Dat bepaalde de kortgedingrechter. Hoe wordt tegen die uitspraak aangekeken?

Jan Brouwer: 'Verbod van een motorclub is een lege huls'
When:09 August 2019

De MC Hardliners, een nieuwe motorclub en opvolger van de verboden Hells Angels, heeft zich voor het eerst echt in de openbaarheid getoond. Ruim twintig vooral jonge leden van de club poseerden donderdagmiddag op het bordes van het stadhuis van Haarlem.

Wilbert Kolkman: 'Nederlander massaal naar de notaris'
When:09 August 2019

Wilbert Kolkman in de Stentor: "Het is een trend die we al langer zien. Vooral de toename van het aantal ouderen is daar een reden voor. Zij hebben ook meer vermogen, waardoor het belangrijker is om een testament op te stellen. Dat geldt ook voor het levenstestament"

Aline Klingenberg: 'Wist Siri-gebruiker dat hij afgeluisterd kan worden? Dat is maar de vraag'
When:08 August 2019

Na Google en Amazon blijkt ook Apple mee te luisteren via een slimme spraakassistent. Onbedoeld ontvangt het techbedrijf zo allerlei persoonlijke details.

Aline Klingenberg: 'Dat Apple zegt dat audiofragmenten niet aan Apple ID gekoppeld worden, doet er niet toe'
When:06 August 2019

De Siri-fragmenten die een bedrijf namens Apple beluisterde om de stemassistent te verbeteren, konden door de analisten aan een specifieke gebruiker gekoppeld worden. Omdat Apple aanvullende gegevens deelde met de analisten, waren de fragmenten niet zo anoniem als het bedrijf suggereert.

Martina Althoff: 'Verhalen over geweld en criminaliteit worden altijd interessant gevonden'
When:01 August 2019

Op rechtspraak.nl worden sinds 1999 dagelijks vonnissen geplaatst, ook die in strafzaken. De reden: transparantie. Alle details over gepleegde misdrijven zijn in de uitspraken te vinden, hoe gruwelijk ook.

Jan Brouwer: 'Woningsluitingen opiumwet uit de hand gelopen'
When:01 August 2019

Burgemeesters proberen te pas en te onpas woningen te sluiten waar illegale (hoeveelheden) drugs worden aangetroffen en gaan daarbij vaak voorbij aan het oorspronkelijke doel van artikel 13b van de Opiumwet, zegt hoogleraar algemene rechtswetenschap Jan Brouwer.

Jan Brouwer: 'Veroorzaakt het roken van een joint in de publieke ruimte meer overlast dan het roken van een sigaret?'
When:26 July 2019

Een jointje opsteken in het openbaar, mag dat? De wietwalm die over elk park in Nederland hangt doet vermoeden van wel, maar de praktijk is anders. De Opiumwet meldt niets over het gebruik van softdrugs, terwijl de wet het handelen en produceren ervan verbiedt.

Charlotte Pavillon: 'Zzp’ers zijn aantrekkelijke prooi voor misleidende bedrijven'
When:24 July 2019

Wie zzp’ers te grazen neemt met ondoorgrondelijke contracten, heeft in Nederland vrij spel. Zo zadelt het incassobureau Invorderingsbedrijf al acht jaar lang kleine bedrijven op met hoge kosten. Als je klaagt, wijst het bureau op de kleine lettertjes.

Laura Peters: 'Door speciale proces- en vonnisafspraken kunnen meer zaken worden opgepakt'
When:23 July 2019

In de strijd tegen een overbelaste strafrechtketen bij het Openbaar Ministerie en rechtbanken wordt hoog opgegeven over het maken van procesafspraken tussen justitie en verdachten. Strafzaak Cymbal heeft op dat vlak trendsettende potentie.

Herman Bröring: 'Voor bewoners maakt het niet uit of schade vergoed wordt door NAM of staat, als er maar betaald wordt'
When:21 July 2019

De Hoge Raad deed afgelopen vrijdag een opvallende uitspraak over de Groningse gaswinning. Niet alleen de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM), maar ook de Nederlandse staat is indirect aansprakelijk voor de schade die ontstaat door de gaswinning in Groningen.

Dimitry Kochenov: 'EU is zo ontworpen dat het moeilijk is elkaar aan te pakken. Dat is zowel het succes als de vloek van de EU'
When:20 July 2019

De Visegrad Vier zijn met hun verzet tegen te innige Europese samenwerking een luis in de pels van de EU en voerden succesvol campagne tegen de kandidatuur van Frans Timmermans als Commissie-voorzitter. Zijn Tsjechië, Slowakije, Hongarije en Polen een nieuwe machtsfactor in Europa?

Lucía Berro Pizzarossa: 'Conditional use risks offering loophole to governments wary of embracing medical abortion'
When:15 July 2019

An update on abortion pills from the World Health Organizationundermines how the US regulates them. The update may make mifepristone and misoprostol more readily available worldwide. But in the US, not much is expected to change.

Paulien de Winter: 'De politiek is nu te veel gericht op oppakken van fraudeurs'
When:10 July 2019

Socioloog Paulien de Winter keek naar de praktijk bij uitvoeringsinstanties als het UWV en het verschil met wat de wet voorschrijft. Ze pleit voor meer ruimte. „Medewerkers weten heel goed hoe ze mensen aan het werk moeten krijgen.”

Paulien de Winter: 'Streng WW-regime is gericht op 10 procent die fraudeert'
When:10 July 2019

Wie een WW-uitkering ontvangt van het UWV of bijstand krijgt van de gemeente, wordt onderworpen aan een streng regime van plichten. Politici hebben strikte regels opgesteld om fraude tegen te gaan. Maar leidt die strenge aanpak ook tot brave burgers?

Hans Vedder: 'Met vraagmacht creëer je een gelijk speelveld op de markt voor medische hulpmiddelen'
When:09 July 2019

Twee leveranciers van medische hulpmiddelen slepen acht grote ziekenhuizen in ons land voor de rechter. Volgens de leveranciers kopen ziekenhuizen die hulpmiddelen gezamenlijk in, waardoor sprake zou zijn van kartelvorming.

Charlotte Pavillon: 'Veel bedrijven zien mogelijk verbod telemarketing met argusogen aan'
When:04 July 2019

Het kabinet poogt een einde te maken aan de grote irritatie die vele Nederlanders ondervinden bij ongevraagde telefonische aanbiedingen. Goede doelen en commerciële bedrijven mogen binnenkort niet langer zonder toestemming nieuwe klanten telefonisch benaderen.

Jan Brouwer: 'Zo lang Vitesse niet tegen NEC speelt, valt het met de veiligheid wel mee'
When:04 July 2019

De gemeente Arnhem wil Vitesse in het voorjaar van 2020 voetbalwedstrijden buiten GelreDome laten spelen. Zo moet het mogelijk worden om dan het Eurovisie Songfestival in het stadion te organiseren.

Berend Roorda: 'Er is geen duidelijke grondslag om op te treden tegen uiterlijke kenmerken Hells Angels'
When:04 July 2019

Burgemeester Bort Koelewijn van Kampen wil geen uitingen van de Hells Angels op straat zien in zijn gemeente. Dat heeft hij aan de lokale afdeling van de verboden motorclub laten weten, de enige in deze regio.

Paulien de Winter: 'Handhaving bij uitkeringen verschilt sterk per gemeente'
When:03 July 2019

Er zijn grote verschillen in de manier waarop sociale diensten en UWV Werkbedrijven wetgeving over sociale zekerheid handhaven. Dat blijkt uit onderzoek van Paulien de Winter.

Jan Brouwer: 'Algeheel verbod op gebruik van drugs in de openbare ruimte in strijd met de Opiumwet'
When:03 July 2019

Het gebruik van drugs in de openbare ruimte is steeds vaker verboden. Uit een inventarisatie van de NOS blijkt dat steeds meer gemeenten een algeheel verbod op drugsgebruik hebben afgekondigd voor publieke ruimte, zoals parken, pleinen of openbare gebouwen.

Martina Althoff: 'Mannen plegen vaker fysiek en seksueel geweld, vrouwen stalken en schelden eerder'
When:30 June 2019

Of het nu gaat om individueel geweld, zoals aanranding en doodslag, of groepsgeweld, zoals rellen en oorlog, mannen zijn vaker de schuldigen dan vrouwen. Meer dan 80 procent van de geweldsmisdrijven in Nederland wordt door mannen gepleegd.

Willem Bruil: 'Alleen maar elektrische auto’s in Flevoland en op Veluwe en vliegtaks van € 400 per ticket als compensatie voor vliegveld Lelystad'
When:30 June 2019

De gevolgen van de uitspraak van de Raad van State over het Programma Aanpak Stikstof (PAS) beginnen steeds duidelijker te worden. Voor landbouwers die beweiden en/of bemesten: zij moeten binnen 3 maanden een natuurvergunning aanvragen

Björn Hoops: 'Landjepik betreft gemiddeld 20 tot 45 vierkante meter per geval, soms meer dan het tienvoudige'
When:29 June 2019

Opeens hoort een gebied zomaar bij een ander land. Bezet, veroverd, teruggepakt. Of mooier uitgedrukt: geannexeerd, verenigd met het moederland, terug naar het eigen volk, Heim ins Reich. De Krim, of gewoon de groenstrook langs je huis: landjepik is zo oud als de mens.

Jan Brouwer: 'Miljoenen steken in het verbieden van motorclubs haalt niets uit'
When:28 June 2019

Hoewel de overheid motorbendes sinds 2012 op de huid zit, blijft het aantal leden toenemen. Volgens hoogleraar Jan Brouwer moet justitie zich weer richten op individuele bikers die de fout ingaan.

Jan Brouwer: 'Verbieden motorclubs werkt niet, ze richten gewoon een nieuwe club op'
When:28 June 2019

Hoewel de overheid motorbendes sinds 2012 op de huid zit, blijft het aantal leden toenemen. Volgens hoogleraar Jan Brouwer van de Rijksuniversiteit Groningen moet justitie zich weer richten op individuele bikers die de fout in gaan.

Promotie Annalies Outhuijse in Martinikerk Franeker
When:27 June 2019

Annalies Outhuijse is dinsdagmiddag gepromoveerd op haar juridische proefschrift waarom bedrijven vaker onder boetes uitkomen voor kartelvorming dan in andere rechtszaken.

Dimitry Kochenov: 'Poland’s judicial reforms violate EU law'
When:24 June 2019

Poland’s judiciary reform that lowered the retirement age for Supreme Court judges has breached EU law, the EU’s top court said in a binding ruling on Monday (24 June), which effectively means Poland will have to scrap the reform or face penalties from Brussels.

Jan Brouwer: 'De kritiek op de strafrechtketen is langzaamaan bekend'
When:21 June 2019

Wim van de Donk, commissaris van de Koning in Brabant, vraagt zich af of politie en justitie nog wel een deuk in een pakje boter kunnen slaan. De bestuurder uitte deze forse kritiek vrijdag tijdens een symposium in de Tilburgse LocHal.

Joep Koornstra: 'Aanpakken motorbendes blijft een kat-en-muisspel'
When:07 June 2019

Het verbod op motorbendes als Hells Angels, Satudarah en No Surrender handhaven is nog niet zo makkelijk, denken experts. ‘Nog geen van de verboden is definitief.’

Berend Roorda: 'Wetgever, regel dat verbod op motorclubs nou goed'
When:07 June 2019

De rechtbank in Assen heeft vrijdagmorgen motorclub No Surrender verboden. Eerder werden ook al motorclubs Hells Angels en Satudarah verboden.

Jan Brouwer: 'Agenten kunnen leden motorbendes niet dwingen hun jasje met logo uit te trekken'
When:06 June 2019

Hells Angels Motorcycle Club gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechtbank dat de motorclub verboden wordt. Dat heeft de advocaat van Hells Angels vandaag laten weten. Volgens hem is er voldoende grond om beroep in te stellen.

Berend Roorda: 'Ongelukkig dat demonstratie Pegida niet door kan gaan door geweld van anderen'
When:04 June 2019

Anti-islambeweging Pegida mag donderdag en zaterdag niet demonstreren in Eindhoven. De burgemeester vreest verstoring van de openbare orde. Maar moet je het grondrecht van meningsuiting en demonstratie wel afwegen tegen het belang van openbare orde en veiligheid?

Jan Brouwer: 'Hells Angels Haarlem is bijvoorbeeld al verdergegaan als MC Hardliners'
When:01 June 2019

De rechter noemt motorclub Hells Angels een criminele organisatie die in Nederland moet worden verboden. Dat lijkt slecht nieuws voor Hells Angels Kampen, het chapter waarvan burgemeester Koelewijn denkt dat het zich niet schuldig maakt aan criminele activiteiten.

Jan Brouwer: 'Oud-leden motorbendes kunnen zo weer een nieuwe club oprichten'
When:31 May 2019

Hoogleraar Jan Brouwer, dé expert op het gebied van motorbendes, maakt gehakt van het verbod op de Hells Angels dat de rechtbank in Utrecht deze week uitsprak. Hij is ‘heel kritisch’ over de werkbaarheid.

Jan Brouwer: 'Leden motorbende Satudarah zijn nu lid van een club die net anders heet en gaan vrolijk verder'
When:29 May 2019

Dé expert op het gebied van motorbendes, hoogleraar Jan Brouwer, maakt gehakt van het verbod op de Hells Angels. Hij is naar eigen zeggen ‘heel kritisch’ op het besluit van de Utrechtse rechtbank van vandaag.

Jan Brouwer: 'Verbod Hells Angels niet einde van criminaliteit'
When:29 May 2019

De bekendste motorclub van Nederland, de Hells Angels, is vanaf vandaag verboden. Daartoe besloot de rechtbank in Utrecht vanmorgen. Justitie stelt dat de motorbende een bedreiging vormt voor de openbare orde, omdat de leden 'geweld verheerlijken en faciliteren'.

Berend Roorda: 'De wet die het voortzetten van motorbendes verbiedt, is veel te vaag'
When:29 May 2019

Motorclub Hells Angels wordt verboden, heeft de rechter geoordeeld. Eerder verbood de rechtbank al de clubs Bandidos, Satudarah en Catervarius omdat ze in verband worden gebracht met criminele activiteiten. Maar heeft zo'n verbod wel het gewenste effect?

Berend Roorda: 'Het voortzetten van een motorclub is pas strafbaar als het verbod onherroepelijk is'
When:29 May 2019

Met een verbod op Hells Angels is nog niet gezegd dat de motorclub ophoudt te bestaan. Justitie houdt er al rekening mee dat criminele motorclubs zoals Hells Angels na een verbod gewoon doorgaan met hun activiteiten.

Berend Roorda: 'Demonstratierecht weegt nu eenmaal zwaar, ook al zoekt Pegida de grenzen op'
When:28 May 2019

Jonge mannen rennen rond met ijzeren staven, die lijken op steigerbuizen. Anderen gooien straattegels, vermoedelijk naar politiemensen. De beelden zijn te zien op een filmpje dat afgelopen weekend is gemaakt bij een demonstratie van de anti-islamitische organisatie Pegida bij de Al Fourqaan-moskee in Eindhoven.

Jan Brouwer: 'Pegida daagt alleen maar uit, provoceert, maar laat het zelf nooit uit de hand lopen'
When:27 May 2019

Wat nu als Pegida nog een keer in Eindhoven wil komen demonstreren, zoals voorman Wagensveld al aankondigde? Kan dat verboden worden, vanwege de vrees voor verstoring van de openbare orde? Nee, zegt hoogleraar Jan Brouwer.

Herman Bröring: 'Geen formeel beletsel om aangifte te doen tegen Tanja Klip in zaak Eurochamp'
When:27 May 2019

Meineed verjaart na twaalf jaar. De Eurochamp-affaire speelde bijna elf jaar geleden, dus is er volgens hoogleraar bestuursrecht Herman Bröring aan de Rijksuniversiteit Groningen geen ‘formeel beletsel’ om aangifte te doen tegen Tanja Klip.

Michiel van der Wolf: 'Beperkt aantal plekken beschikbaar in Pieter Baan Centrum, Thijs H. eerst op wachtlijst'
When:24 May 2019

De 27-jarige Thijs H. wordt verdacht van moord of doodslag op twee wandelaars in Brunssum en een in Den Haag. De rechter-commissaris heeft besloten dat hij ter observatie opgenomen wordt in het Pieter Baan Centrum (PBC).

Kai Lindenberg: 'No means no gaat niet op in ons strafrecht'
When:22 May 2019
Een slachtoffer van een zedendelict moet in Nederland nu wel wat meer doen dan ‘nee’ zeggen. „No means no gaat niet op in ons strafrecht”, zegt Kai Lindenberg, hoogleraar straf- en strafprocesrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Gijsbert Vonk: 'Twijfel of de lokale democratie wat betreft de Wmo goed werkt'
When:22 May 2019

Hulp en zorg die via de Wet maatschappelijke ondersteuning wordt geregeld, verschilt per gemeente. En als je postcode bepaalt dat je geen hulpmiddel of voorziening krijgt, neemt de druk op mantelzorg ook nog toe.

Kars de Graaf: 'We blijven achter ten opzichte van de eigen gestelde doelen'
When:21 May 2019
Er gebeurt van alles op klimaatgebied. De klimaatwet wordt deze week door de Eerste Kamer geloodst, de staat staat deze week voor de Hoge Raad tegenover Urgenda en sinds december is er een voorlopig klimaatakkoord. Maar tegelijkertijd gebeurt er te weinig.
Hans Vedder: 'Alleen al zo'n lichtknopje, daar zit de Europese Unie achter'
When:18 May 2019

Overal in huis heb je te maken met EU-regels. Van je telefoon tot het etiket op een pak melk. Hoogleraar Hans Vedder legt uit hoe de EU zich in je huis bevindt.

18 mei 2019 12:14
Gijsbert Vonk: 'Gemeenten lozen een deel van de eigen verantwoordelijkheid naar zorgaanbieders'
When:18 May 2019

Burgers die naar de rechter stappen in een conflict met hun gemeente over hulp en ondersteuning voor ouderen of mensen met een chronische ziekte, krijgen vaak gelijk.

Rosalie Koolhoven: 'Consument kan de dupe worden van de grote macht van de platforms'
When:18 May 2019

Wie een kapper in de buurt zoekt, wil weten hoe laat de trein naar Den Helder vertrekt of een kinderfeestje organiseert kan al bijna niet om de techbedrijven heen: Grote kans dat Google de weg naar een nieuw kapsel wijst.

Gijsbert Vonk: 'Uiteindelijk worden wel je voorzieningen afgenomen en is de rechter je grote bondgenoot'
When:18 May 2019

Het klonk als een heel goed verhaal. Mensen met een beperking helpen, zodat ze langer thuis kunnen blijven wonen. Een gezelschapshond, aangepast vervoer, extra handen in de huishouding.

Gohar Karapetian to speak at info session on EU Election at St. Maarten House
When:13 May 2019

St. Maarten House in The Hague will host an information session with candidates for the European Union Parliament election on Friday, May 17. Citizens of the EU vote for their new Members of the European Union Parliament from May 26 to 29.

Wouter Burgerhart: Waarde speculatiegrond bij erfenis onduidelijk. 'Koper heeft waarde met aankoop in feite zelf bepaald'
When:13 May 2019

Steeds meer erfgenamen komen in de nalatenschap van een overleden familielid kleine kavels landbouwgrond tegen. De overledene heeft ze gekocht om mee te speculeren, vaak tegen hoge bedragen. Bij de erfbelasting leidt dat tot een discussie over de waarde van de grond.

Jan Brouwer: 'Dwangsom lijkt stand te houden bij rechter, efficiënt middel tegen drugsdealers en ondermijning'
When:11 May 2019

Voor het eerst heeft een rechter beslist dat een drugsdealer een dwangsom moet betalen. Ermelo heeft een landelijke primeur. Het gaat om een dealer die 5.000 euro moet neertellen vanwege het herhaaldelijk dealen van cocaïne en de drug GHB.

Stefan Keukenkamp 11-05-19, 07:01 Laatste update: 11:14
Gerrit Voerman: 'Slechte verkiezingsresultaten hebben de SP nostalgisch gemaakt naar het verleden'
When:08 May 2019

In een harde campagnespot valt de SP Frans Timmermans aan. De tijd van ‘Stem voor’ lijkt voorbij. Met het opvallend harde spotje voor de Europese verkiezingen keert de SP terug naar twee oude partijtradities.

Michel Vols en Laurent Jensma ontwikkelen website voor online advies bij burenoverlast
When:07 May 2019

Ervaart u regelmatig overlast van uw buren, maar weet u niet wat u daar aan kunt doen? Juristen van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) maakten een website met adviezen.

Michel Vols en Laurent Jensma: 'Je blijft anoniem als je een melding doet op website overlastadvies'
When:06 May 2019

Drijven jouw buren je soms tot waanzin, maar weet je niet wat je aan de overlast kan doen? Juristen van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) hebben een website gemaakt, met adviezen.

Michel Vols: 'Kans op oplossing conflict is een soort postcodeloterij'
When:06 May 2019

Al jaren knetterende ruzie met de buren vanwege de harde muziek en lijkt er geen einde te komen aan het conflict? De Rijksuniversiteit Groningen geeft sinds maandag gratis juridisch advies op de website overlastadvies.nl.

Michel Vols en Laurent Jensma: 'Website overlastadvies is instrument waar maatschappij echt wat aan heeft'
When:06 May 2019

Wordt de herrie van je buren je te veel? Zijn de geuren uit het buurraampje niet meer te harden? Weet je niet wat je daartegen kunt doen? De RUG geeft gratis juridisch advies.

Michel Vols: 'We zien dat woonoverlast de enige vorm van overlast is die toeneemt over de jaren'
When:05 May 2019

Stel, je hebt een buurman of -vrouw met psychiatrische problemen die overlast veroorzaakt. Harde muziek, scheldkanonnades, overduidelijke verslavingsproblematiek en ga zo maar door. Je probeert afspraken te maken, in contact te blijven, maar niks helpt.

Michel Vols: 'Het is interessant om te kijken wat voor soort overlast in welke gemeente voorkomt'
When:04 May 2019

Vuilnis in de tuin, poep op de auto en lek gestoken banden. Buren maken elkaar het leven soms zuur. In veel gevallen is het veelgegeven advies 'praat erover' geen oplossing meer, zegt Michel Vols, hoogleraar Openbare Orde en Veiligheid.

Jan Brouwer: 'Als overheid en organisatie sta je toe dat mensen de uitoefening van grondrechten frustreren'
When:01 May 2019

Zonder de inzet van een politiecordon kon de veiligheid van de organisatie en deelnemers aan de Nacht van de Vluchteling niet worden gegarandeerd. Dat zegt Mieke Damsma, burgemeester van Midden-Drenthe.

Jan Brouwer: 'Laat dominee Steven Anderson gewoon komen, pleegt hij strafbare feiten dan kun je hem arresteren'
When:01 May 2019

De Amerikaanse dominee Steven Anderson komt niet naar Nederland en de rest van het Schengengebied. Dat schrijft staatssecretaris Harbers woensdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Gerard Ritsema van Eck: 'Stel verdachte vlucht woning in, moet agent dan achtervolging onderbreken om camera uit te zetten?'
When:29 April 2019

De politie krijgt meer bodycams, maar hoe zit het dan met de privacy? De politie maakt zich veel te gemakkelijk af van de privacyvragen die het gebruik van bodycams oproept, vindt RUG-onderzoeker Gerard Ritsema van Eck.

Douwe Jan Elzinga: 'De kans dat Otten door een gecoördineerde actie niet gekozen wordt is klein'
When:26 April 2019

Niets aan de hand. Dat was eerder deze week de houding van Thierry Baudet, voorman van Forum voor Democratie, nadat zijn partijgenoot en medeoprichter Henk Otten in een weekendkrant had laten weten dat de stijl van Baudet niet altijd de zijne is.

Jan Brouwer: 'Door naar dit soort noodmaatregelen te grijpen, stigmatiseer je moslimkinderen op islamitische scholen'
When:24 April 2019

Een door de Nederlandse overheid gefinancierde school heeft een oud-bestuurder die jubelend sprak over Islamitische Staat. Er komen dubieuze predikers over de vloer. De schoolleiding heeft volgens de AIVDbanden met een terroristische organisatie, die zij ook financieel steunden.

Michel Vols: 'Naast data is kwalitatief onderzoek naar de context nodig'
When:24 April 2019

De civilologie dient zich in het privaatrecht aan als evenknie van de criminologie in het strafrecht. Advocaten kunnen er hun voordeel mee doen.

Gerhard Hoogers over Venezolaanse vluchtelingen en mensenrechten op Curaçao en Aruba
When:21 April 2019

In Nederlands grootste buurland Venezuela voltrekt zich een economische en humanitaire crisis. Hyperinflatie, tekorten aan voedsel en water, en medicijnen zijn amper meer te verkrijgen. Steeds meer Venezolanen vluchten naar onze Caribische rijksdelen Curaçao en Aruba.

Jan Brouwer: 'Ingrijpen met Wet Bibob niet alleen juridisch onjuist maar ook politiek onverstandig'
When:20 April 2019

In de strijd tegen het bestuur van het islamitische Cornelius Haga Lyceum zet het ministerie van Onderwijs een onorthodox wapen in: de Wet Bibob, die is bedoeld om zakelijke activiteiten van criminelen in de bovenwereld te dwarsbomen.

Wiene Van Hattum: 'De afspraak was dat er gratie kon worden verleend als de behandeling zou aanslaan'
When:17 April 2019

Moet minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming een man gratie verlenen die tot levenslang is veroordeeld? Dat is de vraag waar de rechter zich vandaag over gaat buigen in een kort geding dat is aangespannen door Cevdet Y.

Edwin Woerdman: 'CO2-taks op langere termijn last voor energietransitie'
When:15 April 2019

De voorgenomen CO2-taks voor bedrijven gaat grotendeels voorbij aan het feit dat er al een systeem voor CO2-beprijzing is: het Europese emissiehandelssysteem.

Edwin Woerdman: 'Nederlandse CO2-heffing is slecht idee'
When:12 April 2019

Schadelijke uitstoot beprijzen is prima om emissies te beperken. Maar een Nederlandse heffing ondergraaft het Europese systeem, stelt expert Edwin Woerdman in een interview in de NRC.

Brigit Toebes: 'Health covenant heavily influenced by food and alcohol industry'
When:12 April 2019

The government covenant to promote public health is biased in favour of the food and alcohol industry, health law professors said on Friday.

Brigit Toebes: 'Een suikertaks komt natuurlijk nooit van de grond als de voedselindustrie mag meepraten'
When:11 April 2019

Staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid, ChristenUnie) heeft te veel geluisterd naar de voedings- en alcoholindustrie. De maatregelen uit het Nationaal Preventieakkoord zijn daarom niet effectief genoeg.

Jan Brouwer: 'Prachtig, de vertwijfeling in de ogen van Halsema'
When:09 April 2019

Elke Nederlander wordt geacht de wet te kennen. Maar met de Opiumwet valt dat niet altijd mee, zo bewijst een gesprek dat de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema voerde met stadsomroep AT5.

Edwin Woerdman: 'CO2-heffing voor industrie is paniekvoetbal'
When:08 April 2019

Een nationale CO2-heffing bovenop het Europese emissiehandelssysteem maakt het realiseren van uitstootreducties voor de samenleving onnodig duur. Het kunstmatig verhogen van de CO2-prijs negeert bovendien de razendsnel dalende kosten van CO2-vrije energietechnologie.

Rob Wertheim: 'Plannen voor ondergrondse buizen, hoe kom ik daar in vredesnaam achter?'
When:07 April 2019

Het is de nachtmerrie van iedere woningeigenaar: je komt er opeens achter dat de overheid plannen heeft met de grond waar jouw huis op staat en nog wel voor ondergrondse 'gifbuizen'.

Jan Brouwer: 'Deze manier van verzet tegen windmolens komt in de buurt van terreur'
When:05 April 2019

De dreigementen aan windmolenparkbouwers gaan volgens Jan Brouwer, hoogleraar Algemene Rechtswetenschap, te ver om het nog 'verzet' te noemen. Toch wil hij ervoor waken om het direct 'terreur' noemen.

Wilbert Kolkman: 'De onmetelijke vrijheid als student is mijn beste herinnering'
When:31 March 2019

Mr. Studenten interviewde Hoogleraar Algemene Rechtswetenschap en Familievermogensrecht Wilbert Kolkman.

Kai Lindenberg: 'Nederland heeft een verdragsverplichting om onvrijwillige seks als zodanig strafbaar te stellen'
When:28 March 2019
Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid gaat meer bescherming geven aan slachtoffers die tijdens een verkrachting ‘bevriezen’ en zich dus zich dus niet hebben verzet. Dat zegt hij in een interview met ZEMBLA.

Berend Roorda: 'Ook shockerende uitingen beschermd door Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens'
When:28 March 2019

Abortusklinieken, en vooral hun bezoekers, hebben steeds vaker en heviger last van demonstranten die voor de deur staan, zo melden zij.

Joep Koornstra: 'Je mag zelf weten hoe je je kleedt, zelfs als een motorclub definitief is verboden'
When:28 March 2019

Gemeenten kunnen leden van verboden motorclubs niet dwingen hun hesje uit te trekken. Die leden kunnen bovendien gewoon een nieuwe club oprichten.

Joep Koornstra: 'Wet die motorclubs moet verbieden te vaag'
When:28 March 2019

Gemeenten kunnen leden van verboden motorclubs niet dwingen hun hesje uit te trekken. Die leden kunnen bovendien gewoon een nieuwe club oprichten.

Jan Brouwer: 'Justitie moet meer tijd steken in het individueel aanpakken van clubleden'
When:28 March 2019

De aanpak van criminele motorclubs in Nederland schiet tekort. Voor het verbieden van Outlaw Motorcycle Gangs(OMG) zijn regels nodig die sneller en eenvoudiger toe te passen zijn.

Jan Brouwer: 'Als je in Duitsland met een motorjasje loopt, word je direct bestraft'
When:27 March 2019

Voor het verbieden van Outlaw Motorcycle Gangs (OMG) zijn regels nodig die sneller en eenvoudiger toe te passen zijn. Ook moeten de gevolgen van een verbod veel beter worden uitgewerkt in de wet.

Herman Bröring: 'Juridisch gezien niks in te brengen tegen komst 45 windturbines in Drentse Mondengebied'
When:26 March 2019

Een verzoek om herziening van het besluit van de Raad van State om het licht op groen te zetten voor de aanleg van het windpark acht de hoogleraar bestuursrecht van de Rijksuniversiteit Groningen kansloos.

Gerrit Voerman: 'Baudet kon aansluiten bij actuele zaken: aanslag in Utrecht en recente klimaatcijfers'
When:21 March 2019

Thierry Baudet, de leider van Forum voor Democratie, is behendig in de ruimte gesprongen die tussen de VVD en de PVV is ontstaan.

Douwe Jan Elzinga: 'Winst Forum voor Democratie toont weeffout in ons politieke stelsel'
When:21 March 2019

De victorie van Forum voor Democratie maakt het scherper duidelijk dan ooit: er zit een weeffout in het bestuurlijk stelsel. Dat zegt hoogleraar staatsrecht in Groningen Douwe Jan Elzinga.

Gerrit Voerman: 'Forumkiezer kon zich goed vinden in de beslissing van Baudet'
When:20 March 2019

Sinds Forum voor Democratie in 2017 met twee zetels in de Tweede Kamer kwam, is de achterban sterk gegroeid. Bij de provincialestatenverkiezingen werd de partij zelfs de grootste.

Pim Geelhoed: 'Je kunt altijd herziening aanvragen, ook als je voor een strafbaar feit veroordeeld ben'
When:20 March 2019

De voortvluchtige crimineel Shahin Gheiybe (35) voert de strijd tegen de Nederlandse autoriteiten verder op. De voor poging tot moord veroordeelde Rosmalenaar laat vanuit Iran weten dat hij de zaak wil laten heropenen.

Alette Smeulers: 'Een terrorismeverdachte kan gemakkelijker en langer worden vastgehouden'
When:19 March 2019

Nog voordat Gökmen T., hoofdverdachte van de schietpartij in een Utrechtse tram, werd opgepakt, kondigde de politie al aan rekening te houden met een terroristisch motief. Hoe komt zo’n inschatting tot stand, en wat betekent dit in de praktijk?

Hans Vedder: 'In de VS kun je een gevangenisstraf krijgen voor het overtreden van de kartelwetgeving'
When:16 March 2019

Het is de schrik van de oliesjeiks én de Amerikaanse olie-industrie: antikartelwetgeving tegen de Opec, de organisatie van olie-exporterende landen. Het Amerikaanse Congres heeft opnieuw een 'Nopec'-wet in voorbereiding, die het manipuleren van de oliemarkt door de lidstaten van de Opec moet verbieden.

Carien de Jager: 'Financiële bijsluiters zijn maar beperkt effectief om consumenten te beschermen'
When:15 March 2019

Financiële bijsluiters bij complexe financiële producten zijn ongeschikt om consumenten te beschermen. De overheid verwacht er te veel van, zo concludeerde mr. dr. Carien de Jager in haar recente proefschrift.

Heinrich Winter: 'Prestige kan reden zijn dat veel geld in Groninger vliegveld wordt gestoken'
When:15 March 2019

Door het kleine aantal vluchten is het voor Groningen Airport Eelde moeilijk om het hoofd financieel boven water te houden. In 2017 werd weliswaar een winst van bijna 300.000 euro behaald, de jaren ervoor lag het verlies tussen een half miljoen euro en ruim 2 miljoen euro.

Jan Brouwer: 'Opsporing van strafbare feiten is voor burgemeesters betrekkelijk nieuw'
When:14 March 2019

Meerdere burgemeesters klagen dat hun ambtenaren door de privacywet geen gegevens over criminelen en hun bedrijven meer kunnen uitwisselen.

Michiel Herweijer: 'Forum Voor Democratie vult het gat op rechts in de politiek'
When:13 March 2019

Forum voor Democratie maakt veel mensen nieuwsgierig. Een frisse, nieuwe partij met een aansprekende leider in Thierry Baudet en een duidelijke boodschap die over lijkt te komen bij de kiezers.

Charlotte Pavillon: 'Vergeten me in te schrijven voor tentamen Europees recht'
When:11 March 2019

Charlotte Pavillon (39) studeerde vanaf 1997 eerst internationale betrekkingen en later rechten aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zij studeerde af in internationale betrekkingen in 2004 en in het Europees en internationaal recht met civiel effect in 2005.

Charlotte Pavillon: 'De kleine lettertjes zijn vaak een probleem, vooral als zij eenzijdig door een bedrijf zijn opgesteld'
When:11 March 2019

Mr. van de week is Charlotte Pavillon, hoogleraar privaatrecht, in het bijzonder consumentenrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen. Dinsdag 5 maart sprak zij haar oratie uit over sancties in het consumentenrecht.

Laura Peters: 'Als er geen bewijs is, kan de rechter niet anders'
When:08 March 2019

Niet zeker wie baby Jairo mishandelde, dus dan maar vrijspraak? De acht maanden oude baby overleed in 2010 nadat hij ernstig was mishandeld. Veel mensen kunnen niet begrijpen dat het gerechtshof nu tot een ander oordeel komt dan de rechtbank indertijd.

Gerrit Voerman: 'Het effect van verkiezingsaffiches is klein'
When:06 March 2019

Verschillende gemeenten weigerden hun aanplakborden tevoorschijn te halen voor de Provinciale Statenverkiezingen. Dat leidde tot ophef en verzet. Mogelijk speelt twijfel aan het nut van de borden mee.

Herman Bröring: 'De gaswinning leent zich bij uitstek voor een parlementaire enquête'
When:06 March 2019

Waarom heeft de veiligheid van Groningers zo weinig aandacht gehad? 'Dat is in de parlementaire enquête misschien wel de belangrijkste vraag', zegt hoogleraar bestuursrecht Herman Bröring.

Gerrit Voerman: 'Het maatschappelijk fundament van de VVD blijkt smal'
When:06 March 2019

Al jaren wordt interne kritiek binnen de VVD op quasi-nonchalante toon gesmoord. Bij diverse partijprominenten valt dit niet goed, sommigen vertrekken.

Ellen 't Hoen: 'Op zoek naar nieuwe modellen tegen de hoge medicijnprijzen'
When:02 March 2019

De dochter van de in 2013 vermoorde oud-politicus Els Borst heeft haar erfenis aangewend om een beloftevol kankermedicijn, dat van de Europese markt is verdwenen, op eigen kosten opnieuw te laten maken.

Wiene Van Hattum: ‘Levenslanggestraften houden het alleen vol door zich op een hobby te storten’
When:01 March 2019

Moet Willem Holleeder de rest van zijn leven achter de tralies doorbrengen? Vandaag komt het Openbaar Ministerie met een strafeis tegen hem. Verwachte eis: levenslang. Maar levenslang is in Nederland niet meer per se levenslang.

Jan Brouwer: 'Gemeentebesturen gedogen wel vaker onwettige gedragingen'
When:25 February 2019

Het Haagse gemeentebestuur heeft zich decennialang actief ingezet om de gedoogde vreugdevuren op de stranden te laten doorgaan. De gemeente regelt – en betaalt – sinds de jaren tachtig steeds meer.

Hans Vedder: 'Ik verwacht niet dat ACM overname Sandd door Postnl zal goedkeuren'
When:25 February 2019

De overname van Sandd door Postnl moet zorgen voor één groot, sterk postbedrijf. Postnl legt €130 miljoen neer voor Sandd en wil het bedrijf dan volledig integreren. Toch is deze overname nog niet zeker.

Annalies Outhuijse beantwoordt tien vragen aan Mr. Studenten
When:25 February 2019

Afgelopen week publiceerde Mr. Studenten een interview met mr. Annalies Outhuijse. Zij is meerdere malen in het nieuws geweest vanwege haar uitmuntende cijferlijst.

Laura Peters: 'De strafrechtketen is aan het vastdraaien'
When:21 February 2019

In een poging procedures te versnellen wil het Openbaar Ministerie vooraf met bekennende verdachten afspraken kunnen maken over de hoogte van de straf.

Martina Althoff: 'Met enkel het strafrecht loop je het risico dat uiteindelijk niemand zich begrepen voelt'
When:20 February 2019

Beledigd vanwege je huidskleur, weggepest als ondernemer en dan mogelijk een taakstraf krijgen als je jezelf verdedigt. Noodweer of eigenrichting?

Rianne Herregodts: 'Tuchtcolleges moeten meer zware zaken krijgen'
When:20 February 2019

De tuchtcolleges voor advocaten, accountants en artsen zouden meer van elkaar kunnen leren teneinde genoeg zware en principiële zaken voor de tuchtrechter te krijgen. Dat is een van de voornaamste conclusies in een onlangs gepubliceerd proefschrift van voormalig advocaat Rianne Herregodts.

Laura Peters: 'Oplossing overbelasting strafrecht: deals met verdachten'
When:19 February 2019

Ondermijnende criminaliteit staat boven aan de politieke agenda, maar juist op die misdaad is het strafrecht slecht toegerust, stelt wetenschapper Laura Peters vast. Zij pleit voor afspraken tussen verdachten en justitie, bezegeld door de rechter

Fokko Oldenhuis: 'Christelijke homobeweging heeft sterke zaak tegen opstellers Nashvilleverklaring'
When:18 February 2019

De christelijke homobeweging heeft een sterke zaak als ze een civiele rechtszaak begint tegen de opstellers van de Nashvilleverklaring. Die is ‘onnodig grievend’ en daarmee juridisch gezien over de schreef.

Douwe Jan Elzinga: 'Kamerlid Achraf Bouali (D66) potentieel chantabel door berisping'
When:18 February 2019

Kamerlid Achraf Bouali (D66) blijkt als diplomaat ernstig te zijn berispt. Dat maakt hem kwetsbaar volgens deskundigen.

Fokko Oldenhuis: 'Sekte moet aan banden'
When:18 February 2019

De Nederlandse overheid moet zich veel harder inspannen om misstanden bij sektes tegen te gaan. „We raken de grip kwijt”, stelt Fokko Oldenhuis, hoogleraar recht en religie aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Fokko Oldenhuis: 'Overheid moet in actie komen tegen sektes'
When:18 February 2019

Fokko Oldenhuis, hoogleraar recht en religie aan de Rijksuniversiteit Groningen, doet onderzoek naar sektes in ons land. Hij roept de overheid met klem op misstanden te signaleren en in te grijpen.

Adriaan Wierenga: 'Als justitie niet genoeg doet, zoek je als burgemeester naar alternatieven'
When:15 February 2019

De hele bestuurlijke gereedschapskist is inmiddels uitgeprobeerd in de strijd tegen de overlast van een kleine groep criminele asielzoekers uit veilige landen, die asielzoekerscentra terroriseren en diefstallen plegen. Maar steeds blijken maatregelen niet te werken, of worden ze illegaal verklaard.

Rianne Herregodts: 'Tuchtrecht gebaat bij meer zware en principiële zaken'
When:14 February 2019

Tuchtcolleges zouden er goed aan doen van elkaar te leren, zegt promovenda Rianne Herregodts. Wellicht biedt dat een oplossing voor de grootste uitdaging van de ­tuchtstelsels: het voor de tuchtrechter krijgen van genoeg zware en principiële zaken.

Fokko Oldenhuis: 'Ik kan mij voorstellen dat vereniging als Christen Queer route naar burgerlijke rechter omarmt'
When:14 February 2019

De uitingsvrijheid is niet onbegrensd. Maar waar ligt het punt dat iemand bij het uitdragen van z’n boodschap rekening moet houden met de gevoelens van anderen en moet inbinden? En is met de recente publicatie van de ‘Nashville-verklaring' die onder verwijzing naar de Bijbel oproept om de homoseksuele identiteit af te zweren dit punt gepasseerd?

Gerrit Voerman: 'Snel stijgend ledental van Forum voor Democratie uitzonderlijk'
When:12 February 2019

Forum voor Democratie is afgelopen jaar qua ledenaantal de vierde partij van het land geworden. De partij heeft nu bijna 31.000 leden. Dat blijkt uit het overzicht van de ledentallen dat het Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen (DNPP) van de Rijksuniversiteit Groningen jaarlijks publiceert.

Charlotte Pavillon: 'De zzp'er is een gewilde prooi, omdat daar het consumentenrecht omzeild kan worden'
When:11 February 2019

"Goedemiddag, ik bel u met een mooie aanbieding voor gunstige energietarieven, stoor ik u?" Wie als ondernemer ingeschreven staat bij de Kamer van Koophandel heeft ongetwijfeld ooit zo'n telefoontje gekregen. Via telemarketeers krijgen ondernemers een aantrekkelijke aanbieding voor gas en elektra, vaak op hun thuisadres.

Redmar Wolf: 'Met het stellen van doelen komt de inspiratie vanzelf'
When:11 February 2019

Redmar Wolf (52) studeerde Nederlands recht in Utrecht en fiscaal recht in Amsterdam.  Vervulde – als een van de laatsten – zijn dienstplicht als officier op de toenmalige Nederlandse legerbasis in Seedorf (Duitsland).

Redmar Wolf: 'Rechtstreekse betalingen aan de fiscus zijn nooit populair'
When:11 February 2019

Mr. van de week is Redmar Wolf. De advocaat van Baker McKenzie en hoogleraar Algemeen Belastingrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen hield zijn oratie over het betalen met data. Wolf is btw-specialist.

Rob Wertheim: 'Overheid heeft behoorlijke mate van vrijheid om marktconforme grondprijzen te vragen'
When:10 February 2019

In de polder tussen Almere en Zeewolde loopt een internationaal bejubeld experiment: honderden particulieren bouwen er samen hun eigen dorpjes, zonder tussenkomst van een projectontwikkelaar. De bouwrevolutie gaat met horten en stoten: deze week verdubbelde de gemeente plotseling de grondprijs.

Michiel Herweijer: 'De provincie is in hoge mate nodig'
When:05 February 2019

Hef de provincies op, zegt hoogleraar Michiel de Vries (oud-Harlinger). Niet doen, regeert hoogleraar Michiel Herweijer, docent in Leeuwarden. Ze zijn allebei hoogleraar bestuurskunde.

Berend Roorda: 'Je moet je dus aan de wet houden. Ook aan de Leerplichtwet'
When:02 February 2019

De klimaatdemonstraties van leerlingen onder schooltijd waaien over naar Nederland. Scholen gaan er verschillend mee om. Sommige scholen willen protestfoto’s zien.

Hans ter Haar: 'Hoorcolleges spelen een cruciale rol in ons onderwijs'
When:01 February 2019

Als student kun je tegenwoordig aan de meeste universiteiten je colleges online volgen of terugkijken. Handig als je een keer ziek bent, maar aan de Rijksuniversiteit Groningen zien ze dat studenten vaker wegblijven uit de collegezaal en de lessen bingewatchen voor de tentamenweek.

Huub Willems: 'Ik zou niet graag in schoenen van bestuurders en commissarissen failliet Imtech staan'
When:30 January 2019

Ruim vier jaar na het faillissement van Imtech slepen gedupeerde beleggers veertien bestuurders en commissarissen van het installatiebedrijf voor de rechter. De beleggers vinden dat bestuurders en toezichthouders aandeelhouders hebben misleid en stellen hen daarvoor aansprakelijk.

Gerrit van der Veen: Nog geen dwangsom voor Nederlandse staat in Urgendazaak
When:29 January 2019

De Nederlandse staat gaat de door de rechter opgelegde reductie van CO2-uitstoot in 2020 niet halen. In een zaak die milieuorganisatie Urgenda had aangespannen legde de rechter een afname van 25 procent op. Die uitspraak hield in hoger beroep stand.

Redmar Wolf: Kun je belasting heffen over data?
When:29 January 2019

Radio 1-programma Focus interviewde Redmar Wolf, fiscaal advocaat bij Baker en McKenzie in Amsterdam en Hoogleraar Algemeen Belastingrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij hield zijn oratie over data, en dan vooral, kun je ook belasting heffen over data?

Hans ter Haar: 'Afschaffen, die onlinecolleges'
When:29 January 2019

Onlinecolleges zijn handig, maar ze stimuleren een zwakke vorm van kennisverwerving en zouden daarom moeten worden afgeschaft. Dat vindt Hans ter Haar, docent notarieel recht en genomineerd voor Docent van het Jaar.

Pim Geelhoed: 'Als in verzoek het woord terrorisme voorkomt staat niets samenwerking tussen Europese landen in de weg'
When:25 January 2019

Een kleine week na de uitzetting van journalist Ans Boersma door Turkije, blijft veel onduidelijk over de omstandigheden, en over haar ex-vriend Aziz.

Marcel Brus: 'Erkenning VS van Juan Guaidó als president Venezuela wel erg prematuur'
When:24 January 2019

Rusland heeft de erkenning door de regering-Trump van Juan Guaidó als president van Venezuela veroordeeld als een schending van het internationaal recht en inmenging in de binnenlandse aangelegenheden van een soevereine staat.

Rianne Herregodts: 'Tuchtrechter beoordeelt vaktechnische kwaliteit advocaten niet sterk'
When:24 January 2019

Op 24 januari promoveerde Rianne Herregodts, universitair docent aan de Rijksuniversiteit Groningen op het proefschrift Gemeenschappelijke normen voor vertrouwensberoepen.

Heinrich Winter: 'Je hebt als overheid afspraken met de burgers gemaakt, hou je daar dan aan'
When:23 January 2019

Hoogleraar Bestuurskunde Heinrich Winter van de Rijksuniversiteit Groningen herkent en begrijpt de frustraties van omwonenden van luchthavens in Rotterdam en Limburg.

Kai Lindenberg: 'Niet duidelijk of de wet bij ontucht hetzelfde moet worden uitgelegd als bij verkrachting'
When:22 January 2019

De rechtbank Limburg heeft een 55-jarige man uit Kerkrade veroordeeld voor het seksueel binnendringen van minderjarige meisjes, terwijl hij nooit fysiek contact had met zijn slachtoffers.


Berend Roorda: 'Burgemeesters bleken onvoldoende bekend met de spelregels van demonstraties'
When:22 January 2019

Kick Out Zwarte Piet wilde in november vorig jaar bij 18 sinterklaasintochten actievoeren. Dat mislukte op de meeste plekken, ondanks een 'bijkans heilig' demonstratierecht. Wat ging er fout?

Gijsbert Vonk: 'Begrippen als tegenprestatie, vrijwilligerswerk en sociale reïntegratie lopen in de praktijk door elkaar'
When:21 January 2019

Gemeenten moeten strenger optreden als niet voldaan wordt aan de bijstandseisen, vindt de staatssecretaris. Wethouders zijn boos. 'Met kortingen dreigen is flauwekul.'

Michelle Bruijn: 'Dreiging van Almelose burgemeester om pand zes maanden te sluiten niet redelijk'
When:16 January 2019

Moet een gezin met vijf kinderen verhuizen wegens 95 gram hennep? Daarover moet de rechter deze maand oordelen. Volgens de woningcorporatie en de gemeente Almelo is een gedwongen verhuizing onvermijdelijk.

Michelle Bruijn: 'Als burgemeester werkelijk woning wil sluiten, gebruikt hij zijn bevoegdheid verkeerd'
When:16 January 2019

De rechtbank moet gaan beslissen of de Almelose vrouw met haar vijf kinderen hun huis moeten verlaten vanwege een overtreding van de Opiumwet. De corporatie Beter Wonen is niet van plan over haar hart te strijken. Burgemeester Arjen Gerritsen zal evenmin ingrijpen.

Brigit Toebes: 'Zo’n invloedrijke organisatie als de World Medical Association is ongelooflijk belangrijk'
When:16 January 2019

De KNMG is na een lidmaatschap 71 jaar uit de World Medical Association gestapt. Een stap met grote impact, zeggen deskundigen.

Marc Hertogh: 'Ambtenaren van het ministerie proberen regelmatig de inhoud van WODC-onderzoeken te beïnvloeden'
When:15 January 2019

Het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) van het ministerie van Justitie en Veiligheid komt op grotere afstand te staan van het departement. Het krijgt huisvesting in een eigen gebouw en de onafhankelijke positie van het instituut wordt verbeterd.

Marc Hertogh: Eindoordeel over onafhankelijkheid WODC
When:15 January 2019

Loopt het onderzoeksinstituut van het ministerie van Justitie en Veiligheid aan de leiband van het departement, of kan het onafhankelijk zijn werk doen? De commissie die zich over die vraag heeft gebogen spreekt zich dinsdag uit.

Femke de Vries: 'De btw-loterij'
When:13 January 2019

De kans is groot dat u net als ik behoort tot die paar miljoen Nederlanders die dachten de jackpot van de Oudejaarsloterij te winnen. Hopelijk bent u inmiddels bekomen van de teleurstelling.

Fokko Oldenhuis: 'Artikelen 'Nashville' ontkennen bestaansrecht homo’s en transgenders. Dat heeft mij als gelovig mens geraakt'
When:12 January 2019

Hoe je ook aankijkt tegen de Nashvilleverklaring: wat zeggen de zeer felle reacties over Nederland? En maakt dat een kans, een strafrechtelijke vervolging van de initiatiefnemers?

Fokko Oldenhuis: 'Van der Staaij heeft op één dag alle respect verloren dat hij in jaren heeft opgebouwd'
When:08 January 2019

Fokko Oldenhuis, hoogleraar recht en religie in Groningen, denkt dat het openbaar ministerie niet snel een strafzaak zal beginnen tegen de opstellers van de Nashvilleverklaring. Maar de burgerlijke rechter kan wel de tekst van artikel 7 en 12 onzorgvuldig noemen.

Michelle Bruijn: 'In heel Nederland worden steeds meer woningen gesloten door burgemeesters'
When:07 January 2019

De Utrechtse burgemeester Jan van Zanen heeft de afgelopen jaren fors meer woningen gesloten vanwege drugs dan de jaren ervoor. Bleef het in 2015 bij vijf woningen en in 2016 bij één, daarna volgde een forse stijging.

Fokko Oldenhuis: 'Een predikant hoort een lam te zijn en geen wolf'
When:07 January 2019

Het OM gaat de Nashvilleverklaring beoordelen op strafbaarheid en er zijn aangiftes gedaan. Aangifte doen wegens discriminatie heeft weinig zin, denkt hoogleraar recht en religie Fokko Oldenhuis.

Jan Brouwer: 'Supersnelrecht tijdens Oud en Nieuw is er alleen om de publieke opinie te bevredigen'
When:07 January 2019

Net nu de roep om hardere maatregelen tegen relschoppers tijdens Oud en Nieuw steeds luider wordt, blijkt het supersnelrecht definitief mislukt. Dit jaar was er nog maar één zitting, en ook na de twee voorgaande jaarwisselingen werd het nauwelijks nog toegepast.

Albertjan Tollenaar en Herman Bröring: 'Gemeente had vuren Scheveningen niet mogen toestaan'
When:05 January 2019

De gemeente Den Haag had de bouwers van de vreugdevuren op de stranden van Scheveningen en Duindorp hiervoor een officiële vergunning moeten laten aanvragen. De constructie waarbij werd gewerkt met alleen een convenant – afspraken tussen beide partijen – kan niet door de beugel.

Herman Bröring: 'Als de Raad van State de zaak terug verwijst naar het bestuur wordt het spannend'
When:05 January 2019

De rijksoverheid weigert opnieuw de miljoenensubsidie voor Windpark N33 bij Meeden en Veendam in te trekken. Ondanks dat projectontwikkelaars hun zaken niet tijdig voor elkaar hebben.

John Morijn: 'Kiezer zou op de hoogte moeten worden gebracht van samenwerking tussen EU-partijen'
When:01 January 2019

Nederlandse partijen werken in Europa met andere samen. Het is belangrijk te weten hoe dat zit, betoogt John Morijn.

Björn Hoops: 'Overheden gooien miljoenen weg met slecht grondbeheer'
When:28 December 2018

Afspraken maken over snippergroen, kleine stukjes grond, is misschien niet sexy, maar kan overheden miljoenen besparen, schrijft Björn Hoops.

Björn Hoops: 'Widerruft die Bewilligungen für den Kohle-Abbau!'
When:26 December 2018

Die fortgesetzte Braunkohleförderung fügt den Ökosystemen beträchtlichen Schaden zu. Es gibt aber einen Ausweg: Das Bundesberggesetz muss von Juristen umweltfreundlicher interpretiert werden, außerdem sollte Klimaschutz darin Einzug halten.

Redmar Wolf: 'Er wordt wel wat gemord over de btw-verhoging, maar het Binnenhof staat nog niet echt vol'
When:24 December 2018

Stijgende prijzen, vollere schatkist: de btw viert zijn vijftigste verjaardag. Druk zal het niet worden op het verjaardagsfeestje van de belasting toegevoegde waarde, 1 januari. Met een hoop administratie voor ondernemers en prijsstijgingen voor consumenten maak je weinig vrienden.

Redmar Wolf: Rapport over btw-nummer eenmanszaken en zzp’ers naar Tweede Kamer
When:20 December 2018

Het rapport van de commissie van deskundigen over het burgerservicenummer in het btw-nummer voor eenmanszaken en zzp’ers, alsmede de reactie van de Autoriteit Persoonsgegevens, is door de Staatssecretaris van Financiën naar de Tweede Kamer gestuurd.

Laura Peters: 'Medewerking van verdachten verlicht werkdruk rechtbanken'
When:17 December 2018

Het moet mogelijk worden dat criminelen en justitie nog voor een zitting onderhandelen, bijvoorbeeld een bekentenis in ruil voor een lagere straf. Het zou de werkdruk in de rechtbanken verlichten, zegt de Groningse onderzoeker Laura Peters.

Laura Peters: 'Justitie, sluit deal met crimineel'
When:13 December 2018

Waar in landen om ons heen volop onderhandeld wordt met criminelen over hun straf, is dat in Nederland taboe. Begin er direct mee, betoogt Groningse onderzoeker Laura Peters.

Marnix Wallinga: 'Spanning tussen EU-beleggingsregels en burgerlijk recht'
When:11 December 2018

Doordat er op Europees niveau beleggersbeschermingsregels zijn ingevoerd, ontstaat er spanning in het nationaal burgerlijk recht. Dat concludeert onderzoeker Marnix Wallinga in zijn proefschrift.

Fokko Oldenhuis: 'Juist een kerk moet opening van zaken geven, maar daar zijn de Jehovah’s niet zo heel bedreven in'
When:07 December 2018

Naar aanleiding van aangiften van seksueel misbruik heeft de politie panden van de Jehovah’s Getuigen doorzocht. Vorig jaar zomer bleek dat daders van seksueel misbruik binnen de zeer gesloten gemeenschap met zo’n dertigduizend leden te makkelijk wegkomen.

Saskia Peters: 'Onbedoeld zeg je tegen werkgevers: zo'n vast contract is eigenlijk een heel ding, weet je zeker dat je dit wilt doen?'
When:04 December 2018

De harde kritiek op het kabinetsplan om de proeftijd voorafgaand aan een vast arbeidscontract op te schroeven naar vijf maanden, heeft regeringspartijen aan het twijfelen gebracht. Tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer lieten wetenschappers, arbeidsmarktjuristen en kantonrechters geen spaan heel van de proeftijdverlenging.

Saskia Peters: 'De zzp-ontsnappingsmogelijkheden worden aantrekkelijker'
When:03 December 2018

De nieuwe arbeidsmarktwet is een deeloplossing. Zonder maatregelen tegen schijnzelfstandigheid en een oplossing voor de prijzige loondoorbetaling van zieke werknemers zal het duurder maken van flexwerk niet leiden tot meer vaste contracten.

Dimitry Kochenov: 'There Are Ways to Minimize Ethnic Discrimination in Latvia by Makinh Latvian “Non-Citizens” EU Citizens'
When:09 November 2018

In a large interview to Baltnews on citizenship, statelessness and the promise of EU citizenship in the Baltics, Dimitry Kochenov explained how the holders of the “non-citizen” passport of Latvia — a de facto nationality of remarkably low quality reserved in the country exclusively for the ethnic minorities — Belorusians, Jews, Russians and Ukrainians —could see their legal status upgraded to the Citizens of the European Union via a unilateral declaration of the Latvian Republic.

Rosalie Koolhoven: 'Uber kan zeggen dat het niet verantwoordelijk is voor zijn chauffeurs'
When:02 November 2018

In de rechtszaak tegen Jasmin M. (22), de Uberchauffeur die vorig jaar de 22-jarige Mare Welkers doodreed, bleek deze week dat Uber zich goeddeels aan zijn verantwoordelijkheden kan onttrekken. Hoe komt dit? En worden het bedrijf en zijn chauffeurs wel genoeg gecontroleerd? Rosalie Koolhoven, universitair docent aan de faculteit Rechtsgeleerdheid van de Rijksuniversiteit Groningen, acht in de Volkskrant de kans dat de rechter Uber mede-aansprakelijk stelt voor strafbare feiten die door een chauffeur zijn gepleegd klein.

Brigit Toebes: 'Wat helpt is dat de sigaret helemaal verdwijnt uit de belevingswereld van kinderen'
When:18 October 2018

Als het aan staatssecretaris Paul Blokhuis ligt, rookt in 2040 geen enkele jongere én geen enkele zwangere vrouw in Nederland meer een sigaret. Het aantal rokers onder de volwassen bevolking moet dan afgenomen zijn van 23 tot ‘slechts’ 5 procent. Op de tafel bij staatssecretaris Blokhuis ligt nu al een omvangrijk pakket aan plannen en maatregelen. ‘Het effect van het verhogen van de prijs is het duidelijkst aangetoond’, zegt hoogleraar gezondheidsrecht Brigit Toebes in de Volkskrant.

Willem Bantema en Herman Bröring: 'Handhaving rookverbod is belangrijk, maar wordt overschat'
When:26 September 2018

De gemeenteraad van Groningen beslist woensdag over het voorstel om roken te verbieden in delen van de publieke ruimte. Hoe effectief is zo’n verbod? Hoe zinvol is een rookverbod, als de handhaving beperkt blijft tot informatieborden en vriendelijke oproepen? 'Handhaving is belangrijk, maar de norm is belangrijker', stelt rechtssocioloog Willem Bantema, die in 2016 aan de Rijksuniversiteit Groningen promoveerde op de naleving van het rookverbod in cafés, in het Dagblad van het Noorden. Hoogleraar bestuursrecht Herman Bröring: 'Het is een manier om mensen te overreden om zich aan de sociale norm te houden.'

Brigit Toebes: Rechtszaak Menzis tegen AstraZeneca past in ‘hoognodige discussie over ethiek farmaceuten’
When:20 September 2018

Zorgverzekeraar Menzis klaagt de Brits-Zweedse farmaceut AstraZeneca aan, omdat het bedrijf in de ogen van de zorgverzekeraar onterecht vasthield aan een patent. Hierdoor bleef de prijs van een medicijn tegen psychoses jarenlang veel te hoog, wat de zorgverzekeraar in totaal ruim 4 miljoen euro extra heeft gekost. ‘Wat deze zaak laat zien, is dat er echt een beweging op gang komt die de moraal en de ethiek van de farmaceutische bedrijven ter discussie stelt’, zegt Birgit Toebes, adjunct hoogleraar Internationaal Gezondheidsrecht  in de Volkskrant.

Willem Bantema: 'Online handhaven? De burgemeester is tandeloos'
When:14 September 2018

Burgemeesters weten nog altijd niet precies wat ze aan moeten met online-provocaties die kunnen escaleren op straat. 'Ergens is dat gek, want de fysieke wereld en online zijn volledig met elkaar verweven geraakt', zegt voormalig RUG-onderzoeker Willem Bantema van de onderzoeksgroep Cybersafety.

Hans Engels: 'Ik heb veel zin om aan de slag te gaan in de prachtige gemeente Loppersum'
When:03 September 2018

Hans Engels is maandagavond door commissaris van de Koning René Paas benoemd tot waarnemend burgemeester van de gemeente Loppersum, zo meldt RTV Noord. Hij volgt Albert Rodenboog op die eerder dit jaar na vijftien jaar afscheid nam als burgemeester. Engels is lid van D66 en zit namens deze partij ook in de Eerste Kamer. Ook is hij universitair hoofddocent Staatsrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Hans Engels: 'Ambtelijke organisaties van kleinere gemeenten zijn kwetsbaar'
When:09 July 2018

De fracties in de Eerste Kamer stonden maandagavond tijdens het debat over de gemeentelijke herindelingen uitgebreid stil bij de herindeling van Groningen, Haren en Ten Boer. Hans Engels woont en werkt in Groningen en is D66-fractievoorzitter in de Senaat en woordvoerder op het gebied van herindelingen. Tevens is hij hoogleraar Decentraal Bestuur is aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zijn partij staat pal achter het besluit van minister Ollongren, zo zegt hij op RTV Noord.

Hans Engels fractievoorzitter D66 in Eerste Kamer
When:27 June 2018

Hans Engels uit Paterswolde is de nieuwe fractievoorzitter voor D66 in de Eerste Kamer. Engels is daarnaast universitair hoofddocent staatsrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen en bijzonder hoogleraar gemeenterecht/gemeentekunde aan de Universiteit Leiden, zo meldt RTV Drenthe.

Edwin Woerdman explains CO2 price increase on national radio
When:29 May 2018

In an interview on the Dutch national radio ('BNR Nieuwsradio', 29 May 2018) Prof. dr. Edwin Woerdman explains on the basis of supply and demand why the price of CO2 emission rights is increasing. He also commented upon the possibility for private individuals to use emission rights as an investment tool.

Jan Brouwer: 'Kans op verbod Satudarah heel groot'
When:08 May 2018

Het zou zomaar kunnen dat motorclub Satudarah binnenkort verleden tijd is. "Ik schat de kans op een verbod heel groot", zegt Jan Brouwer, hoogleraar recht en samenleving aan de Rijksuniversiteit Groningen, op RTL Nieuws. Volgens Brouwer is er binnen Satudarah - nog meer dan bij Bandidos - een 'substantieel patroon van strafbare feiten' waarneembaar.

Marie Elske Gispen: ‘Ik drukte op verzenden en zat in de auto naar Groningen’
When:07 May 2018

Vier maanden voordat jurist Marie Elske Gispen haar promotieonderzoek bij oude rot Jenny Goldschmidt afrondde, had ze al een nieuwe baan. De Rijksuniversiteit Groningen wilde haar graag hebben als postdoctoraal onderzoeker bij een groot onderzoek naar de tabaksindustrie en kinderrechten. Universiteitsblad DUB van Universiteit Utrecht publiceerde een artikel over de onderzoekscarrière van 'jonge honden'.

Nynke Vellinga: 'Wer ist für Unfälle verantwortlich die von automatisierten Fahrzeugen verursacht werden?'
When:23 April 2018

Selbstfahrende Fahrzeuge und Automatisierung sind nur eines von vielen Themen, denen am zweiten Tag der Transport Research Arena 2018 in Wien nachgegangen wurde. Die Automatisierung des Verkehrs betrifft aber Bahn-, Fracht- und Individualverkehr gleichermaßen. Nynke Else Vellinga von der Reichsuniversität Groningen geht in ihrer Forschungsarbeit diesem zentralen Aspekt der Automatisierung nach.

Armin Vorsselman over Besluit mijnbouwschade: 'Vraag of ruimhartigheid ook echt wordt waargemaakt'
When:15 April 2018

Steeds maar weer beeft de aarde in Groningen. Mr. sprak drie advocaten die zich bezighouden met de juridische aspecten van de aardbevingsproblematiek. Wat voor zaken krijgen zij voorgelegd en welke rechtsgebieden komen daarbij aan bod?

Brigit Toebes: 'Mensenrechten verplichten farmabedrijf transparant te zijn over prijzen'
When:11 April 2018

Op vragen waarom sommige geneesmiddelen zo hoog geprijsd zijn, wijzen farmabedrijven op kostbaar onderzoek dat verloren gaat omdat lang niet elk onderzoek een succesvol geneesmiddel oplevert. Deze standpunten overtuigen pas als de farmabedrijven transparant zijn over hun investeringen en hun kosten. Er bestaan (genoeg) saillante voorbeelden om het ondernemen van farmabedrijven kritisch te bekijken. Adjunct hoogleraar rechtsgeleerdheid Brigit Toebes en advocaat Jan-Koen Sluijs schreven een opinie in het FD.

Brigit Toebes: 'In Japan hebben ze zelfs straten gearceerd waar je niet meer mag roken'
When:09 April 2018

Dat roken ongezond is weten we al lang, tot voor kort was het aan een ieder hier rekening mee te houden of niet. Al in 2008 werd het rookverbod voor de horeca ingevoerd, maar dat belette de roker niet veelvuldig gebruik te maken van de aanwezige rookruimten. Afgelopen week besloot het kabinet ook deze ruimten te verbieden. Brigit Toebes, hoogleraar Internationaal Gezondheidsrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen, sluit zich hierbij aan. Ze zegt op Metronieuws: 'Het verdrag verplicht tot effectieve bescherming tegen de blootstelling aan tabaksrook en een rookruimte voldoet hier niet aan.'

Michel Vols: 'Mensen uit omgeving Rotterdam en Den Haag ervaren vaker overlast'
When:14 March 2018

In gemeenten in het zuiden van Zuid-Holland worden relatief gezien de meeste boetes voor woonoverlast uitgeschreven. In de top 10 van gemeenten met het hoogste aantal boetes per 10.000 inwoners staan maar liefst acht gemeenten uit de regio Den Haag/Rotterdam. Dat verbaast adjunct hoogleraar Openbare-orderecht Michel Vols van de Rijksuniversiteit Groningen niet, zo zegt hij op RTL Nieuws.

Brigit Toebes: 'Alle overheidslagen hebben plichten in het kader van tabaksontmoediging'
When:06 March 2018

Gemeenten zijn al zes jaar verantwoordelijk voor rookontmoediging. Dat heeft weinig opgeleverd, ontdekte Onderzoeksredactie Tabak. Nu begint men warm te lopen voor het idee van de rookvrije generatie. Maar ook de plannen daarvoor zijn niet erg concreet.

Jonida Milaj-Weishaar: 'Will We Get Back Control of our Data?'
When:01 March 2018

The EU legislator promised to give us back the control on our data but does this mean that as of 25 May 2018, when the General Data Protection Regulation (GDPR) becomes fully binding, we will be the masters of our own data?

Vijf vragen aan Edwin Woerdman over de emissiehandel
When:23 February 2018

In een paar zinnen uitleggen wat ETS is en hoe het precies werkt is lastig. In plaats daarvan kiezen we voor wat verdieping. Vijf vragen dus, aan Hoogleraar Markten en Regulering Edwin Woerdman. Lees de antwoorden op Green Choice.

Brigit Toebes: 'Met het oog op het kinderrechtenverdrag doet de overheid te weinig om roken te ontmoedigen'
When:22 February 2018

‘De tabaksindustrie is crimineel’, zegt RUG-alumna en strafadvocate Bénédicte Ficq. ‘Als we het erover eens zijn dat je in de buurt van een baby niet moet roken, ook niet in huis, hoe ga je dan handhaven? Komt de politie bij je thuis? Hoe ver wil je gaan?’, zegt hoogleraar internationaal gezondheidsrecht Brigit Toebes. Lees het artikel 'Roken en recht' in Broerstraat 5.

Brigit Toebes: 'Aangifte nog niet geleid tot vervolging tabaksproducenten, er is wel degelijk wat gewonnen'
When:22 February 2018

Het OM ziet met de huidige regels geen mogelijkheden voor een kansrijke vervolging van tabaksproducenten. Tegelijkertijd stelt justitie dat roken dodelijk is en het ontwerp van sigaretten daar aan bijdraagt. Daarmee legt het OM de bal weer bij de overheid, zegt Brigit Toebes, hoogleraar Internationaal Gezondheidsrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen, tegen de NOS.

Brigit Toebes: 'Drie jaar geleden hadden we het nog over rechten van de roker, nu over zaken als rechten van het kind'
When:21 February 2018

Het Openbaar Ministerie (OM) besluit donderdag of er strafrechtelijk onderzoek wordt ingesteld naar aanleiding van een aangifte tegen de tabaksindustrie.In de aangifte wordt de tabaksindustrie onder meer beschuldigd van zware mishandeling, opzettelijke benadeling van de gezondheid en valsheid in geschrifte. Hoeveel kans van slagen heeft de aangifte? Brigit Toebes, adjunct-hoogleraar Internationaal Gezondheidsrecht, heeft de maatschappelijke beweging tegen roken in kracht en hevigheid zien toenemen, zo zegt zij op nu.nl.

Herman Bröring over windmolenparken: 'Rijk heeft Veenkoloniën in de steek gelaten'
When:21 February 2018

De plaatsing van 45 windmolens in de Drentse Monden en het Oostermoergebied gaat door. Dat heeft de Raad van State woensdagochtend geoordeeld.

Hans Engels: 'Taken en verantwoordelijkheden van waarnemer precies hetzelfde als die van burgemeester'
When:20 February 2018

Elf van de twintig gemeenten in onze provincie hebben een waarnemend burgemeester. Heeft een waarnemer een andere rol dan een burgemeester? Nee, is het heldere antwoord van Hans Engels, hoogleraar Staatsrecht en Eerste Kamerlid voor D66. 'Het verschil zit hem met name in de manier van aanstellen', zegt hij op RTV Noord.

Willem Bantema: 'Sociale druk voor niet-rokers om zich in rookruimtes te begeven nooit onderzocht'
When:13 February 2018

Het is gedaan met de rookruimtes in café's en restaurants. Het hof baseert zich bij de uitspraak mede op een onderzoek van voormalig RUG-onderzoeker Willem Bantema.

Hans Engels: 'Ingrijpen Sint-Eustatius geeft aan dat de situatie ernstig is'
When:12 February 2018

Voor het eerst sinds de jaren vijftig heeft het Rijk met een wet ingegrepen in het lokale bestuur. Op Sint-Eustatius maakt het bestuur zich schuldig aan ‘grove taakverwaarlozing’. De maatregel is ‘heel bijzonder’, zegt Hans Engels, hoogleraar recht ­decentrale overheden op SC Online.

Brigit Toebes: 'Overheid neem verantwoordelijkheid zodat kinderen niet gaan roken'
When:10 February 2018

De steun voor de aangifte van advocate Benedicte Ficq tegen de tabaksindustrie is verder gegroeid. Want na een aantal ziekenhuizen, maakten deze week ook de gemeenten Amsterdam en Utrecht bekend de aangifte te zullen steunen. Hoogleraar internationaal gezondheidsrecht Brigit Toebes denkt dat tabaksaccijns een effectief middel is om de consumptie terug te dringen, maar de voorgenomen beperkte prijsverhoging lijkt niet effectief in het licht van ervaringen elders,m zo zegt ze in Nieuwsweekend op Radio 1.

printView this page in: Nederlands