Skip to ContentSkip to Navigation
About usFaculty of LawActueelIn the media

In the media

in the media
Hans Vedder: 'Alleen al zo'n lichtknopje, daar zit de Europese Unie achter'
When:18 May 2019

Overal in huis heb je te maken met EU-regels. Van je telefoon tot het etiket op een pak melk. Hoogleraar Hans Vedder legt uit hoe de EU zich in je huis bevindt.

18 mei 2019 12:14
Gijsbert Vonk: 'Gemeenten lozen een deel van de eigen verantwoordelijkheid naar zorgaanbieders'
When:18 May 2019

Burgers die naar de rechter stappen in een conflict met hun gemeente over hulp en ondersteuning voor ouderen of mensen met een chronische ziekte, krijgen vaak gelijk.

Gijsbert Vonk: 'Uiteindelijk worden wel je voorzieningen afgenomen en is de rechter je grote bondgenoot'
When:18 May 2019

Het klonk als een heel goed verhaal. Mensen met een beperking helpen, zodat ze langer thuis kunnen blijven wonen. Een gezelschapshond, aangepast vervoer, extra handen in de huishouding.

Gohar Karapetian to speak at info session on EU Election at St. Maarten House
When:13 May 2019

St. Maarten House in The Hague will host an information session with candidates for the European Union Parliament election on Friday, May 17. Citizens of the EU vote for their new Members of the European Union Parliament from May 26 to 29.

Wouter Burgerhart: Waarde speculatiegrond bij erfenis onduidelijk. 'Koper heeft waarde met aankoop in feite zelf bepaald'
When:13 May 2019

Steeds meer erfgenamen komen in de nalatenschap van een overleden familielid kleine kavels landbouwgrond tegen. De overledene heeft ze gekocht om mee te speculeren, vaak tegen hoge bedragen. Bij de erfbelasting leidt dat tot een discussie over de waarde van de grond.

Jan Brouwer: 'Dwangsom lijkt stand te houden bij rechter, efficiënt middel tegen drugsdealers en ondermijning'
When:11 May 2019

Voor het eerst heeft een rechter beslist dat een drugsdealer een dwangsom moet betalen. Ermelo heeft een landelijke primeur. Het gaat om een dealer die 5.000 euro moet neertellen vanwege het herhaaldelijk dealen van cocaïne en de drug GHB.

Stefan Keukenkamp 11-05-19, 07:01 Laatste update: 11:14
Gerrit Voerman: 'Slechte verkiezingsresultaten hebben de SP nostalgisch gemaakt naar het verleden'
When:08 May 2019

In een harde campagnespot valt de SP Frans Timmermans aan. De tijd van ‘Stem voor’ lijkt voorbij. Met het opvallend harde spotje voor de Europese verkiezingen keert de SP terug naar twee oude partijtradities.

Michel Vols en Laurent Jensma ontwikkelen website voor online advies bij burenoverlast
When:07 May 2019

Ervaart u regelmatig overlast van uw buren, maar weet u niet wat u daar aan kunt doen? Juristen van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) maakten een website met adviezen.

Michel Vols en Laurent Jensma: 'Je blijft anoniem als je een melding doet op website overlastadvies'
When:06 May 2019

Drijven jouw buren je soms tot waanzin, maar weet je niet wat je aan de overlast kan doen? Juristen van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) hebben een website gemaakt, met adviezen.

Michel Vols: 'Kans op oplossing conflict is een soort postcodeloterij'
When:06 May 2019

Al jaren knetterende ruzie met de buren vanwege de harde muziek en lijkt er geen einde te komen aan het conflict? De Rijksuniversiteit Groningen geeft sinds maandag gratis juridisch advies op de website overlastadvies.nl.

Michel Vols en Laurent Jensma: 'Website overlastadvies is instrument waar maatschappij echt wat aan heeft'
When:06 May 2019

Wordt de herrie van je buren je te veel? Zijn de geuren uit het buurraampje niet meer te harden? Weet je niet wat je daartegen kunt doen? De RUG geeft gratis juridisch advies.

Michel Vols: 'We zien dat woonoverlast de enige vorm van overlast is die toeneemt over de jaren'
When:05 May 2019

Stel, je hebt een buurman of -vrouw met psychiatrische problemen die overlast veroorzaakt. Harde muziek, scheldkanonnades, overduidelijke verslavingsproblematiek en ga zo maar door. Je probeert afspraken te maken, in contact te blijven, maar niks helpt.

Michel Vols: 'Het is interessant om te kijken wat voor soort overlast in welke gemeente voorkomt'
When:04 May 2019

Vuilnis in de tuin, poep op de auto en lek gestoken banden. Buren maken elkaar het leven soms zuur. In veel gevallen is het veelgegeven advies 'praat erover' geen oplossing meer, zegt Michel Vols, hoogleraar Openbare Orde en Veiligheid.

Jan Brouwer: 'Als overheid en organisatie sta je toe dat mensen de uitoefening van grondrechten frustreren'
When:01 May 2019

Zonder de inzet van een politiecordon kon de veiligheid van de organisatie en deelnemers aan de Nacht van de Vluchteling niet worden gegarandeerd. Dat zegt Mieke Damsma, burgemeester van Midden-Drenthe.

Jan Brouwer: 'Laat dominee Steven Anderson gewoon komen, pleegt hij strafbare feiten dan kun je hem arresteren'
When:01 May 2019

De Amerikaanse dominee Steven Anderson komt niet naar Nederland en de rest van het Schengengebied. Dat schrijft staatssecretaris Harbers woensdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Gerard Ritsema van Eck: 'Stel verdachte vlucht woning in, moet agent dan achtervolging onderbreken om camera uit te zetten?'
When:29 April 2019

De politie krijgt meer bodycams, maar hoe zit het dan met de privacy? De politie maakt zich veel te gemakkelijk af van de privacyvragen die het gebruik van bodycams oproept, vindt RUG-onderzoeker Gerard Ritsema van Eck.

Douwe Jan Elzinga: 'De kans dat Otten door een gecoördineerde actie niet gekozen wordt is klein'
When:26 April 2019

Niets aan de hand. Dat was eerder deze week de houding van Thierry Baudet, voorman van Forum voor Democratie, nadat zijn partijgenoot en medeoprichter Henk Otten in een weekendkrant had laten weten dat de stijl van Baudet niet altijd de zijne is.

Jan Brouwer: 'Door naar dit soort noodmaatregelen te grijpen, stigmatiseer je moslimkinderen op islamitische scholen'
When:24 April 2019

Een door de Nederlandse overheid gefinancierde school heeft een oud-bestuurder die jubelend sprak over Islamitische Staat. Er komen dubieuze predikers over de vloer. De schoolleiding heeft volgens de AIVDbanden met een terroristische organisatie, die zij ook financieel steunden.

Michel Vols: 'Naast data is kwalitatief onderzoek naar de context nodig'
When:24 April 2019

De civilologie dient zich in het privaatrecht aan als evenknie van de criminologie in het strafrecht. Advocaten kunnen er hun voordeel mee doen.

Gerhard Hoogers over Venezolaanse vluchtelingen en mensenrechten op Curaçao en Aruba
When:21 April 2019

In Nederlands grootste buurland Venezuela voltrekt zich een economische en humanitaire crisis. Hyperinflatie, tekorten aan voedsel en water, en medicijnen zijn amper meer te verkrijgen. Steeds meer Venezolanen vluchten naar onze Caribische rijksdelen Curaçao en Aruba.

Jan Brouwer: 'Ingrijpen met Wet Bibob niet alleen juridisch onjuist maar ook politiek onverstandig'
When:20 April 2019

In de strijd tegen het bestuur van het islamitische Cornelius Haga Lyceum zet het ministerie van Onderwijs een onorthodox wapen in: de Wet Bibob, die is bedoeld om zakelijke activiteiten van criminelen in de bovenwereld te dwarsbomen.

Wiene Van Hattum: 'De afspraak was dat er gratie kon worden verleend als de behandeling zou aanslaan'
When:17 April 2019

Moet minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming een man gratie verlenen die tot levenslang is veroordeeld? Dat is de vraag waar de rechter zich vandaag over gaat buigen in een kort geding dat is aangespannen door Cevdet Y.

Edwin Woerdman: 'CO2-taks op langere termijn last voor energietransitie'
When:15 April 2019

De voorgenomen CO2-taks voor bedrijven gaat grotendeels voorbij aan het feit dat er al een systeem voor CO2-beprijzing is: het Europese emissiehandelssysteem.

Edwin Woerdman: 'Nederlandse CO2-heffing is slecht idee'
When:12 April 2019

Schadelijke uitstoot beprijzen is prima om emissies te beperken. Maar een Nederlandse heffing ondergraaft het Europese systeem, stelt expert Edwin Woerdman in een interview in de NRC.

Brigit Toebes: 'Health covenant heavily influenced by food and alcohol industry'
When:12 April 2019

The government covenant to promote public health is biased in favour of the food and alcohol industry, health law professors said on Friday.

Brigit Toebes: 'Een suikertaks komt natuurlijk nooit van de grond als de voedselindustrie mag meepraten'
When:11 April 2019

Staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid, ChristenUnie) heeft te veel geluisterd naar de voedings- en alcoholindustrie. De maatregelen uit het Nationaal Preventieakkoord zijn daarom niet effectief genoeg.

Jan Brouwer: 'Prachtig, de vertwijfeling in de ogen van Halsema'
When:09 April 2019

Elke Nederlander wordt geacht de wet te kennen. Maar met de Opiumwet valt dat niet altijd mee, zo bewijst een gesprek dat de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema voerde met stadsomroep AT5.

Edwin Woerdman: 'CO2-heffing voor industrie is paniekvoetbal'
When:08 April 2019

Een nationale CO2-heffing bovenop het Europese emissiehandelssysteem maakt het realiseren van uitstootreducties voor de samenleving onnodig duur. Het kunstmatig verhogen van de CO2-prijs negeert bovendien de razendsnel dalende kosten van CO2-vrije energietechnologie.

Rob Wertheim: 'Plannen voor ondergrondse buizen, hoe kom ik daar in vredesnaam achter?'
When:07 April 2019

Het is de nachtmerrie van iedere woningeigenaar: je komt er opeens achter dat de overheid plannen heeft met de grond waar jouw huis op staat en nog wel voor ondergrondse 'gifbuizen'.

Jan Brouwer: 'Deze manier van verzet tegen windmolens komt in de buurt van terreur'
When:05 April 2019

De dreigementen aan windmolenparkbouwers gaan volgens Jan Brouwer, hoogleraar Algemene Rechtswetenschap, te ver om het nog 'verzet' te noemen. Toch wil hij ervoor waken om het direct 'terreur' noemen.

Wilbert Kolkman: 'De onmetelijke vrijheid als student is mijn beste herinnering'
When:31 March 2019

Mr. Studenten interviewde Hoogleraar Algemene Rechtswetenschap en Familievermogensrecht Wilbert Kolkman.

Kai Lindenberg: 'Nederland heeft een verdragsverplichting om onvrijwillige seks als zodanig strafbaar te stellen'
When:28 March 2019
Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid gaat meer bescherming geven aan slachtoffers die tijdens een verkrachting ‘bevriezen’ en zich dus zich dus niet hebben verzet. Dat zegt hij in een interview met ZEMBLA.

Berend Roorda: 'Ook shockerende uitingen beschermd door Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens'
When:28 March 2019

Abortusklinieken, en vooral hun bezoekers, hebben steeds vaker en heviger last van demonstranten die voor de deur staan, zo melden zij.

Joep Koornstra: 'Je mag zelf weten hoe je je kleedt, zelfs als een motorclub definitief is verboden'
When:28 March 2019

Gemeenten kunnen leden van verboden motorclubs niet dwingen hun hesje uit te trekken. Die leden kunnen bovendien gewoon een nieuwe club oprichten.

Joep Koornstra: 'Wet die motorclubs moet verbieden te vaag'
When:28 March 2019

Gemeenten kunnen leden van verboden motorclubs niet dwingen hun hesje uit te trekken. Die leden kunnen bovendien gewoon een nieuwe club oprichten.

Jan Brouwer: 'Justitie moet meer tijd steken in het individueel aanpakken van clubleden'
When:28 March 2019

De aanpak van criminele motorclubs in Nederland schiet tekort. Voor het verbieden van Outlaw Motorcycle Gangs(OMG) zijn regels nodig die sneller en eenvoudiger toe te passen zijn.

Jan Brouwer: 'Als je in Duitsland met een motorjasje loopt, word je direct bestraft'
When:27 March 2019

Voor het verbieden van Outlaw Motorcycle Gangs (OMG) zijn regels nodig die sneller en eenvoudiger toe te passen zijn. Ook moeten de gevolgen van een verbod veel beter worden uitgewerkt in de wet.

Herman Bröring: 'Juridisch gezien niks in te brengen tegen komst 45 windturbines in Drentse Mondengebied'
When:26 March 2019

Een verzoek om herziening van het besluit van de Raad van State om het licht op groen te zetten voor de aanleg van het windpark acht de hoogleraar bestuursrecht van de Rijksuniversiteit Groningen kansloos.

Gerrit Voerman: 'Baudet kon aansluiten bij actuele zaken: aanslag in Utrecht en recente klimaatcijfers'
When:21 March 2019

Thierry Baudet, de leider van Forum voor Democratie, is behendig in de ruimte gesprongen die tussen de VVD en de PVV is ontstaan.

Douwe Jan Elzinga: 'Winst Forum voor Democratie toont weeffout in ons politieke stelsel'
When:21 March 2019

De victorie van Forum voor Democratie maakt het scherper duidelijk dan ooit: er zit een weeffout in het bestuurlijk stelsel. Dat zegt hoogleraar staatsrecht in Groningen Douwe Jan Elzinga.

Gerrit Voerman: 'Forumkiezer kon zich goed vinden in de beslissing van Baudet'
When:20 March 2019

Sinds Forum voor Democratie in 2017 met twee zetels in de Tweede Kamer kwam, is de achterban sterk gegroeid. Bij de provincialestatenverkiezingen werd de partij zelfs de grootste.

Pim Geelhoed: 'Je kunt altijd herziening aanvragen, ook als je voor een strafbaar feit veroordeeld ben'
When:20 March 2019

De voortvluchtige crimineel Shahin Gheiybe (35) voert de strijd tegen de Nederlandse autoriteiten verder op. De voor poging tot moord veroordeelde Rosmalenaar laat vanuit Iran weten dat hij de zaak wil laten heropenen.

Alette Smeulers: 'Een terrorismeverdachte kan gemakkelijker en langer worden vastgehouden'
When:19 March 2019

Nog voordat Gökmen T., hoofdverdachte van de schietpartij in een Utrechtse tram, werd opgepakt, kondigde de politie al aan rekening te houden met een terroristisch motief. Hoe komt zo’n inschatting tot stand, en wat betekent dit in de praktijk?

Hans Vedder: 'In de VS kun je een gevangenisstraf krijgen voor het overtreden van de kartelwetgeving'
When:16 March 2019

Het is de schrik van de oliesjeiks én de Amerikaanse olie-industrie: antikartelwetgeving tegen de Opec, de organisatie van olie-exporterende landen. Het Amerikaanse Congres heeft opnieuw een 'Nopec'-wet in voorbereiding, die het manipuleren van de oliemarkt door de lidstaten van de Opec moet verbieden.

Carien de Jager: 'Financiële bijsluiters zijn maar beperkt effectief om consumenten te beschermen'
When:15 March 2019

Financiële bijsluiters bij complexe financiële producten zijn ongeschikt om consumenten te beschermen. De overheid verwacht er te veel van, zo concludeerde mr. dr. Carien de Jager in haar recente proefschrift.

Heinrich Winter: 'Prestige kan reden zijn dat veel geld in Groninger vliegveld wordt gestoken'
When:15 March 2019

Door het kleine aantal vluchten is het voor Groningen Airport Eelde moeilijk om het hoofd financieel boven water te houden. In 2017 werd weliswaar een winst van bijna 300.000 euro behaald, de jaren ervoor lag het verlies tussen een half miljoen euro en ruim 2 miljoen euro.

Jan Brouwer: 'Opsporing van strafbare feiten is voor burgemeesters betrekkelijk nieuw'
When:14 March 2019

Meerdere burgemeesters klagen dat hun ambtenaren door de privacywet geen gegevens over criminelen en hun bedrijven meer kunnen uitwisselen.

Michiel Herweijer: 'Forum Voor Democratie vult het gat op rechts in de politiek'
When:13 March 2019

Forum voor Democratie maakt veel mensen nieuwsgierig. Een frisse, nieuwe partij met een aansprekende leider in Thierry Baudet en een duidelijke boodschap die over lijkt te komen bij de kiezers.

Charlotte Pavillon: 'Vergeten me in te schrijven voor tentamen Europees recht'
When:11 March 2019

Charlotte Pavillon (39) studeerde vanaf 1997 eerst internationale betrekkingen en later rechten aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zij studeerde af in internationale betrekkingen in 2004 en in het Europees en internationaal recht met civiel effect in 2005.

Charlotte Pavillon: 'De kleine lettertjes zijn vaak een probleem, vooral als zij eenzijdig door een bedrijf zijn opgesteld'
When:11 March 2019

Mr. van de week is Charlotte Pavillon, hoogleraar privaatrecht, in het bijzonder consumentenrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen. Dinsdag 5 maart sprak zij haar oratie uit over sancties in het consumentenrecht.

Laura Peters: 'Als er geen bewijs is, kan de rechter niet anders'
When:08 March 2019

Niet zeker wie baby Jairo mishandelde, dus dan maar vrijspraak? De acht maanden oude baby overleed in 2010 nadat hij ernstig was mishandeld. Veel mensen kunnen niet begrijpen dat het gerechtshof nu tot een ander oordeel komt dan de rechtbank indertijd.

Gerrit Voerman: 'Het effect van verkiezingsaffiches is klein'
When:06 March 2019

Verschillende gemeenten weigerden hun aanplakborden tevoorschijn te halen voor de Provinciale Statenverkiezingen. Dat leidde tot ophef en verzet. Mogelijk speelt twijfel aan het nut van de borden mee.

Herman Bröring: 'De gaswinning leent zich bij uitstek voor een parlementaire enquête'
When:06 March 2019

Waarom heeft de veiligheid van Groningers zo weinig aandacht gehad? 'Dat is in de parlementaire enquête misschien wel de belangrijkste vraag', zegt hoogleraar bestuursrecht Herman Bröring.

Gerrit Voerman: 'Het maatschappelijk fundament van de VVD blijkt smal'
When:06 March 2019

Al jaren wordt interne kritiek binnen de VVD op quasi-nonchalante toon gesmoord. Bij diverse partijprominenten valt dit niet goed, sommigen vertrekken.

Ellen 't Hoen: 'Op zoek naar nieuwe modellen tegen de hoge medicijnprijzen'
When:02 March 2019

De dochter van de in 2013 vermoorde oud-politicus Els Borst heeft haar erfenis aangewend om een beloftevol kankermedicijn, dat van de Europese markt is verdwenen, op eigen kosten opnieuw te laten maken.

Wiene Van Hattum: ‘Levenslanggestraften houden het alleen vol door zich op een hobby te storten’
When:01 March 2019

Moet Willem Holleeder de rest van zijn leven achter de tralies doorbrengen? Vandaag komt het Openbaar Ministerie met een strafeis tegen hem. Verwachte eis: levenslang. Maar levenslang is in Nederland niet meer per se levenslang.

Jan Brouwer: 'Gemeentebesturen gedogen wel vaker onwettige gedragingen'
When:25 February 2019

Het Haagse gemeentebestuur heeft zich decennialang actief ingezet om de gedoogde vreugdevuren op de stranden te laten doorgaan. De gemeente regelt – en betaalt – sinds de jaren tachtig steeds meer.

Hans Vedder: 'Ik verwacht niet dat ACM overname Sandd door Postnl zal goedkeuren'
When:25 February 2019

De overname van Sandd door Postnl moet zorgen voor één groot, sterk postbedrijf. Postnl legt €130 miljoen neer voor Sandd en wil het bedrijf dan volledig integreren. Toch is deze overname nog niet zeker.

Annalies Outhuijse beantwoordt tien vragen aan Mr. Studenten
When:25 February 2019

Afgelopen week publiceerde Mr. Studenten een interview met mr. Annalies Outhuijse. Zij is meerdere malen in het nieuws geweest vanwege haar uitmuntende cijferlijst.

Laura Peters: 'De strafrechtketen is aan het vastdraaien'
When:21 February 2019

In een poging procedures te versnellen wil het Openbaar Ministerie vooraf met bekennende verdachten afspraken kunnen maken over de hoogte van de straf.

Martina Althoff: 'Met enkel het strafrecht loop je het risico dat uiteindelijk niemand zich begrepen voelt'
When:20 February 2019

Beledigd vanwege je huidskleur, weggepest als ondernemer en dan mogelijk een taakstraf krijgen als je jezelf verdedigt. Noodweer of eigenrichting?

Rianne Herregodts: 'Tuchtcolleges moeten meer zware zaken krijgen'
When:20 February 2019

De tuchtcolleges voor advocaten, accountants en artsen zouden meer van elkaar kunnen leren teneinde genoeg zware en principiële zaken voor de tuchtrechter te krijgen. Dat is een van de voornaamste conclusies in een onlangs gepubliceerd proefschrift van voormalig advocaat Rianne Herregodts.

Laura Peters: 'Oplossing overbelasting strafrecht: deals met verdachten'
When:19 February 2019

Ondermijnende criminaliteit staat boven aan de politieke agenda, maar juist op die misdaad is het strafrecht slecht toegerust, stelt wetenschapper Laura Peters vast. Zij pleit voor afspraken tussen verdachten en justitie, bezegeld door de rechter

Fokko Oldenhuis: 'Christelijke homobeweging heeft sterke zaak tegen opstellers Nashvilleverklaring'
When:18 February 2019

De christelijke homobeweging heeft een sterke zaak als ze een civiele rechtszaak begint tegen de opstellers van de Nashvilleverklaring. Die is ‘onnodig grievend’ en daarmee juridisch gezien over de schreef.

Douwe Jan Elzinga: 'Kamerlid Achraf Bouali (D66) potentieel chantabel door berisping'
When:18 February 2019

Kamerlid Achraf Bouali (D66) blijkt als diplomaat ernstig te zijn berispt. Dat maakt hem kwetsbaar volgens deskundigen.

Fokko Oldenhuis: 'Sekte moet aan banden'
When:18 February 2019

De Nederlandse overheid moet zich veel harder inspannen om misstanden bij sektes tegen te gaan. „We raken de grip kwijt”, stelt Fokko Oldenhuis, hoogleraar recht en religie aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Fokko Oldenhuis: 'Overheid moet in actie komen tegen sektes'
When:18 February 2019

Fokko Oldenhuis, hoogleraar recht en religie aan de Rijksuniversiteit Groningen, doet onderzoek naar sektes in ons land. Hij roept de overheid met klem op misstanden te signaleren en in te grijpen.

Adriaan Wierenga: 'Als justitie niet genoeg doet, zoek je als burgemeester naar alternatieven'
When:15 February 2019

De hele bestuurlijke gereedschapskist is inmiddels uitgeprobeerd in de strijd tegen de overlast van een kleine groep criminele asielzoekers uit veilige landen, die asielzoekerscentra terroriseren en diefstallen plegen. Maar steeds blijken maatregelen niet te werken, of worden ze illegaal verklaard.

Rianne Herregodts: 'Tuchtrecht gebaat bij meer zware en principiële zaken'
When:14 February 2019

Tuchtcolleges zouden er goed aan doen van elkaar te leren, zegt promovenda Rianne Herregodts. Wellicht biedt dat een oplossing voor de grootste uitdaging van de ­tuchtstelsels: het voor de tuchtrechter krijgen van genoeg zware en principiële zaken.

Fokko Oldenhuis: 'Ik kan mij voorstellen dat vereniging als Christen Queer route naar burgerlijke rechter omarmt'
When:14 February 2019

De uitingsvrijheid is niet onbegrensd. Maar waar ligt het punt dat iemand bij het uitdragen van z’n boodschap rekening moet houden met de gevoelens van anderen en moet inbinden? En is met de recente publicatie van de ‘Nashville-verklaring' die onder verwijzing naar de Bijbel oproept om de homoseksuele identiteit af te zweren dit punt gepasseerd?

Gerrit Voerman: 'Snel stijgend ledental van Forum voor Democratie uitzonderlijk'
When:12 February 2019

Forum voor Democratie is afgelopen jaar qua ledenaantal de vierde partij van het land geworden. De partij heeft nu bijna 31.000 leden. Dat blijkt uit het overzicht van de ledentallen dat het Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen (DNPP) van de Rijksuniversiteit Groningen jaarlijks publiceert.

Charlotte Pavillon: 'De zzp'er is een gewilde prooi, omdat daar het consumentenrecht omzeild kan worden'
When:11 February 2019

"Goedemiddag, ik bel u met een mooie aanbieding voor gunstige energietarieven, stoor ik u?" Wie als ondernemer ingeschreven staat bij de Kamer van Koophandel heeft ongetwijfeld ooit zo'n telefoontje gekregen. Via telemarketeers krijgen ondernemers een aantrekkelijke aanbieding voor gas en elektra, vaak op hun thuisadres.

Redmar Wolf: 'Met het stellen van doelen komt de inspiratie vanzelf'
When:11 February 2019

Redmar Wolf (52) studeerde Nederlands recht in Utrecht en fiscaal recht in Amsterdam.  Vervulde – als een van de laatsten – zijn dienstplicht als officier op de toenmalige Nederlandse legerbasis in Seedorf (Duitsland).

Redmar Wolf: 'Rechtstreekse betalingen aan de fiscus zijn nooit populair'
When:11 February 2019

Mr. van de week is Redmar Wolf. De advocaat van Baker McKenzie en hoogleraar Algemeen Belastingrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen hield zijn oratie over het betalen met data. Wolf is btw-specialist.

Rob Wertheim: 'Overheid heeft behoorlijke mate van vrijheid om marktconforme grondprijzen te vragen'
When:10 February 2019

In de polder tussen Almere en Zeewolde loopt een internationaal bejubeld experiment: honderden particulieren bouwen er samen hun eigen dorpjes, zonder tussenkomst van een projectontwikkelaar. De bouwrevolutie gaat met horten en stoten: deze week verdubbelde de gemeente plotseling de grondprijs.

Michiel Herweijer: 'De provincie is in hoge mate nodig'
When:05 February 2019

Hef de provincies op, zegt hoogleraar Michiel de Vries (oud-Harlinger). Niet doen, regeert hoogleraar Michiel Herweijer, docent in Leeuwarden. Ze zijn allebei hoogleraar bestuurskunde.

Berend Roorda: 'Je moet je dus aan de wet houden. Ook aan de Leerplichtwet'
When:02 February 2019

De klimaatdemonstraties van leerlingen onder schooltijd waaien over naar Nederland. Scholen gaan er verschillend mee om. Sommige scholen willen protestfoto’s zien.

Hans ter Haar: 'Hoorcolleges spelen een cruciale rol in ons onderwijs'
When:01 February 2019

Als student kun je tegenwoordig aan de meeste universiteiten je colleges online volgen of terugkijken. Handig als je een keer ziek bent, maar aan de Rijksuniversiteit Groningen zien ze dat studenten vaker wegblijven uit de collegezaal en de lessen bingewatchen voor de tentamenweek.

Huub Willems: 'Ik zou niet graag in schoenen van bestuurders en commissarissen failliet Imtech staan'
When:30 January 2019

Ruim vier jaar na het faillissement van Imtech slepen gedupeerde beleggers veertien bestuurders en commissarissen van het installatiebedrijf voor de rechter. De beleggers vinden dat bestuurders en toezichthouders aandeelhouders hebben misleid en stellen hen daarvoor aansprakelijk.

Gerrit van der Veen: Nog geen dwangsom voor Nederlandse staat in Urgendazaak
When:29 January 2019

De Nederlandse staat gaat de door de rechter opgelegde reductie van CO2-uitstoot in 2020 niet halen. In een zaak die milieuorganisatie Urgenda had aangespannen legde de rechter een afname van 25 procent op. Die uitspraak hield in hoger beroep stand.

Redmar Wolf: Kun je belasting heffen over data?
When:29 January 2019

Radio 1-programma Focus interviewde Redmar Wolf, fiscaal advocaat bij Baker en McKenzie in Amsterdam en Hoogleraar Algemeen Belastingrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij hield zijn oratie over data, en dan vooral, kun je ook belasting heffen over data?

Hans ter Haar: 'Afschaffen, die onlinecolleges'
When:29 January 2019

Onlinecolleges zijn handig, maar ze stimuleren een zwakke vorm van kennisverwerving en zouden daarom moeten worden afgeschaft. Dat vindt Hans ter Haar, docent notarieel recht en genomineerd voor Docent van het Jaar.

Pim Geelhoed: 'Als in verzoek het woord terrorisme voorkomt staat niets samenwerking tussen Europese landen in de weg'
When:25 January 2019

Een kleine week na de uitzetting van journalist Ans Boersma door Turkije, blijft veel onduidelijk over de omstandigheden, en over haar ex-vriend Aziz.

Marcel Brus: 'Erkenning VS van Juan Guaidó als president Venezuela wel erg prematuur'
When:24 January 2019

Rusland heeft de erkenning door de regering-Trump van Juan Guaidó als president van Venezuela veroordeeld als een schending van het internationaal recht en inmenging in de binnenlandse aangelegenheden van een soevereine staat.

Rianne Herregodts: 'Tuchtrechter beoordeelt vaktechnische kwaliteit advocaten niet sterk'
When:24 January 2019

Op 24 januari promoveerde Rianne Herregodts, universitair docent aan de Rijksuniversiteit Groningen op het proefschrift Gemeenschappelijke normen voor vertrouwensberoepen.

Heinrich Winter: 'Je hebt als overheid afspraken met de burgers gemaakt, hou je daar dan aan'
When:23 January 2019

Hoogleraar Bestuurskunde Heinrich Winter van de Rijksuniversiteit Groningen herkent en begrijpt de frustraties van omwonenden van luchthavens in Rotterdam en Limburg.

Kai Lindenberg: 'Niet duidelijk of de wet bij ontucht hetzelfde moet worden uitgelegd als bij verkrachting'
When:22 January 2019

De rechtbank Limburg heeft een 55-jarige man uit Kerkrade veroordeeld voor het seksueel binnendringen van minderjarige meisjes, terwijl hij nooit fysiek contact had met zijn slachtoffers.


Berend Roorda: 'Burgemeesters bleken onvoldoende bekend met de spelregels van demonstraties'
When:22 January 2019

Kick Out Zwarte Piet wilde in november vorig jaar bij 18 sinterklaasintochten actievoeren. Dat mislukte op de meeste plekken, ondanks een 'bijkans heilig' demonstratierecht. Wat ging er fout?

Gijsbert Vonk: 'Begrippen als tegenprestatie, vrijwilligerswerk en sociale reïntegratie lopen in de praktijk door elkaar'
When:21 January 2019

Gemeenten moeten strenger optreden als niet voldaan wordt aan de bijstandseisen, vindt de staatssecretaris. Wethouders zijn boos. 'Met kortingen dreigen is flauwekul.'

Michelle Bruijn: 'Dreiging van Almelose burgemeester om pand zes maanden te sluiten niet redelijk'
When:16 January 2019

Moet een gezin met vijf kinderen verhuizen wegens 95 gram hennep? Daarover moet de rechter deze maand oordelen. Volgens de woningcorporatie en de gemeente Almelo is een gedwongen verhuizing onvermijdelijk.

Michelle Bruijn: 'Als burgemeester werkelijk woning wil sluiten, gebruikt hij zijn bevoegdheid verkeerd'
When:16 January 2019

De rechtbank moet gaan beslissen of de Almelose vrouw met haar vijf kinderen hun huis moeten verlaten vanwege een overtreding van de Opiumwet. De corporatie Beter Wonen is niet van plan over haar hart te strijken. Burgemeester Arjen Gerritsen zal evenmin ingrijpen.

Brigit Toebes: 'Zo’n invloedrijke organisatie als de World Medical Association is ongelooflijk belangrijk'
When:16 January 2019

De KNMG is na een lidmaatschap 71 jaar uit de World Medical Association gestapt. Een stap met grote impact, zeggen deskundigen.

Marc Hertogh: 'Ambtenaren van het ministerie proberen regelmatig de inhoud van WODC-onderzoeken te beïnvloeden'
When:15 January 2019

Het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) van het ministerie van Justitie en Veiligheid komt op grotere afstand te staan van het departement. Het krijgt huisvesting in een eigen gebouw en de onafhankelijke positie van het instituut wordt verbeterd.

Marc Hertogh: Eindoordeel over onafhankelijkheid WODC
When:15 January 2019

Loopt het onderzoeksinstituut van het ministerie van Justitie en Veiligheid aan de leiband van het departement, of kan het onafhankelijk zijn werk doen? De commissie die zich over die vraag heeft gebogen spreekt zich dinsdag uit.

Femke de Vries: 'De btw-loterij'
When:13 January 2019

De kans is groot dat u net als ik behoort tot die paar miljoen Nederlanders die dachten de jackpot van de Oudejaarsloterij te winnen. Hopelijk bent u inmiddels bekomen van de teleurstelling.

Fokko Oldenhuis: 'Artikelen 'Nashville' ontkennen bestaansrecht homo’s en transgenders. Dat heeft mij als gelovig mens geraakt'
When:12 January 2019

Hoe je ook aankijkt tegen de Nashvilleverklaring: wat zeggen de zeer felle reacties over Nederland? En maakt dat een kans, een strafrechtelijke vervolging van de initiatiefnemers?

Fokko Oldenhuis: 'Van der Staaij heeft op één dag alle respect verloren dat hij in jaren heeft opgebouwd'
When:08 January 2019

Fokko Oldenhuis, hoogleraar recht en religie in Groningen, denkt dat het openbaar ministerie niet snel een strafzaak zal beginnen tegen de opstellers van de Nashvilleverklaring. Maar de burgerlijke rechter kan wel de tekst van artikel 7 en 12 onzorgvuldig noemen.

Michelle Bruijn: 'In heel Nederland worden steeds meer woningen gesloten door burgemeesters'
When:07 January 2019

De Utrechtse burgemeester Jan van Zanen heeft de afgelopen jaren fors meer woningen gesloten vanwege drugs dan de jaren ervoor. Bleef het in 2015 bij vijf woningen en in 2016 bij één, daarna volgde een forse stijging.

Fokko Oldenhuis: 'Een predikant hoort een lam te zijn en geen wolf'
When:07 January 2019

Het OM gaat de Nashvilleverklaring beoordelen op strafbaarheid en er zijn aangiftes gedaan. Aangifte doen wegens discriminatie heeft weinig zin, denkt hoogleraar recht en religie Fokko Oldenhuis.

Jan Brouwer: 'Supersnelrecht tijdens Oud en Nieuw is er alleen om de publieke opinie te bevredigen'
When:07 January 2019

Net nu de roep om hardere maatregelen tegen relschoppers tijdens Oud en Nieuw steeds luider wordt, blijkt het supersnelrecht definitief mislukt. Dit jaar was er nog maar één zitting, en ook na de twee voorgaande jaarwisselingen werd het nauwelijks nog toegepast.

Albertjan Tollenaar en Herman Bröring: 'Gemeente had vuren Scheveningen niet mogen toestaan'
When:05 January 2019

De gemeente Den Haag had de bouwers van de vreugdevuren op de stranden van Scheveningen en Duindorp hiervoor een officiële vergunning moeten laten aanvragen. De constructie waarbij werd gewerkt met alleen een convenant – afspraken tussen beide partijen – kan niet door de beugel.

Herman Bröring: 'Als de Raad van State de zaak terug verwijst naar het bestuur wordt het spannend'
When:05 January 2019

De rijksoverheid weigert opnieuw de miljoenensubsidie voor Windpark N33 bij Meeden en Veendam in te trekken. Ondanks dat projectontwikkelaars hun zaken niet tijdig voor elkaar hebben.

John Morijn: 'Kiezer zou op de hoogte moeten worden gebracht van samenwerking tussen EU-partijen'
When:01 January 2019

Nederlandse partijen werken in Europa met andere samen. Het is belangrijk te weten hoe dat zit, betoogt John Morijn.

Björn Hoops: 'Overheden gooien miljoenen weg met slecht grondbeheer'
When:28 December 2018

Afspraken maken over snippergroen, kleine stukjes grond, is misschien niet sexy, maar kan overheden miljoenen besparen, schrijft Björn Hoops.

Björn Hoops: 'Widerruft die Bewilligungen für den Kohle-Abbau!'
When:26 December 2018

Die fortgesetzte Braunkohleförderung fügt den Ökosystemen beträchtlichen Schaden zu. Es gibt aber einen Ausweg: Das Bundesberggesetz muss von Juristen umweltfreundlicher interpretiert werden, außerdem sollte Klimaschutz darin Einzug halten.

Redmar Wolf: 'Er wordt wel wat gemord over de btw-verhoging, maar het Binnenhof staat nog niet echt vol'
When:24 December 2018

Stijgende prijzen, vollere schatkist: de btw viert zijn vijftigste verjaardag. Druk zal het niet worden op het verjaardagsfeestje van de belasting toegevoegde waarde, 1 januari. Met een hoop administratie voor ondernemers en prijsstijgingen voor consumenten maak je weinig vrienden.

Redmar Wolf: Rapport over btw-nummer eenmanszaken en zzp’ers naar Tweede Kamer
When:20 December 2018

Het rapport van de commissie van deskundigen over het burgerservicenummer in het btw-nummer voor eenmanszaken en zzp’ers, alsmede de reactie van de Autoriteit Persoonsgegevens, is door de Staatssecretaris van Financiën naar de Tweede Kamer gestuurd.

Laura Peters: 'Medewerking van verdachten verlicht werkdruk rechtbanken'
When:17 December 2018

Het moet mogelijk worden dat criminelen en justitie nog voor een zitting onderhandelen, bijvoorbeeld een bekentenis in ruil voor een lagere straf. Het zou de werkdruk in de rechtbanken verlichten, zegt de Groningse onderzoeker Laura Peters.

Laura Peters: 'Justitie, sluit deal met crimineel'
When:13 December 2018

Waar in landen om ons heen volop onderhandeld wordt met criminelen over hun straf, is dat in Nederland taboe. Begin er direct mee, betoogt Groningse onderzoeker Laura Peters.

Marnix Wallinga: 'Spanning tussen EU-beleggingsregels en burgerlijk recht'
When:11 December 2018

Doordat er op Europees niveau beleggersbeschermingsregels zijn ingevoerd, ontstaat er spanning in het nationaal burgerlijk recht. Dat concludeert onderzoeker Marnix Wallinga in zijn proefschrift.

Arvin Kolder: 'Veroorzakers van ernstig letsel moeten niet overal mee kunnen wegkomen'
When:07 December 2018

Een rode kaart krijgen omdat je een tegenstander op het voetbalveld een doodschop verkoopt, kan de dader veel geld kosten. Als het slachtoffer letsel heeft en bij de rechter een schadeclaim indient, wint het slachtoffer namelijk nagenoeg altijd.

Fokko Oldenhuis: 'Juist een kerk moet opening van zaken geven, maar daar zijn de Jehovah’s niet zo heel bedreven in'
When:07 December 2018

Naar aanleiding van aangiften van seksueel misbruik heeft de politie panden van de Jehovah’s Getuigen doorzocht. Vorig jaar zomer bleek dat daders van seksueel misbruik binnen de zeer gesloten gemeenschap met zo’n dertigduizend leden te makkelijk wegkomen.

Marcel Brus: 'Het Global Compact voor Veilige, Geordende en Reguliere Migratie is geen verdrag, het is een samenwerkingsakkoord'
When:06 December 2018

Begin december praat de Tweede Kamer verder over het VN-migratiepact, dat op het nippertje een spoor van politieke onrust trekt door het Westen. Maar wat is het eigenlijk voor akkoord?

Saskia Peters: 'Onbedoeld zeg je tegen werkgevers: zo'n vast contract is eigenlijk een heel ding, weet je zeker dat je dit wilt doen?'
When:04 December 2018

De harde kritiek op het kabinetsplan om de proeftijd voorafgaand aan een vast arbeidscontract op te schroeven naar vijf maanden, heeft regeringspartijen aan het twijfelen gebracht. Tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer lieten wetenschappers, arbeidsmarktjuristen en kantonrechters geen spaan heel van de proeftijdverlenging.

Gerhard Hoogers: 'Laatste keren in Nederland dat mensen uit passief kiesrecht zijn gezet was vlak na de Tweede Wereldoorlog'
When:04 December 2018

Een deel van de Curaçaoënaars vindt dat oud-premier Gerrit Schotte te mild wordt gestraft door hem ‘maar vijf jaar‘ uit de politiek te houden. Volgens de Nederlandse professor Gerhard Hoogers (Staatsrecht) is het juist een ‘ongelooflijk heftige sanctie’.

Arvin Kolder: 'Schadevergoeding bij sportblessure is wel eens gelukt, maar buiten de rechter om'
When:03 December 2018

Amateursporters die een blessure hebben, willen steeds vaker geld zien van een sportvereniging of een agressieve tegenstander. Bijvoorbeeld als er tijdens het voetballen een grove tackle is uitgedeeld.

Saskia Peters: 'De zzp-ontsnappingsmogelijkheden worden aantrekkelijker'
When:03 December 2018

De nieuwe arbeidsmarktwet is een deeloplossing. Zonder maatregelen tegen schijnzelfstandigheid en een oplossing voor de prijzige loondoorbetaling van zieke werknemers zal het duurder maken van flexwerk niet leiden tot meer vaste contracten.

Sofia Ranchordás: 'Online foto kan op korte termijn misdaad oplossen, maar op lange termijn schadelijk zijn'
When:01 December 2018

'Getuigen gezocht!' Begin deze week plaatste Jacquelien een oproep op Facebook naast een bloederige foto van haar mishandelde zoon. Wel vaker worden op social media oproepen gedaan na een mishandeling. Maar of dat nou zo handig is?

Michelle Bruijn: 'Gemakzucht en juridisch onjuist gebruik van wet huisuitzetting'
When:30 November 2018

Een ouder echtpaar moet maandag hun huis in Kanaleneiland gedwongen verlaten. Aanleiding is de vondst van drugs in hun huurwoning, maar daar weten de 72-jarige man en zijn 56-jarige vrouw helemaal niets vanaf. Advocaat Charles Starmans is woest over de gerechtelijke beslissing.

Arvin Kolder: 'Wie is aansprakelijk voor een op hol geslagen paard?'
When:30 November 2018

Degene die zeggenschap heeft over het risico zou ook aansprakelijk moeten zijn voor eventuele schade veroorzaakt door bijvoorbeeld gebrekkige opstallen of ontsnapte dieren. Deze nieuwe kijk van letselschadeadvocaat en onderzoeker Arvin Kolder moet duidelijkheid scheppen in veel aansprakelijkheidszaken.

Björn Hoops: 'Grond verkregen door verjaring niet standaard opgenomen in Kadaster'
When:30 November 2018

Er zijn in Nederland waarschijnlijk honderdduizenden situaties waarbij particulieren grond van de gemeente gebruiken zonder toestemming. Wanneer de gemeente hierover aan de bel trekt kunnen vervelende conflicten ontstaan.

Björn Hoops: 'Gemeentegroen, stoepen, woonerven, fietspaden en wegen op grote schaal bij particuliere tuinen getrokken'
When:30 November 2018

Waarschijnlijk honderdduizenden huishoudens in Nederland maken illegaal gebruik van gemeentegrond. Dat concludeert Björn Hoops, onderzoeker bij de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Rijksuniversiteit Groningen.

Björn Hoops: ''Landjepik' blijkt nationale hobby'
When:30 November 2018

Nederlanders pikken massaal grond van de gemeente in, vooral om extra vierkante meters bij de tuin te trekken. Lokale overheden durven vaak niet tot handhaving over te gaan.

Björn Hoops: 'Wijziging wetgeving over verjaringsverkrijging is overwegen waard om verlies van overheidsgrond te voorkomen'
When:27 November 2018

Mogelijk honderdduizenden huishoudens hebben illegaal grond van de gemeente in gebruik. Gemeenten die hun eigendom niet beschermen, raken grond definitief kwijt of er ontstaan hoog oplopende conflicten. Volgens Groningse onderzoekers is een wetswijziging nodig.

Björn Hoops: 'Als burgers er een hekje omheen zetten zijn ze na 20 jaar eigenaar van de grond'
When:26 November 2018

Snippergroen, woonerven, stoepen, fietspaden, wegen: burgers trekken op grote schaal en illegaal gemeentegrond bij hun tuin, oprit of huis. RUG-onderzoeker Björn Hoops schat dat honderdduizenden huishoudens zonder afspraak openbare grond gebruiken.

Björn Hoops: 'Landjepik door burgers van gemeentegrond, iedereen doet het'
When:26 November 2018

Nederlanders maken zich op grote schaal schuldig aan landjepik: 600 duizend gevallen is misschien een conservatieve schatting. De gemeente is de dupe.

Björn Hoops: 'Sprake van illegaal gebruik als iemand gemeentegrond gebruikt zonder hierover met de gemeente afspraken gemaakt te hebben'
When:26 November 2018

Er is onderzoek gedaan naar het illegaal gebruik door huiseigenaren van naburige gemeentegrond. Björn Hoops van de Rijksuniversiteit Groningen onderzocht in vijf Nederlandse gemeenten het illegaal gebruik van gemeentegrond.

Björn Hoops: 'Een koper kan denken dat hij een stuk land koopt, terwijl iemand anders al eigenaar is door verjaring'
When:26 November 2018

Ruim een half miljoen huishoudens maakt vermoedelijk illegaal gebruik van gemeentegrond. Dat blijkt uit onderzoek van Björn Hoops van de Rijksuniversiteit Groningen. Hij pleit voor een wetswijziging om het verlies van overheidsgrond en conflicten daarover te voorkomen.

Björn Hoops: 'Gemeenten voldoen op grote schaal niet aan hun verplichting om hun eigendom te beschermen'
When:26 November 2018

Enkele honderdduizenden huishoudens in Nederland maken naar schatting illegaal gebruik van gemeentegrond. Een wetswijziging is nodig om het verlies van overheidsgrond en conflicten te voorkomen.

Jan Brouwer: 'Politie voerde eigen agenda bij piet-betogingen Groningen'
When:24 November 2018

oogleraar Jan Brouwer is erg kritisch op het optreden van de politie tijdens de pro- en anti- zwarte piet-demonstraties bij de Sinterklaasintocht in Groningen.

Brouwer en Roorda: 'Recht op betogen van tijdelijke wet naar pijler van de rechtstaat'
When:23 November 2018

Het is niet de eerste proefballon van Klaas Dijkhoff die wordt doorgeprikt. Zijn voorstel om demonstraties bij sinterklaasintochten te verbieden kreeg bij andere politieke partijen bepaald geen warm onthaal.

Marcel Brus: 'Uniek: Vanuatu overweegt oliebedrijven aan te klagen voor klimaatverandering'
When:22 November 2018

Orkanen en overstromingen als gevolg van klimaatverandering. De eilandengroep Vanuatu in de Grote Oceaan heeft er steeds meer last van en overweegt daarom nu een rechtszaak aan te spannen tegen oliebedrijven en vervuilende landen.

Jan Brouwer: 'Bijna altijd gaat het om boodschappen die een meerderheid van de bevolking onwelgevallig zijn'
When:20 November 2018

De oproep op Facebook van VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff aan burgemeesters om volgend jaar desnoods demonstraties rond Sinterklaas te verbieden of verplaatsen, staat volgens experts haaks op de grondwet.

Berend Roorda: 'Je geeft een fout signaal af als je buigt voor relschoppers'
When:20 November 2018

De oproep op Facebook van VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff voor een demonstratieverbod tijdens de intocht van Sinterklaas is staatsrechtelijk niet houdbaar. Voor dat verbod zou men de Grondwet moeten aanpassen.

Berend Roorda: 'Als je tegen Poetin of Trump wil demonstreren, wil je dat doen op de dag dat diegene er is'
When:20 November 2018

Demonstraties bij de intocht van Sinterklaas. VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff wil dat er een einde aan komt. Hij vindt dat burgemeesters het demonstreren moeten verbieden in de periode van de intocht tot aan het sinterklaasfeest.

Viola Bex-Reimert: 'Discretionaire bevoegdheid is bedoeld als een vangnet voor onvoorziene gevallen’
When:19 November 2018

De staatssecretaris van Justitie moet niet langer de bevoegdheid hebben om te beschikken over het lot van individuele asielzoekers. Dat bepleit de VVD. De grootste regeringspartij dient daartoe dinsdag een voorstel in tijdens de begrotingsbehandeling van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Jan Brouwer: 'Demonstreren op zaterdagochtend op een industrieterrein heeft weinig zin, daar loopt niemand rond'
When:19 November 2018

Aso's hebben het afgelopen weekend op veel plekken de Sinterklaasintocht verpest. Dat zei premier Rutte. De politie heeft in totaal 67 mensen aangehouden, bijna allemaal pro-Zwarte Piet-demonstranten. Kick Out Zwarte Piet vindt dat gemeenten gefaald hebben om tegenstanders van Zwarte Piet op vreedzame wijze te laten demonstreren. Het demonstratierecht staat in de grondwet, burgemeesters moeten daar ruim de mogelijkheid toe bieden, zo zegt Jan Brouwer, hoogleraar Recht en Samenleving, in het NOS Journaal.

Berend Roorda: 'Tijdens een protest heeft ook iedereen zich te houden aan de wet'
When:19 November 2018

Racistische en dreigende leuzen, eieren gooien en arrestaties. Dit weekend was het flink raak tijdens demonstraties bij de Sinterklaasintochten in Nederland. Verschillende gemeenten hebben demonstraties verboden tijdens hún Sinterklaasintocht.

Jan Brouwer: 'De politie heeft ongewild de boodschap afgegeven dat wangedrag loont'
When:19 November 2018

Door het 'slappe' politie-optreden tijdens de blokkade van de A7 een jaar geleden, is de overtuiging ontstaan dat het loont om demonstraties te verstoren.

Michel Vols: 'Het is makkelijker om een drugspand te sluiten dan de bende erachter op te rollen'
When:18 November 2018

Voor de strijd tegen ondermijning – de vermenging van de criminele onderwereld met de bovenwereld – stelt minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid 100 miljoen extra beschikbaar. Is het genoeg? En hoe groot is het probleem? Hoogleraar openbare orde-recht Michel Vols waarschuwt in Trouw voor een te grote nadruk op de bestuurlijke aanpak van ondermijning, met de burgemeester in de rol van misdaadbestrijder, omdat dan ook de grondrechten in het geding komen.

Jan Brouwer: 'Door de ervaringen in Friesland denken voorstanders van Zwarte Piet dat dreigen met geweld loont'
When:18 November 2018

Zaterdag kwamen op tal van plaatsen geplande demonstraties van de protestbeweging tegen Zwarte Piet niet of nauwelijks van de grond. Aanleiding waren dreigementen van voorstanders van Zwarte Piet. Burgemeesters voelden zich hierdoor genoodzaakt de geplande protesten van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) af te blazen of te verplaatsen. Hoe kon dit gebeuren? Lees het interview met hoogleraar recht en samenleving Jan Brouwer in de Volkskrant.

Charlotte Pavillon: 'Consumentenrecht alleen van toepassing op personen, geen aparte regels ZZP'ers beschermen'
When:17 November 2018

Kleine ondernemers en ZZP'ers worden continu gebeld met verleidelijke aanbiedingen, bijvoorbeeld voor zakelijke energie. De ondernemers lijken een vrijblijvend aanbod te krijgen, maar zitten vervolgens aan een contract vast. Consumenten zijn goed beschermd tegen oneerlijke handelspraktijken, maar de bescherming van ondernemers laat te wensen over. Luister de uitzending van Argos terug, met daarin op ca. 23.30 een reactie van hoogleraar privaatrecht Charlotte Pavillon.

Marcel Brus: 'Migratie kun je als land niet in je eentje regelen, je kunt het ook niet wegdenken'
When:16 November 2018

De tekst van het VN-migratiepact was deze zomer al rond, na twee jaar onderhandelen. Maar het pact stuit ineens op weerstand in de Tweede Kamer. PVV, SGP, Forum voor Democratie en 50Plus waren al tegen. Nu krabben ook CDA en VVD zich achter de oren of Nederland zich in december wel moet aansluiten. Waar komt dit verzet vandaan?

Berend Roorda: 'Het is belangrijk dat minderheden de vrijheid houden om te demonstreren'
When:15 November 2018

Het grootste gedeelte van Nederland vindt demonstraties bij de landelijke intocht van Sinterklaas onacceptabel en bijna de helft heeft sympathie voor de actie van de blokkeer-Friezen die een snelweg blokkeerden om activisten tegen te houden. Roorda vindt de ontwikkelingen zorgelijk. Hij kan begrijpen dat mensen het misschien niet wenselijk vinden dat er bij een sinterklaasintocht wordt gedemonstreerd, maar dat ze het onacceptabel vinden is alarmerend, zo zegt hij in radioprogramma Dit is de Dag.

Wilbert Kolkman: 'Verreweg het grootste deel van de erfrechtzaken is voor rekening van samengestelde gezinnen'
When:14 November 2018

Nog nooit zijn er zoveel rechtszaken over erfenissen geweest. De oorzaak: toegenomen welvaart, mondige burgers en samengestelde gezinnen. Uit onderzoek van de Groningse hoogleraar familievermogensrecht Wilbert Kolkman bleek dat het aantal rechtszaken over erfrecht in 2015 maar liefst acht keer zo hoog was als in 2003. Inmiddels is dat aantal opgelopen tot tien, schat de professor. ‘Na het introductierondje denk ik soms: nou, dat gaat gezellig worden', zegt hij in het FD.

Gijsbert Vonk: 'Een sanctie en een boete is altijd conflict-opwekkend en het raakt mensen direct in hun portemonnee'
When:13 November 2018

Veruit de meeste bezwaarschriften die binnen het sociaal domein bij gemeenten worden ingediend, gaan over de Participatiewet. Belangrijkste oorzaak: beslissingen raken de mensen direct in hun portemonnee. Dat blijkt uit onderzoek door Binnenlands Bestuur naar bezwaarschriften in (met name) het sociaal domein, waaraan 46 van de 65 benaderde gemeenten hebben meegedaan.

Pim Geelhoed: 'Bij terrorismezaken ligt de drempel voor de inzet van infiltranten vrij laag'
When:12 November 2018

Met infiltranten criminelen opsporen is succesvol, maar brengt ook het gevaar van uitlokking met zich mee. Koudwatervrees vanwege de IRT-affaire is voorbij, zodat de methode steeds vaker wordt toegepast.

Michelle Bruijn: 'Burgemeesters zoeken de grens op, en rechters rekken die grens steeds verder op'
When:10 November 2018

Met het sluiten van een drugspand moet de overlast uit een wijk verdwijnen. Maar wat zijn de gevolgen voor de uitgezette bewoners? Gaat het drugscriminaliteit tegen? We weten het niet. Michelle Bruijn, promovenda en docent aan Rijksuniversiteit Groningen, deed de afgelopen jaren veel onderzoek naar de Opiumwet. Volgens haar is de verklaring voor de toename van het gebruik van de maatregel dat de toepassingsmogelijkheden steeds groter worden, zo zegt ze in het Friesch Dagblad.

Jeroen ten Voorde: 'Het is de strategie om de olifant in de kamer te laten staan, zoals de Engelsen dat noemen'
When:09 November 2018

Krijgen 34 Friezen straf voor hun snelwegblokkade tegen het zwartepietprotest? En wat betekent de rechtszaak voor de hoogoplopende strijd om de kleur van Piet? Strikt genomen gaat de zaak over demonstratierecht en verkeersonveiligheid.

Dimitry Kochenov: 'There Are Ways to Minimize Ethnic Discrimination in Latvia by Makinh Latvian “Non-Citizens” EU Citizens'
When:09 November 2018

In a large interview to Baltnews on citizenship, statelessness and the promise of EU citizenship in the Baltics, Dimitry Kochenov explained how the holders of the “non-citizen” passport of Latvia — a de facto nationality of remarkably low quality reserved in the country exclusively for the ethnic minorities — Belorusians, Jews, Russians and Ukrainians —could see their legal status upgraded to the Citizens of the European Union via a unilateral declaration of the Latvian Republic.

Dimitry Kochenov: 'Comments on the recent developments in the EU Rule of Law for El Punt Avui'
When:09 November 2018

Professor Dimitry Kochenov gave an interview to El Punt Avui, the main Catalan newspaper, on the state of the Rule of Law in the EU, focusing on the gradual learning curve on how to deal with the outstanding problems, which the European Union institutions, especially the Court of Justice and the Commission, demonstrate. The future is bright, even though there are definitely more difficulties ahead.

Michel Vols: 'Ondermijning is containerbegrip, van drugscriminaliteit tot lange arm van Erdogan'
When:08 November 2018

Het kabinet wil de verstrengeling van boven- en onderwereld harder bestrijden en kondigt voorstellen aan voor ruimere bevoegdheden van burgemeesters. Maar over de wenselijkheid van meer law and order bestaat discussie. Michel Vols, adjunct-hoogleraar openbare-orderecht aan de Rijksuniversiteit Groningen, is een van de grootste critici: ‘Je kunt er pas wat aan doen, als je precies weet waar je mee te maken hebt’, stelt hij in het FD.

Michelle Bruijn: 'Nooit onderzoek gedaan naar wat gebeurt nadat burgemeester drugspand sluit'
When:05 November 2018

Burgemeester Crone heeft in 2018 al veertien drugspanden gesloten. Onderzoeker Michelle Bruijn van de RUG betwijfelt of dat effectief is. 'Is het sluiten van een woning niet het verplaatsen van het probleem van drugsoverlast? En help je de bewoner niet verder in de problemen? Zeker omdat burgemeesters steeds vaker overgaan tot woningsluitingen lijkt mij onderzoek noodzakelijk', zo zegt ze in de Leeuwarder Courant.

Rosalie Koolhoven: 'Uber kan zeggen dat het niet verantwoordelijk is voor zijn chauffeurs'
When:02 November 2018

In de rechtszaak tegen Jasmin M. (22), de Uberchauffeur die vorig jaar de 22-jarige Mare Welkers doodreed, bleek deze week dat Uber zich goeddeels aan zijn verantwoordelijkheden kan onttrekken. Hoe komt dit? En worden het bedrijf en zijn chauffeurs wel genoeg gecontroleerd? Rosalie Koolhoven, universitair docent aan de faculteit Rechtsgeleerdheid van de Rijksuniversiteit Groningen, acht in de Volkskrant de kans dat de rechter Uber mede-aansprakelijk stelt voor strafbare feiten die door een chauffeur zijn gepleegd klein.

Rinus Otte: 'Het strafrecht is niet bedoeld als maatschappelijk werk'
When:02 November 2018

Rinus Otte was 21 jaar strafrechter. Hij schreef een boek over gevangenisstraf, vergelding en barmhartigheid. Hij geldt in de wereld van de rechtspraak als een eigenheimer, als een man die met zijn opvattingen tegen de heersende moraal in durft te gaan.

Dimitry Kochenov Discusses the Future of Ius Soli in the US on BBC Radio's 'Talk Back' show
When:01 November 2018

Appearing on BBC Radio, Professor Dimitry Kochenov underlined the difficulties of moving away from the ius soli principle by way of an executive order and also put the current US citizenship acquisition regime in the context of the global legal practice.

Herman Bröring: 'De uitkomst via de burgerrechter en de bestuursrechter horen dezelfde te zijn'
When:24 October 2018

Pieter Bouwman uit Siddeburen doet aangifte tegen de NAM wegens vernieling aan zijn monumentale boerderij. 'De NAM is verantwoordelijk voor de schade en ik wil mijn boerderij weer terug in oude staat', zegt hij. Op die manier kan hij naar de burgerrechter stappen. Als de nieuwe mijnbouwwet straks wordt ingevoerd is de Staat verantwoordelijk en zijn gedupeerden aangewezen op de bestuursrechter. Hoogleraar bestuursrecht Herman Bröring aan de Rijksuniversiteit Groningen denkt daar anders over. 'Maar ik snap het wantrouwen van de mensen, want er zijn veel ervaringen die tot wantrouwen hebben geleid', zegt hij op RTV Noord.

Berend Roorda: 'Shockeren valt onder het recht op demonstreren'
When:22 October 2018

Binnen een week hebben burgemeesters in Utrecht en Den Haag besloten om een geplande demonstratie bij een moskee te verplaatsen. Schenden de betrokken burgemeesters daarmee het recht op demonstreren? ‘Shockeren valt onder het recht op demonstreren’, zegt universitair docent Berend Roorda van de Rijksuniversiteit Groningen, gepromoveerd op demonstratierecht, in de Volkskrant. ‘Voor gemeenten is het vervelend dat de groep voortdurend de grenzen opzoekt.’

Brigit Toebes: 'Wat helpt is dat de sigaret helemaal verdwijnt uit de belevingswereld van kinderen'
When:18 October 2018

Als het aan staatssecretaris Paul Blokhuis ligt, rookt in 2040 geen enkele jongere én geen enkele zwangere vrouw in Nederland meer een sigaret. Het aantal rokers onder de volwassen bevolking moet dan afgenomen zijn van 23 tot ‘slechts’ 5 procent. Op de tafel bij staatssecretaris Blokhuis ligt nu al een omvangrijk pakket aan plannen en maatregelen. ‘Het effect van het verhogen van de prijs is het duidelijkst aangetoond’, zegt hoogleraar gezondheidsrecht Brigit Toebes in de Volkskrant.

Carolin Kaiser: 'Aanpak witwassen is in strijd met bescherming privacy'
When:17 October 2018

De huidige aanpak van het witwassen van crimineel geld is in strijd met de bescherming van persoonsgegevens en het recht op privacy. Dat stelt Carolin Kaiser, die binnenkort op dit onderwerp promoveert aan de Rijksuniversiteit Groningen. Volgens Kaiser wordt er bij financiële transacties onvoldoende rekening gehouden met privacy- en identiteitskwesties, zo meldt RTV Noord.

Herman Bröring: 'Het is echt niet mals, hoor, wat er in dat Rekenkamerrapport staat'
When:17 October 2018

De kritiek van burgemeester Loohuis en wethouder Slomp van Hoogeveen op het Rekenkamerrapport over het ijsbaanplan (met zwembad) is ‘niet verstandig’ en ‘zeldzaam’, zeggen een bestuursjurist en een bestuurskundige. Volgens Herman Bröring, hoogleraar bestuursrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen, moet de provincie alvast na gaan denken over een nieuwe procedure voor vijf miljoen euro subsidie, waarin ook de plannen voor een winters attractiepark in Assen weer aan bod komen. 'Zet nou een stap terug', is zijn advies in het Dagblad van het Noorden.

Douwe Jan Elzinga: 'Deze slip of the tongue kan vooral schadelijk zijn voor onze betrekkingen met Rusland'
When:15 October 2018

Het cyberdomein is enkele jaren terug toegevoegd aan het rijtje ‘land, zee en lucht’ van het beroemde artikel 5 van het NAVO-verdrag: een aanval tegen één, is er een tegen allen. De bewering van Ank Bijleveld, minister van Defensie, is daarom zo opmerkelijk: volgens haar is Nederland we in een ‘cyberoorlog’ beland met de Russen. Douwe Jan Elzinga, hoogleraar staatsrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen, vindt de uitspraak van Bijleveld 'ongelukkig', zo zegt hij in NRC.

Paulien de Winter: 'UWV kan veel informatie uit systemen halen, met extra mankracht'
When:11 October 2018

Het UWV gaat strenger controleren op fraude met WW-uitkeringen. Dat schrijft minister Koolmees van Sociale zaken in een brief aan de Tweede Kamer. Nieuwsuur onthulde dat uitkeringsinstantie UWV niet of nauwelijks controleert of aanvragers daar wel recht op hebben. Paulien de Winter, onderzoeker aan de Rijksuniversiteit Groningen met als specialisatie handhaving in de sociale zekerheid, is te gast bij BNR-radioprogramma Ask me Anything van Jörgen Raymann.

Charlotte Pavillon: 'Zoals E-Court nu functioneert kan het voor bedrijven aantrekkelijk zijn - met de verkeerde redenen'
When:09 October 2018

E-Court mag dan snel, efficiënt en goedkoop zijn, maar daar houden de voordelen dan ook op. 'Niet transparant, geen recht op een eerlijk proces, de onafhankelijkheid en onpartijdigheid van de arbiters zijn niet gegarandeerd, consumenten worden onvoldoende beschermd', sommen juristen op. Volgens hoogleraar consumentenrecht Charlotte Pavillon controleren de arbiters onvoldoende of het consumentenrecht wel correct wordt toegepast, zo zegt ze in Mr.

Berend Roorda: 'Als je actievoert heb je je te houden aan de grenzen die de wet stelt'
When:08 October 2018

In Leeuwarden is maandag de rechtszaak tegen 'de blokkeerfriezen' begonnen. Er staan 34 verdachte Friezen terecht omdat zij een jaar geleden de snelweg bij Joure blokkeerden. Dit deden zij om anti-Zwarte Piet activisten tegen te houden die op weg waren naar de intocht van Sinterklaas in Dokkum. Columniste en jurist Sietske Bergsma neemt het in radioprogramma Dit is de Dag op voor de Friese dadendrang. Berend Roorda, gespecialiseerd in demonstratierecht, doet dat niet.

John Morijn: 'Waarom is de EU juist in de economisch presterende landen de pispaal?'
When:08 October 2018

De EU-landen die steeds als zorgenkindjes de krant halen, schitteren op andere fronten. Uit recente Eurostat-statistieken blijkt dat de top 10 EU lidstaten met de minste werkloosheid tevens de lidstaten bevat waartegen de EU op dit moment allerlei acties onderneemt om instorting van de rechtsstaat te voorkomen. Om scherpe vragen te stellen en te oordelen moeten algemeenheden en eenzijdige verhalen worden doorgeprikt, betoogt universitair docent Europese mensenrechten John Morijn in een opiniestuk in de Volkskrant.

Berend Roorda: 'Kinderfeest Sinterklaas verworden tot hoofdpijndossier voor burgemeesters'
When:08 October 2018

Vierendertig Friezen moeten zich de komende dagen verantwoorden voor de strafrechter voor het blokkeren van de A7 tijdens de landelijke intocht van Sinterklaas in Dokkum. Door de snelweg af te sluiten met hun auto’s wilden ze voorkomen dat de actiegroep Kick Out Zwarte Piet zou demonstreren tijdens de landelijke Sinterklaasintocht. 'Het protest in Dokkum had moeten doorgaan', zegt Berend Roorda op EenVandaag. Hij is gepromoveerd op onderzoek naar het demonstratierecht aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Michel Vols: 'Het rapport Integraal Appel over de wietteelt in Tilburg is gebaseerd op drijfzand'
When:06 October 2018

Het rapport Integraal Appel over de wietteelt in Tilburg is gebaseerd op drijfzand. Dit concluderen hoogleraar Michel Vos van de Universiteit Groningen en onderzoeker Nicole Maalste van de Universiteit Utrecht in Argos. Het rapport speelt een belangrijke rol in de discussie over de ondermijning van de samenleving door de georganiseerde misdaad. 'Om te stellen de gemeentebegroting is kleiner dan de drugsindustrie, dat bekt lekker, maar dat kan niet op basis van dit rapport', zegt Vols.

Aline Klingenberg: 'Met het online zetten van beelden doe je iets strafbaars als reactie op iets strafbaars'
When:04 October 2018

Veel DvhN-lezers hebben geen moeite met het verspreiden van beelden van inbrekers op sociale media. Is uitbreiding van de wet een goed idee? 'De wet is hier heel duidelijk over', zegt Aline Klingenberg, hoofddocent en coördinator van de opleiding IT-recht aan de Rijksuniversiteit Groningen, in het Dagblad van het Noorden. 'Mensen herkenbaar online zetten mag gewoon niet in dit geval.'

Herman Bröring: 'Naar de rechter stappen is het enige dat Stint nog kan doen als ze niet ten onder willen gaan'
When:03 October 2018

Rondom Stint, het bedrijf dat de elektrische bolderkar produceert, is een enorm juridisch getouwtrek losgebarsten. De fabrikant van Stint sleept het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de Inspectie Leefomgeving en Transport voor de rechter. 'Waar het om gaat is het verkennend technisch onderzoek dat de politie, het NFI en de ILT de afgelopen dagen hebben uitgevoerd', zegt hoogleraar Herman Bröring. 'Wat opvalt aan dat onderzoek, is dat er slechts enkele Stints zijn onderzocht en dat het onderzoek nog loopt', vertelt hij aan RTLZ Business.

Berend Roorda: 'Demonstranten zoeken de grenzen op van het toelaatbare'
When:02 October 2018

Gemeenten zijn de laatste jaren diverse keren in de fout gegaan bij hun taak om demonstraties te faciliteren en beschermen. Zeker bij demonstraties die weerstand oproepen. Tegen de islam bijvoorbeeld, of tegen Zwarte Piet. Daarom publiceert de gemeente Amsterdam nu een handboek om de omgang met protest te stroomlijnen. 'Zo’n handboek helpt om onder tijdsdruk geïnformeerde keuzes te maken', zegt universitair docent Berend Roorda in NRC.

Willem Bantema en Herman Bröring: 'Handhaving rookverbod is belangrijk, maar wordt overschat'
When:26 September 2018

De gemeenteraad van Groningen beslist woensdag over het voorstel om roken te verbieden in delen van de publieke ruimte. Hoe effectief is zo’n verbod? Hoe zinvol is een rookverbod, als de handhaving beperkt blijft tot informatieborden en vriendelijke oproepen? 'Handhaving is belangrijk, maar de norm is belangrijker', stelt rechtssocioloog Willem Bantema, die in 2016 aan de Rijksuniversiteit Groningen promoveerde op de naleving van het rookverbod in cafés, in het Dagblad van het Noorden. Hoogleraar bestuursrecht Herman Bröring: 'Het is een manier om mensen te overreden om zich aan de sociale norm te houden.'

Brigit Toebes: Rechtszaak Menzis tegen AstraZeneca past in ‘hoognodige discussie over ethiek farmaceuten’
When:20 September 2018

Zorgverzekeraar Menzis klaagt de Brits-Zweedse farmaceut AstraZeneca aan, omdat het bedrijf in de ogen van de zorgverzekeraar onterecht vasthield aan een patent. Hierdoor bleef de prijs van een medicijn tegen psychoses jarenlang veel te hoog, wat de zorgverzekeraar in totaal ruim 4 miljoen euro extra heeft gekost. ‘Wat deze zaak laat zien, is dat er echt een beweging op gang komt die de moraal en de ethiek van de farmaceutische bedrijven ter discussie stelt’, zegt Birgit Toebes, adjunct hoogleraar Internationaal Gezondheidsrecht  in de Volkskrant.

Willem Bantema: 'Online handhaven? De burgemeester is tandeloos'
When:14 September 2018

Burgemeesters weten nog altijd niet precies wat ze aan moeten met online-provocaties die kunnen escaleren op straat. 'Ergens is dat gek, want de fysieke wereld en online zijn volledig met elkaar verweven geraakt', zegt voormalig RUG-onderzoeker Willem Bantema van de onderzoeksgroep Cybersafety.

Hans Engels: 'Ik heb veel zin om aan de slag te gaan in de prachtige gemeente Loppersum'
When:03 September 2018

Hans Engels is maandagavond door commissaris van de Koning René Paas benoemd tot waarnemend burgemeester van de gemeente Loppersum, zo meldt RTV Noord. Hij volgt Albert Rodenboog op die eerder dit jaar na vijftien jaar afscheid nam als burgemeester. Engels is lid van D66 en zit namens deze partij ook in de Eerste Kamer. Ook is hij universitair hoofddocent Staatsrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Berend Roorda: 'Burgemeester mag beperkingen stellen aan blokkadeactie als zich wanordelijkheden voordoen'
When:28 August 2018

Vandaag is de zitactie van start gegaan bij de NAM-locatie in Farmsum. In de studio van Noord Vandaag van RTV Noord zit Berend Roorda, gespecialiseerd in het demonstratierecht.

Hans Engels: 'Ambtelijke organisaties van kleinere gemeenten zijn kwetsbaar'
When:09 July 2018

De fracties in de Eerste Kamer stonden maandagavond tijdens het debat over de gemeentelijke herindelingen uitgebreid stil bij de herindeling van Groningen, Haren en Ten Boer. Hans Engels woont en werkt in Groningen en is D66-fractievoorzitter in de Senaat en woordvoerder op het gebied van herindelingen. Tevens is hij hoogleraar Decentraal Bestuur is aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zijn partij staat pal achter het besluit van minister Ollongren, zo zegt hij op RTV Noord.

Herman Bröring: 'Het is ook de vraag of minister Wiebes het zelf nog allemaal snapt'
When:05 July 2018

Het FC Groningen Stadion vult zich normaal gesproken met supporters, maar donderdag is het de beurt aan Groningers die het versterkingsdebat in de Tweede Kamer volgen. Het Gasberaad heeft deskundigen uitgenodigd die voor duiding kunnen zorgen. Een van hen is hoogleraar bestuursrecht Herman Bröring.

Hans Engels fractievoorzitter D66 in Eerste Kamer
When:27 June 2018

Hans Engels uit Paterswolde is de nieuwe fractievoorzitter voor D66 in de Eerste Kamer. Engels is daarnaast universitair hoofddocent staatsrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen en bijzonder hoogleraar gemeenterecht/gemeentekunde aan de Universiteit Leiden, zo meldt RTV Drenthe.

Wytske van der Wagen: 'De mens staat veel te centraal in de manier waarop we omgaan met cybercrime'
When:13 June 2018

De manier waarop we omgaan met misdaad komt nog uit het predigitale tijdperk. Het plaatst de mens centraal; met de technologische dimensie is toentertijd geen rekening gehouden. ‘Daarom kijk ik naar cybercrime via de actor-netwerktheorie.

Edwin Woerdman explains CO2 price increase on national radio
When:29 May 2018

In an interview on the Dutch national radio ('BNR Nieuwsradio', 29 May 2018) Prof. dr. Edwin Woerdman explains on the basis of supply and demand why the price of CO2 emission rights is increasing. He also commented upon the possibility for private individuals to use emission rights as an investment tool.

Arvin Kolder: 'Wie draait op voor schade veroorzaakt door bijtende hond?'
When:29 May 2018

Arvin Kolder hoopt op 31 mei 2018 aan de Rijksuniversiteit Groningen te promoveren op zijn proefschrift over de aansprakelijkheid van de bedrijfsmatige gebruiker van gebrekkige roerende zaken en opstallen, gevaarlijke stoffen en dieren, zo meldt Stichting PIV.

Jan Brouwer: 'Kans op verbod Satudarah heel groot'
When:08 May 2018

Het zou zomaar kunnen dat motorclub Satudarah binnenkort verleden tijd is. "Ik schat de kans op een verbod heel groot", zegt Jan Brouwer, hoogleraar recht en samenleving aan de Rijksuniversiteit Groningen, op RTL Nieuws. Volgens Brouwer is er binnen Satudarah - nog meer dan bij Bandidos - een 'substantieel patroon van strafbare feiten' waarneembaar.

Nynke Vellinga: 'Wer ist für Unfälle verantwortlich die von automatisierten Fahrzeugen verursacht werden?'
When:23 April 2018

Selbstfahrende Fahrzeuge und Automatisierung sind nur eines von vielen Themen, denen am zweiten Tag der Transport Research Arena 2018 in Wien nachgegangen wurde. Die Automatisierung des Verkehrs betrifft aber Bahn-, Fracht- und Individualverkehr gleichermaßen. Nynke Else Vellinga von der Reichsuniversität Groningen geht in ihrer Forschungsarbeit diesem zentralen Aspekt der Automatisierung nach.

Herman Bröring: 'Verdwijnende Arbiters Bodembeweging hebben goed werk geleverd'
When:17 April 2018

Het is wrang. De Arbiters Bodembeweging verdwijnen van het toneel. Toch blijkt uit een evaluatie van de Rijksuniversiteit Groningen dat ze prima werk hebben geleverd. 'Mensen zijn redelijk tevreden over hun inmenging. Het systeem met arbiters heeft naar behoren gefunctioneerd', concludeert de Groningse hoogleraar bestuursrecht Herman Bröring op RTV Noord.

Armin Vorsselman over Besluit mijnbouwschade: 'Vraag of ruimhartigheid ook echt wordt waargemaakt'
When:15 April 2018

Steeds maar weer beeft de aarde in Groningen. Mr. sprak drie advocaten die zich bezighouden met de juridische aspecten van de aardbevingsproblematiek. Wat voor zaken krijgen zij voorgelegd en welke rechtsgebieden komen daarbij aan bod?

Brigit Toebes: 'Mensenrechten verplichten farmabedrijf transparant te zijn over prijzen'
When:11 April 2018

Op vragen waarom sommige geneesmiddelen zo hoog geprijsd zijn, wijzen farmabedrijven op kostbaar onderzoek dat verloren gaat omdat lang niet elk onderzoek een succesvol geneesmiddel oplevert. Deze standpunten overtuigen pas als de farmabedrijven transparant zijn over hun investeringen en hun kosten. Er bestaan (genoeg) saillante voorbeelden om het ondernemen van farmabedrijven kritisch te bekijken. Adjunct hoogleraar rechtsgeleerdheid Brigit Toebes en advocaat Jan-Koen Sluijs schreven een opinie in het FD.

Brigit Toebes: 'In Japan hebben ze zelfs straten gearceerd waar je niet meer mag roken'
When:09 April 2018

Dat roken ongezond is weten we al lang, tot voor kort was het aan een ieder hier rekening mee te houden of niet. Al in 2008 werd het rookverbod voor de horeca ingevoerd, maar dat belette de roker niet veelvuldig gebruik te maken van de aanwezige rookruimten. Afgelopen week besloot het kabinet ook deze ruimten te verbieden. Brigit Toebes, hoogleraar Internationaal Gezondheidsrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen, sluit zich hierbij aan. Ze zegt op Metronieuws: 'Het verdrag verplicht tot effectieve bescherming tegen de blootstelling aan tabaksrook en een rookruimte voldoet hier niet aan.'

Michel Vols: 'Mensen uit omgeving Rotterdam en Den Haag ervaren vaker overlast'
When:14 March 2018

In gemeenten in het zuiden van Zuid-Holland worden relatief gezien de meeste boetes voor woonoverlast uitgeschreven. In de top 10 van gemeenten met het hoogste aantal boetes per 10.000 inwoners staan maar liefst acht gemeenten uit de regio Den Haag/Rotterdam. Dat verbaast adjunct hoogleraar Openbare-orderecht Michel Vols van de Rijksuniversiteit Groningen niet, zo zegt hij op RTL Nieuws.

Jan Brouwer: 'Bedreiging van overheidsfunctionarissen is van alle tijden'
When:09 March 2018

Een officier van justitie die bij het Openbaar Ministerie (OM) Noord-Nederland een onderzoek naar No Surrender leidde, heeft ondergedoken gezeten vanwege ernstige bedreigingen. Ook is ze mede hierdoor eind vorig jaar overgeplaatst.

Brigit Toebes: 'Alle overheidslagen hebben plichten in het kader van tabaksontmoediging'
When:06 March 2018

Gemeenten zijn al zes jaar verantwoordelijk voor rookontmoediging. Dat heeft weinig opgeleverd, ontdekte Onderzoeksredactie Tabak. Nu begint men warm te lopen voor het idee van de rookvrije generatie. Maar ook de plannen daarvoor zijn niet erg concreet.

Jonida Milaj-Weishaar: 'Will We Get Back Control of our Data?'
When:01 March 2018

The EU legislator promised to give us back the control on our data but does this mean that as of 25 May 2018, when the General Data Protection Regulation (GDPR) becomes fully binding, we will be the masters of our own data?

Vijf vragen aan Edwin Woerdman over de emissiehandel
When:23 February 2018

In een paar zinnen uitleggen wat ETS is en hoe het precies werkt is lastig. In plaats daarvan kiezen we voor wat verdieping. Vijf vragen dus, aan Hoogleraar Markten en Regulering Edwin Woerdman. Lees de antwoorden op Green Choice.

Brigit Toebes: 'Met het oog op het kinderrechtenverdrag doet de overheid te weinig om roken te ontmoedigen'
When:22 February 2018

‘De tabaksindustrie is crimineel’, zegt RUG-alumna en strafadvocate Bénédicte Ficq. ‘Als we het erover eens zijn dat je in de buurt van een baby niet moet roken, ook niet in huis, hoe ga je dan handhaven? Komt de politie bij je thuis? Hoe ver wil je gaan?’, zegt hoogleraar internationaal gezondheidsrecht Brigit Toebes. Lees het artikel 'Roken en recht' in Broerstraat 5.

Brigit Toebes: 'Aangifte nog niet geleid tot vervolging tabaksproducenten, er is wel degelijk wat gewonnen'
When:22 February 2018

Het OM ziet met de huidige regels geen mogelijkheden voor een kansrijke vervolging van tabaksproducenten. Tegelijkertijd stelt justitie dat roken dodelijk is en het ontwerp van sigaretten daar aan bijdraagt. Daarmee legt het OM de bal weer bij de overheid, zegt Brigit Toebes, hoogleraar Internationaal Gezondheidsrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen, tegen de NOS.

Brigit Toebes: 'Drie jaar geleden hadden we het nog over rechten van de roker, nu over zaken als rechten van het kind'
When:21 February 2018

Het Openbaar Ministerie (OM) besluit donderdag of er strafrechtelijk onderzoek wordt ingesteld naar aanleiding van een aangifte tegen de tabaksindustrie.In de aangifte wordt de tabaksindustrie onder meer beschuldigd van zware mishandeling, opzettelijke benadeling van de gezondheid en valsheid in geschrifte. Hoeveel kans van slagen heeft de aangifte? Brigit Toebes, adjunct-hoogleraar Internationaal Gezondheidsrecht, heeft de maatschappelijke beweging tegen roken in kracht en hevigheid zien toenemen, zo zegt zij op nu.nl.

Herman Bröring over windmolenparken: 'Rijk heeft Veenkoloniën in de steek gelaten'
When:21 February 2018

De plaatsing van 45 windmolens in de Drentse Monden en het Oostermoergebied gaat door. Dat heeft de Raad van State woensdagochtend geoordeeld.

Willem Bantema: 'Sociale druk voor niet-rokers om zich in rookruimtes te begeven nooit onderzocht'
When:13 February 2018

Het is gedaan met de rookruimtes in café's en restaurants. Het hof baseert zich bij de uitspraak mede op een onderzoek van voormalig RUG-onderzoeker Willem Bantema.

Brigit Toebes: 'Overheid neem verantwoordelijkheid zodat kinderen niet gaan roken'
When:10 February 2018

De steun voor de aangifte van advocate Benedicte Ficq tegen de tabaksindustrie is verder gegroeid. Want na een aantal ziekenhuizen, maakten deze week ook de gemeenten Amsterdam en Utrecht bekend de aangifte te zullen steunen. Hoogleraar internationaal gezondheidsrecht Brigit Toebes denkt dat tabaksaccijns een effectief middel is om de consumptie terug te dringen, maar de voorgenomen beperkte prijsverhoging lijkt niet effectief in het licht van ervaringen elders,m zo zegt ze in Nieuwsweekend op Radio 1.

Hans Vedder: 'Royal FloraHolland maakt misbruik van machtspositie'
When:03 November 2017

Uit onderzoek van Follow the Money blijkt dat Royal FloraHolland, de bloemenveiling in Aalsmeer en Naaldwijk, jaarlijks miljoenen euro's verdient aan plastic plantentrays. Dit creëert een gigantische afvalberg. De veiling weet al sinds 1996 dat er betere opties bestaan; toch verandert er niets. Hoogleraar economisch recht Hans Vedder zegt: 'Het gedrag – het zonder goede reden weigeren van een licentie voor andere verpakkingen; het zonder duidelijke onderbouwing vragen van geld voor het gebruik van de verpakking en het tegengaan van productvernieuwing – lijkt me misbruik.'

printView this page in: Nederlands