Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsFaculteit RechtsgeleerdheidActueelIn de media

In de media

in de media
Fokko Oldenhuis: 'Seksueel misbruik bij de Jehova’s Getuigen is geen eendagsvlieg'
Wanneer:24 mei 2018

Minister Dekker wil onderzoeken of de belastingvoordelen die de Jehova’s Getuigen genieten, kunnen worden ingetrokken. Dekker regeerde op berichten van seksueel misbruik bij de Jehova’s Getuigen. Rechtsgeleerde prof. dr. Fokko Oldenhuis zegt in het Reformatorisch Dagblad: 'Ik proef bij de Jehova’s Getuigen dat men de luiken sluit.'

Ceciel Nieuwenhout: 'ABP investeert in Shell en Exxon, in feite ook in de NAM'
Wanneer:22 mei 2018

Shell heeft de klimaatresolutie tijdens de aandeelhoudersvergadering afgewezen.  Het oliebedrijf vindt dat de ambities van het bedrijf ambitieuzer zijn dan de resolutie, en dat Shell de maatschappij gaat volgen, in plaats van een leidende rol te nemen. Onderzoeker Ceciel Nieuwenhout aan de universiteit Groningen zegt in Duurzaaamheidsnieuws: 'Ik vind het een naar idee dat het pensioenfonds waar ik verplicht aan ben om bij te dragen, investeert in het bedrijf dat hier in Groningen zo veel leed veroorzaakt heeft.'

Mr. van de week: Arvin Kolder
Wanneer:21 mei 2018

Mr. van de week is Arvin Kolder. Hij hoopt op 31 mei 2018 aan de Rijksuniversiteit Groningen te promoveren op het proefschrift Aansprakelijkheid van de bedrijfsmatige gebruiker. Over de toepassing van art. 6:181 BW.

Viola Bex-Reimert: Mag het Nederlanderschap van Syriëstrijders afgepakt worden?
Wanneer:15 mei 2018

De bestuursrechter zal dinsdag toetsen of het Nederlanderschap van vier bij verstek veroordeelde jihadisten terecht is ingetrokken. Nu.nl vroeg zich af wanneer iemands Nederlanderschap afgenomen mag worden. Daarom belden ze voor de podcast Dit wordt het nieuws met Viola Bex-Reimert, universitair docent migratierecht aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Jan Brouwer: 'Kans op verbod Satudarah heel groot'
Wanneer:08 mei 2018

Het zou zomaar kunnen dat motorclub Satudarah binnenkort verleden tijd is. "Ik schat de kans op een verbod heel groot", zegt Jan Brouwer, hoogleraar recht en samenleving aan de Rijksuniversiteit Groningen, op RTL Nieuws. Volgens Brouwer is er binnen Satudarah - nog meer dan bij Bandidos - een 'substantieel patroon van strafbare feiten' waarneembaar.

Marie Elske Gispen: ‘Ik drukte op verzenden en zat in de auto naar Groningen’
Wanneer:07 mei 2018

Vier maanden voordat jurist Marie Elske Gispen haar promotieonderzoek bij oude rot Jenny Goldschmidt afrondde, had ze al een nieuwe baan. De Rijksuniversiteit Groningen wilde haar graag hebben als postdoctoraal onderzoeker bij een groot onderzoek naar de tabaksindustrie en kinderrechten. Universiteitsblad DUB van Universiteit Utrecht publiceerde een artikel over de onderzoekscarrière van 'jonge honden'.

Charlotte Pavillon: 'T-Mobile moet ‘gratis’ telefoon terugbetalen, ik weet niet of dit het consumentenrecht goed doet'
Wanneer:06 mei 2018

Telecomproviders staat een financiële bijltjesdag te wachten nu T-Mobile een klant moet terugbetalen omdat een ‘gratis’ iPhone toch niet gratis bleek. De Haagse rechtbank veroordeelde T-Mobile tot terugbetaling van bijna 1.100 euro in een door de belangenclub Consumentenclaim aangespannen rechtszaak. De Groningse hoogleraar privaatrecht Charlotte Pavillon kan zich wel iets voorstellen bij de onvrede van T-Mobile. ‘Dit gaat wel ver', zegt ze in de Volkskrant.

Wilbert Kolkman: Erfrecht is booming business
Wanneer:04 mei 2018

Het erfrecht zit in de lift. De vermogende babyboomers komen stilaan op leeftijd. Deze generatie was de eerste die gemakkelijker kon scheiden. Dat maakt de verdeling van de erfenis juist moeilijker. In 2016 onderzocht Wilbert Kolkman, hoogleraar Rechtswetenschap en Familievermogensrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen, in opdracht van de vFAS erfrechtzaken. De conclusie: het aantal erfrechtzaken steeg verhoudingsgewijs sterk ten opzichte van andere rechts­gebieden. Lees het artikel in Advocatenblad.

Dimitry Kochenov: 'Grondleggers EU zijn er altijd vanuit gegaan dat lidstaten democratisch niet zouden afglijden'
Wanneer:02 mei 2018

Het plan om EU-steun op te schorten als een lidstaat inbreekt op de rechtsstaat, is een brisant onderdeel van het voorstel voor een nieuwe Europese meerjarenbegroting. Het FD vroeg een reactie aan Rem Korteweg van Instituut Clingendael, Martin Michelot van Europeum Institute for European Policy in Praag en Dimitry Kochenov, adjunct-hoogleraar Europees constitutioneel recht aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Dimitry Kochenov: 'The richest countries with the weakest passports'
Wanneer:01 mei 2018

Citizens of rich nations don’t necessarily have the best passports. In fact, some have incredibly limiting ones. Henley and Partners — Kochenov’s Quality of Nationality Index breaks down the value of nationality into four parts; freedom of travel, freedom of settlement, economic strength, and human development.

Dimitry Kochenov: Measuring the Quality of the Worlds' Nationalities
Wanneer:24 april 2018

The Quality of Nationality Index , which Prof. Dimitry Kochenov releases annually together with Henley & Partners, was updated last Friday. The update was presented to the interested public at the Drapers' Hall in London. The results of the index have been discussed by hundreds of news outlets around the world.

Berend Roorda: 'Lawaaidemonstratie kan normaal gesproken niet zomaar verboden worden'
Wanneer:24 april 2018

'Kom ook demonstreren tegen racistische 4 mei viering', luidt een opvallende oproep op Facebook. De organisatie Geen 4 Mei voor Mij vraagt mensen om tijdens de Nationale Dodenherdenking herrie te komen maken op de Dam. Berend Roorda, onderzoeker aan de Rijksuniversiteit Groningen, zegt op RTL Nieuws dat een lawaaidemonstratie normaal gesproken niet zomaar verboden kan worden. 'Maar als de actievoerders voornamelijk een andere bijeenkomst willen verstoren, dan is het een ander verhaal.'

Nynke Vellinga: 'Wer ist für Unfälle verantwortlich die von automatisierten Fahrzeugen verursacht werden?'
Wanneer:23 april 2018

Selbstfahrende Fahrzeuge und Automatisierung sind nur eines von vielen Themen, denen am zweiten Tag der Transport Research Arena 2018 in Wien nachgegangen wurde. Die Automatisierung des Verkehrs betrifft aber Bahn-, Fracht- und Individualverkehr gleichermaßen. Nynke Else Vellinga von der Reichsuniversität Groningen geht in ihrer Forschungsarbeit diesem zentralen Aspekt der Automatisierung nach.

Herman Bröring: 'Verdwijnende Arbiters Bodembeweging hebben goed werk geleverd'
Wanneer:17 april 2018

Het is wrang. De Arbiters Bodembeweging verdwijnen van het toneel. Toch blijkt uit een evaluatie van de Rijksuniversiteit Groningen dat ze prima werk hebben geleverd. 'Mensen zijn redelijk tevreden over hun inmenging. Het systeem met arbiters heeft naar behoren gefunctioneerd', concludeert de Groningse hoogleraar bestuursrecht Herman Bröring op RTV Noord.

Herman Bröring: 'Verantwoordelijkheid gaswinning verschuift van NAM naar minister, aansprakelijkheid ook?'
Wanneer:17 april 2018

'Waar de NAM minder controle op kan uitoefenen, daar kan zij ook minder verantwoordelijkheden voor dragen'. Met dat zinnetje heeft de topman van de Nederlandse Aardolie Maatschappij, Gerald Schotman, een flinke steen gegooid in een vijver met toch al woelig water. Hoogleraar bestuursrecht Herman Bröring zegt in de Volkskrant dat er 'geen enkele onduidelijkheid mag bestaan over wie op welke grond aansprakelijk is wegens onrechtmatig handelen'.

Armin Vorsselman over Besluit mijnbouwschade: 'Vraag of ruimhartigheid ook echt wordt waargemaakt'
Wanneer:15 april 2018

Steeds maar weer beeft de aarde in Groningen. Mr. sprak drie advocaten die zich bezighouden met de juridische aspecten van de aardbevingsproblematiek. Wat voor zaken krijgen zij voorgelegd en welke rechtsgebieden komen daarbij aan bod? Armin Vorsellman, tevens Participant Gronings Centrum voor Aansprakelijkheid en Schade, organisator Gronings Letselschadecongres en(gast)docent Letselschade en Beroepsziekten aan de RUG, is één van hen.

Herman Bröring, kritiek op nieuwe Mijnbouwwet: 'Wie is straks aansprakelijk voor schade?'
Wanneer:12 april 2018

Meer dan veertig belanghebbenden hebben tot nu toe een reactie gegeven op de voorgestelde veranderingen in de Gaswet en de Mijnbouwwet. Veel van hen zetten vraagtekens bij de nieuwe wettekst. De reacties komen onder meer van de provincie, een aantal Groninger gemeenten, het Groninger Gasberaad en hoogleraar bestuursrecht Herman Bröring van de RUG. Hij zegt op RTV Noord: 'Er mag op dit punt geen enkele onduidelijkheid bestaan over wie op welke grond aansprakelijk is.'

Brigit Toebes: 'Mensenrechten verplichten farmabedrijf transparant te zijn over prijzen'
Wanneer:11 april 2018

Op vragen waarom sommige geneesmiddelen zo hoog geprijsd zijn, wijzen farmabedrijven op kostbaar onderzoek dat verloren gaat omdat lang niet elk onderzoek een succesvol geneesmiddel oplevert. Deze standpunten overtuigen pas als de farmabedrijven transparant zijn over hun investeringen en hun kosten. Er bestaan (genoeg) saillante voorbeelden om het ondernemen van farmabedrijven kritisch te bekijken. Adjunct hoogleraar rechtsgeleerdheid Brigit Toebes en advocaat Jan-Koen Sluijs schren een opinie in het FD.

Michelle Bruijn: 'Burgemeesters en de war on drugs'
Wanneer:11 april 2018

Burgemeesters vaak teruggefloten om sluiting 'drugswoningen'. Dertig procent van de woninguitzettingen vanwege de vondst van cannabis blijkt achteraf onrechtmatig. De Groningse onderzoeker Michelle Bruijn zegt dat in Reporter Radio. Ze analyseerde 271 rechterlijke uitspraken.

Brigit Toebes: 'In Japan hebben ze zelfs straten gearceerd waar je niet meer mag roken'
Wanneer:09 april 2018

Dat roken ongezond is weten we al lang, tot voor kort was het aan een ieder hier rekening mee te houden of niet. Al in 2008 werd het rookverbod voor de horeca ingevoerd, maar dat belette de roker niet veelvuldig gebruik te maken van de aanwezige rookruimten. Afgelopen week besloot het kabinet ook deze ruimten te verbieden. Brigit Toebes, hoogleraar Internationaal Gezondheidsrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen, sluit zich hierbij aan. Ze zegt op Metronieuws: 'Het verdrag verplicht tot effectieve bescherming tegen de blootstelling aan tabaksrook en een rookruimte voldoet hier niet aan.'

Wiene Van Hattum: ‘Beleidsmakers moeten levenslang gestraften weer als mens gaan zien’
Wanneer:08 april 2018

Opnieuw laait de discussie op over het nut en de wenselijkheid van levenslange gevangenisstraf. Want wat levert dit eigenlijk op, en wat doet het met de gedetineerde? Wiene van Hattum, oprichter en voorzitter van het Forum Levenslang, dat humane uitvoer van levenslange straf voorstaat, zegt in de Volkskrant: 'Volksbewustzijn is nog geen rechtsbewustzijn'.

Lintje voor vertrekkende strafrechtexpert Van Hattum
Wanneer:06 april 2018

Wiene van Hattum is vrijdagmiddag door burgemeester Peter den Oudsten koninklijk onderscheiden tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Van Hattum (Naarden,1952) kreeg de onderscheiding bij haar afscheid als universitair docent bij de vakgroep strafrecht en criminologie van de Rijksuniversiteit Groningen, zo schrijft het Dagblad van het Noorden.

Wiene Van Hattum: ‘Levenslange gevangenisstraf is inhumaan’
Wanneer:06 april 2018

Ze is niet tegen levenslange gevangenisstraf. Maar, benadrukt universitair docent strafrecht Wiene van Hattum, die moet humaan worden uitgevoerd. Ter ere van haar pensioen is er vandaag in Groningen een symposium, met een indrukwekkende lijst sprekers, over levenslange gevangenisstraffen. „In Duitsland is de uitvoering van levenslang beter geregeld”, zegt Van Hattum in het Dagblad van het Noorden.

Arvin Kolder: 'Desinteresse in zieke werknemers kan COA duur komen te staan'
Wanneer:05 april 2018

Ziek door slechte werkomstandigheden. De conclusies over het hoge ziekteverzuim op het asieldorp in Ter Apel kunnen verstrekkende gevolgen hebben voor het COA.

Jaap-Henk Hoepman: 'Hoe je tegenwoordig altijd en overal in de gaten wordt gehouden'
Wanneer:28 maart 2018

Overal om ons heen hangen camera’s. Niet alleen in sauna’s loop je risico begluurd te worden, ook thuis en op straat kun je zomaar in beeld komen van camera’s, die beelden soms live op internet streamen. Volgens universitair docent Jaap-Henk Hoepman is het een kwalijke zaak. 'Je ziet dat steeds meer dingen volgbaar, waarneembaar en terugkijkbaar zijn, met soms alle gevolgen van dien', zo zegt hij in het Dagblad van het Noorden.

Carien de Jager: 'Herstel van het vertrouwen in de financiële sector klinkt nobel, maar is niet wenselijk'
Wanneer:20 maart 2018

Het voorstel om ING-topman Ralph Hamers een loonsverhoging van 50 procent tot maar liefst 3 miljoen euro te geven is onder maatschappelijke en dreigende politieke druk ingetrokken. Door dergelijke incidenten laait de verontwaardiging en het wantrouwen richting financiële instellingen weer even op. Dat het juist van belang is dat vertrouwen in de financiële sector niet wordt hersteld legt promovendus Carien de Jager uit in een artikel in het Nederlands Dagblad.

Joep Hubben: 'Bezorgd om Coöperatie Laatste Wil? Doe aangifte'
Wanneer:16 maart 2018

Mensen die vrezen dat Coöperatie Laatste Wil (CLW) hun geliefden heeft geholpen met zelfdoding of van plan is hen te helpen, kunnen het beste zelf aangifte doen. Dat stelt Joep Hubben, hoogleraar gezondheidsrecht Rijksuniversiteit Groningen, in het AD. Hubben reageert daarmee op de commotie over de zelfdoding van de 19-jarige Ximena Knol.

Jan Bouwman: 'Hoofdkantoor Unilever in Rotterdam levert niet meer belasting op'
Wanneer:15 maart 2018

Unilever heeft besloten om terug te gaan naar één hoofdkantoor en dat te vestigen in Rotterdam, maar dat levert de Nederlandse schatkist nauwelijks iets extra's op, zeggen belastingdeskundigen. Jan Bouwman, hoogleraar belastingrecht, beaamt dat er nu al belasting wordt betaald door bepaalde onderdelen van Unilever. Dat het enige hoofdkantoor van Unilever straks in Nederland staat hoeft in principe niet zo veel uit te maken, zegt hij op RTLZ.

Michel Vols: 'Mensen uit omgeving Rotterdam en Den Haag ervaren vaker overlast'
Wanneer:14 maart 2018

In gemeenten in het zuiden van Zuid-Holland worden relatief gezien de meeste boetes voor woonoverlast uitgeschreven. In de top 10 van gemeenten met het hoogste aantal boetes per 10.000 inwoners staan maar liefst acht gemeenten uit de regio Den Haag/Rotterdam. Dat verbaast adjunct hoogleraar Openbare-orderecht Michel Vols van de Rijksuniversiteit Groningen niet, zo zegt hij op RTL Nieuws.

Jan Brouwer: 'Bedreiging van overheidsfunctionarissen is van alle tijden'
Wanneer:09 maart 2018

Een officier van justitie die bij het Openbaar Ministerie (OM) Noord-Nederland een onderzoek naar No Surrender leidde, heeft ondergedoken gezeten vanwege ernstige bedreigingen. Ook is ze mede hierdoor eind vorig jaar overgeplaatst. De bedreiging van overheidsfunctionarissen is van alle tijden, zegt ook hoogleraar Algemene Rechtswetenschap Jan Brouwer op Nieuwsnl.

Jan Brouwer: 'Verzoek Den Oudsten preventief fouilleren Koningsdag heel gewoon'
Wanneer:07 maart 2018

Burgemeester Den Oudsten van Groningen wil in verband met de komst van het Koninklijk Huis op Koningsdag de bevoegdheid krijgen om één of meerdere gebieden aan te wijzen waar preventief gefouilleerd mag worden. Volgens rechtsgeleerde Jan Brouwer is het verzoek van Den Oudsten aan de raad heel gewoon. 'Sinds 'Apeldoorn', toen de koninkljike familie belaagd werd, wordt er altijd preventief gefouilleerd', zegt hij op RTV Noord.

Brigit Toebes: 'Alle overheidslagen hebben plichten in het kader van tabaksontmoediging'
Wanneer:06 maart 2018

Gemeenten zijn al zes jaar verantwoordelijk voor rookontmoediging. Dat heeft weinig opgeleverd, ontdekte Onderzoeksredactie Tabak. Nu begint men warm te lopen voor het idee van de rookvrije generatie. Maar ook de plannen daarvoor zijn niet erg concreet. Hoogleraar internationaal gezondheidsrecht Brigit Toebes wijst op Tabaknee naast het kaderverdrag tabaksontmoediging ook op de mensenrechten, met name het WHO-kinderrechtenverdrag.

Dimitry Kochenov: 'Without support European Commission Slovenia unlikely to win case against Croatia'
Wanneer:03 maart 2018

Prof. Dimitry Kochenov, an expert in EU constitutional law, explained in the Croatian newspaper Vecernji how Article 259 TFEU works. This provision outlines the procedure allowing Member States of the Union to bring each other to the Court of Justice of the EU for breaches of EU law.

Martina Althoff: 'Minder misdaad, combinatie van factoren en vertekenend'
Wanneer:03 maart 2018

Fryslân wordt steeds veiliger. Dat lijkt althans zo op basis van de officiële politiecijfers die donderdag gepubliceerd werden. Maar hoe kan dat? En is het werkelijk zo of wordt de criminaliteit alleen minder zichtbaar? Martina Althoff, universitair hoofddocent criminologie bij de Rijksuniversiteit Groningen, legt in het Friesch Dagblad uit dat er meerdere mogelijke verklaringen zijn voor de afname.

Jonida Milaj-Weishaar: 'Will We Get Back Control of our Data?'
Wanneer:01 maart 2018

The EU legislator promised to give us back the control on our data but does this mean that as of 25 May 2018, when the General Data Protection Regulation (GDPR) becomes fully binding, we will be the masters of our own data? Not quite, says Jonida Milaj-Weishaar, Assistant Professor, STeP Research Group, in her article in Infosecurity Magazine.

Jan Brouwer over dwangsommen criminelen: 'Zo'n dwangsom innen, dat kan nog een hele heisa worden'
Wanneer:27 februari 2018

Gemeenten die criminelen boetes en dwangsommen opleggen. In Ermelo en Putten lijkt deze aanpak uitstekend te werken. Steeds meer gemeenten volgen het Veluwse voorbeeld. Niet iedereen is er blij mee. Gaan bestuurders niet op de stoel van rechter en justitie tegelijk zitten? Jan Brouwer, hoogleraar Recht en Samenleving, is betrokken geweest bij het bedenken van deze aanpak. 'Om een extra mogelijkheid te creëren om criminaliteit aan te kunnen pakken, is deze bestuurlijke maatregel bedacht', zegt hij in De Stentor.

Vijf vragen aan Edwin Woerdman over de emissiehandel
Wanneer:23 februari 2018

In een paar zinnen uitleggen wat ETS is en hoe het precies werkt is lastig. In plaats daarvan kiezen we voor wat verdieping. Vijf vragen dus, aan Hoogleraar Markten en Regulering Edwin Woerdman. Lees de antwoorden op Green Choice.

Brigit Toebes: 'Aangifte nog niet geleid tot vervolging tabaksproducenten, er is wel degelijk wat gewonnen'
Wanneer:22 februari 2018

Het OM ziet met de huidige regels geen mogelijkheden voor een kansrijke vervolging van tabaksproducenten. Tegelijkertijd stelt justitie dat roken dodelijk is en het ontwerp van sigaretten daar aan bijdraagt. Daarmee legt het OM de bal weer bij de overheid, zegt Brigit Toebes, hoogleraar Internationaal Gezondheidsrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen, tegen de NOS.

Solke Munneke: 'Nieuwe lokale democratie: goedbedoeld maar ondoordacht'
Wanneer:22 februari 2018

Drie jaar lang stimuleerden het ministerie van Binnenlandse Zaken en de VNG lokale proeven met participatief bestuur. Onlangs riep het projectteam gemeenten op hun democratie nu echt flink te gaan ‘verfrissen’. Riskant, vinden Solke Munneke en Annemarie Kok: de experimenten getuigen van een naïeve democratie-opvatting. Lees hun artikel op Sociale Vraagstukken.

Brigit Toebes: 'Drie jaar geleden hadden we het nog over rechten van de roker, nu over zaken als rechten van het kind'
Wanneer:21 februari 2018

Het Openbaar Ministerie (OM) besluit donderdag of er strafrechtelijk onderzoek wordt ingesteld naar aanleiding van een aangifte tegen de tabaksindustrie.In de aangifte wordt de tabaksindustrie onder meer beschuldigd van zware mishandeling, opzettelijke benadeling van de gezondheid en valsheid in geschrifte. Hoeveel kans van slagen heeft de aangifte? Brigit Toebes, adjunct-hoogleraar Internationaal Gezondheidsrecht, heeft de maatschappelijke beweging tegen roken in kracht en hevigheid zien toenemen, zo zegt zij op nu.nl.

Herman Bröring over windmolenparken: 'Rijk heeft Veenkoloniën in de steek gelaten'
Wanneer:21 februari 2018

De plaatsing van 45 windmolens in de Drentse Monden en het Oostermoergebied gaat door. Dat heeft de Raad van State woensdagochtend geoordeeld. Hoogleraar bestuursrecht Herman Bröring heeft veel kritiek op de manier waarop de rijksoverheid de komst van de windmolens heeft geregeld. Zo mankeerde er van alles aan de inspraakmogelijkheden, zegt hij in de ZuidOosthoeker.

Douwe Jan Elzinga: 'Omstreden wethouder Jo Palmen vormt geen hoog en ernstig integriteitsrisico'
Wanneer:21 februari 2018

Dit concluderen de hoogleraren Douwe Jan Elzinga (Rijksuniversiteit Groningen) en Arno Korsten (Universiteit Maastricht) in een second opinion-onderzoek naar de omstreden wethouder Jo Palmen van Brunssum. Palmen wordt vaak verweten dat hij zich grof en onbehoorlijk uitlaat, wat vaak ook als niet integer wordt gezien. Het rapport, dat zij in opdracht van de gemeenteraad hebben opgesteld, is vanmiddag gepresenteerd, zo meldt de Volkskrant.

Hans Engels: 'Taken en verantwoordelijkheden van waarnemer precies hetzelfde als die van burgemeester'
Wanneer:20 februari 2018

Elf van de twintig gemeenten in onze provincie hebben een waarnemend burgemeester. Heeft een waarnemer een andere rol dan een burgemeester? Nee, is het heldere antwoord van Hans Engels, hoogleraar Staatsrecht en Eerste Kamerlid voor D66. 'Het verschil zit hem met name in de manier van aanstellen', zegt hij op RTV Noord.

Jan Brouwer: 'Een online coffeeshop maakt in Nederland geen kans'
Wanneer:19 februari 2018

Twee keer deed Wiesman een poging om een coffeeshop op te richten, eerst in de gemeente Oost Gelre, later in buurgemeente Berkelland. Beide keren zei de gemeenteraad nee, onder meer vanwege de kans op overlast. Toen kreeg hij het idee voor een online coffeeshop. 'Verkoop van wiet via internet past wel in deze tijd', zegt hoogleraar Algemene Rechtswetenscha Jan Brouwer in Tubantia. Toch denkt hij dat het Openbaar Ministerie tot vervolging over zal gaan.

Adriaan Wierenga: 'Je deur op slot doen, dat is toch heel normaal?'
Wanneer:19 februari 2018

Het blijkt kinderlijk eenvoudig om binnen te dringen in de werkkamer van burgemeester Jan Seton van de gemeente Borger-Odoorn. Veiligheidsexpert Adriaan Wierenga is verbaasd als hij de beelden ziet. 'Je deur op slot doen, dat is toch heel normaal? Dat doen wij hier ook als je niet op je kantoor bent. Als er vertrouwelijke dossiers zouden liggen dan is dit wel een beetje naïef, zegt hij op RTV Noord.

Mathieu Paapst over vendor lockin Europese Commissie
Wanneer:19 februari 2018

Wannacry heeft de wereld wakkergeschud. De gijzelsoftware trof in mei 2017 honderdduizenden computers in meer dan 100 landen. Dat deze malware zoveel schade kon aanrichten komt mede door de afhankelijkheid van ICT-leveranciers zoals Microsoft. Universitair docent Transboundary legal studies Mathieu Paapst legt in deze ARD-documentaire uit dat de Europese Commissie de aanbestedingswet niet goed naleeft.

Joep Koornstra: 'Verbieden vereniging omdat leden bijvoorbeeld salafistisch zijn niet erg kansrijk'
Wanneer:17 februari 2018

Met de presentatie van het verkiezingsprogramma, dat deze week door de PVV is gepresenteerd, doet een nieuw begrip zijn intrede in de Rotterdamse politiek: 'de-islamiseren', zoals Wilders het onomwonden noemt. Moskeeën dicht en geen islamitische scholen meer. Volgens onderzoeker Joep Koornstra is dat lastig. 'Een vereniging of stichting kan alleen verboden worden als zij een gevaar vormt voor de openbare orde', zo zegt hij in het AD.

Willem Bantema: 'Sociale druk voor niet-rokers om zich in rookruimtes te begeven nooit onderzocht'
Wanneer:13 februari 2018

Het is gedaan met de rookruimtes in café's en restaurants. Het hof baseert zich bij de uitspraak mede op een onderzoek van voormalig RUG-onderzoeker Willem Bantema. Op basis van dat onderzoek zegt het hof in een persverklaring: 'niet-rokers kunnen sociale druk voelen om zich bij de rokers in de rookruimtes te voegen'. Bantema reageert in Radio EenVandaag verrast en zegt dat hij dat nooit heeft onderzocht.

Heinrich Winter: 'Omkoping, infiltratie en omkoping lokaal bestuur komt in heel Nederland voor'
Wanneer:12 februari 2018

Criminelen die raadsleden bedreigen of intimideren, het komt zeker voor. Maar vaak zijn het juist inwoners of belanghebbenden uit de gemeente die de lokale politici intimideren, bedreigen, uitschelden of hun spullen vernielen. Hoogleraar bestuurskunde Heinrich Winter deed in opdraht van het ministerie van Justitie onderzoek naar ondermijning van het lokale bestuur. In Een Vandaag zegt hij dat het in 20 tot 30% van de gemeenten in Nederland voorkomt.

Hans Engels: 'Ingrijpen Sint-Eustatius geeft aan dat de situatie ernstig is'
Wanneer:12 februari 2018

Voor het eerst sinds de jaren vijftig heeft het Rijk met een wet ingegrepen in het lokale bestuur. Op Sint-Eustatius maakt het bestuur zich schuldig aan ‘grove taakverwaarlozing’. De maatregel is ‘heel bijzonder’, zegt Hans Engels, hoogleraar recht ­decentrale overheden op SC Online.

Brigit Toebes: 'Overheid neem verantwoordelijkheid zodat kinderen niet gaan roken'
Wanneer:10 februari 2018

De steun voor de aangifte van advocate Benedicte Ficq tegen de tabaksindustrie is verder gegroeid. Want na een aantal ziekenhuizen, maakten deze week ook de gemeenten Amsterdam en Utrecht bekend de aangifte te zullen steunen. Hoogleraar internationaal gezondheidsrecht Brigit Toebes denkt dat tabaksaccijns een effectief middel is om de consumptie terug te dringen, maar de voorgenomen beperkte prijsverhoging lijkt niet effectief in het licht van ervaringen elders,m zo zegt ze in Nieuwsweekend op Radio 1.

Jan Brouwer: 'Vroeger waren het de belwinkels, nu storten criminelen zich op andere branches'
Wanneer:10 februari 2018

Brabant bindt de strijd aan met het witwassen via bedrijfjes en winkels zoals kapsalons en zonnestudio's. Daartoe leggen gemeenten de vrije vestiging van winkels aan banden. Volgens deskundigen zijn witwaspraktijken in bijvoorbeeld nagelstudio’s , boetiekjes en kapsalons waar nauwelijks een klant binnenstapt, aan de orde van de dag. 'Het is wijdverbreid', zegt hoogleraar Recht en Samenleving Jan Brouwer in BN DeStem.

Saskia Peters: 'Werkgever moet zorgen dat werk en privé gescheiden blijven'
Wanneer:09 februari 2018

Mensen melden zich ziek als ze een gebroken been hebben, een burn-out of misschien een chronische ziekte. Maar de verzuimcijfers van mensen die gescheiden zijn liggen een stuk hoger dan die van mensen met een gezonde relatie. Hoogleraar Arbeidsrecht Saskia Peters zegt in radioprogramma Dit is de Dag dat het goed is als er bepaalde dingen bespreekbaar worden gemaakt op de werkvloer, maar je kan de werkgever niet laten betalen voor bijvoorbeeld een therapeut.

Jan Brouwer: 'Bedreigen officier van justitie is een van de meest grove schendingen van de rechtsstaat'
Wanneer:09 februari 2018

Een officier van justitie die bij het Openbaar Ministerie (OM) Noord-Nederland een onderzoek naar No Surrender leidde, heeft ondergedoken gezeten vanwege ernstige bedreigingen. Ook is ze mede hierdoor eind vorig jaar overgeplaatst. 'De bedreiging van overheidsfunctionarissen is van alle tijden', zegt hoogleraar Algemene Rechtswetenschap Jan Brouwer in de Volkskrant.

Peter van den Berg: 'Nederland moet goed voor bevolking Sint-Eustatius zorgen'
Wanneer:05 februari 2018

Het kabinet neemt het bestuur van Sint-Eustatius over. Op het eiland is een 'grove taakverwaarlozing' geconstateerd. De eilandsraad wordt ontbonden. Ook de gedeputeerden en de waarnemend gezaghebber worden van hun functie ontheven. Bestuursdeskundige Peter van den Berg zegt in RTL-Nieuws dat Nederland internationaalrechtelijk de verplichting heeft om goed voor de onderdanen in Sint-Eustatius te zorgen. Het item begint op minuut 15.00.

Douwe Jan Elzinga: 'Extra financiële afspraken met ex-burgemeester Hoekema niet in overeenstemming met wettelijke regelingen'
Wanneer:03 februari 2018

Alle politieke partijen in Wassenaar zijn al een jaar op de hoogte van het feit dat achter de schermen werd gewerkt aan een extra uitkering voor oud-burgemeester Jan Hoekema. Bovendien wisten alle politieke partijen dat Hoekema en diens vrouw Marleen Barth na zijn vertrek nog langer in de dienstwoning mocht blijven wonen. Zelf stelt hij dat er niets mis is met de extra uitkering. Juristen zoals hoogleraar staatsrecht Douwe Jan Elzinga zien dat anders, zo meldt Omroep West.

Gerrit Voerman: 'Zoektocht naar kandidaten gemeenteraad is een hardnekkig probleem'
Wanneer:03 februari 2018

Wie wil er nog in de gemeenteraad? Partijen hebben al jaren moeite om genoeg goede kandidaten te vinden. Hoogleraar Gerrit Voerman, directeur van het Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen, onderzocht de afgelopen drie gemeenteraadsverkiezingen. 'Idealiter heb je een groot aanbod van mogelijke kandidaten. Tegenwoordig kun je minder selecteren op kwaliteit', zegt hij in Trouw.

Douwe Jan Elzinga: 'Screening gekozen raadsleden door AIVD zou ons democratisch systeem juist ondermijnen'
Wanneer:03 februari 2018

Criminoloog Emile Kolthoff stelt dat de AIVD gekozen raadsleden moet screenen voordat zij worden geïnstalleerd. Hij merkt in zijn praktijk dat de lokale fracties amper iets ondernemen tegen kandidaten die willen infiltreren. Volgens hoogleraar constitutioneel recht Douwe Jan Elzinga is AIVD-screening erger dan de kwaal, zo zegt hij in Trouw.

Hoogleraren Bröring en Lennarts over geheime stukken gaswinning: 'De Staat zit er tot haar nek toe in'
Wanneer:01 februari 2018

Al jaren werd er naar gezocht: de geheime overeenkomst over de gaswinning uit 1963. Tot nu. Wat blijkt? De rol van de staat is beduidend groter dan gedacht. En opzeggen kan zomaar niet. 'De partijen zijn zo elkaars gevangene', zegt hoogleraar bestuursrecht Herman Bröring in het Dagblad van het Noorden. 'Het is een pokerspel', zegt hoogleraar ondernemingsrecht Loes Lennarts. 'Dit zal nog jaren duren.'

Herman Bröring in Nieuwsuur over nieuw protocol aardbevingsschade Groningen
Wanneer:31 januari 2018

Groningers kunnen hun aardbevingsschade voortaan melden bij één loket, de 'Tijdelijke commissie mijnbouwschade Groningen'. De commissie moet vanaf 19 maart operationeel zijn. Hoogleraar bestuursrecht Herman Bröring, als adviseur betrokken bij de opstelling van het nieuwe schadeprotocol, zegt in Nieuwsuur dat het protocol er goed uitziet, maar dat het nog lastig wordt om zo snel de uitvoeringsorganisatie op te tuigen.

Loes Lennarts: 'Felle kritiek op Shell leidt af van waar aandacht eigenlijk naar uit zou moeten gaan'
Wanneer:29 januari 2018

Shell ligt onder vuur. Het bedrijf heeft de verdenking op zich geladen af te willen van de aansprakelijkheid voor de aardbevingsschade die is veroorzaakt door dochterbedrijf NAM. 'De Staat heeft de vergunningen voor de gaswinning afgegeven', verduidelijkt hoogleraar ondernemingsrecht Loes Lennarts in RTV Noord Nieuws. 'Dat aspect is deze week helemaal naar de achtergrond verdwenen. De Nederlandse overheid heeft de taak er voor te zorgen dat Nederlandse burgers veilig kunnen wonen en die taak heeft zij verwaarloosd.'

Dimitry Kochenov on the state of the Rule of Law in Romania, Hungary and Poland
Wanneer:28 januari 2018

Prof. Dimitry Kochenov, a constitutional-law expert at Groningen University, was interviewed by the Catalan newspaper El Punt Avui about the state of the Rule of Law in Romania, Hungary and Poland. He points out that although the EU is doing its best, there are not enough tools at its disposal to make these countries, in particular Hungary and Poland, to change track and return to compliance with the basic values on which European integration rests.

Herman Bröring: 'Reëel scenario dat Nam volloopt met verplichtingen en Shell handen er daarom vanaf trekt'
Wanneer:27 januari 2018

Olieconcern Shell heeft ongemerkt de aardgasdochter Nam op afstand geplaatst. Deskundigen stellen dat het bedrijf daardoor mogelijk niet langer aansprakelijk is voor schikkingen die Nam treft om de aardbevingsschade in Groningen te vergoeden. De Nam zelf heeft nauwelijks reserves, en kan de schade alleen betalen als het bedrijf gas blijft oppompen. Dat kan verstrekkende gevolgen hebben, beaamt hoogleraar bestuursrecht Herman Bröring in Trouw.

Jeroen ten Voorde: 'Djinnuitdrijving met behulp van geweld is mishandeling'
Wanneer:25 januari 2018

Het Openbaar Ministerie beschuldigt een 39-jarige vrouw van Marokkaanse afkomst van langdurige mishandeling van haar inmiddels 9-jarige zoon om een djinn uit te drijven. Zij moet donderdag voor de rechtbank verschijnen van Roermond. Hoogleraar strafrechtfilosofie Jeroen ten Voorde van de Rijksuniversiteit Groningen zegt in de Volkskrant: 'Djinnuitdrijvingen met behulp van geweld waardoor een ander pijn of letsel krijgt, zijn niet gerechtvaardigd. Dat de betrokkene dat zelf anders ziet, zal dat niet anders maken.'

Willem Bruil: 'Invloed agrarisch adviseurs mogelijk verklaring omvang kalverfraude'
Wanneer:24 januari 2018

Adviseurs, accountants en mengvoerleveranciers verspreiden als moderne boodschappers verhalen over effectief gesjoemel over Nederland. Dat zegt Maarten Leseman van LTO Nederland in een reactie op het bericht dat melkveehouders op grote schaal frauderen met de registratie van rundvee. Ook Willem Bruil, bijzonder hoogleraar Agrarisch Recht aan de Universiteit van Groningen, noemt in AgriHolland de invloed van agrarisch adviseurs als mogelijke verklaring voor de omvang van de fraude.

Charlotte Pavillon over e-court: 'Consumenten staan voor een onmogelijke keuze'
Wanneer:17 januari 2018

Ondernemers hebben een private schaduwrechtbank opgezet die handelt in strijd met het EU-consumentenrecht en het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Toch dagen nu bijna alle zorgverzekeraars hun klanten bij betalingsproblemen voor deze ‘robotrechter’. ‘Het is gissen’, zegt hoogleraar consumentenrecht Charlotte Pavillon in De Groene Amsterdammer. ‘Zelfs ik, als gespecialiseerd jurist, zou niet weten hoe ik zou moeten kiezen.’

Michiel van der Wolf: 'TBS moet aangepast'
Wanneer:14 januari 2018

Deze week pleiten een aantal tbs-advocaten voor een aanpassing van het tbs-systeem op een aantal cruciale punten. De tbs functioneert niet altijd evengoed, zeker als het gaat om de medewerking van onder tbs-gestelden aan een psychiatrisch onderzoek. Werkt het wel? En hoe voorkom je dat tbs-gestelden op proefverlof ernstig de fout ingaan? Jurist en psycholoog Michiel van der Wolf, schrijver van ‘Veroordeeld tot vooroordeel’, is te gast in VPRO's Onvoltooid Verleden Tijd.

Jan Brouwer: 'Gebiedsverbod omstreden imam haaks op wat in grondwet is afgesproken'
Wanneer:13 januari 2018

Fawaz Jneid, de salafistische imam uit Den Haag mag niet meer preken in zijn eigen moskee. Hij heeft vorig jaar een gebiedsverbod opgelegd gekregen van de minister van Justitie, op verzoek van de burgemeester van Den Haag, Paulien Krikke. Volgens hoogleraar Jan Brouwer is dit in strijd met de grondwet, zo legt hij uit in VPRO-radioprogramma Argos.

Dimitry Kochenov: 'Kiribati above mother Russia?'
Wanneer:09 januari 2018

Prof. Dimitry Kochenov, a constitutional-law expert at Groningen University, was interviewed on Dozhd (in Russian), the biggest Russian independent TV channel, to discuss the position of the Russian passport in terms of visa-free travel around the world. Stunningly, the passport of a huge country with a large economy is worse in terms of international travel than even the documents issues by Kiribati, Timor Leste and former Soviet Republics of Moldova, Georgia and Ukraine. His only explanation for this is the isolationist course of the current Putin regime.

Leon Verstappen over Wet invoering beperkte gemeenschap van goederen
Wanneer:28 december 2017

We staan vlak voor de inwerkingtreding op 1 januari 2018 van de Wet invoering beperkte gemeenschap van goederen. Voortaan vallen voorhuwelijks privévermogen, erfenissen en giften niet meer automatisch in de gemeenschap van goederen als men zonder huwelijkse voorwaarden trouwt. Hoogleraar privaatrecht Leon Verstappen licht de nieuwe regels toe in Mr.

Gerrit Voerman: 'Landelijke partijen trekken alles uit de kast om kandidaat-raadsleden te werven'
Wanneer:27 december 2017

De landelijke partijen doen in evenveel gemeenten mee aan de verkiezingen als vier jaar geleden. Kandidaat-raadsleden zijn makkelijker te vinden dan gedacht. Hoogleraar Gerrit Voerman van de Rijksuniversiteit Groningen is verrast over het grote aantal gemeenten waar de partijen zeggen mee te doen. Maar hij vindt het nog te vroeg om conclusies te trekken. 'De kans bestaat dat sommige afdelingen wel willen, maar het niet redden', zo zegt hij in Het Parool.

Arjan Bregman: 'Het zou zomaar kunnen dat hele aanbesteding Floriade over moet'
Wanneer:27 december 2017

Arjan Bregman, hoogleraar bouwrecht van de universiteit van Groningen, was door de volggroep Floriade gevraagd zijn licht te laten schijnen over de marktconsultatie en aanbesteding van de Floriade. 'Als er wezenlijke wijzigingen in de bouwplannen van de Floriadewijk komen, dan kunnen die de aanbestedingen dwarsbomen', zo zegt hij in Almere Deze Week.

Jan Brouwer: 'Bandidos kunnen hun naam veranderen en vrolijk doorgaan'
Wanneer:20 december 2017

Motorclub Bandidos is met onmiddellijke ingang verboden, zo meldt het AD. Volgens de rechter pleegt en stimuleert de motorclub geweld en worden geweldsincidenten van leden beloond. De club handelt in strijd is met de openbare orde, aldus de rechtbank in Utrecht. Hoogleraar Algemene Rechtswetenschap Jan Brouwer vraagt zich af of een verbod überhaupt zin heeft. 'In België is het Vlaams Blok verboden, daar is Vlaams Belang voor teruggekomen. De Bandidos kunnen hun naam veranderen en ze gaan vrolijk fluitend door', zo zei hij eerder op NOS.nl en in de Volkskrant. Zie ook het NOS-journaal (na 19.40 min.).

Jan Brouwer: 'Patrouilles extreemrechts in Nederlandse duinen zorgelijk'
Wanneer:19 december 2017

De extreemrechtse actiegroep Voorpost is bang dat Hoek van Holland een ‘nieuw Calais’ wordt. Daarom loopt zij rondes in de badplaats, op zoek naar migranten die illegaal de ferry naar Engeland proberen te nemen. De Groningse hoogleraar Algemene Rechtswetenschap Jan Brouwer noemt de Hoekse kwestie ‘lastig’. 'In een beschaafde natie moeten we proberen het handhaven van het recht over te laten aan de overheid', zo zegt hij in het AD.

Herman Bröring : 'Groningen is als wingewest gebruikt'
Wanneer:16 december 2017

Tijdens een congres over de mijnbouwschade in Groningen is hoogleraar Herman Bröring uitermate kritisch over de houding van de overheid. Het vertrouwen van de Groningers in de overheid is compleet weg. Dat is niet zo verwonderlijk als je kijkt kijkt naar de wijze waarop de overheid met de mijnbouwschade omgaat. Kijk naar de opname op Sargasso.

Gerrit Voerman: 'Niet verbaasd over Lilian Marijnissen die Emile Roemer opvolgt, wel over moment'
Wanneer:13 december 2017

Emile Roemer stopt als fractievoorzitter en partijleider van de SP. Dat heeft hij bekendgemaakt in Den Haag. Hij verlaat begin januari ook de Tweede Kamer. Lilian Marijnissen volgt hem op als fractievoorzitter. Gerrit Voerman, directeur van het Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen (DNPP), zegt in NOS-Met Het Oog Op Morgen: 'Ik dacht dat Roemer langer zou blijven en eerst gekeken zou worden hoe Lilian Marijnissen het in de Kamer zou doen.'

Jan Bouwman: 'Plan om op handen zijnde Duitse tolheffing aan te vechten heeft zeker kans van slagen'
Wanneer:13 december 2017

Het plan van het kabinet om de op handen zijnde Duitse tolheffing bij het Europese hof aan te vechten, heeft zeker kans van slagen. Dat zegt Jan Bouwman, hoogleraar belastingrecht aan de Universiteit Groningen, in de Volkskrant. In het Duitse plan wordt de Duitse automobilist volledig gecompenseerd voor de tolheffing, buitenlandse autorijders krijgen die korting niet.

Arvin Kolder: 'Vergoeding affectieschade zou goede stap voorwaarts zijn'
Wanneer:09 december 2017

In de nasleep van dodelijke verkeersongelukken krijgen nabestaanden naast hun verlies, vaak ook een juridische nasleep op hun bord. In de documentaire Teken van Leven van Omrop Fryslan vertelt RUG-onderzoeker en letselschadeadvocaat Arvin Kolder dat er een wetsvoorstel voor affectieschade aanhangig is. Volgens hem zou dat een grote rol kunnen spelen in de verwerking van het verlies van een dierbare door de schuld van iemand anders.

Jan Brouwer: 'Het is in Nederland niet langer ondenkbaar dat een burgemeester wordt geliquideerd'
Wanneer:09 december 2017

Brabant en Limburg worstelen met hennepteelt en xtc-labs. Urk met cocaïnesmokkel. Motorbendes proberen in het hele land voet aan de grond te krijgen. Noodgedwongen strijden gemeentebesturen tegen zware criminaliteit. Maar dat heeft een prijs, zegt hoogleraar Jan Brouwer in de Telegraaf.

Heinrich Winter over brand Talen: 'De provincie maakt zich er te gemakkelijk van af'
Wanneer:08 december 2017

De provincie had wel degelijk meer kunnen doen om de overlast bij afvalbedrijf A. Talen in Stadskanaal aan te pakken. Dat stelt hoogleraar bestuurskunde Heinrich Winter van de Rijksuniversiteit in Groningen op RTV Noord. Hij reageert daarmee op de stelling van gedeputeerde Nienke Homan, die stelt dat de provincie niet meer had kunnen doen aan de situatie bij afvalbedrijf A. Talen.

Michel Vols: 'Burgemeester Blanksma kan ingrijpen in junkpand Helmond'
Wanneer:08 december 2017

De overlast veroorzakende bewoner in het complex aan de Kasteel-Traverse in Helmond kan door de burgemeester tijdelijk uit zijn koopwoning worden gezet. Volgens Michel Vols, hoogleraar openbare orderecht, biedt de wet mogelijkheden om de drugsproblematiek in het complex te bestrijden. 'De man kan tijdelijk uit zijn woning worden gezet', zo zegt hij in het Eindhovens Dagblad.

Leon Verstappen: 'Dit moet je weten over het vernieuwde trouwen met huwelijkse voorwaarden'
Wanneer:06 december 2017

Na bijna twee eeuwen komt er een einde aan het automatisme van trouwen 'in algemene gemeenschap van goederen'. Iedere partner behoudt zijn privévermogen. Wat als je eerst jarenlang samenwoont voordat je trouwt? 'De regel is simpel', zegt Leon Verstappen, hoogleraar privaatrecht in Groningen en een van de aartsvaders van de wetsverandering in De Wereld van de Ondernemer: 'Alles wat je vóór het huwelijk samen hebt gekocht, zoals een huis of de Ikea-meubels, valt in de gemeenschap van goederen'.

Jan Brouwer: 'Onafhankelijk onderzoeksinstituut WODC onder druk gezet door politiek, klokkenluidster wordt weggezet'
Wanneer:06 december 2017

De onafhankelijkheid van het Wetenschappelijk Onderzoeks- en Documentatiecentrum (WODC) is ernstig aangetast. Dat blijkt uit een uitgebreid onderzoek van Nieuwsuur. Het WODC heeft een grote invloed op het politieke beleid van Nederland. De politiek heeft jarenlang onderzoeken beïnvloed om uitkomsten te krijgen die het eigen gelijk van ministers en topambtenaren zouden moeten bewijzen. Volgens hoogleraar Algemene Rechtswetenschap Jan Brouwer is de Tweede Kamer bedrogen en dat is nader onderzoek waard.

Arvin Kolder: 'Ontwikkel een nieuw soort verzekering voor voetballers'
Wanneer:05 december 2017

Dat is het pleidooi van advocaat en onderzoeker Arvin Kolder, die al jarenlang een juridische strijd voert om de medische kosten van zijn cliënt Trienko Smit vergoed te krijgen en daardoor op dit idee kwam. Smit verloor na een tackle op het voetbalveld zijn been en zag zijn leven compleet veranderen. Hij doet zijn plan uit de doeken bij Langs de Lijn En Omstreken.

Arvin Kolder: 'Letselschadeverzekering sporters voorkomt jarenlang juridisch getouwtrek'
Wanneer:05 december 2017

Een letselschadeverzekering voor voetballers. Het is volgens RUG-onderzoeker en jurist Arvin Kolder de oplossing voor langslepende kwesties na een ernstige sportblessure. 'Het eeuwige steggelen over waar de aansprakelijkheid ligt, wordt dan door verzekeringsmaatschappijen onderling op de achtergrond uitgevochten', zegt hij in het Dagblad van het Noorden.

Douwe Jan Elzinga: 'Er voltrekt zich een stille bestuurlijke revolutie. Ik vind het een vrij ernstig probleem'
Wanneer:02 december 2017

Het kabinet Rutte III zet de polder in de hoogste versnelling. De komende jaren worden tientallen akkoorden, deals en convenanten gesloten over de meest uiteenlopende maatschappelijke thema’s. Is hier sprake van bestuurlijke innovatie of juist van politieke armoede, omdat ze er in Den Haag zelf niet uitkomen? Staatsrechtgeleerde Douwe Jan Elzinga in het Financieele Dagblad: 'Ik vind het een vrij ernstig probleem. Waar is de democratische controle?' (Registratie vereist)

Hans Vedder: 'Boete Volkswagen duidelijk signaal, maar hoogte slaat geen deuk in pakje boter'
Wanneer:28 november 2017

Volkswagen heeft de consument misleid bij de verkoop van haar dieselauto's met type EA 189-motor. Dat stelt de Autoriteit Consument & Markt (ACM). De autofabrikant krijgt een boete van 450 duizend euro. Volkswagen prees namelijk deze auto’s aan als milieuvriendelijk, maar de resultaten van de emissietests bleken gemanipuleerd te zijn met verboden software. Hoogleraar economisch recht Hans Vedder zegt op BNR Nieuwsradio dat de imagoschade groter is dan de financiële. Het item begint op ca. 1.05.

Henry Prakken: 'Een computer kan nog lang geen echte juridische en sociale afwegingen maken'
Wanneer:25 november 2017

Online zoeken in gerechtelijke uitspraken, zelflerende computers die patronen berekenen - technologie zal de rechtspraak de komende jaren diepgaand veranderen. Gaan robots binnenkort op de stoel van de rechter zitten? Nee. Voor het nemen van de uiteindelijke beslissingen blijven mensen nodig. Hoogleraar rechtsinformatica en juridische argumentatie Henry Prakken denkt niet dat autonoom beslissende robots ooit op de stoel van de rechter zullen plaatsnemen, zo zegt hij in Trouw.

Berend Roorda en Adriaan Wierenga: 'Burgemeesters doen vaak te weinig om grondrechten als demonstreren en de vrijheid van vergadering te beschermen'
Wanneer:25 november 2017

De verboden anti-Zwarte Piet demonstratie bij de nationale intocht in Dokkum staat niet op zichzelf. In Nederland zijn de afgelopen jaren vaker demonstraties misgelopen of verboden, omdat tegendemonstranten met succes de oorspronkelijke demonstratie wisten te blokkeren. Tegenacties leiden steeds vaker tot een demonstratieverbod. Hoe gevaarlijk is dat? 'De overheid beloont groepen die andere burgers een grondrecht ontnemen', zeggen Berend Roorda en Adriaan Wierenga van het Centrum voor Openbare Orde en Veiligheid van de Rijksuniversiteit Groningen in de Volkskrant.

Jan Brouwer: 'Tegendemonstratie effectief middel om oorspronkelijke manifestatie te laten verbieden'
Wanneer:23 november 2017

Verbieden van demonstraties is terug van weggeweest. Burgemeesters doen dat liever dan risico lopen op wanordelijkheden. Dit jaar staat de teller op vier, met verboden demonstraties in Rotterdam (stille tocht voor Israël), Veldhoven (Eritreeërs), Enschede (Pegida) en nu Dokkum. Demonstrerende partijen lijken daar handig op in te spelen. 'Terwijl het misbruik is van de bestaande spelregels', zo zegt hoogleraar Algemene Rechtswetenschap Jan Brouwer in de NRC.

Michelle Bruijn: 'Wet Damocles, een dichtgetimmerde wet?'
Wanneer:22 november 2017

Burgemeesters sluiten elk jaar honderden coffeeshops, woningen en andere panden vanwege drugshandel en hennepteelt. Dat gebeurt op grond van artikel 13b Opiumwet, ook wel de Wet Damocles genoemd. Deze wet is bedoeld om illegale verkooppunten te sluiten en niet om drugsgebruikers en henneptelers uit hun woning te zetten. Promovenda Michelle Bruijn schreef een gastopinie voor het Brabants Dagblad.

Kai Lindenberg: 'Zedenwetten roepen nu te veel vragen op'
Wanneer:21 november 2017

Wanneer is seks ontucht? De grenzen zijn vaag, zei strafrechtadvocaat Gerard Spong 24 oktober in tv-programma Pauw. Maar als er sprake is van een machtsverhouding, zijn seksuele relaties verboden, zei hij. 'Een leerkracht met een leerling, dat mag sowieso niet.' Ook niet als de leerling meerderjarig is. Hij wees naar artikel 249 van het Wetboek van strafrecht. Spong ging vast uit van de nuancering ‘in beginsel’, zegt hoogleraar straf- en strafprocesrecht Kai Lindenberg in de NRC, en dan kun je de stelling als waar bestempelen.

Fokko Oldenhuis: 'Een moslima die een hoofddoek draagt moet bedenken dat bij ons godsdienst geen heilige koe is'
Wanneer:21 november 2017

Het politiebeleid dat agenten die met het publiek in contact komen geen hoofddoek mogen dragen, blijft gehandhaafd, zo heeft minister Grapperhaus (Justitie) laten weten. Het College voor de Rechten van de Mens verklaarde een klacht van agente Sarah Izat, die geen hoofddoek mocht dragen, gegrond. Fokko Oldenhuis, hoogleraar religie en recht aan de Rijksuniversiteit Groningen, heeft gemengde gevoelens bij de hoofddoekdiscussie. Enerzijds vindt hij dat een agente best haar werk kan doen met een hoofddoek, anderzijds is hij kritisch over voorvechters van brede invoering van de hoofddoek bij de politie. 'Soms moet die hoofddoek gewoon af', zegt hij in het Reformatorisch Dagblad (PDF).

Berend Roorda: 'Verbod betoging Dokkum erg marginaal gemotiveerd'
Wanneer:21 november 2017

Vreedzaam betogen is een grondrecht dat alleen in uitzonderlijke omstandigheden mag worden ingeperkt. De burgemeester kan het alleen doen in een situatie van bestuurlijke overmacht. ,'Uit het Dokkumer verbod kun je niet zo’n bestuurlijke overmachtssituatie afleiden'’, vindt Berend Roorda, onderzoeker bij het Centrum voor Openbare Orde en Veiligheid van de Rijksuniversiteit Groningen, in de Leeuwarder Courant.

Wilbert Kolkman: 'Voorkom familieruzie, bespreek erfenis aan goed doel'
Wanneer:20 november 2017

Nederlanders nemen steeds vaker goede doelen op in hun testament. Alleen durven ze dat veelal niet te vertellen aan familieleden. Toch is het een goed idee om de nalatenschap te bespreken met familie en vrienden, vindt Wilbert Kolkman, hoogleraar familievermogensrecht. 'Er is wel wat behoefte aan verwachtingsmanagement', zegt hij op NOS.nl.

Jan Brouwer: 'Het betogingsrecht is duizend jaar na Bonifatius bij Dokkum vermoord'
Wanneer:19 november 2017

Friese actievoerders hebben zaterdag zo’n 120 demonstranten uit Rotterdam en Amsterdam fysiek belet om in Dokkum vreedzaam te betogen tegen de racistische karikatuur van Zwarte Piet door hun bussen op de snelweg de pas af te snijden en te laten stoppen. Er was geen enkele reden dat de geoorloofde demonstratie na het ‘A7-incident’ niet gewoon kon doorgaan, schrijft hoogleraar Algemene Rechtswetenschap Jan Brouwer in de NRC.

Fokko Oldenhuis: 'Soms mag D66 een toontje lager zingen, over 'voltooid leven' bijvoorbeeld'
Wanneer:18 november 2017

‘Ik woon in een gebied waar nog veel gereformeerden wonen. In onze buurgemeente wordt de raadsvergadering nog geopend met gebed. Hoe gaan we daar mee om?’ Een vraag tijdens het congres van D66, zaterdag in Leeuwarden met als onderwerp ‘D66 en christelijk Nederland’ – actueler dan ooit, nu D66 in een kabinet zit met het CDA en de ChristenUnie. Fokko Oldenhuis, hoogleraar religie en recht aan de Rijksuniversiteit Groningen, was panellid tijden het D66-congres op 18 november. Het Nederlands Dagblad deed verslag.

Birgit Snijder-Kuipers: 'Bedrijven niet klaar voor nieuwe anti-witwaswet'
Wanneer:15 november 2017

Een nieuwe anti-witwaswet levert banken en andere financiële instellingen flinke koppijn op. De nieuwe wet gaat naar alle waarschijnlijkheid volgend jaar al in, maar banken zijn hier nog lang niet klaar voor. Docent notarieel recht Birgit Snijder-Kuipers pleit  op BNR Nieuwsradio voor een overgangsperiode. 'Dat zou de kwaliteit en integratie van die wetgeving ten goede komen.'

André de Hoogh: 'Onafhankelijke eilandstaatjes van Paypal-miljardair bijna onmogelijk'
Wanneer:14 november 2017

Miljardair Peter Thiel wil rond 2020 de eerste drijvende natie ter wereld stichten. Meerdere eilanden in de Grote Oceaan. Kan iemand zomaar zeggen dat hij zijn eigen onafhankelijke staat in het leven roept? Universitair hoofddocent internationaal recht André de Hoogh geeft antwoord in het AD.

Willem Bruil: 'Meer controle en hogere boetes nodig tegen mestfraude'
Wanneer:14 november 2017

Als familieleden het contact met elkaar verbreken, is dat in de helft van de gevallen vanwege ruzie over geld, vaak een erfenis. Het aantal conflicten over nalatenschappen blijft toenemen. Hoogleraar familievermogensrecht Wilbert Kolkman deed in 2016 onderzoek naar de ontwikkeling van het aantal rechtszaken die over erfrecht gingen en stelde een sterke toename vast tussen 2010 en 2015. 'De welvaart is toegenomen, dus er is nu meer geld gemoeid met erfenissen', zegt hij in De Volkskrant (registratie vereist).

Michel Vols: 'Gemeenten schreeuwen al jaren moord en brand over malafide pandeigenaren'
Wanneer:14 november 2017

Studentensteden willen malafide huisbazen harder kunnen aanpakken. Die gaan nu vaak nog ongestoord hun gang. Michel Vols, hoogleraar Openbare-orderecht aan de Rijksuniversiteit Groningen, onderzocht hoe gemeenten 'malafide pandeigenaren' aanpakken. Zijn conclusie in de NRC: 'Gemeenten schreeuwen al jaren moord en brand over malafide pandeigenaren, maar er is nog steeds weinig grip op dit probleem.'

Wilbert Kolkman: 'Erfenis leidt steeds vaker tot rechtzaak en familiebreuk'
Wanneer:10 november 2017

Als familieleden het contact met elkaar verbreken, is dat in de helft van de gevallen vanwege ruzie over geld, vaak een erfenis. Het aantal conflicten over nalatenschappen blijft toenemen. Hoogleraar familievermogensrecht Wilbert Kolkman deed in 2016 onderzoek naar de ontwikkeling van het aantal rechtszaken die over erfrecht gingen en stelde een sterke toename vast tussen 2010 en 2015. 'De welvaart is toegenomen, dus er is nu meer geld gemoeid met erfenissen', zegt hij in De Volkskrant (registratie vereist).

Kai Lindenberg: 'Zaak Brandt Corstius had niet in media uitgevochten moeten worden'
Wanneer:02 november 2017

Het conflict over seksueel misbruik tussen journalist Jelle Brandt Corstius en televisieproducent Gijs van Dam is gecompliceerd geworden doordat het in de media wordt uitgevochten. Wat is het gevolg voor beide aangiften? Kai Lindenberg, hoofddocent straf(proces)recht aan de Universiteit van Groningen, zegt op NU.nl dat het er bij lasterzaken om draait dat er sprake moet zijn van het opzettelijk verspreiden van onwaarheden.

Pim Geelhoed: 'Als Spaanse rechtbank arrestatiebevel uitgeeft moet België Puigdemont overleveren'
Wanneer:02 november 2017

De Catalaanse leider Carles Puigdemont zit in Brussel, maar de regering van Spanje wil dat hij voor de rechter verschijnt. De Spaanse openbaar aanklager heeft de rechtbank in Madrid daarom gevraagd om een Europees arrestatiebevel. Als de aanklager dat krijgt, heeft Puigdemont bijna geen opties meer. 'Binnen de EU-landen geldt namelijk een overleveringsverdrag', zegt Pim Geelhoed, docent EU-strafrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen tegen de NOS.

Gerrit Voerman: 'Ik vrees het ergste voor Rutte III'
Wanneer:01 november 2017

De kansen dat het nieuwe kabinet de eindstreep heelhuids haalt, zijn niet zo groot. Gerrit Voerman, directeur van het Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen (DNPP), zegt in De Hofvijver: ‘De coalitie van twee christelijke en twee liberale partijen is gebouwd op tegenstellingen. Het kabinet heeft in het parlement een minieme meerderheid. De ploeg bestaat uit onervaren ministers. En bovendien blijven de partijleiders, op Rutte na, in de Kamer om het profiel van de eigen partij te bewaken.’

Adriaan Wierenga: 'Noodbevel en noodverordening: paardenmiddel van de burgemeester?'
Wanneer:01 november 2017

Eind 2016 kwam, onder redactie van Adriaan Wierenga van het Centrum voor Openbare Orde en Veiligheid (COOV) van de Rijksuniversiteit Groningen, een rapport uit bij Politie & Wetenschap. Het rapport beschrijft het gemeentelijk noodrecht van noodbevelen en noodverordeningen. In een gesprek met Burgemeestersblad licht onderzoeksleider Wierenga de belangrijkste bevindingen toe (pag. 8).

Michel Vols: 'De buurtbemiddelaar: voor eerste hulp bij burenruzies'
Wanneer:31 oktober 2017

Jarenlang werden buren bij een conflict pas doorverwezen naar een buurtbemiddelaar als zij contact hadden gehad met de politie of een woningcorporatie. Nu de bekendheid van buurtbemiddeling groeit, melden ook steeds meer mensen zich rechtstreeks. Sinds juli van dit jaar is de Wet Aanpak Woonoverlast ingevoerd. Ook wil het nieuwe kabinet bovenop de bemiddeling een buurtrechter inzetten, die zittingen houdt in de wijken zelf. Hoogleraar openbare-orderecht Michel Vols zegt in NOS Nieuwsuur dat beide maatregelen ervoor kunnen zorgen dat buurtbemiddeling nog vaker wordt ingeschakeld.

Huub Willems: 'Bezuinigingen hebben rechtssysteem afgelopen jaren extra onder druk gezet'
Wanneer:29 oktober 2017

De rechter legt in driekwart van de strafzaken tegen georganiseerde misdaad een lagere gevangenisstraf op dan het Openbaar Ministerie (OM) eist. Dit blijkt uit onderzoek van Erasmus School of Law in opdracht van onderzoeksprogramma Politie en Wetenschap. Volgens Huub Willems, hoogleraar corporate litigation en voormalig strafrechter is het de taak van de overheid om een goed functionerend rechtssysteem in stand te houden. 'Je kunt niet voor een dubbeltje op de eerste rij zitten', zo zegt hij in NRC.

Michelle Bruijn: 'Burgemeester mag woning sluiten als er drugs wordt aangetroffen of verkocht'
Wanneer:27 oktober 2017

Niet alle burgemeesters zijn even streng in de aanpak van drugscriminaliteit. In de grote steden, Noord-Nederland en Limburg worden bewoners vaker hun woning uitgezet bij een drugsvondst dan in andere regio's. BNR Nieuwsradio spreekt met promovenda Michelle Bruijn, deskundig op het gebied van cannabis regulering.

Huub Willems: 'Niet alleen met Nederlandse bril naar Tata Steel kijken'
Wanneer:25 oktober 2017

Niet alleen de directie en de ondernemingsraad van Tata Steel Nederland zijn tegen de fusie van Tata Steel Europa en het Duitse ThyssenKrupp, ook de raad van commissarissen ziet een samengaan niet zitten. Huub Willems, hoogleraar corporate litigation in Groningen, vindt dat de raad van commissarissen bij zijn besluitvorming ook het belang van het concern moet laten meetellen, zo zegt hij in het Financieel Dagblad.

Douwe Jan Elzinga: 'Duo-ministers niet ongrondwettelijk'
Wanneer:25 oktober 2017

De Eerste Kamer heeft formateur Rutte opheldering gevraagd over zijn nieuwe kabinet. Er komen vier ministeries met een tweede minister en Kamervoorzitter Broekers wil weten wie op deze ministeries de baas wordt. Hoogleraar staatsrecht Douwe Jan Elzinga begrijpt de zorg, maar denkt niet dat de nieuwe opzet ongrondwettelijk is. Volgens hem is al duidelijk wie de baas wordt en wie 'toch een beetje een tweederangsminister is die zich naar de echte minister moet schikken', zo zegt hij op NOS.

Column Fokko Oldenhuis in De Riepe: 'Handen af van de Arbiter Bodembeweging'
Wanneer:25 oktober 2017

En dan opeens is daar op 13 april 2017, de brief van de minister van Economische Zaken, waarin een nieuwe procedure voor afhandeling van schades als gevolg van gaswinning wordt aangekondigd. In de nieuwe opzet is, aldus de minister van Economische Zaken, geen plaats meer voor de arbiter Bodembeweging … Lees de column van prof. Fokko Oldenhuis in het novembernummer van straatmagazine De Riepe.

Martina Althoff: 'Geen verklaring voor dodelijke reeks in Friesland'
Wanneer:20 oktober 2017

Negen mensen kwamen dit jaar in Fryslân al om het leven door (vermoedelijk) een misdrijf. Dat is meer dan voorgaande jaren, maar een patroon ontbreekt, en een verklaring is niet te geven. Zeker, kijkend naar voorgaande jaren is het aantal (vermoedelijke) moorden en doodslagen hoog, beaamt Martina Althoff, universitair hoofddocent Criminologie bij Rijksuniversiteit Groningen in het Friesch Dagblad.

Michiel Scheltema en Leo Damen over 25 jaar Algemene wet bestuursrecht: Te weinig oog voor de burger
Wanneer:18 oktober 2017

Meer mens en minder formaliteiten. Zelfs het heilige besluitbegrip mag een minder prominente plaats krijgen in de Algemene wet bestuursrecht, ten gunste van meer procedurele rechtvaardigheid. Dat is de uitkomst van een rondetafelgesprek over deze wet, in Mr. Magazine. Michiel Scheltema, oud-staatssecretaris, emeritus hoogleraar bestuursrecht aan de RUG en founding father Awb: 'Toen was het goed, maar dat wil niet zeggen dat het nog steeds zo is.' Emeritus RUG-hoogleraar bestuursrecht Leo Damen: 'Het schort vooral aan de uitvoeringspraktijk. Daar moeten de eerste veranderingen plaatsvinden.'

Jan Brouwer: 'Racisme in stadions komt weinig voor'
Wanneer:17 oktober 2017

De racistische uitlatingen die enkele VVV-supporters zondag richting PSV’er Joshua Brenet deden, vormen slechts een incident. In zijn algemeenheid komt racisme in de Nederlandse voetbalstadions maar weinig voor, zegt hoogleraar rechtswetenschap Jan Brouwer van de Rijksuniversiteit Groningen in het Nederlands Dagblad.

Joep Koornstra: 'Er zitten nogal wat haken en ogen aan een verbod op motorbendes'
Wanneer:13 oktober 2017

De eerste zitting in de civiele zaak om het verbod van de Bandidos MC vond dinsdag plaats. Het Openbaar Ministerie wil de Outlaw Motorcycle Gang zo snel mogelijk ontbinden. Volgens onderzoeker Joep Koornstra moet er worden aangetoond dat de motorclub zeggenschap heeft gehad over of leiding heeft gegeven aan de orde verstorende gedragingen. 'Nogal pittig om aan te tonen', zegt hij op NU.nl.

Jan Brouwer: 'Een coffeeshop runnen is uiterst lucratief'
Wanneer:09 oktober 2017

Honderden aanmeldingen van mensen die graag een nieuwe coffeeshop in Deventer willen runnen. Waarom is het bestieren van een wietzaak zo populair? De verklaring is volgens experts eenvoudig: deze business is zeer lucratief. Maar er klinken ook waarschuwingen. Hoogleraar Jan Brouwer zegt in De Stentor: 'Deze handel bevindt zich niet in een grijs gebied, maar in een zwart gebied.'

André de Hoogh: 'Wanneer je als nieuwe staat niet wordt toegelaten tot internationale organisaties is dat lastig, niet onoverkoombaar'
Wanneer:07 oktober 2017

Met het referendum in Catalonië is de roep van regio's om onafhankelijkheid weer volop in het nieuws. Maar is een onafhankelijke nieuwe staat oprichten eigenlijk nog wel mogelijk in het Europa van nu? André de Hoogh, universitair hoofddocent Internationaal Recht, zegt in NOS Nieuws: 'Een van de grootste gevaren is, dat je als nieuwe staat geïsoleerd raakt.'

Fokko Oldenhuis: 'Elke partij zou moeite moeten hebben met billboard datingsite'
Wanneer:06 oktober 2017

Religie wordt meer aan banden gelegd dan commercie, vindt hoogleraar religie en recht Fokko Oldenhuis. 'Het is vreemd dat reclame met bijna blote vrouwen die een datingsite aanprijzen wel mag, terwijl de woorden ”Jezus redt” op het dak van een boerderij niet werden toegestaan.' Het Reformatorisch Dagblad haalt de uitspraak aan die tijdens een drukbezochte conferentie ”Ruimte voor religie” in het Calvijn College in Amsterdam werd gedaan.

Heinrich Winter: 'Kwart burgemeesters bedreigd door criminelen, een fors percentage'
Wanneer:05 oktober 2017

In grote en kleine gemeenten proberen criminelen lokale politici en ambtenaren te beïnvloeden. In die zin is het een landelijk probleem, maar van 'grootschalige beïnvloeding' is geen sprake, luidt de conclusie. Het bureau Pro Facto deed in opdracht van het WODC onderzoek onder bijna vierduizend burgemeesters, wethouders, raadsleden en ambtenaren. Hoogleraar bestuurskunde Heinrich Winter is één van de onderzoekers en te gast in Nieuwsuur.

&samhoud consultancy trekt AFM bestuurder en bijzonder hoogleraar Femke de Vries aan
Wanneer:27 september 2017

AFM-bestuurslid Femke de Vries sluit zich per 1 januari 2018 als senior partner aan bij &samhoud consultancy. Dat maakt de AFM bekend in een persbericht. “Hoewel ik de AFM met pijn in het hart verlaat, is dit een kans die ik niet voorbij kon laten gaan”, aldus De Vries op Consultancy.nl. De Vries blijft ook als zij in dienst treedt bij &samhoud actief als bijzonder hoogleraar Toezicht aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Michel Vols: 'Toename buurtoverlast ondanks initiatieven om het tij te keren een hardnekkig probleem'
Wanneer:23 september 2017

Terwijl veel vormen van buurtoverlast afnemen, ergeren we ons steeds meer aan onze buurtgenoten. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat 94 procent van de Nederlanders weleens overlast ervaart in de buurt. Overlast in de buurt is wel een erg breed begrip. "Er valt echt van alles onder overlast te scharen, zoals poep op de stoep of natte kolen van een bbq ergens in de buurt", zegt Michel Vols, hoogleraar Openbare-orderecht aan de Rijksuniversiteit Groningen, op NOS.

Prof. Dimitry Kochenov launches second edition Quality of Nationality Index
Wanneer:21 september 2017

Last Wednesday Prof. Dimitry Kochenov launched the second edition of the Quality of Nationality Index he publishes in co-operation with Henley and Partners, a leading global citizenship and residence law firm.

Dimitry Kochenov: 'This is the most ‘valuable’ country in the world to be a citizen (and it’s not the U.S.)'
Wanneer:20 september 2017

It’s a great time to be German, at least according to one ranking. Henley & Partners, a residence and citizenship planning firm based in the U.K., released its annual Quality of Nationality Index, which it creates with Dimitry Kochenov, professor in European Union constitutional law at the University of Groningen in the Netherlands. Germany topped the list for the last six years, because of a strong economy and high marks on peace and stability and travel freedom. Read the article in The Money Street.

Fokko Oldenhuis: 'Bij conflicten binnen kerk eerst kerkelijke rechtsgang volgen'
Wanneer:15 september 2017

De burgerlijke rechter mag zich in beginsel niet mengen in de interne kerkelijke rechtsgang. Dat oordeelde het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) donderdag in de kwestie van een predikant die door de Hongaars-Gereformeerde Kerk was afgezet. Fokko Oldenhuis, hoogleraar religie en recht aan de Rijksuniversiteit Groningen, vindt de uitspraak van het EHRM 'niet opzienbarend', zo zegt hij in het Reformatorisch Dagblad.

Jan Brouwer: Studentenrechtbank onmisbare leerschool voor de praktijk
Wanneer:15 september 2017

Het fenomeen 'moot court' bestaat sinds de jaren 70 in Nederland. De pleitwedstrijden halen het beste uit een student naar boven, is de overtuiging van betrokken hoogleraren. Hoogleraar algemene rechtswetenschap Jan Brouwer is coördinator van de Groningse Studentenrechtbank, die startte in 1981. 'Studenten willen niet alleen kennis vergaren, maar ook vaardigheden aanleren', zegt hij in Mr. Magazine (vanaf pag 60).

Gerhard Hoogers: 'Sint-Maarten juridisch gezien geen aanspraak op EU-hulpgeld, Saint-Martin wel'
Wanneer:13 september 2017

Sint-Maarten en Nederland: hoe zit ons koninkrijk ook alweer in elkaar? Bonaire, Saba en Sint Eustatius zijn zogeheten openbare lichamen. Sint-Maarten, Curaçao en Aruba zijn aparte landen binnen het Koninkrijk der Nederlanden. "Landen in het koninkrijk draaien in principe op voor hun eigen problemen, want ze hebben autonomie", zegt hoogleraar staatsrecht Gerhard Hoogers tegen NOSop3. "Maar er is wel afgesproken dat we elkaar helpen."

Dimitry Kochenov: 'We are piercing tiny holes in the fences erected by nation states'
Wanneer:12 september 2017

Ideas about what forms the basis of citizenship have constantly evolved. To view it as being purely about ius soli (right of the soil, ie, for those born in the territory) or ius sanguinis (a blood link) is outdated.Why shouldn’t ius pecuniae be among them? Globalisation has turned citizenship into a commodity. Prof. Dimitry Kochenov, a constitutional-law expert at Groningen University, is quoted in The Economist: 'We help people cross barriers and contribute to the societies of their choice'.

Gerrit van der Veen: 'Betere luchtkwaliteit door weren vrachtwagens'
Wanneer:07 september 2017

De staat moet meer doen om de luchtkwaliteit in Nederland te verbeteren. De rechter heeft vandaag besloten dat er bij knelpunten per direct een goede oplossing moet worden bedacht. Volgens Gerrit van der Veen, bijzonder hoogleraar Milieurecht aan de Rijksuniversiteit Groningen, kan de staat zich richten op de verkeersstromen, zo zegt hij op NOS-Nieuws.

Michel Vols: 'Burenruzie verwordt tot toernooimodel, strijd duurt voort'
Wanneer:01 september 2017

Het is een unieke zaak en het conflict sleept zich al 17 jaar voort. Een ruzie in Leersum tussen twee buren die midden in het bos wonen. In 2010 bepaalt de rechter dat als buurman Rozendaal nog één keer met één voet op het terrein van zijn buurman komt, hij 300.000 euro moet betalen. Michel Vols, hoogleraar Openbare-orderecht aan de Universiteit van Groningen vindt het in EenVandaag ‘tragisch om te zien dat het recht niet in staat is om het probleem op te lossen’.

Jan Brouwer: 'Politici hebben een hekel aan het recht'
Wanneer:31 augustus 2017

'Terrorisme bestrijd je met een rechtvaardige samenleving', zegt scheidend hoogleraar algemene rechtswetenschap Jan Brouwer. Haatimams preventief verbieden te spreken, zoals de burgemeester van Eindhoven deed, of Eritrese vluchtelingen verbieden te demonstreren, wat in Veldhoven gebeurde, is in strijd met het recht. 'Wat maatschappelijk wenselijk is, loopt niet altijd parallel met wat er wettelijk mogelijk is. Dat moet vooral zo blijven.' Lees het interview in Mr. Magazine.

Gerrit van der Veen: ‘Een zaak om serieus te nemen’
Wanneer:24 augustus 2017

Vandaag is het kort geding van Milieudefensie tegen de Staat begonnen. Milieudefensie eist dat de overheid zich houdt aan de Europese luchtkwaliteitsnormen. Gerrit Van Der Veen gaf gisteravond op Radio 1 al zijn visie op de zaak en vertelde waarom het de moeite waard is om de rechtszaak te volgen.

Jan Brouwer: 'Omstreden imam een gebiedsverbod opleggen is in strijd met de grondwet'
Wanneer:16 augustus 2017

De omstreden imam Fawaz Jneid heeft een gebiedsverbod opgelegd gekregen voor de Haagse wijken Transvaal en de Schilderswijk. Is dat terecht in de strijd tegen radicalisering, of doe je hiermee de godsdienstvrijheid en vrijheid van meningsuiting geweld aan? 'Fawaz zal gelijk krijgen als hij in beroep gaat', voorspelt professor Jan Brouwer in Dit is de Dag.

Hans Vedder: 'Bewijsmaatstaf Bundeskartelamt kartelvorming autoproducenten niet superhoog'
Wanneer:24 juli 2017

BMW, Volkswagen, Audi, Porsche en Daimler zouden afspraken hebben gemaakt over techniek, strategie, kosten en toeleveranciers. Ook zouden afspraken gemaakt zijn over de uitstoot van dieselauto’s en de controles daarop. Hoogleraar economisch recht Hans Vedder zegt op BNR dat het alle schijn heeft van kartelvorming.

Michel Vols: 'Drugscriminaliteit is ook in het Noorden een groot probleem'
Wanneer:23 juli 2017

Drugspanden, hennepkwekerijen, criminele motorbendes. Ook het noorden van Nederland kampt met de problemen rondom drugscriminaliteit. Professor Michel Vols van de RUG doet hier onderzoek naar. En, vraagt hij zich af, wie moeten dit oplossen? Burgemeesters of strafrechters?
Elke week presenteert Dagblad van het Noorden een korte vlog van de Young Academy Groningen over wetenschappelijk onderzoek. Bekijk de vlog van Michel Vols.

Heid Wolswijk: 'Roekeloos rijden is moeilijk te bewijzen'
Wanneer:22 juli 2017

Minister Blok gaat de strafmaat voor ernstige verkeersdelicten verhogen. Nabestaanden kunnen het vaak niet geloven dat een automobilist die dronken of append achter het stuur zat, er met een betrekkelijk lichte straf vanaf komt. Minister Blok had de Rijksuniversiteit Groningen gevraagd om onderzoek te doen naar ernstige verkeersdelicten. Radio1 Nieuwsshow spreekt met professor Hein Wolswijk, hij leidde dat onderzoek.

Hein Wolswijk: 'Gevaarlijk rijden: geluksfactor moet eruit'
Wanneer:21 juli 2017

Officieren van Justitie en rechters willen soms een hogere straf eisen en opleggen voor ernstige verkeersdelicten dan mogelijk. Dat blijkt uit een onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen, waarin de strafmaat voor diverse overtredingen onder de loep zijn genomen. 'Het verschil is erg groot', zegt Hein Wolswijk, één van de Groningse onderzoekers, in het Reformatorisch Dagblad.

Douwe Jan Elzinga over geschonden geheimhoudingsplicht burgemeestersbenoeming Zaanstad
Wanneer:14 juli 2017

Jan Hamming van de PvdA kon burgemeester worden in zowel Zaanstad als Den Bosch. Hij ging in op Zaanstad en meldde zich op dezelfde dag af bij de sollicitatiecommissie in Den Bosch. Is er gelekt? Coen Verbraak spreekt in Met Het Oog Op Morgen met NOS-verslaggever en Bosschenaar Theo Verbruggen, het Zaanse raadslid Harry van der Laan en Douwe-Jan Elzinga, hoogleraar staatsrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Mentko Nap: 'Anderhalf jaar wachten op een nieuwe burgemeester wel erg lang'
Wanneer:14 juli 2017

Tegen de wens van de gemeenteraad in heeft commissaris van de Koning in Zeeland Han Polman besloten dat Goes voor anderhalf jaar een waarnemend burgemeester krijgt. Polman wil de procedure over de gemeenteraadsverkiezingen heen tillen. 'De gemeenteraad gaat niet over benoemingen van waarnemend burgemeesters', zegt docent staatsrecht Mentko Nap van de Rijksuniversiteit Groningen in de Provinciale Zeeuwse Courant.

Heinrich Winter: 'Deventer college kan motie van wantrouwen niet negeren'
Wanneer:12 juli 2017

De bestuurscrisis in Deventer is compleet: wethouder Robin Hartogh Heys (D66) is weggestuurd, tegen de overige drie wethouders van Gemeentebelang (Grijsen), PvdA (Kolkman) en CDA (Rorink) is een motie van wantrouwen ingediend. Dat trio trekt daaruit niet de conclusie om op te stappen. 'Een motie van wantrouwen kun je als college niet negeren', zegt Heinrich Winter, hoogleraar bestuurskunde in De Stentor. 'Eigenlijk moet er een ander, nieuw bestuur geformeerd worden.'

Jan Brouwer: 'Openbaarvervoerverbod bedelaars Rotterdam legitiem'
Wanneer:11 juli 2017

Het Rotterdamse vervoersbedrijf, de RET, zet een nieuw middel in om het telkens terugkerende probleem van overlast door bedelaars tegen te gaan: een openbaarvervoerverbod. Het intrekken van een vervoersbewijs of het verwijderen van een bedelaar uit een voertuig werkte niet langer. Mag dit? Ja, zegt Jan Brouwer, hoogleraar algemene rechtswetenschap aan de Universiteit van Groningen, in de Volkskrant.

Heinrich Winter: 'Ziekenhuizen moeten hun gegevens over zaaddonoren nu echt op orde brengen'
Wanneer:06 juli 2017

Er is grote verwarring onder donoren en ouders van donorkinderen die bij het Rijnstate Ziekenhuis in Arnhem onder behandeling zijn geweest. Van het ziekenhuis krijgen ze tegenstrijdige en onduidelijke informatie over de behandeling. Hoogleraar bestuurskunde Heinrich Winter is te gast in het programma Nieuwsuur. Hij deed vijf jaar geleden onderzoek naar de wet Donorgegevens kunstmatige bevruchting en kwam toen tot de conclusie dat instellingen hun administratie niet op orde hebben. Het item begint op 27.45.

Jan Brouwer: 'Terrorisme bestrijd je met een rechtvaardige samenleving'
Wanneer:05 juli 2017

'Burgemeesters schenden vaker de grondwet', zegt scheidend hoogleraar algemene rechtswetenschap Jan Brouwer in een interview in het nieuwe nummer van Mr. 'Wat maatschappelijk wenselijk is, loopt niet altijd parallel met wat er wettelijk mogelijk is. Dat moet vooral zo blijven.' Ook de bevoegdheden aangaande drugsoverlast storen hem. 'Te pas en te onpas sluiten burgemeesters huizen waar mensen kleine hoeveelheden plantjes cannabis kweken. Ik vind dat een verspilling van publieke middelen.'

Marlies Hesselman: Zorgen VN over gaswinning prachtige erkenning voor Groningers'
Wanneer:04 juli 2017

Het VN-comité voor economische, sociale en culturele rechten maakt zich zorgen over de veiligheid van Groningers in het aardbevingsgebied. Dat blijkt uit de aanbevelingen van het mensenrechtencomité van de VN in een nieuw rapport. Marlies Hesselman, docent internationaal recht aan de Rijksuniversiteit Groningen en afgevaardigde van het Nederlands Juristencomité voor de Mensenrechten, vindt de uitspraak belangrijk. 'Het is een sterk signaal dat Nederland niet goed genoeg zijn best doet', zegt ze in het Dagblad van het Noorden.

Saskia Peters: 'Uitspraak Hoge Raad brengt oude, ruimere ontslagregeling deels terug'
Wanneer:03 juli 2017

Werknemers die bij hun ontslag onrechtvaardig behandeld zijn, hebben recht op een ontslagvergoeding die rekening houdt met de door hen geleden schade. 'Dit is heel fijn voor alle werknemers', zegt Saskia Peters, hoogleraar arbeidsrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen op NOS. Peters volgt de uitvoering van de nieuwe ontslagwet, die sinds 2015 van kracht is, al langer.

Joep Hubben: 'Medisch-juridische vragen aan begin en einde van het leven'
Wanneer:30 juni 2017

Op 26 mei 2017 hield prof. mr. Joep Hubben een druk bezochte lezing voor het FHR Institute for Social Studies in Paramaribo, Suriname, getiteld: Enkele medisch juridische vragen aan het begin en einde van het leven. De inleider is hoogleraar gezondheidsrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen en tevens verbonden aan het Advocatenkantoor Nysingh Advocaten. Suriname kent nog steeds geen Euthanasiewet. Lees het artikel op StarNieuws.

Dimitry Kochenov's work featured in Russian version of 'How to Spend It?'
Wanneer:22 juni 2017

Prof. Dimitry Kochenov's Quality of Nationality Index, produced together with Henley & Partners is the subject of an in-depth interview he gave to 'Kak Potratit'?', which is the Russian analogue of 'How to Spend It', familiar to all the FT subscribers. Dimitry gave a broad overview of the index and explained the starting premise of the lack of correlation between the level of the countries' economic development and HDI and the quality of nationality they grant, using numerous examples. The index can be consulted at www.nationalityindex.org The updated version of the index is to be released in English and in Russian in September this year.

Irene Burgers over nieuwe Europese regels omtrent fiscale transparantie
Wanneer:21 juni 2017

Belastingadviseurs uit Europese lidstaten moeten inzage geven in belastingroutes die ze voor hun klanten willen opzetten. Alle partijen die betrokken zijn bij ‘agressieve belastingplanning’ moeten vooraf volledige openheid geven over deze structuren. Hoogleraar Internationaal en Europees Belastingrecht Irene Burgers is positief dat de Europese Commissie 'zo snel na de overeenstemming binnen de OESO met deze regelgeving komt. Het draagt eraan bij dat een gelijk speelveld wordt bereikt waardoor bedrijfsbeslissingen weer door economische motieven worden gestuurd, in plaats van door fiscale', zo zegt ze in Trouw.

Business Insider features Prof. Kochenov's analysis of the investment migration industry
Wanneer:08 juni 2017

Professor Dimitry Kochenov's remarks at the Investment Migration Council Forum in Geneva last week were reported by the Business Insider in an article on the possible volatility of the basic pre-conditions for the success of this growing industry. One citizenship offered for investment to a terrorist, and all the rules of the game can change, as historical examples demonstrate.

Huub Willems waarschuwt voor protectionisme, baantjesbescherming en het belonen van zwak bestuur in AkzoNobel-kwestie
Wanneer:29 mei 2017

Demissionair minister Henk Kamp (Economische Zaken, VVD) pleit voor een wettelijke bedenktijd van een jaar bij een vijandig bod, maar oud-voorzitter van de Ondernemingskamer en hoogleraar Huub Willems waarschuwt voor protectionisme, baantjesbescherming en het belonen van zwak bestuur. AkzoNobel overleefde 29 mei met steun van de rechter een aandeelhoudersrevolte, zo meld NRC.

Brouwer en De Vey Mestdagh bij De Nacht van het Recht in Der Aa-kerk
Wanneer:25 mei 2017

Op 1 juni zullen tijdens De Nacht van het Recht sprekers Jan Brouwer, Kees de Vey Mestdagh en Dries van Agt optreden, zo meldt de Groninger Gezinsbode. Prof. Jan Brouwer vertelt over de rechten van de burger rondom de aardbevingsproblematiek. Dr. mr. Kees de Vey Mestdagh gaat in op de veranderingen van het recht als gevolg van ict-ontwikkelingen. De lezing van oud-premier Dries van Agt gaat over mensenrechten in het kader van het Israël-Palestina conflict.

Huub Willems: 'We hoeven niet bang te zijn voor het al te grove kapitalisme'
Wanneer:22 mei 2017

Huub Willems, hoogleraar corporate litigation in Groningen, maakt in het FD korte metten met het idee dat beursbedrijven in overnamesituaties zich moeten kunnen beroepen op een wettelijke time-out van een jaar. Dat voorstel is recentelijk bepleit bij minister Henk Kamp van Economische Zaken en bij de belangrijkste Kamerfracties door drie prominenten uit het Nederlandse bedrijfsleven: Jan Hommen, Jeroen van der Veer en Peter Wakkie.

Douwe Jan Elzinga over uitspraken Teeven: 'Storm in een heel klein glaasje water'
Wanneer:19 mei 2017

Oud-staatssecretaris Fred Teeven denkt na over juridische stappen met betrekking tot de recente publicatie in De Groene Amsterdammer. De VVD-er zou hebben gezegd dat hij bewust heeft bezuinigd op de advocatuur om zo 'verdere verstrenging van het strafrecht' mogelijk te maken. Hoogleraar staatsrecht Douwe Jan Elzinga vindt dat dit bij de politiek hoort en stelt op Radio 1 dat het vaker gebeurt.

Birgit Snijder-Kuipers: 'Niet iedereen registreren in kader witwasbenadering'
Wanneer:10 mei 2017

Het voorkomen van witwassen, hoe is dat doel te bereiken? Docent notarieel recht Birgit Snijder-Kuipers vraagt zich op BNR Nieuwsradio af of registratie van UBO's (Ultimate Beneficial Owners) en openbaarmaking van die gegevens het juiste middel is om dat doel na te streven.

Albertjan Tollenaar: 'Flink schrappen in eisen bijstandswet'
Wanneer:04 mei 2017

Welke regels in de sociale zekerheid zijn overbodig? Op BNR Nieuwsradio vertelt universitair docent bestuursrecht Albertjan Tollenaar over de vele verplichtingen en regels in de bijstandswet die volgens hem geen zinnig doel dienen, zoals bijvoorbeeld de eisen op het gebied van kleding en persoonlijke verzorging in de participatiewet.

Wouter Burgerhart: 'Bij veel vermogenden is behoefte aan controle over vermogen ná overlijden'
Wanneer:04 mei 2017

Het Ferrari-syndroom noemen sommige fiscalisten en notarissen het. Het risico dat de kinderen de zuurverdiende centjes van pa en ma er in een mum van tijd doorheen jagen. Het is geen denkbeeldig gevaar. De meeste erfenissen zijn na de derde generatie verdwenen. Hoogleraar en specialist op het gebied van estateplanning Wouter Burgerhart legt in het FD uit dat met de introductie van het Afgezonderd Particulier Vermogen (APV) een stichting of trust geen fiscale voordelen meer biedt.

Charlotte Pavillon over bijzondere trekking Staatsloterij: 'Eigenlijk een dode mus'
Wanneer:02 mei 2017

Ruim twee miljoen mensen hebben zich aangemeld voor de bijzondere trekking van de Staatsloterij op 27 mei. Universitair hoofddocent verbintenissenrecht Charlotte Pavillon is niet zo gecharmeerd van de deal. 'Deelnemers die echt het gevoel hebben dat hen onrecht is aangedaan en die zich hebben aangesloten bij een claimstichting zullen er niet blij mee zijn', legt zij uit in het Noordhollands Dagblad.

Herman Bröring waarschuwt aardbevingsgedupeerden: 'Teken niet blind voor voucher van 1500 euro'
Wanneer:02 mei 2017

Mensen met schade door gaswinning moeten niet blind een voucher van 1500 euro aannemen. 'Pas op, want op die manier kunnen gedupeerden hun rechten verspelen.' Die waarschuwing komt van de Groningse hoogleraar bestuursrecht Herman Bröring van de Rijksuniversiteit Groningen op RTV Noord. 'Als mensen het allemaal prima vinden, moeten ze het vooral aannemen. Maar ik zeg wel: kijk uit.'

Huub Willems over tegenstrijdige belangen in omstreden deal VVD-voorzitter Keizer
Wanneer:01 mei 2017

Bij de omstreden deal van VVD-voorzitter Henry Keizer speelden nog twee VVD'ers een rol: oud-minister Loek Hermans en senator Anne Wil Duthler. Beiden waren commissaris bij De Facultatieve, het uitvaartbedrijf dat Keizer in 2012 voor een schijntje zou hebben gekocht. Volgens Huub Willems, bijzonder hoogleraar Corporate Litigation en oud-voorzitter van de Ondernemingskamer, weegt de rol van de commissaris nog zwaarder als er sprake is van tegenstrijdige belangen. "De opvatting dat dat hier niet zou spelen, vind ik onbegrijpelijk", zo zegt hij in Nieuwsuur.

Berend Roorda en Adriaan Wierenga: 'Burgemeesters kiezen in toenemende mate voor het zwaarste geschut'
Wanneer:29 april 2017

Burgemeesters kiezen in toenemende mate voor het zwaarste geschut om demonstraties of bijeenkomsten te verbieden, constateerden onderzoekers Berend Roorda en Adriaan Wierenga van het Centrum voor Openbare Orde en Veiligheid van de Rijksuniversiteit Groningen. Zij legden in de Volkskrant alle noodbevelen en noodverordeningen in de Nederlandse gemeenten tussen 2010 en 2015 onder een vergrootglas.

Jan Brouwer: 'Het is natuurlijk schromelijk overdreven, maar dat hoort er een beetje bij'
Wanneer:26 april 2017

'Toen ik vanmorgen wakker werd zei mijn vrouw dat ik vandaag een pak aan moest trekken.' Hoogleraar Rechtswetenschap Jan Brouwer was overrompeld toen hij woensdag door burgemeester Peter den Oudsten werd benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. 'Als je al die complimenten krijgt denk je: is dit allemaal waar? Het is natuurlijk schromelijk overdreven, maar dat hoort er een beetje bij', vertelt Brouwer aan RTV Noord.

Brigit Toebes en Antenor Hallo de Wolf: 'Niet vergiftigd worden is een mensenrecht'
Wanneer:24 april 2017

Ook de tabaksindustrie moet mensenrechten respecteren, schrijven Brigit Toebes en Antenor Hallo de Wolf (werkzaam bij de Afdeling Internationaal Recht van de Rijksuniversiteit Groningen) in NRC. Een ongezond product verkopen is daarmee in strijd. 'Door een product te maken en op de markt te brengen dat de gezondheid schaadt en zelfs dodelijk is, miskent de tabaksindustrie evident deze verantwoordelijkheid.'

Jan Brouwer: 'Avondklok asielzoekers kan absoluut niet'
Wanneer:23 april 2017

Burgemeester Koelewijn uit Kampen stelde een avondklok voor asielzoekers voor, na de verkrachting van een 17-jarig meisje in september vorig jaar door een bewoner van het azc in Dronten. Voor een avondklok is volgens jurist Jan Brouwer geen enkele juridische grond. “Je moet dan hardmaken dat alle asielzoekers crimineel zijn, en dat een oorlogstrauma altijd leidt tot verkrachtingen. Dat is onmogelijk”, zegt hij in Trouw.

Jan Brouwer: 'Afblazen van politieke bijeenkomsten is kwalijke tendens'
Wanneer:17 april 2017

Binnen een week tijd zijn zeker drie politieke bijeenkomsten afgelast vanwege veiligheidsrisico's. Volgens hoogleraar Jan Brouwer, tevens directeur van het Centrum voor Openbare Orde en Veiligheid in Groningen, kan dat geen toeval zijn. Sterker nog: "Het is een kwalijke tendens die moet worden gekeerd." Want of je het nu eens bent met politieke standpunten of niet, "alle politieke geluiden moeten een gelegenheid krijgen tot vergadering", benadrukt Brouwer op NOS.nl.

Berend Roorda: 'Burgemeester Veldhoven rijdt scheve schaats met verbod vergadering Eritreeërs'
Wanneer:14 april 2017

De voorzitter van de rechtbank in ’s Hertogenbosch stelt dat burgemeester Jack Mikkers van Veldhoven terecht de bijeenkomst van de YPFDJ heeft verboden, de jongerenafdeling van de Eritrese regeringspartij. De Groningse jurist Berend Roorda die vorig jaar promoveerde op het ‘demonstratierecht’, liet in Trouw weten dat burgemeester Jack Mikkers van Veldhoven ten onrechte de vergadering van de YPFDJ had verboden. In Veldhoven zetten ze volgens Roorda juist een premie op het verstoren van de openbare orde.

Edwin Woerdman: Handel in aardbevingspapiertjes
Wanneer:12 april 2017

De frustratie in Groningen over de afhandeling van aardbevingsschade loopt op. Een ander systeem om huiseigenaren te compenseren ligt op de tekentafel. Het idee van verhandelbare emissierechten inspireerde rechtseconoom Edwin Woerdman en econoom Minne Dulleman tot het ontwerpen van 'verhandelbare aardbevingscertificaten'. Zo'n papiertje moet de bezitter van een huis in het aardbevingsgebied ieder jaar een inkomen geven, zo legt hij uit in een interview in Trouw.

Jan Brouwer: Turkije niet, Eritrea wel. Waarom?
Wanneer:12 april 2017

De Turkse minister Kaya van Familiezaken is naar de rechter gestapt wegens haar uitzetting uit Nederland. Deze week arriveerde de Eritrese toppoliticus Gebreab in Nederland, híj wordt met rust gelaten, hoewel hij ook politiek geladen bijeenkomsten wil toespreken. Waarom mag de een dat niet en de ander wel? Jan Brouwer, hoogleraar Algemene rechtswetenschap, is in de Volkskrant kritisch over de houding van de Nederlandse overheid en vooral de Kamerleden.

Leon Verstappen: herzieningsprocedure huwelijksvermogensrecht na twintig jaar afgerond
Wanneer:11 april 2017

Na twintig jaar is het gelukt: het huwelijksvermogensrecht is herzien en in een modern jasje gestoken. Leon Verstappen, RUG-hoogleraar notarieel recht, was er vanaf de eerste punten en komma’s bij betrokken. 'Er is veel geschreven en gediscussieerd, soms fel. Dat deze vierde wet er dan toch doorkomt is heel fijn’, zegt Verstappen tevreden. Lees het interview met Verstappen in de UK.

Michel Vols: 'Gebruik bodycams bij burenconflict wereldprimeur'
Wanneer:06 april 2017

De gemeente Amsterdam heeft vorig jaar drie bewoners uitgerust met een bodycam nadat een burenruzie was geëscaleerd. Volgens Michel Vols, adjunct hoogleraar Openbare-orderecht in Groningen en gespecialiseerd in aanpak van woonoverlast, is het gebruik van de bodycams bij het burenconflict een wereldprimeur. Vols vindt het een 'slimme keus', zo zegt hij in de NRC.

Jan Brouwer: 'Klassieker Ajax-Feyenoord mét uitpubliek is maatschappelijk niet verantwoord'
Wanneer:31 maart 2017

Komend weekend wordt de Nederlandse voetbalcompetitie mogelijk beslist als Feyenoord op bezoek gaat bij Ajax. Maar al sinds 2009 zijn er bij ontmoetingen tussen deze teams over en weer geen supporters welkom. Dat zou moeten veranderen als het aan voetbaladvocaat Christiaan Visser ligt. Hoogleraar en hooliganonderzoeker Jan Brouwer vindt het geen goed idee. In Radio1-programma De Nieuws BV legt hij uit waarom.

Michel Vols: 'Rechtszaak tegen extreme thuisrokers weinig kans van slagen, wel interessant'
Wanneer:29 maart 2017

Mensen die in hun thuisomgeving overlast veroorzaken met hun rookgedrag, moeten via de wet verplicht worden om hun sigaret uit te maken. Dat stelt de anti-rookvereniging Clean Air Nederland. De vereniging wil nog dit jaar een rechtszaak aanspannen. Volgens hoogleraar openbare-orderecht Michel Vols is de kans klein dat de rechter meegaat in de eis van de vereniging, zo zegt hij op NU.nl.

Jan Brouwer: 'Posters Erdogan weghalen was in strijd met het recht'
Wanneer:23 maart 2017

De burgemeester van Rotterdam had posters van Erdogan niet mogen laten verwijderen, schrijft hoogleraar Algemene Rechtswetenschap Jan Brouwer in NRC. Met een beroep op het begrip ‘vrees voor verstoring van de openbare orde’ kan een burgemeester de vrijheid van meningsuiting niet beperken. Zoals gezegd, kan hij zelfs strafbare uitingen niet voorkomen.

Jan Brouwer: Mogelijk juridische stappen tegen Aboutaleb om Turkije-campagne
Wanneer:21 maart 2017

Burgemeesters gaan hun boekje te buiten als ze Turken in Nederland verhinderen om campagne te voeren. Dat zeggen burgerrechtenorganisaties en het Centrum voor Openbare Orde en Veiligheid (COOV) tegen BNR. Ook wanneer burgemeesters vrezen dat de openbare orde in gevaar komt door dit soort campagnes, mag dit niet verboden worden. Als dit wel het geval is, handelen gemeenten in strijd met de grondwet, zo zegt hoogleraar en directeur van het COOV Jan Brouwer op BNR.

Gerrit Voerman over verkiezingsaffiches van vroeger en nu
Wanneer:17 maart 2017

Hoogleraar Nederlandse Politiek Gerrit Voerman vertelt in het NOS-Journaal over de geschiedenis van verkiezingsaffiches sinds 1908, aan de hand van de collectie van het Universiteitsmuseum in Groningen.

Jan Brouwer: 'Nederland heeft te gemakkelijk met beroep op openbare orde rechten minister Casuvoglu ingeperkt'
Wanneer:13 maart 2017

Ging Nederland zijn boekje te buiten door de landingsrechten van minister Cavusoglu niet te verlenen? De Groningse hoogleraar Jan Brouwer, gespecialiseerd in openbare orde en veiligheid, wijst er in de Volkskrant op dat op de burgemeester de 'vergaande plicht' rust om de Turkse, politieke bijeenkomsten mogelijk te maken. Wel vindt hij het optreden van burgemeester Aboutaleb in relatie tot minister Kaya gerechtvaardigd 'gezien de dreiging van wanordelijkheden'.

Adriaan Wierenga: 'Gratis online cursus mooie manier om kennis te delen met publiek'
Wanneer:13 maart 2017

Docent en onderzoeker Adriaan Wierenga vertelt in het programma Babette Op Noord over de gratis online cursus Inleiding Nederlands Recht. De faculteit Rechtsgeleerdheid bezit heel veel kennis en dit is een mooie manier om die te delen met het grote publiek. De cursus is bedoeld voor iedereen die in het recht geïnteresseerd is en ook voor studiekiezers die zich oriënteren op een eventuele rechtenstudie. Het item begint op ca. 17.30.

Berend Roorda: 'Kabinet staatsrechtelijk gezien op glad ijs met houding richting Turkije'
Wanneer:10 maart 2017

Kom niet: jullie zijn ongewenst. Dat is de boodschap van premier Rutte en minister Koenders van Buitenlandse Zaken aan Turkse politici die in Nederland campagne willen komen voeren. Volgens rechtsdeskundige Berend Roorda begeeft het kabinet zich staatsrechtelijk gezien op glad ijs met deze houding richting Turkije, zo zegt hij op BNR en in WNL op Zaterdag (vanaf ca. 17.19). Hij vindt het een zorgelijke ontwikkeling dat politici zich bemoeien met de inhoud.

Gerrit Voerman: 'D66 wilde het hele bestel op de schop nemen en een nieuw partijenstelsel invoeren'
Wanneer:02 maart 2017

Met de verkiezingen in zicht onderzoekt het Humanprogramma Politicologica hoe politieke partijen spinnen, framen en omgaan met blunders, kritiek en imagoproblemen. In deze aflevering wordt D66 onder de loep genomen. Politicoloog en historicus Gerrit Voerman stelt dat oprichter Hans van Mierlo vond dat het afgelopen moest zijn met gekonkel in achterkamertjes. Maar hoe transparant is D66 eigenlijk?

Arvin Kolder: 'Maak vijf categorieën aardbevingsslachtoffers om massaclaim tegen NAM af te wikkelen'
Wanneer:01 maart 2017

Hoe kun je de massaclaim tegen de NAM het best afwikkelen? 'Maak vijf categorieën aardbevingsslachtoffers en koppel daar een bedrag aan smartengeld aan. Dat is een vlotte manier om de massaclaim tegen de NAM af te wikkelen.' Dat zegt letselschadespecialist Arvin Kolder van de Rijksuniversiteit Groningen op RTV Noord. 'Het nadeel is dat je moet afwijken van persoonlijke omstandigheden, maar je hebt wel sneller resultaat.'

Birgit Snijder-Kuipers: 'Zorgvuldigheid niet uit oog verliezen bij registreren gegevens aandeelhouders'
Wanneer:28 februari 2017

De wetgever is zeer actief als het gaat om het voorkomen van witwassen en financieren van terrorisme. Om te voldoen aan de Vierde Witwasrichtlijn moet in Nederland per 26 juni aanstaande de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (WWFT) gewijzigd zijn. Docent notarieel recht en kandidaat-notaris te Amsterdam mr. dr. Birgit Snijder-Kuipers schreef hierover een opiniestuk in het FD.

Edwin Woerdman lanceert nieuw idee van verhandelbare aardbevingscertificaten
Wanneer:24 februari 2017

Econoom Minne Dulleman en rechtseconoom Dr. Edwin Woerdman hebben samen een nieuw marktinstrument bedacht om de aardbevingsschade door gaswinning in Groningen te compenseren. Aardbevingscertificaten geven huiseigenaren recht op een jaarlijkse vergoeding door de NAM en de overheid om zowel woningschade als verminderd woongenot te vergoeden. Verhuisbewegingen worden bevorderd doordat de certificaten in heel Nederland verhandelbaar zijn. Dulleman en Woerdman publiceerden een artikel op ESB. Woerdman is onder meer geïnterviewd door RTV Noord.

Lisanne van der Sleen: 'Wanneer heb je recht op een billijke vergoeding?'
Wanneer:22 februari 2017

Ben je ontslagen, maar heeft jouw werkgever ‘ernstig verwijtbaar’ gehandeld? Studente Bedrijfsrecht Lisanne van der Sleen schreef er een artikel over dat is gepubliceerd op de website van Hanze advocaat, gebaseerd op haar afstudeerscriptie De billijke vergoeding: Het criterium 'ernstig verwijtbaar handelen of nalaten' en de wijze van begroten.

Edwin Woerdman becommentarieert emissiehandel stemming in Europees Parlement op nationale nieuwsradio
Wanneer:20 februari 2017

Dr. Edwin Woerdman is als klimaatexpert geïnterviewd door BNR Nieuwsradio om commentaar te geven op de recente stemming in het Europees Parlement over de herziening van het EU emissiehandelsysteem. Zijn bijdrage start op 9 minuten en 20 seconden.

Dimitry Kochenov: 'British citizens in post-Brexit EU treated like any other third country national'
Wanneer:14 februari 2017

Prof. Dimitry Kochenov discussed the situation of the British citizens in the EU post-Brexit with the host of the Globalist, the morning talk show of the London-based Monocle radio. Although the UK seems to be afraid of retaliations from the continental Member States after the disgraceful failure of the UK Parliament to guarantee the rights of the EU citizens of non-UK nationality resident in the UK after Brexit, the EU does not know retaliations: the dignity of our law is in non-discrimination.

Jan Brouwer: 'Film De Stille Beving opent Nederland de ogen'
Wanneer:12 februari 2017

Al tien jaar ontwrichten de gasbevingen het leven van vele Groningers. Bijna moegestreden laten de Groningers hun stem weer horen in aanloop naar de verkiezingen. Tv-programma Kruispunt tekent de verhalen op van het letterlijk verscheurde Groningse platteland. Op 6.45 een korte reactie van hoogleraar Jan Brouwer: 'In het westen komt het nog steeds niet binnen.'

Huub Willems: Spelverruwing raakt door Ondernemingskamer benoemde bestuurders
Wanneer:04 februari 2017

Topadvocaat Peter Wakkie werd ingezet als puinruimer bij ZED+ en belandde plotseling in een verhoor in Madrid. Belanghebbenden schrikken er steeds minder voor terug druk uit te oefenen. Wakkie werd op 16 januari aangehouden en urenlang verhoord door het Openbaar Ministerie. ‘Een schande dat de Spaanse overheid zich hiervoor leent’, oordeelt voormalig voorzitter van de Ondernemingskamer, en bijzonder hoogleraar Corporate Litigation Huub Willems in het FD.

Michel Vols: 'Rücksichtslos toepassen van de Wet Damocles lijkt ten einde'
Wanneer:03 februari 2017

Een burgemeester mag niet zonder meer een woning sluiten wanneer daar drugs worden gevonden. Hij moet alle belangen zorgvuldig afwegen, heeft de rechter bepaald. Michel Vols, adjunct-hoogleraar openbare-orderecht op de Rijksuniversiteit Groningen, verwacht dat de uitspraak in de Nuenense zaak gevolgen zal hebben voor andere zaken. Lees het artikel in het Eindhovens Dagblad.

Gerrit Voerman: PvdA-bolwerken in Groningen bijna verdwenen
Wanneer:30 januari 2017

Het gaat slecht met de PvdA. Hoogleraar Nederlandse Politiek Gerrit Voerman zegt in EenVandaag dat de PvdA genoegen zal moeten nemen met de rol van een middelgrote partij. "Ze zullen nooit meer zo groot worden als in het verleden toen ze de hegemonie op links hadden. Die tijd is voorbij en zal nooit meer terugkomen."

Marc Hertogh: 'De overheid is totaal niet geïnteresseerd in de burger'
Wanneer:26 januari 2017

De overheid is totaal niet geïnteresseerd in de burger en hanteert een mensbeeld dat haar het beste uitkomt, zegt Marc Hertogh, hoogleraar rechtssociologie aan de Rijksuniversiteit Groningen, in Sprank. De Participatiewet en de Fraudewet gaan ervan uit dat iedereen fraudeert als hij de kans krijgt. Dat krijgt de overheid als een boemerang terug.

Jan Brouwer: ‘Overheid stimuleert witwassen’
Wanneer:26 januari 2017

Veertig jaar lang gedoogbeleid heeft een monster gecreëerd. Dat zegt Jan Brouwer, hoogleraar rechtswetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen in het Dagblad van het Noorden. 'Het is vergelijkbaar met de drooglegging in de Verenigde Staten in de jaren 20 van de vorige eeuw. Het alcoholverbod creëerde destijds een maffia. Hetzelfde heeft onze overheid geschapen met het verbod op de wietteelt.'

Frans Nelissen: Eén vonkje en het was afgelopen
Wanneer:25 januari 2017

Een partij vervuilde nafta ondergaat een levensgevaarlijke operatie voor de kust van Scheveningen. Tot verbijstering van deskundigen grijpen Nederlandse inspecteurs pas in als de tanker de haven van Rotterdam binnen vaart. Volgens Frans Nelissen, hoogleraar internationaal zeemilieurecht, kan het niet zo zijn dat geen enkele Nederlandse autoriteit handelend optreedt als een schip op een ankerplaats dit soort chemische processen uitvoert. Lees het artikel in De Groene Amsterdammer.

Herman Bröring: 'Overheid en windpark Veenkoloniën: Verbijsterend geklungel’
Wanneer:25 januari 2017

Herman Bröring, hoogleraar bestuursrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen, noemt op FluxEnergie het optreden van de overheid rond het windpark Veenkoloniën ‘verbijsterend ruw’ en ‘geklungel’. Bröring heeft de ministerraad en de Tweede Kamer zijn mening gestuurd.

Leon Verstappen over 21e-eeuws ouderschap
Wanneer:24 januari 2017

Het personen- en familierecht werd afgelopen december verrijkt met het rapport van de Staatscommissie Herijking ouderschap, getiteld: ‘Kind en ouders in de 21e eeuw.’ De opdracht aan de Staatscommissie was de regering te adviseren over vraagstukken rond afstamming, het meerouderschap, meeroudergezag en het draagmoederschap. De multidisciplinair samengestelde commissie heeft maar liefst 68 aanbevelingen gedaan. En die zijn behoorlijk vooruitstrevend, zegt hoogleraar privaatrecht Leon Verstappen in Mr.

Jan Brouwer: 'OM speelt blufpoker in zaak No Surrender'
Wanneer:18 januari 2017

Flinterdun; zo noemt hoogleraar Jan Brouwer van de Rijksuniversiteit Groningen het bewijs dat het Openbaar Ministerie heeft tegen motorclub No Surrender op RTV Drenthe. Het OM maakte vrijdag bekend dat het de afdeling van de club in Emmen verdenkt van internationale drugshandel en ernstige geweldsmisdrijven.

Jan Brouwer: 'Er is geen bewijs dat snelrecht werkt, het is vooral voor de bühne'
Wanneer:03 januari 2017

Supersnelrecht in oud-en-nieuwzaken loopt meestal spaak op gebrekkige bewijzen. Het gaat om misdrijven die in vaak chaotische situaties worden gepleegd, door mensen die elkaar en de politie tegenspreken. Volgens de Groningse hoogleraar openbare orde en veiligheid Jan Brouwer is het lik-op-stukbeleid mislukt als middel om misdrijven te voorkomen. Lees de artikelen in de Telegraaf en het AD.

Centrum voor Openbare Orde en Veiligheid: 'Politie worstelt met krakkemikkige noodbevelen en noodverordeningen'
Wanneer:03 januari 2017

Het onderzoek ‘Naar handhaafbare noodbevelen en noodverordeningen. Een analyse van het gemeentelijke noodrecht’, van A.J. WierengaC. Post en J. Koornstra van het Centrum voor Openbare Orde en Veiligheid van de Rijksuniversiteit Groningen legt heel wat gebreken in noodverordeningen bloot. Burgemeesters blijken vaak niet goed op de hoogte van wat wel en niet in noodmaatregelen kan en mag worden vastgelegd. Lees het artikel in het Nederlands Juristenblad (NJB).

printOok beschikbaar in het: English