Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Verbouw voor Faculteit Rechtsgeleerdheid start met overhandiging ‘gedichtsteen’ Kopland

12 januari 2022

De vloersteen met daarop een gedicht van Rutger Kopland uit de voormalige Openbare Bibliotheek aan de Oude Boteringestraat 18 is in bewaring genomen voor de duur van de bouwwerkzaamheden. Op maandag 10 januari overhandigde Hanneke van den Berg, directeur bedrijfsvoering van de Faculteit Rechtsgeleerdheid deze bijzondere steen aan de aannemers van Visser Smit Bouw en HOMIJ Technische Installaties als symbolisch startschot voor de verbouwing tot nieuw onderkomen van de faculteit. De ‘gedichtsteen’ zal weer te zien zijn op een mooie nieuwe plek in het gebouw wanneer in 2023 de medewerkers en studenten hun intrek zullen nemen.

“De verbouwing gaat zorgen voor een mooi onderkomen voor onze faculteit,” zegt Van den Berg. “Het markante gebouw krijgt een open en transparante uitstraling en veel ontmoetingsplekken. De Faculteit kijkt uit naar de verbinding tussen medewerkers van verschillende afdelingen en natuurlijk de ontmoeting met onze studenten in één gezamenlijk gebouw. Ik ben blij dat de verbouw nu is gestart en kunnen niet wachten om het gebouw in gebruik te nemen!”

Mooie nieuwe plek

Jos Roewen en Jan Nauta, directeuren van respectievelijk Visser & Smit Bouw en HOMIJ Technische Installaties namen de 'gedichtsteen' van Kopland in ontvangst van Van den Berg. “We zullen hier goed op passen,” zegt Roewen. “En zorgen dat het straks een mooie plek krijgt in het gebouw. We zijn trots dat wij deze bijzondere verbouwing voor de RUG mogen uitvoeren. Het is een mooi gebouw dat veel betekent voor de stad. Architectencombinatie Cruz y Ortiz / Inbo heeft de ontwerpvisie van de oorspronkelijke architect Grassi prachtig doorgevoerd. Nu is het aan ons de taak om het gebouw ook daadwerkelijk geschikt te maken als faculteitsgebouw van de RUG. Wij hebben er ontzettend veel zin in.”

'Gedichtsteen' van Kopland

Het gedicht van Rutger Kopland (1934-2012), gebeiteld in natuursteen, lag bij de ingang van Leescafé Belcampo in de voormalige Openbare Bibliotheek. Hij schreef het op verzoek van de dienst Cultuur van de stad Groningen voor een affiche, dat niet alleen op verschillende plekken in de stad zou komen te hangen, maar ook in steen zou worden vereeuwigd in de bibliotheekvloer. Kopland woonde in Glimmen en was naast een van Nederlands populairste dichters ook hoogleraar biologische psychiatrie aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Zijn gedicht op de vloersteen heeft de bedoeling om de passant even stil te laten staan: de tekst roept verwarring op en heeft dubbelzinnigheid in de taal:

In Groningen

Je bent in Groningen, maar hier
ben je dat niet, dit is een onbekende
plek, dit is een gedicht in
deze stad

waarin je al die jaren kwam en
ging, door altijd zon, altijd regen,
altijd wind, totdat je hier
stond, en dit las.

Je kwam en gaat weer weg, ook nu.
Zo zal het blijven tussen ons, ik ben een
onbekende plek.

Rutger Kopland

Informatiemiddag omwonenden

De aannemer nodigt omwonenden (en belangstellenden) uit om op woensdag 19 januari 2022 langs te komen voor een inloopinformatiemiddag. Tijdens deze inloop is gelegenheid om vragen te stellen en kan extra informatie worden verstrekt over de geplande werkzaamheden en mogelijke bouwhinder. Iedereen wordt verzocht om zich vooraf aan te melden via frg@visserensmitbouw.nl.

Datum: woensdag 19 januari 2022
Tijdstip: 14.00 – 16.00 uur
Locatie: Oude Boteringestraat 18

Realisatie

Aannemer Visser & Smit Bouw
i.s.m. Homij Technische Installaties
Groningen

Architect

Cruz y Ortiz / Inbo

Amsterdam en Heerenveen

Adviseur Constructie

abtWassenaar

Haren

Adviseur Installaties

Syperda Hardy

IJlst

Adviseur Bouwfysica en brandveiligheid

Peutz

Groningen

Meer informatie

De bouwwerkzaamheden voor de Faculteit Rechtsgeleerdheid zullen te volgen zijn via www.rug.nl/groundbreakingwork.

Laatst gewijzigd:28 februari 2022 10:04
View this page in: English

Meer nieuws

  • 12 januari 2024

    Leon Verstappen gedecoreerd tijdens jubileumcongres

    Leon Verstappen (Meijel, 1965), hoogleraar Notarieel Recht aan de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Rijksuniversiteit Groningen, is vrijdag 12 januari verrast met een Koninklijke Onderscheiding in de categorie Officier in de Orde van Oranje Nassau...

  • 11 december 2023

    Join the 'Language and AI' community

    As a part of the Jantina Tammes School, the 'Language and AI' theme is an interdisciplinary initiative that aims to encourage collaboration among academics, PhD candidates, students, and industry representatives who share a keen interest in the...

  • 05 december 2023

    Botsende mensenrechten: hoever mogen demonstranten gaan?

    Snelwegblokkades, anti-abortusdemonstranten en fakkelzwaaiers bij politici thuis. Het recht om te demonstreren is een groot goed, maar soms schuurt het met andere mensenrechten. Noor Swart onderzoekt voor haar proefschrift het Nederlandse...