Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Faculteit Rechtsgeleerdheid Actueel Nieuws Nieuwsarchief

Ruim 25.000 aanmeldingen voor online cursus over rechten en plichten AVG

28 mei 2018

Wat mag je wel en niet doen met klantgegevens? Hoe moet je ze bewaren? Een gratis online cursus van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) geeft inzicht in de gevolgen van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) die op 25 mei van kracht is gegaan. De AVG is de belangrijkste wetswijziging met betrekking tot gegevensbescherming in 20 jaar. De belangstelling voor de cursus is groot. Ruim 25.000 geïnteresseerden hebben zich aangemeld. Op 11 juni a.s. gaat de cursus voor de vierde keer van start.

Ons leven is tegenwoordig vooral online georganiseerd. We gebruiken moderne technologieën om informatie te zoeken, te delen en op te slaan. Maar ook om te communiceren en onze bedrijven en organisaties draaiende te houden. Systemen en diensten in de publieke en private sector worden gebruikt om aanvragen in te dienen bij overheden, online aankopen te regelen, betalingen te verrichten, etc. Met deze handelingen worden diverse persoonsgegevens verzameld en bewaard. Maar zijn we ons bewust van de risico’s? Hoe beschermen we persoonsgegevens?

Waar gaat de AVG over?
De nieuwe verordening gegevensbescherming zorgt voor meer en strengere privacyregels, meer verantwoordelijkheden voor organisaties die persoonsgegevens verwerken en strenger toezicht hierop. Deze nieuwe regels vereisen maatregelen en een aangepaste bedrijfsvoering. Organisaties die niet voldoen aan de nieuwe regels staan grote gevolgen te wachten, zoals complexe procedures en zware boetes. De AVG is niet alleen van toepassing op organisaties gevestigd in de EU, maar ook op organisaties uit derde landen die gegevens van EU burgers verwerken.

Voorbereiden met unieke, online en gratis cursus
De RUG heeft een unieke online cursus ontwikkeld waarin de verschillende rechten en verplichtingen met betrekking tot de verwerking van persoonsgegevens worden uitgelegd. De (gratis) cursus geeft inzicht in het implementeren van de AVG in de bedrijfsvoering om te kunnen voldoen aan de AVG.

De cursus is ontwikkeld voor bedrijven, overheden, studenten en iedereen die meer te weten wil komen over gegevensbescherming en de AVG.

Aanmelden voor de Massive Open Online Course ‘Understanding the General Data Protection Regulation’.

Meer informatie:
Security, Technology and e-Privacy (STeP) research group, Rijksuniversiteit Groningen, Faculteit Rechtsgeleerdheid
Melania Tudorica


Dit bericht is geplaatst door de Faculteit Rechtsgeleerdheid.

Laatst gewijzigd:13 maart 2020 13:41
View this page in: English

Meer nieuws

  • 12 januari 2024

    Leon Verstappen gedecoreerd tijdens jubileumcongres

    Leon Verstappen (Meijel, 1965), hoogleraar Notarieel Recht aan de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Rijksuniversiteit Groningen, is vrijdag 12 januari verrast met een Koninklijke Onderscheiding in de categorie Officier in de Orde van Oranje Nassau...

  • 11 december 2023

    Join the 'Language and AI' community

    As a part of the Jantina Tammes School, the 'Language and AI' theme is an interdisciplinary initiative that aims to encourage collaboration among academics, PhD candidates, students, and industry representatives who share a keen interest in the...

  • 05 december 2023

    Botsende mensenrechten: hoever mogen demonstranten gaan?

    Snelwegblokkades, anti-abortusdemonstranten en fakkelzwaaiers bij politici thuis. Het recht om te demonstreren is een groot goed, maar soms schuurt het met andere mensenrechten. Noor Swart onderzoekt voor haar proefschrift het Nederlandse...