Over onsFaculteit RechtsgeleerdheidActueelNieuwsarchief

Rosalie Koolhoven onderzoekt consumentenbescherming in de platformeconomie

14 november 2017

Rosalie Koolhoven (Recht & ICT) heeft in samenwerking met onderzoeksbureau Kantar Public (voorheen TNS NIPO) de opdracht gegund gekregen van het ministerie van Economische Zaken (D-G Energie, Telecom en Mededinging) om onderzoek te doen naar consumentenbescherming in de platformeconomie, in het bijzonder de deeleconomie.

Mr. Rosalie Koolhoven

Consumenten nemen steeds meer producten en diensten online af. Nieuw is dat zij zich niet alleen op webwinkels – de internetvariant van fysieke winkels – bewegen, maar goederen en diensten afnemen van andere consumenten via ‘platforms’ zoals Marktplaats, Airbnb, Peerby, Thuisafgehaald, Uber of Snappcar. Het doel van het onderzoek is om te identificeren waar de juridische knelpunten bij consumentenbescherming liggen en op basis daarvan met empirisch onderzoek te kwantificeren welke problemen consumenten daadwerkelijk ervaren wanneer ze gebruikmaken van een platform.

Rosalie richt zich in haar onderzoek en onderwijs op de privaatrechtelijke rechtsverhoudingen in de door ICT gedreven circulaire economie en deeleconomie (Bedrijfsrecht & ICT).

Mr. Leonieke Tigelaar

Ze zal het juridisch onderzoek doen samen met Leonieke Tigelaar (Vakgroep Privaatrecht & Notarieel recht). Leonieke heeft als expertise het Europees consumentenrecht en doceert onder meer het seminaar consumentenrecht. Zij promoveerde eerder dit jaar op de ‘Sanctionering van informatieplichten uit de Richtlijn consumentenrechten’.

De uitkomsten van het onderzoek worden gebruikt bij het uitzetten van beleid en toekomstbestendige wetgeving voor digitale platforms en de deeleconomie.

Dit bericht is geplaatst door de Faculteit Rechtsgeleerdheid.

Laatst gewijzigd:24 november 2017 16:39