Primeur in samenwerking studenten Economie en Bedrijfskunde en Rechtsgeleerdheid voor dierenartsencoöperatie Dactari
Voor het eerst werkten studenten van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde en de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Rijksuniversiteit Groningen samen aan een onderzoeksopdracht uit de praktijk. Opdrachtgever van het project is Dierenartsencoöperatie Dactari. Afgelopen week presenteerden de studenten hun bevindingen en adviezen tijdens de Algemene Leden Vergadering van de dierenartsen.
Veranderende regelgeving vraagt om innovatie
De afgelopen jaren is het speelveld van dierenartsen behoorlijk veranderd. De dierenarts wordt geconfronteerd met een variëteit aan juridische, fiscale en economische vraagstukken, zoals loondienst vs. maatschap, specialisaties, collegiale samenwerking en acquisitie vanuit buitenlandse ketens. Deze veranderingen in de externe omgeving van de dierenartspraktijk zorgen voor onduidelijkheden over de meest geschikte rechtsvorm en organisatiestructuur voor praktijk en/of samenwerkingsverband. Dit was de kern voor de vraagstelling waarmee Dactari de RUG benaderde en vroeg om advies.
Multidisciplinaire visie
Reden voor de Universiteit om meerdere faculteiten bij dit vraagstuk te betrekken en hen de handen ineen te laten slaan. Na zorgvuldige selectie gingen studenten Alexander Boksma (Ondernemingsrecht), Kirsten Nijland (Fiscaal Recht) en Bart van der Wielen (Business Administration) met de kwestie aan de slag. Ze ontwikkelden een model voor het bepalen van de rechtsvorm. Hun bevindingen, adviezen en hun voorstel voor een specifieke ‘beslisboom’ is woensdag 8 juni tijdens de Algemene Leden Vergadering van Dactari gepresenteerd.
Kijkje in de beroepspraktijk
De case voor Dactari is de eerste praktijkcase waarin studenten van Economie en Bedrijfskunde en Rechtsgeleerdheid met elkaar samenwerken. Een logische ontwikkeling vindt Jaap Dijkstra, Directeur Onderwijs bij de Faculteit Rechtsgeleerdheid: “Deze opdracht geeft de studenten een kijkje in hun toekomstige beroepspraktijk. Organisatievraagstukken zijn zelden vanuit slechts één discipline te beantwoorden. Met deze samenwerking maken we het belang van meerdere perspectieven en samenwerking buiten het eigen vakgebied ook aan onze studenten duidelijk.”
Holistisch advies
Gert Haanstra is als marketing adviseur verbonden aan de Faculteit Economie en Bedrijfskunde en begeleidde het project: “Door de bijzondere samenstelling van de adviesgroep, kregen studenten de gelegenheid om van elkaars vakgebieden te leren en kon Dactari rekenen op een waardevol, holistisch advies. Het mooiste is dat Dactari inmiddels meerdere nieuwe vragen heeft gesteld waar ze met ons naar willen kijken. Dat geeft aan dat ze vertrouwen hebben in de kwaliteit die we leveren.”
Dit project is tot stand gekomen uit een samenwerking tussen Careers Services Law en FEB Careers Company.
Dit bericht is geplaatst door de Faculteit Rechtsgeleerdheid.
Laatst gewijzigd: | 19 januari 2024 08:31 |
Meer nieuws
-
05 maart 2025
Vrouwen in de wetenschap
De RUG viert Internationale Vrouwendag met een bijzondere fotoserie: Vrouwen in de wetenschap.
-
16 december 2024
Jouke de Vries: ‘De universiteit zal wendbaar moeten zijn’
Aan het einde van 2024 blikt collegevoorzitter Jouke de Vries terug op het afgelopen jaar. In de podcast gaat hij in op zijn persoonlijke hoogte- en dieptepunten en kijkt hij vooruit naar de toekomst van de universiteit in financieel moeilijke tijden...
-
10 juni 2024
Om een wolkenkrabber heen zwermen
In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...