Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsFaculteit RechtsgeleerdheidActueelNieuwsarchief

Primeur in samenwerking studenten Economie en Bedrijfskunde en Rechtsgeleerdheid voor dierenartsencoöperatie Dactari

15 juni 2016

Voor het eerst werkten studenten van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde en de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Rijksuniversiteit Groningen samen aan een onderzoeksopdracht uit de praktijk. Opdrachtgever van het project is Dierenartsencoöperatie Dactari. Afgelopen week presenteerden de studenten hun bevindingen en adviezen tijdens de Algemene Leden Vergadering van de dierenartsen.

Veranderende regelgeving vraagt om innovatie


De afgelopen jaren is het speelveld van dierenartsen behoorlijk veranderd. De dierenarts wordt geconfronteerd met een variëteit aan juridische, fiscale en economische vraagstukken, zoals loondienst vs. maatschap, specialisaties, collegiale samenwerking en acquisitie vanuit buitenlandse ketens. Deze veranderingen in de externe omgeving van de dierenartspraktijk zorgen voor onduidelijkheden over de meest geschikte rechtsvorm en organisatiestructuur voor praktijk en/of samenwerkingsverband. Dit was de kern voor de vraagstelling waarmee Dactari de RUG benaderde en vroeg om advies.

Multidisciplinaire visie


Reden voor de Universiteit om meerdere faculteiten bij dit vraagstuk te betrekken en hen de handen ineen te laten slaan. Na zorgvuldige selectie gingen studenten Alexander Boksma (Ondernemingsrecht), Kirsten Nijland (Fiscaal Recht) en Bart van der Wielen (Business Administration) met de kwestie aan de slag. Ze ontwikkelden een model voor het bepalen van de rechtsvorm. Hun bevindingen, adviezen en hun voorstel voor een specifieke ‘beslisboom’ is woensdag 8 juni tijdens de Algemene Leden Vergadering van Dactari gepresenteerd.

Kijkje in de beroepspraktijk


De case voor Dactari is de eerste praktijkcase waarin studenten van Economie en Bedrijfskunde en Rechtsgeleerdheid met elkaar samenwerken. Een logische ontwikkeling vindt Jaap Dijkstra, Directeur Onderwijs bij de Faculteit Rechtsgeleerdheid: “Deze opdracht geeft de studenten een kijkje in hun toekomstige beroepspraktijk. Organisatievraagstukken zijn zelden vanuit slechts één discipline te beantwoorden. Met deze samenwerking maken we het belang van meerdere perspectieven en samenwerking buiten het eigen vakgebied ook aan onze studenten duidelijk.”

Holistisch advies


Gert Haanstra is als marketing adviseur verbonden aan de Faculteit Economie en Bedrijfskunde en begeleidde het project: “Door de bijzondere samenstelling van de adviesgroep, kregen studenten de gelegenheid om van elkaars vakgebieden te leren en kon Dactari rekenen op een waardevol, holistisch advies. Het mooiste is dat Dactari inmiddels meerdere nieuwe vragen heeft gesteld waar ze met ons naar willen kijken. Dat geeft aan dat ze vertrouwen hebben in de kwaliteit die we leveren.”

Dit project is tot stand gekomen uit een samenwerking tussen Careers Services Law en FEB Careers Company.


Dit bericht is geplaatst door de Faculteit Rechtsgeleerdheid.

Laatst gewijzigd:16 juni 2016 08:28

Meer nieuws

 • 15 november 2018

  Keuzegids 2019: RUG-opleidingen constant in de Nederlandse top

  Tien bacheloropleidingen aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) krijgen dit jaar van de Keuzegids Universiteiten het kwaliteitszegel Topopleiding, waarmee ze tot de top van het Nederlandse wetenschappelijke onderwijs behoren. In de categorie ‘Brede...

 • 12 november 2018

  Symposium 'Gaswinning, aardbevingen en wat nu?' op 15 november a.s.

  Het Groninger Universiteitsfonds (GUF) bestaat dit jaar 125 jaar. Tijdens een speciaal symposium met de titel ‘Gaswinning, aardbevingen en wat nu?’ op donderdag 15 november 2018, wordt daarom de 'Ubbo Emmiuspenning voor bijzondere maatschappelijke verdiensten'...

 • 06 november 2018

  Groningen blijft in trek bij Nederlandse en internationale studenten

  De Rijksuniversiteit Groningen telt per 1 november 2018 31.115 studenten met een ‘actieve eerste inschrijving’ voor een bachelor of masteropleiding. Dit is een stijging van 4,6% ten opzichte van 2017.Het totale aantal studenten dat ingeschreven is aan...