Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsFaculteit RechtsgeleerdheidAlles over ons onderwijsJuridisch contractonderwijsPostacademisch onderwijs

Nieuw Recht dag III: Intellectueel Eigendomsrecht en Elektronisch contractenrecht

NOvA 4 PE-PUNTEN

De derde module Nieuw Recht staat in het teken van het intellectueel eigendomsrecht en het elektronisch contractenrecht.

Intellectueel eigendomsrecht
Het intellectueel eigendomsrecht is een van de meest dynamische rechtsgebieden. Nieuwe (Europese en nationale) wetgeving en jurisprudentie volgen elkaar in rap tempo op. Weet u wat de laatste ontwikkelingen in bijvoorbeeld het auteurs-, en databankenrecht zijn?

Paul Geerts geeft u in deze module het antwoord op deze en andere vragen. Naast het auteurs- en databankenrecht gaat hij ook in op de voor de praktijk meest relevante juridische ontwikkelingen op het gebied van het merken-, modellen- en handelsnaamrecht. Actueel is bijvoorbeeld de nieuwe merkenrechtwetgeving. Aan het einde van deze cursus bent u op de hoogte van de laatste stand van zaken op het terrein van het intellectuele eigendomsrecht, zodat u hier in uw dagelijkse praktijk gebruik van kunt maken.

Elektronisch contractenrecht
Wat zijn de ontwikkelingen op het gebied van het het elektronisch contractenrecht? Het internet biedt een podium voor het sluiten van contracten (e-commerce in enge zin). Denk aan webwinkels zoals Bol.com en Zalando, die producten en diensten aanbieden. Tegenwoordig fungeren dienstverleners op internet echter ook steeds meer als intermediairs tussen contract sluitende partijen. Voorbeelden hiervan zijn platforms als Airbnb en Uber. Ook bij de nakoming spelen platforms zoals iDeal en Paypal een rol. Op contractenrechtelijk gebied levert de rol van dergelijke tussenliggende partijen nieuwe vragen op die met het huidige juridische systeem maar lastig kunnen worden opgelost. Ondertussen doet de volgende ontwikkeling zich al weer voor, het veelbesproken ‘smart contracting’, waarbij transacties geautomatiseerd worden afgewikkeld via de zogenoemde blockchain.

In deze module gaat Evert Neppelenbroek in op de voor de praktijk meest relevante juridische ontwikkelingen op het gebied van het elektronisch contractenrecht. ‘Europa’ heeft bijzondere aandacht voor de internet-consument. Actueel is bijvoorbeeld de voorgestelde consumentenrechtelijke regelgeving inzake online koop en levering van digitale inhoud. In nationale regelgeving staat de totstandkoming centraal, bijvoorbeeld de totstandkomingen van elektronische algemene voorwaarden. Aan het einde van deze cursus bent u op de hoogte van de laatste stand van zaken in het Elektronisch contractenrecht, zodat u hiervan in uw dagelijkse praktijk gebruik van kunt maken.

Datum dinsdag 30 oktober 2018
Ontvangst 12:30 uur met broodjeslunch
Tijd 13:00 - 17:15 uur
Plaats Groningen, Turftorenstraat 21 (ingang via de Uurwerkersgang), lokaal T06
Cursusprijs

€ 425,--

U kunt elke module Nieuw Recht afzonderlijk volgen, maar als u alle drie de bijeenkomsten aanwezig bent, betaalt u voor de gehele cursus Nieuw Recht slechts € 1.195.

Studiepunten

4 NOvA

Doelgroep

Advocaten en juristen met kennis of ervaring op het gebied van het intellectueel eigendomsrecht of elektronisch contractenrecht, alsook geïnteresseerden in deze gebieden.

Didactiek

Hoorcollege met gelegenheid tot het stellen van vragen.

Docenten
Aantal Maximaal 30 personen

Programma dinsdag 30 oktober 2018

12:30-13:00 uur Ontvangst met broodjeslunch
13:00-15:00 uur Intellectueel eigendomsrecht
prof. mr. dr. P.G.F.A. Geerts
15:00-15:15 uur Pauze
15:15-17:15 uur Elektronisch contractenrecht
mr. dr. E.D.C. Neppelenbroek

Laatst gewijzigd:05 juli 2018 13:09