Skip to ContentSkip to Navigation
About us Faculty of Law Current Affairs Calendar Conferences, symposiums, lectures Archive Congres

Congresthema

De financiële sector ontwikkelt zich in een razend tempo. Door toepassing van innoverende technologieën in deze sector ontstaan nieuwe, goedkopere en meer efficiënte manieren van financiële dienstverlening – van sparen en betalen tot administratie en financiering. Trends als blockchain en het gebruik van smart contracts, robo-advies, crowdfunding, peer-to-peer leningen en nieuwe vormen van betaaldienstverlening hebben de traditionele financiële sector de laatste jaren flink opgeschud. Deze trends bieden mogelijkheden voor zowel consumenten als ondernemers, maar brengen ook potentiële risico’s voor de financiële stabiliteit en gedragsrisico’s met zich die toezichthouders nauwlettend in de gaten houden. Nieuwe en bestaande marktpartijen worden in toenemende mate geconfronteerd met de kansen en de uitdagingen die gepaard gaan met deze FinTech ontwikkelingen. Relevante thema’s in dit kader zijn: de impact van FinTech ontwikkelingen op de financiële markten en op de waardeketen van de traditionele spelers, zoals banken, de toereikendheid van (bestaande) financieel toezichtrechtelijke wet- en regelgeving op dergelijke FinTech ontwikkelingen en toepassingen, de rol en aanpak van financiële toezichthouders en de zorgplicht en aansprakelijkheid van aanbieders van FinTech toepassingen.

Het congres behandelt het onderwerp vanuit juridisch perspectief. Daartoe brengt het congres toonaangevende academici, toezichthouders, partners van nationale en internationale advocatenkantoren en mensen uit de financiële praktijk samen. Dagvoorzitter van het congres is prof. Jan Paul Franx (RUG / FG Lawyers, Amsterdam). De keynote speech wordt verzorgd door Cateautje Hijmans van den Bergh (ACM). Andere sprekers zijn prof. Olha Cherednychenko (RUG), Don Ginsel (Holland FinTech), Anne Hakvoort (FG Lawyers, Amsterdam), Reinier Pollmann (AFM), Danijela Piljic & Wieger Kastelein (DNB), Olivier Rikken (AXVECO), John Salmon (HoganLovells, London) en Joost Linnemann (Kennedy Van der Laan, Amsterdam).

Het programma is verspreid over een ochtend- en een middagdeel waarin diverse actuele FinTech ontwikkelingen worden besproken. In aanvulling op de juridische input van academici en advocaten, is de blik van economen, ingenieurs en bedrijfskundigen op de (juridisch-)technische componenten van FinTech ontwikkelingen essentieel voor juristen die geïnteresseerd zijn in het financiële toezicht op deze snel ontwikkelende sector.

Laatst gewijzigd:10 juli 2018 11:49