Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsFaculteit RechtsgeleerdheidCareers Services LawCareers Services Law / studentenStageActieSolliciteren

Voorbereiding op het sollicitatiegesprek

Als de stage-instantie op basis van je CV en motivatiebrief interesse heeft gekregen in jouw kwaliteiten, dan nodigen ze je uit voor een sollicitatiegesprek. Dit gesprek moet je goed voorbereiden, zodat je weet wat je ongeveer voor vragen kunt verwachten en wat je op deze vragen kunt antwoorden. Tijdens het gesprek zal je CV de leidraad vormen, omdat hierin een compleet overzicht van je kennis en ervaring wordt gegeven. In het gesprek zullen zowel vragen over jezelf als over het bedrijf en de werkzaamheden naar voren komen.

In het gesprek zal de stage-instantie kijken of je weet wie je bent, wat je kan en wat je wilt. Kortom of je een goede analyse van jezelf kan geven. Vind je het lastig om een goede zelfanalyse te geven? Kijk dan onder het kopje ‘zelfanalyse’ voor meer informatie. In het gesprek zal de stage-instantie vragen aan jou stellen over jezelf en je kennis, maar omgekeerd kan jij tijdens het gesprek ook vragen stellen aan de stage-instantie. Zorg dat je bij de voorbereiding van het gesprek alvast een paar vragen bedenkt die je aan de stage-instantie wilt stellen.  

Je kunt je goed voorbereiden op het sollicitatiegesprek door voor de belangrijkste competenties die gevraagd worden voor de stage een concrete situatie uit je eigen verleden te bedenken. Op die manier word je tijdens het gesprek niet overvallen met de vraag naar een voorbeeld uit je eigen verleden. Door het sollicitatiegesprek goed voor te bereiden zorg je ervoor dat je zelfverzekerder en minder zenuwachtig bent tijdens het gesprek. Ook als het gesprek niet geheel verloopt zoals je had verwacht, heb je op die manier de mogelijkheid om het gesprek te sturen naar kwaliteiten die jij graag kenbaar wilt maken aan de stage-instantie.

Het is belangrijk dat je je prettig en zelfverzekerd voelt tijdens je sollicitatiegesprek. Je kleding kan hieraan bijdragen. Denk bij de voorbereiding van het gesprek daarom alvast na over wat je wilt aantrekken. Draag schone, hele, formele kleding bij je gesprek. Zo voorkom je dat je underdressed bent.

Laatst gewijzigd:12 oktober 2018 10:09
printView this page in: English