Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsFaculteit RechtsgeleerdheidCareers Services LawCareers Services Law / studenten

Recht in de praktijk

Recht in praktijk is een verzamelnaam voor studieonderdelen waarin je kunt ervaren hoe het recht of de rechtswetenschap in de praktijk werkt. Met deze onderdelen kun je werken aan diverse vaardigheden zoals bijvoorbeeld sociale en communicatieve vaardigheden, schrijfvaardigheid of je analytische vaardigheden. Er zijn verschillende soorten onderdelen. Met sommige onderdelen help je cliënten bij hun juridische vragen. Ander zijn meer bedrijfsrechtelijk van aard. Meer informatie kun je vinden in Ocasys.

Rechtswinkel

Rechtshulp

 • Rechtswinkel Groningen - De Rechtswinkel Groningen is een vrijwilligersorganisatie die dagelijks gratis juridisch advies geeft tijdens telefonische spreekuren.
 • Rechtswinkel Leeuwarden - De Rechtswinkel Leeuwarden is er voor iedereen die juridisch advies nodig heeft, de adviezen zijn gratis. De organisatie bestaat uit gevorderde rechtenstudenten van de Rijksuniversiteit Groningen die op deze manier hun kennis in de praktijk brengen. Om de kwaliteit te kunnen waarborgen werken wij samen met De Haan Advocaten & Notarissen, Anker & Anker Strafrechtadvocaten, Huurdersplatform Nieuw Elan, Huurteam Leeuwarden en de Rijksuniversiteit Groningen.
 • IT-rechtswinkel- De IT-rechtswinkel helpt cliënten bij hun juridische vragen op gebied van o.a. e-commerce, intellectuele eigendom en privacy.


hjs
 • Het Juridisch Spreekuur - De medewerkers van Het Juridisch Spreekuur zijn enthousiaste rechtenstudenten van de Rijksuniversiteit Groningen die gratis juridisch advies geven op zes locaties in Groningen. De spreekuren zijn bedoeld voor iedereen die juridisch advies nodig heeft. De spreekuren zijn gratis te bezoeken en u kunt zonder afspraak binnenlopen. Omdat Het Juridisch Spreekuur geen commerciële organisatie is en draait op subsidie, is het niet mogelijk om bedrijven van advies te voorzien. De belangrijkste doelgroepen van het Spreekuur zijn: studenten, minima en andere groepen die niet in staat zijn om betaald juridisch advies in te winnen.


sbg
 • Belastingwinkel Groningen - De Stichting Belastingwinkel Groningen helpt iedereen met een jaar inkomen tot 25.000 euro per persoon bij het invullen van hun belastingaangifte voor de inkomsten belasting. Hiervoor rekenen zij een onkosten vergoeding van 5 euro per ingevulde aangifte.


kjr
 • Kinder- en Jongerenrechtswinkel Groningen - De kinder- en jongerenrechtswinkel beantwoordt juridische vragen van kinderen en jongeren. Hun kracht is het voor kinderen eenvoudig en begrijpelijk maken van de juridische situatie waar zij zich in bevinden. Ook volwassenen mogen hun vragen op het gebied van het jeugdrecht aan ons stellen.


kab
 • Kamerbewonersadviesbureau (KAB)Groningen -  Het Kamerbewoners Adviesburo (KAB) is een stichting die gratis huurrechtadvies geeft aan studenten en andere kamerbewoners. Alle medewerkers van het KAB studeren rechten aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zij worden bijgestaan door een ervaren advocaat, die op de maandelijkse zakenvergadering de behandelde zaken doorneemt en de gegeven adviezen controleert.


sog

 • SOG Rechtsbureau -  Het SOG Rechtsbureau is een onderdeel van de Studenten Organisatie Groningen. Zij geven gratis juridisch advies aan studenten. Daarnaast kunnen particulieren met al hun juridisch vragen terecht bij het Rechtsbureau. Het Rechtsbureau is aangesloten bij de Stichting Steunpunt Bemiddelingskosten Groningen. Dit is een samenwerking tussen de Groninger Studentenbond, het Kamerbewoners Adviesburo en het Rechtsbureau van de Studenten Organisatie Groningen. Het Steunpunt Bemiddelingskosten Groningen biedt hulp aan particulieren die onterecht te hoge bemiddelingskosten betaald hebben bij het aangaan van hun huurcontract.


.

Masterclasses

In een masterclass ga je op bezoek bij diverse advocatenkantoren of rechterlijke colleges, werk je aan opdrachten uit de praktijk en pleit je tegen elkaar.


.

Pleitwedstrijden

Door mee te doen aan pleitwedstrijden kun je je spreekvaardigheid voor groepen oefenen. Voor sommige wedstrijden moet je ook schriftelijke stukken produceren.

Nationaal:

Internationaal:


.

Internationaal studieproject

Met een groep studenten ga je naar het buitenland en bestudeert een bepaald thema. Voorafgaand aan de reis ga je ter voorbereiding op kantoorbezoek. Het project wordt afgesloten met een opdracht.

 • Stage IER Buitenland (incl. Washington)
 • Internationaal Studieproject (ISP) JFV
 • Internationaal Studieproject (ISP) SGOR


.

Studentparlement

In het Studentenparlement wordt de behandeling van een wetsvoorstel in de Tweede Kamer gesimuleerd. Elk facultair team zal als fractie met een door loting te bepalen politieke kleur deelnemen aan de wedstrijd. De teams worden begeleid door staatsrechtdocenten van de betreffende faculteiten.


.
Laatst gewijzigd:21 januari 2019 12:24
printView this page in: English