Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsFaculteit RechtsgeleerdheidCareers Services LawCareers Services Law / studentenLoopbaanplanner

Master

Jaar 4
Study

Studievereniging

Ben je nog geen lid van een studievereniging? Word dit dan alsnog. Je leert er mensen door kennen en zij organiseren veel activiteiten. Door mee te doen aan deze activiteiten kun je een beeld krijgen van de diverse beroepsmogelijkheden en van de verschillen in cultuur bij bedrijven en kantoren. Onze faculteit kent de JFV en verenigingen die bij een specifieke afstudeerrichting/opleiding horen.


.

Bestuur of Commissie

Doe een een bestuur of een commissie! Leer bijvoorbeeld samenwerken en organiseren en leg nuttige contacten.


.

Recht in praktijk

Ervaar hoe het is om van uit de praktijk gestelde vragen te beantwoorden door na je propedeuse een Recht in Praktijk onderdeel te doen voor studiepunten. Je kunt ook werken aan je schrijf- en presentatievaardigheden. Met Recht in praktijkonderdelen kun je vaardigheden ontwikkelen zoals bijvoorbeeld een feitencomplex analyseren, met klanten omgaan, presenteren, het helder en bondig vertalen van juridische vragen en antwoorden richting de klant. Kijk hier voor meer informatie over de verschillende recht in praktijk mogelijkheden.


.

Entrepreneur

Het UGCE heeft tot doel ondernemerschap te stimuleren. Er zijn minors toegankelijk voor het bekend maken met het runnen van een bedrijf.


.

Vrijwilligerswerk

Ook door vrijwilligerswerk te doen kun je allerlei vaardigheden ontwikkelen. Ook kun je hiermee je maatschappelijke betrokkenheid tonen. Sommige organisaties letten bij het aannemen van werknemers of ze vrijwilligerswerk hebben gedaan. Vraag je af of de werkgeer waar jij voor wilt werken later, dit belangrijk zou kunnen vinden. Een voorbeeld van een student van ons kun je hier lezen:


.

Overige werkervaring

Het opdoen van werkervaring is altijd goed. Je kunt een juridische bijbaan zoeken, maar ook niet-juridische bijbanen helpen je te ontwikkelen. Denk eens aan het zijn van student-assistent, voorlichter, buiten griffier, enz. Kijk voor allerhande loopbaan- en ontwikkelingsmogelijkheden mogelijkheden in Career Services. Dit is een database waar deze mogelijkheden worden aangeboden. Je vindt Career Services op de studentenportal onder het tabblad my career. Je kunt inloggen met je studentnummer en filters aanzetten om aan te passen wat je wel en niet wilt zien.


.

Buitenland

Studeren of stage lopen in het buitenland is een waardevolle aanvulling op je studie in Nederland. Je leert o.a. over een andere cultuur, je kunt een vreemde taal leren spreken en schrijven. Je maakt kennis met andere rechtstelsels. Sommige juridische banen vragen kennis van extra talen of interculturele competenties. Mocht jij zoiets willen, zorg dan dat je dergelijke competenties ontwikkelt. Wil jij naar het buitenland, tref dan tijdig je voorbereidingen! Kijk voor meer informatie op de Kennisbank Rechten en law exchange programme.

In CareerConNEXT, studentportal, tab career, vind je onder career events ook  summercourses in het buitenland. Je moet inloggen in het systeem.


.

Summerschool

Met summerschools kan je in de zomer interessante cursussen volgen in diverse landen.


.

Stage lopen

In je masterjaar is stage lopen een erg goede manier om je voor te bereiden op de arbeids- markt. Recruiters van grote kantoren en bedrijven nemen alleen afgestudeerden aan die stage hebben gelopen. Stagelopen is om deze maar ook om andere redenen erg nuttig. Je maakt kennis met de praktijk waardoor de theorie meer gaat leven. De stage kan ook een hulpmiddel zijn in je eigen beroepskeuzeproces en je helpen je (juridische) vaardigheden verder te ontwikkelen. Wees je er van bewust dat sommige organisaties hun toekomstige werknemers werven onder stagelopers. Presenteer jezelf dus goed! Hierover kan je meer informatie vinden bij Stage.


.

Loopbaan oriëntatie

Probeer een beeld te krijgen van de beroepsmogelijkheden voor een jurist. Bezoek carrière events in het land, ga naar de bedrijven en instellingen dag van de JFV. Doe mee aan arbeidsmarktverkenning via de studieverenigingen. Bezoek congressen. Lees de interviews met alumni van de verschillende afstudeerrichtingen om te onderzoeken of hun baan ook bij jou past. Praat met mensen met een beroep dat jou interessant lijkt. De meeste mensen vinden het heel leuk om over hun werk te vertellen. Zet je netwerk in. Kijk op de website van bedrijven, instellingen, organisaties, etc. en onderzoek welke mogelijkheden zij bieden om kennis te maken of werkervaring op te doen. Bekijk de beroepengids van Kluwer voor inspiratie over beroepsmogelijkheden.


.

Solliciteren

Op de website van Career Services vind je tips en trainingen hoe je succesvol kunt solliciteren, netwerken en een goed cv maakt en bijbehorende brief schrijft.


.

Wil je Promoveren na je master?

De titel ‘doctor’ behalen door het doen van een promotieonderzoek kan een mooi vervolg zijn op je mastertitel. Maar wat houdt promoveren in, en wat wordt er van je gevraagd? Het doen van promotieonderzoek bestaat voornamelijk uit het schrijven van een proefschrift of meerdere artikelen. Beide zijn gebaseerd op het onderzoeksvoorstel met daarin o.a. de onderzoeksvraag. Naast het doen van onderzoek geef je als promovendus ook vaak nog onderwijs. In Nederland duurt een promotietraject meestal vier jaar. Om een promotieplaats te krijgen moet je solliciteren op een vacature bij de universiteit. Naast een motivatiebrief dien je ook meestal een eigen onderzoeksvoorstel aan te leveren. Als promovendus heb je: een afgeronde (research) master, interesse in de wetenschap, analytisch denkvermogen en doorzettingsvermogen. En daarnaast kun je: goed schrijven en zelfstandig werken. Met een promotie ben je niet automatisch verzekerd van een toekomst in de academische wereld. Een deel van de gepromoveerden wordt onderzoeker en geeft les op de universiteit. Het merendeel vindt in andere sectoren een baan, zoals in het bedrijfsleven. De expertise die je opdoet kan echter voor zowel de publieke sector als het bedrijfsleven waardevol zijn.


.

Informatie over beroepsopleidingen

Om rechter of advocaat of notaris te worden moet je ook nog een beroepsopleiding volgen. Bekijk de volgende websites voor meer informatie hierover:


.

Wil je na de master of tijdens je eerste baan nog onderwijs volgen?

Open colleges ontwikkelt en organiseert Juridisch Postacademisch Onderwijs voor afgestudeerde juristen (advocaten, notarissen, rechters, bedrijfsjuristen, fiscalisten, etc.) in de vorm van actualiteitencursussen, cursussen in verband met nieuwe wetgeving, capita selecta, symposia en kantoorcursussen op maat. Het stelt u in staat om u regelmatig te verdiepen in de recente ontwikkelingen in het recht.


Wil je je taal- en interculturele vaardigheden verbeteren?

Als een van de onderdelen van de 'Language & Culture Policy', wil de Rijksuniversiteit Groningen jou de mogelijkheid bieden om een volledige, extracurriculaire Global & Intercultural Engagement Distinction (GIED) te volgen. GIED stelt je in staat om je taal- en interculturele vaardigheden en je waarde op de arbeidsmarkt te vergroten. De Faculteit Rechtsgeleerdheid draait de pilot voor deze distinction en dus kun je kunt als eerste profiteren.


.

Twijfel je over je te kiezen richting of wil je een extra richting er bij doen?

Praat eens met de studieadviseur of de loopbaanadviseur van onze faculteit.

Twijfel je over een andere studie?

Het studentenservice center heeft een workshop om hiermee aan de slag te gaan.

Workshop  (inloggen)

Laatst gewijzigd:22 maart 2019 10:50
printView this page in: English