Over onsFaculteit RechtsgeleerdheidCareers Services LawCareers Services Law / studentenBeroepsmogelijkheden
Header image Aan het werk!

De 40-urige werkweek

Datum:30 september 2017
Auteur:Mr. Malou Akkerman
Werkomgeving yspeert advocaten

Na een lange zomervakantie waarin je vergat welke dag het was en zomerkleding regelmatig werd afgewisseld met winterkleding, begon op maandag 11 september dan toch echt mijn eerste werkdag. Mijn kleding lag klaar, de wekker stond op half 7 en mijn lunch was al voorbereid. Kortom, ik was er klaar voor!

Maandagochtend

Het kantoor heeft een gunstige ligging, na een vreselijk druk kruispunt in de ochtend, namelijk knooppunt Europaplein. Dus lekker op tijd uit bed en vroeg op pad. Bij binnenkomst waren al wat advocaten aanwezig en direct raakte ik in gesprek met enkele collega’s. Op de website heeft iedereen een persoonlijke pagina, waardoor ik alvast de namen uit mijn hoofd kon leren. Mijn collega’s hoeven maar één naam te onthouden, maar voor mij waren het er toch echt meer.

Iedere maandagochtend om kwart voor negen start het advocatenoverleg. Tijdens dit overleg worden de nieuwe zaken besproken en vervolgens bespreekt het team alle kantooraangelegenheden die benodigd zijn voor de praktijk. Na dit overleg kreeg ik uitleg over de computersystemen en werd ik voorgesteld aan de advocaat die waarschijnlijk mijn patroon gaat worden. Een patroon verschaft de leiding, voorlichting en raad met betrekking tot de praktijkuitoefening aan een advocaat-stagiaire gedurende de beroepsopleiding. Door te weten wie je patroon gaat worden krijg je alvast de mogelijkheid om samen te werken en heb je iemand waar je op terug kunt vallen. In dit eerste gesprek kreeg ik direct veel gunstige tips om snel mijn weg te kunnen vinden binnen kantoor.

Mag ik me even aan je voorstellen?

Ik had me voorgenomen om elke dag bij een paar collega’s naar binnen te stappen om even kennis te maken. Tenzij het even niet uitkomt, staat bij iedereen altijd de deur open. Hierdoor was het voor mij makkelijk om naar binnen te stappen. Met iedereen had ik direct een leuk gesprek en niemand was terughoudend om te vertellen wat ze naast kantoor allemaal doen. Hierdoor voelde ik me direct thuis.

Rond 11 uur kwam een collega binnen met een prachtige bos ‘welkom bij het team’ bloemen! Deze heeft een dikke week op mijn bureau gestaan, waarna ik ze vergeten was water te geven..

Lunchen

Een belangrijk element binnen het kantoor is de gezamenlijke lunch die om 12 uur klaarstaat. Van 12 tot 1 kun je aansluiten bij een rijkelijk geserveerde lunch, waar ook (bijna) iedereen aansluit. Gelukkig dus maar dat ik zelf mijn lunch al had klaargemaakt en meegenomen…. (die ging dus onaangeraakt weer mee naar huis ; )).

Koffie, koffie en nog meer koffie..

Een van de belangrijkste veranderingen waar ik nog steeds niet aan gewend ben, is de 40-urige werkweek. Vanaf de eerste dag ben ik blij met de geweldige koffie die er is die me helpt om gênante dutjes te voorkomen. Het op tijd opstaan en alle indrukken zorgen ervoor dat je ‘s nachts goed slaapt, maar het is echt een ander leven dan het studentenleven. Als vriendinnen je ‘s middags een berichtje sturen of je kunt lunchen moet je even omschakelen dat je zoiets vanaf nu in het weekend moet plannen. Het is even een omschakeling, maar als ik alle collega’s mag geloven went het vanzelf.

Wat doe ik zoal?

Naast de kennismaking met alle advocaten, het opstellen van stukken, het inlezen in zaken, meegaan naar afspraken en de gezellige lunch, bestaat mijn dag voornamelijk uit het uitzoeken van juridische vraagstukken. Op de universiteit leer je hoe je juridische casussen moet benaderen en in een advocatenkantoor bouw je voort op deze kennis. Vaak moet je echt terug naar de basis en loop je weer de stappen bijlangs zoals dit je is aangeleerd, zoals ‘is er wel sprake van een overeenkomst’, of ‘zijn de algemene voorwaarden wel overeengekomen’.

Binnen yspeert advocaten is alles digitaal, zodat advocaten goed kunnen samenwerken. De verschillende locaties zijn aan elkaar gekoppeld waardoor iedereen met elkaar in contact staat. Het is mogelijk om in alle agenda’s te kijken en te werken in alle dossiers. Dit maakt het als beginnend jurist erg makkelijk om snel mee te werken met de advocaten. Intern willen ze graag dat je zelf op zoek gaat naar zaken waar je de advocaten in kunt ondersteunen. Elke advocaat staat open voor deze samenwerking dus mijn dagen zijn erg gevuld en mijn takenlijstje breidt zich elke dag meer uit. Elk rechtsgebied komt langs en elke advocaat neemt de moeite om te overleggen over de zaak en alle door mij geschreven stukken van feedback te voorzien.

Daarnaast vinden ze het binnen yspeert advocaten belangrijk om iedereen op zijn kracht in te zetten, daarmee legt iedereen een ander accent op zijn wat meer commerciële werkzaamheden. In de eerste week kreeg ik de vraag of ik de contactpersoon wilde worden naar de studieverenigingen van de RUG. Dit voorstel vond ik erg leuk, omdat je zo toch in contact blijft met studenten. Ook voor andere nevenactiviteiten waar het kantoor voor wordt uitgenodigd werd ik vanaf de eerste dag al meegenomen.

Kortom, mijn eerste twee weken zijn me ontzettend goed bevallen en ben ik, mede dankzij de grote hoeveelheden lekkere koffie, goed doorgekomen! Het eerste kantooruitje staat al in de agenda, dat geeft vast mooie inspiratie voor de volgende blog.

Reacties laden...