Over onsFaculteit RechtsgeleerdheidCareers Services LawCareers Services Law / studentenBeroepsmogelijkheden
Header image Aan het werk!

De spannende weg van student naar advocaat

Datum:30 augustus 2017
Mr. Malou Akkerman

Een masterbul, en dan?!

Alle cijfers zijn binnen, de datum voor het ondertekenen van mijn bul staat al ingepland en ook het contract bij het kantoor waar ik wil werken is getekend. Dag studentenleven. Hallo carrière. De afgelopen jaren hebben vooral in het teken gestaan van mijn studie: colleges volgen, goede cijfers halen en een goed cv en netwerk opbouwen. Al tijdens mijn opleiding heb ik gebruik gemaakt van verschillende mogelijkheden om kennis te maken met kantoren en te werken aan ‘employability’, oftewel hoe kan je je weg vinden op de arbeidsmarkt. Toen bekend werd dat ik direct na mijn studie was aangenomen bij yspeert advocaten, heeft de faculteit mij gevraagd om in de vorm van een blog te vertellen over wat er na je studie eigenlijk gebeurt. Dat lijkt mij ontzettend leuk om te doen. Het komende jaar zal ik daarom maandelijks een blog schrijven waarin ik mijn ervaringen, tips & tricks, tegenslagen en mooie momenten met jullie deel.

Even over mij..

Ik ben Malou, 25 jaar en woon in Groningen. In oktober dit jaar mag ik mijn master bul in ontvangst nemen na het afronden van de master Nederlands recht. Tijdens mijn studie heb ik enkele studie gerelateerde nevenactiviteiten gedaan om alvast kennis te maken met de advocatuur, de sector die al sinds het begin van mijn studie mijn belangstelling heeft. Tijdens een congres maakte ik kennis met yspeert advocaten. Via-via viel mijn naam later bij dit kantoor, waardoor ik werd uitgenodigd om op gesprek te komen. Een onverwachte maar zeer welkome verrassing! Eigenlijk heb ik altijd duidelijk voor ogen gehad wat ik zoek in een werkgever en bij de sollicitatiegesprekken bleek dat onze neuzen dezelfde kant op stonden.

En dan mag je op gesprek!

Na het telefoongesprek waarin ik werd uitgenodigd om op gesprek te komen, begonnen de voorbereidingen. Na het bezoeken van vele congressen waarin je wordt voorbereid op je eerste echte sollicitatiegesprek, beginnen dan de echte voorbereidingen. Spannend natuurlijk, want is dat wat je geleerd hebt echt het belangrijkste? Vergeet je niet iets? Wat zoeken ze precies? En wat wil ik zelf? Na lange research over het kantoor, nadenken over vragen en antwoorden en niet onbelangrijk, de kleding, regent het op de dag zelf. Alle voorbereidingen die je kunt treffen geven blijkbaar geen garantie op goed weer. Uiteindelijk heb ik nog een taxi kunnen regelen, zodat ik niet gelijk op de eerste dag verregend aan zou komen. Note to self: het is tijd voor een auto..

Bij elk sollicitatiegesprek heb ik me altijd voorgenomen om mezelf te blijven (natuurlijk wel de beste versie van mezelf ;)). De klik met een kantoor moet wederzijds zijn, want op dat kantoor ga je de komende jaren toch veel uren doorbrengen. Vanaf het eerste gesprek met de mensen van yspeert advocaten, tot de dag dat ik het contract mocht tekenen, was die klik wederzijds. Mijn visie op de advocatuur wordt door hun gedeeld en uitgedragen.

Het assessment in de praktijk

Een belangrijke hobbel die genomen moet worden voordat een arbeidsovereenkomst getekend kan worden, is het assessment. Natuurlijk brengt het op de dag zelf genoeg spanning met zich mee, maar ook tijdens de voorbereidingen blijft het je bezighouden. Achteraf blijkt het – zoals altijd – enorm mee te vallen. Een belangrijke tip voor iedereen: bereid het voor en wees jezelf! Het was voor mij een leuke ervaring die ik niet zo snel meer zal vergeten. Het assessment was samengesteld uit een capaciteitenonderzoek op masterniveau, een persoonlijkheidsvragenlijst en een drijfverenvragenlijst. Dit alles samen met een gesprek met een psycholoog over karaktereigenschappen en beargumenteren waarom je bepaalde keuzes maakt, resulteren uiteindelijk in een realistisch rapport over je karakter.

Het verlossende woord

Na een spannende tijd kreeg ik op een woensdagochtend (tijdens een vergadering met het faculteitsbestuur) het verlossende telefoontje. Als dan het nummer van het kantoor op je telefoon ziet verschijnen is het te spannend om te wachten tot je in de pauze de voicemail af kunt luisteren. Even excuses maken en met grote passen de gang op bleek de enige oplossing. Het verlossende woord: ‘mocht je nog steeds bij ons willen werken, dan willen we je graag een contract aanbieden’. Probeer daarna nog maar eens zonder grijns belangrijke stukken te bespreken.

Onderhandelen en ondertekenen

Na alle spanning en ontlading komt het leukste onderdeel: het ondertekenen van het contract. In het eerste gesprek werden de arbeidsvoorwaarden besproken en in het tweede gesprek ondertekende ik het contract. Na het eerste gesprek heb ik enkele punten op een rijtje gezet en in het tweede gesprek besproken. Toen we ook in dat geval een overeenstemming bereikt hadden, werd het contract ondertekend en werd ik voorgesteld aan mijn toekomstige collega’s op het kantoor.

Door het ondertekenen van de arbeidsovereenkomst sta je aan het begin van je carrière. Op het moment dat je de beroepsopleiding in gaat krijg je een vast contract en moet je naast je werk de opleiding volgen.

Het komende jaar zal ik vertellen wat mijn ervaringen zijn als pas afgestudeerde en beginnend jurist. Hopelijk krijg jij als lezer van deze blog inzicht in hoe het kan zijn om na je studie aan de slag te gaan bij een advocatenkantoor. Voor mij wordt het een spannende periode waarin ik afscheid neem van het studentenleven en wordt verwelkomd in de wereld van advocatuur!

Reacties laden...