Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsFaculteit RechtsgeleerdheidCareers Services LawCareers Services Law / studentenBeroepsmogelijkheden
Header image Aan het werk!

Geen dag is hetzelfde

Datum:04 december 2017
Auteur:Mr. Malou Akkerman
Malou geeft mastervoorlichting
Malou geeft mastervoorlichting

Ik begin op werk echt mijn draai te vinden merk ik. De vermoeidheid neemt af en ik heb vaker een “oja” moment. Na twee maanden merk ik dat alles nèt even wat makkelijker gaat. Je leert je collega’s beter kennen, kent de namen van hun kinderen en ik heb mijn eigen aanwezigheidsbordje!

Spoedoverleg over een kort geding

Als beginnend jurist mag ik bij verschillende zaken aansluiten. Bij sommige lopende zaken moet ik volledig in het dossier duiken om te bekijken wat er allemaal al gebeurd is. Aan de andere kant word ik ook betrokken bij nieuwe dossiers. Hier zit ik vanaf het begin bij de gesprekken. Bij deze zaken zit je direct bovenop de feiten en heb je een gezicht bij de persoon waar je de stukken voor schrijft.

In één van de zaken waar ik vanaf het begin bij betrokken ben, is de wederpartij een kort geding procedure gestart. In een kort geding vraag je de kantonrechter om een snelle, voorlopige beslissing. Een kort geding procedure begint met een dagvaarding, waarna het voor de wederpartij mogelijk is om op de zitting te reageren. De rechter doet zonder een verdere schriftelijke ronde, meestal binnen 14 dagen, uitspraak naar aanleiding van hetgeen ter zitting naar voren is gebracht. Voor een kort geding heb je een spoedeisend belang nodig, zoals het dringende verzoek om werkzaamheden te staken of juist het verzoek een staking te voorkomen.

Als je gedagvaard wordt in kort geding is het nodig om direct te handelen. Een kort geding vindt plaats binnen een zeer kort tijdsbestek en ook in dit geval hadden we maar kort de tijd om alles voor te bereiden. Op zulke dagen moet je even alle andere (bij)zaken laten vallen, zodat je je direct volledig kunt focussen op het kort geding. Na hard werken, enkele overuren en wat koppen koffie mocht het resultaat er zijn: een lijvige pleitnota met bijbehorende producties (lees: bewijsstukken).

Ik mocht als toeschouwer mee naar het kort geding en zeker als je echt een bijdrage hebt geleverd aan een zaak, is het prachtig om te zien hoe een ervaren advocaat handelt in zo’n situatie. De betreffende advocaat zat goed in de zaak en bepleitte haar standpunt. In deze zaak moesten we orde scheppen in een gigantische berg informatie door de hoofdlijnen te schetsen, zodat de rechter overtuigd raakte van onze argumentatie. Prachtig!

Dit zijn van die dagen dat je merkt dat de advocatuur ad-hoc is en werkzaamheden lastig te plannen zijn. Als je een werkdag begint, weet je vaak niet wat die dag zal brengen.

Naast alle zaken en dossiers hebben we de afgelopen weken ook niet stil gezeten met betrekking tot de promotie van het kantoor.

De ‘eigenWYSparty’

Een jaarlijks terugkerend evenement is de ‘eigenWYSparty’. Dit is een bijeenkomst waar alle relaties van het kantoor voor worden uitgenodigd. Cliënten worden een gezellige avond geboden met volop de mogelijkheid tot netwerken, onder het genot van goed eten, drinken en leuke muziek. Ik realiseerde me hier heel goed dat ik in deze setting mezelf aan het promoten was als jurist.

Beroepenvoorlichting

De omschakeling van student naar jurist werd nogmaals benadrukt toen ik werd gevraagd om te helpen bij de beroepenvoorlichting voor het middelbare onderwijs in Groningen. Samen met een collega mocht ik aan eindexamenleerlingen vertellen hoe het is om op een advocatenkantoor te werken.

Tussen de presentaties door mochten de leerlingen vragen stellen en één vraag was; “moet je het wetboek uit je hoofd kennen?”. Dit is een vraag waar ik “vroeger”, voordat ik begon aan de rechtenstudie, natuurlijk ook benieuwd naar was. Daarnaast kregen we de praktische vragen; “wat verdient een advocaat?”, “hoeveel uur werkt een advocaat per week?”, “is de opleiding moeilijk?”. Deze beroepenvoorlichting gaf ons de mogelijkheid om de vooroordelen over de advocatuur (meestal gecreëerd door Amerikaanse series) een beetje te relativeren.

Mastervoorlichting

Een week na de beroepenvoorlichting werd ik gevraagd om als alumna te helpen bij de mastervoorlichting voor de specialisatie Privaatrecht van de Rijksuniversiteit Groningen. Samen met collega Cathelijn van Heuveln ben ik naar deze voorlichting gegaan. Cathelijn werkt in de letselschade praktijk en ik in de algemene civiele praktijk. Samen konden we goed de verschillende carrière mogelijkheden met de specialisatie Privaatrecht belichten.

Het was erg leuk om de vragen te beantwoorden van studenten die voor deze belangrijke keuze staan. Zelf ben ik ook twee jaar geleden naar deze voorlichting geweest en had ik dezelfde vragen. Nu sta ik daar als alumnus en kijk ik heel anders tegen deze vragen aan. Achteraf blijkt hoe belangrijk een privaatrechtelijke basis is als je bij een kantoor komt te werken. Ongeacht in welk rechtsgebied je eigenlijk gaat werken. Overal fietst het privaatrecht wel doorheen.

Het is leuk om te constateren dat er een grote variëteit in mijn werkzaamheden zit. Geen dag is hetzelfde!

Reacties

Reacties laden...