Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsFaculteit RechtsgeleerdheidAlumni RechtsgeleerdheidContact houdenAlumni vertellen

Sven Dumoulin

General Counsel en lid Executive Committee Akzo Nobel, advocaat
Sven Dumoulin

Afgestudeerd in: 1993
Afstudeerrichting: Nederlands Recht
Afstudeerbegeleider: prof.mr. L. Timmerman
Nog contact met oud-studiegenoten? Ja

Wetenschap en praktijk

Na mijn studie in Groningen te hebben afgerond, ben ik onderzoeker-in-opleiding geworden bij de vakgroep Handelsrecht en Ondernemingsrecht van de Faculteit Rechtsgeleerdheid. In 1999 ben ik bij Vino Timmerman gepromoveerd op een onderzoek naar besluitvorming in rechtspersonen. Vervolgens ben ik werkzaam geweest als advocaat bij Buruma Maris (en Houthoff). Zeven jaar advocatuur bracht mij bij Unilever waar ik enkele jaren later Group Secretary van Unilever NV en Unilever PLC werd en werkte in Londen en Rotterdam. Sinds 2010 ben ik General Counsel van AkzoNobel, gevestigd in Amsterdam. Daarnaast was ik in de jaren 2003-2005 en 2005-2007 deeltijdhoogleraar Internationaal Ondernemingsrecht aan de RUG en aan de Universiteit van Tilburg.

‘Liefde voor het recht, in theorie en praktijk’

Gedurende mijn gehele loopbaan vormde de liefde voor het recht, in theorie en praktijk, de rode draad. De kern van mijn motivatie is dat ik mij thuis voel in het recht, dat mij past als een oude jas in de zakken waarvan ik steeds iets nieuws vind. Het werken als jurist en het werken in een internationaal opererende onderneming, geven mij energie. De functie van General Counsel is zowel veelzijdig als veeleisend, en biedt veel uitdagingen en evenzoveel voldoening. Zo ben ik betrokken bij alle meer belanghebbende juridische zaken in de onderneming, werk ik met met getalenteerde juristen binnen en buiten de onderneming en zowel op juridisch als op meer economisch, bedrijfsmatig en strategisch vlak. Wij maken voortdurend juridische afwegingen in een grote diversiteit aan zaken: in binnen- en buitenland en in vrijwel alle rechtsgebieden. Dit alles is mensenwerk, waarin het veelal aankomt op samenwerking, het nemen van beslissingen en het uitvoeren daarvan.

Dierbare studieherinneringen

Het verkennen van de juridische en de academische wereld, de inspirerende colleges van eminente juristen en de harmonieuze sfeer op de juridische faculteit, daar heb ik goede herinneringen aan. Evenals aan het Groninger landschap en aan de vrienden tijdens mijn studie, waarmee ik vanuit het café de sneeuwbui trotseerde om onze tentamencijfers te bekijken, die tegen het raam van de universiteit waren geplakt. Ik heb dan ook nog wekelijks contact met mijn vriendengroep van die jaren en wij spreken jaarlijks af in Groningen. Daarnaast heb ik contacten met de vele juristen die ik op de faculteit heb leren kennen. Juist deze contacten zijn mij dierbaar. Voor mij is de Faculteit Rechtsgeleerdheid dan ook bijzonder en het is een voorrecht eraan verbonden te zijn geweest. Ik hoop dat studenten nu en straks dit even sterk zullen ervaren als ik heb gedaan.

‘In het recht leer je elke dag’

Mijn advies voor (aankomende) studenten is: werk met inspirerende en getalenteerde mensen. Leer van hen door goed te observeren. Zoek het plezier in het werk, neem het werk serieus, en de mensen (soms) ook. Als je dat doet, worden je talenten wel opgemerkt: maak je daarover geen zorgen. Je eigen stijl volgt dan vanzelf. De kwaliteit van het werk zit in de zaken en in de mensen die daarbij betrokken zijn. Het gaat in het recht om de grote lijnen en om de belangrijke details. En in het recht leer je elke dag.

Laatst gewijzigd:03 april 2017 14:25