About us Faculty of Law Current Affairs In the media Archive In the media

Marcel Brus: 'Als we vrouwelijke Syriëgangers daar laten berechten krijgen ze misschien een zware óf te lichte straf'

11 november 2019
Prof. dr. Marcel Brus

Een groep vrouwelijke Syriëgangers en hun kinderen willen de Nederlandse Staat via een kort geding dwingen dat ze opgehaald worden uit de gevangenkampen in Noord-Syrië. Mocht dat niet gebeuren, dan stellen ze de overheid aansprakelijk voor het aangedane leed. Hoe groot is de kans dat ze worden teruggehaald? Welke scenario's zijn er mogelijk? Hoogleraar Internationaal recht Marcel Brus zegt in het BNR-programma Ask me anything dat bij berechting van de Syriëgangers ter plekke de kans bestaat dat het proces niet eerlijk verloopt en het vonnis te zwaar óf te licht uitpakt. "We kunnen ze dan niet nóg een keer berechten. Als we nu niet de verantwoordelijkheid nemen hebben we misschien in de toekomst een groter probleem", aldus Brus.

Dit bericht is geplaatst door de Faculteit Rechtsgeleerdheid.

Laatst gewijzigd:13 maart 2020 13:41