Skip to ContentSkip to Navigation
Offices and facilities Art & Law Kunst in de Harmonie

Het Vroman jaar

Leo Vroman
Leo Vroman

Het ‘Vroman jaar’ 10 april 2015 – 10 april 2016

“Ik weet niet of ik de honderd haal, maar zo niet, vier dat dan toch maar.”

Omdat de dichter, schrijver en wetenschapper Leo Vroman in 2015 100 jaar geworden zou zijn heeft de Stichting Vroman Foundation in Amsterdam het initiatief genomen voor een reizende expositie.

Te beginnen in Vroman’s geboortestad Gouda, doet de reizende expositie in totaal zes steden aan waarmee hij een band had. Groningen is daar één van omdat Vroman in 1989 in de Martinikerk een eredoctoraat in de Letteren heeft ontvangen, in het bijzijn van koningin Beatrix.

Op verzoek van en in samenwerking met de Vroman Foundation heeft de kunstcommissie Harmonie van de Rijksuniversiteit onderstaande activiteiten georganiseerd.

Leo Vroman, dichter en bioloog Avond met biograaf Mirjam van Hengel (Hoe mooi alles, 2014) over hoe het leven en de poëzie van Leo Vroman bepaald werden door zijn liefde voor de wetenschap én die voor zijn vrouw. En een optreden van acteur en zanger Frans van Deursen die gedichten van Vroman op muziek liet zetten en zingt (cd De vogel in mijn borst, 2015).

Studium Generale Groningen

Maandag 25 januari 2016, 20.00-21.30 uur

Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Entree: 4 euro, 2 euro voor studenten en SG-kortingpashouders

Bestel kaarten

Poëzie in de geest van Vroman

Feestelijke opening van de expositie Vroman 100 in de bibliotheek. Huisdichter Rense Sinkgraven gaat in gesprek met Mirjam van Hengel, schrijfster van het boek Hoe mooi alles, Leo en Tineke Vroman, een liefde in oorlogstijd , over Vroman.

Stadsdichter Kasper Peters, RUG-dichter Philip Rozema, UMCG-huisdichter Erik Loeffen en rector magnificus van de RUG Elmer Sterken zullen een gedicht van of over Vroman voordragen.

Groninger Forum Bibliotheek

Dinsdag 26 januari 2016, 12.30-13.30 uur

Oude Boteringestraat 18, begane grond

Gratis

Meer informatie

Expositie Vroman 100 Reizende expositie met tekeningen van Vroman, zijn kampdagboek, luisterfragmenten met gedichten, computertekeningen, gordijnen met krabbels en boeken van Vroman.

Groninger Forum Bibliotheek

26 januari t/m 28 februari 2016

Oude Boteringestraat 18

Gratis

Meer informatie

Wandel langs het levensverhaal van Leo Vroman in het UMCG In de Poortweg van het UMCG kun je tijdens en rondom de Poëziemarathon Leo Vroman echt leren kennen. Je wandelt langs zeven banieren met teksten en tekeningen die de levensgeschiedenis van Vroman verbeelden.

Universitair Medisch Centrum Groningen

26 januari t/m 28 februari 2016

Hanzeplein 1

Gratis

Gedichten gluren in het Harmoniecomplex In de draaideur van het Harmoniecomplex en voor de ramen van een aantal collegezalen aan de Oude Kijk in ’t Jatstraat hangen posters met gedichten van Leo Vroman.

Harmoniegebouw en Oude Kijk in ’t Jatstraat

26 januari t/m 28 februari 2016

Gratis

Laatst gewijzigd:20 juli 2017 10:17