Managementvaardigheden

Faculteit Economie en Bedrijfskunde
Jaar 2017/18
Vakcode EBB697A05
Vaknaam Managementvaardigheden
Voertaal Nederlands
Periode semester I a
ECTS 5
Rooster rooster

Uitgebreide vaknaam Managementvaardigheden
Leerdoelen Het opleiden van ouderejaarsstudenten tot :
1. Studentassistent van het eerstejaarsvak 'Organisatie en Technologie BDK'. In deze rol geeft de student werkcolleges waarin organisatiekundige opdrachten centraal staan zoals een bedrijfsbezoek en het beschrijven van een organisatiestructuur.
2. Mentor van een studiesuccesgroep. In deze rol begeleidt de student eerstejaars bij hun studievaardigheden en bij het wennen aan hun nieuwe studie-omgeving.
Omschrijving In dit vak leer je:
1. Managementvaardigheden: communiceren, organiseren, presenteren, plannen, samenwerken, omgaan met weerstand, coachen en motiveren.
2. Didactische vaardigheden: instrueren en begeleiden van een groep, geven van feedback, beoordelen van opdrachten.

Managementvaardigheden is een vaardighedentraining. Je wordt voorbereid op je rol als mentor/coach en op je rol als student-assistent Organisatie & Technologie. Je werkt tevens aan je persoonlijk leiderschap/je persoonlijke effectiviteit, vanuit eigen leerdoelen, reflectie hierop en praktijkoefening. Parallel aan de (voorbereidende) trainingsdagen, lopen namelijk de colleges/mentorbijeenkomsten met je eigen groep van 15 eerstejaars studenten. Tijdens de trainingsdagen reflecteer je op hoe het loopt, krijg je feedback en wordt er geoefende. Met nieuwe kennis en kunde gewapend ga je weer aan de slag in je groep. Leren door ervaren staat centraal; hierdoor kun je een ontwikkeling doormaken in je persoonlijke effectiviteit. De training eindigt met een individueel coach gesprek.
Uren per week 8
Onderwijsvorm trainingsdagen
(In de week voorafgaand aan de eerste collegeweek van het collegejaar/week 35; 3 dagen + 1 dag/dagdeel in week 36. In de weken gedurende het blok gem. 8 uur per week.)
Toetsvorm actieve deelname, opdracht(en), verplichte aanwezigheid
(Actieve deelname, individuele beoordeling, opdracht(en), verplichte aanwezigheid, reflectieverslag en eindgesprek. (Alle onderdelen dienen voldoende te zijn))
Vaksoort bachelor
Coördinator drs. G.J.M.H. Coffeng
Docent(en) student-assistenten ,drs. G.J.M.H. Coffeng ,drs. G.W.M. Luttikhuis ,ir. H. Reijn ,dr. G.C. Ruël
Verplichte literatuur
Titel Auteur ISBN Prijs
Materiaal wordt ter plekke overhandigd. Material is handed over.
Entreevoorwaarden You have to apply for this course, see Nestor. Only 24 students can follow this course.
Opmerkingen De inschrijving voor dit keuzevak vindt niet plaats via Progress maar vanaf 1 mei via het secretariaat WSN 536. Voor deelname aan dit vak geldt een sollicitatieprocedure (zie mededelingen op Nestor). Er kunnen maximaal 24 deelnemers aan dit vak meedoen.

Meer informatie bij de coördinator: g.j.m.h.coffeng@rug.nl, 050 3637059 (ma, di,do) of bij het secretariaat: gem.feb@rug.nl, 050 3633458
Opgenomen in
Opleiding Jaar Periode Type
BSc Bedrijfskunde/Bdk  (minor Internship Business Project) 3 semester I a keuzegroep
BSc Bedrijfskunde/Bdk  (minor B&M/TM) 3 semester I a keuze